
In unele icoane ale Nasterii Domnului, alaturi de Pruncul infasat, sunt reprezentate si doua animale: boul si asinul.
Prezenta boului si a asinului langa Prunc are ca temei pentru reprezentare cuvintele profetului Isaia: "Boul si-a cunoscut stapanul si asinul ieslea domnului sau; dar Israel nu ma cunoaste, poporul meu nu ma pricepe" (Is.
Boul si asinul inchipuie neamurile pagane, care L-au cunoscut si au crezut in Hristos mai usor decat poporul lui Israel.
Dar mai este si un alt inteles. Hristos Se naste in mijlocul animalelor, pentru a ne descoperi starea in care se afla omenirea: ajunsa la starea dobitoacelor. Sa nu uitam ca ieslea este locul unde animalele primesc hrana. Din acest motiv, miscarea boului si a asinului din icoana Nasterii Domnului este asemanatoare cu aceea pe care o fac animalele atunci cand sunt insetate si doresc sa bea apa. Dorinta lor de a se hrani exprima nevoia omului de a iesi din starea decazuta. Nu intamplator in Sinaxarul sarbatorii Nasterii Domnului se spune ca Mantuitorul S-a nascut "in ieslea dobitoacelor ca pe noi oamenii de dobitocie sa ne izbaveasca".
Parintele Staniloae marturisea ca atunci cand Tatal L-a trimis pe Fiul la plinirea vremii, I-a spus: "Mergi si mantuieste-Ti fratii! Dezvaluie-le chipul. Chipul Tau sa se arate in ei". Acesta este sensul intruparii Domnului - sa scoata la lumina chipul Lui in noi, chip dupa care am fost creati.
Adrian Cocosila.
-
Icoana Craciunului
Publicat in : Craciun -
Scena spalarii din icoana Nasterii Domnului
Publicat in : Craciun ortodox
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.