Intrunirea colectivului de elaborare a Dictionarului de muzica bisericeasca

Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in zilele de 15-16 ianuarie 2010, in cadrul Arhiepiscopiei Dunarii de Jos, la Centrul social-filantropic “Sf. Mc. Pantelimon” din Lacu Sarat, situat in apropierea municipiului Braila, se desfasoara ce-a de-a doua sesiune de lucru a Subcomisiei pentru muzica psaltica si liniara, afiliata Comisiei teologice, liturgice si didactice a Sfantului Sinod.

La intrunire participa ierarhii membri ai acestui for: Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos – in calitate de presedinte al subcomisiei si gazda a intrunirii, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, Preasfintitul Episcop Sebastian al Slatinei si Romanatilor, Preasfintitul Ioachim Bacaoanul, Episcop-Vicar al Episcopiei Romanului si Bacaului, precum si profesori de muzica bisericeasca, psaltica si liniara, de la institutiile de invatamant teologic universitar, de la seminariile teologice liceale din intreaga tara, cercetatori de la diferite institutii de profil care au legatura cu domeniul muzicii bisericesti ortodoxe.

Scopul intrunirii il reprezinta stabilirea cadrului, tematicii si metodei de lucru in vederea elaborarii Dictionarului de muzica bisericeasca, asa cum s-a aprobat prin hotararea nr. 7131 a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, din 29 octombrie 2009.

Prin Dictionarul de muzica bisericeasca se doreste a se valorifica tezaurul muzical bizantin si, mai ales, trasaturile specifice ale cantarii bizantine din Biserica Ortodoxa Romana. Vor fi conturate si evidentiate principalele etape ale evolutiei si dezvoltarii muzicii bizantine in intreaga Ortodoxie si in special in spatiul ortodox romanesc, rolul scolilor de muzica bisericeasca de-a lungul timpului in viata ortodoxiei romanesti, operele cele mai semnificative in domeniu, precum si autorii acestora.

Acest volum se va constitui intr-un util instrument de lucru pentru specialisti, preoti, profesori de muzica si toti cei care doresc sa aprofundeze rolul muzicii bisericesti in cultul si viata spirituala a Bisericii, dar si in cultura si spiritualitatea romaneasca si universala.

Sursa: edj.ro

03 Februarie 2010

Vizualizari: 446

Voteaza:

Intrunirea colectivului de elaborare a Dictionarului de muzica bisericeasca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE