Biserica 'Sfantul Dumitru' - Paraclis Universitar din Capitala isi sarbatoreste maine hramul

Biserica “Sfantul Dumitru” - Paraclis Universitar din Capitala isi sarbatoreste maine hramul, Sfantul Sfintit Mucenic Haralambie. Programul liturgic ocazionat de acest eveniment va incepe in aceasta seara, de la ora 18, cu savarsirea Vecerniei, Litiei si a unei procesiuni cu sfintele moaste in jurul bisericii. Maine, 9 februarie, de la ora 8.30, se vor oficia Utrenia, Sfanta Liturghie si slujba Parastasului pentru ctitorii raposati.

Praznuirea Sfantului Harlambie se face marti, intrucat miercuri (10 februarie), data obisnuita a cinstirii sfantului este zi aliturgica.

Sfantul este ocrotitor al Bisericii „Sfantul Dumitru” din data de 12 mai 2009, atunci cand Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a hotarat ca Sfantul Mucenic Haralambie si Sfantul Mucenic si Mare Tamaduitor Pantelimon sa fie hramuri ale lacasului de cult, avand in vedere faptul ca aici se afla fragmente din moastele lor.

La Biserica Sfantul Dumitru (strada Franceza, nr. 3, vis-a-vis de Teatrul de Comedie) se afla o racla de argint daruita de Episcopul Constandie Filitti (episcop al Buzaului intre 1793 si 1819) care adaposteste particele din moastele a patru sfinti: Sfantul Haralambie, Sfantul Pantelimon, Sfantul Antipa al Pergamului si Sfantul Cuvios Nicanor.

Biserica „Sfantul Dumitru” este un lacas de cult atestat la 1650 si era asezat la „poarta de sus a Curtii domnesti”. In decursul timpului a cunoscut mai multe perioade de ruina, fapt care a dus la rezidirea ei de doua ori: 1741 si 1819 (de cand dateaza lacasul de azi). Lacasul este cunoscut ca „Biserica de Juramant” pentru ca in trecut aici se faceau juramintele solemne. Impricinatul, parat sau reclamant, de fata fiind arhiereul si preotii, se incingea cu braul Preacuratei si, in fata usilor imparatesti jura ca va spune adevarul.

In biserica se afla si mormantul ctitorului, episcopul Constandie, dar si singura icoana din Bucuresti a Sfantului Apostol Iuda Tadeu (unul din cei 12 ucenici ai Domnului).

Sursa:basilica.ro

08 Februarie 2010

Vizualizari: 378

Voteaza:

Biserica 'Sfantul Dumitru' - Paraclis Universitar din Capitala isi sarbatoreste maine hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE