Necesitatea prezentei Sfintei Traditii alaturi de Sfanta Scriptura

Necesitatea prezentei Sfintei Traditii alaturi de Sfanta Scriptura Mareste imaginea.

 

Necesitatea prezentei Sfintei Traditii alaturi de Sfanta Scriptura

 

Sfanta Scriptura cuprinde diverse texte in care se descopera existenta Sfintei Traditii alaturi de Sfanta Scriptura:

 

1)  Matei 28, 20: "Mergand invatati toate neamurile, botezandu-le... invatandu-le sa pazeasca toate cate Eu v-am poruncit voua, si iata Eu sunt cu voi in toate zilele pana la sfarsitul veacului". Si atunci, care sunt acestea toate, de care vorbeste Mantuitorul insusi, poruncite si invatate ca sa fie tinute ? Negresit ca nu sunt numai cele scrise. Caci Mantuitorul nici n-a scris si nici n-a poruncit sa se scrie ce a facut si invatat.

 

2)  Ioan 20, 30-31 : "Deci si alte multe minuni a facut Iisus inaintea ucenicilor Sai, care nu sunt scrise in cartea aceasta. Si acestea s-au scris ca sa credeti ca Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, si, crezand, sa aveti viata in numele Lui". Si : "Dar sunt alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus si care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cartile ce s-ar fi scris" (Ioan, 21, 25).

 

3)  II Ioan 12 : "Multe am a va scrie, n-am,voit sa le scriu pe hartie si cu cerneala, ci nadajduiesc sa vin la voi, si sa vorbesc gura catre gura, ca bucuria noastra sa fie deplina". Avem aici motivul pentru care apostolul a consemnat cuvintele Mantuitorului: scrisul suplinea predica orala.

 

4)  I Petru 5, 12 : "V-am scris aceste putine lucruri... ca sa va indemn si sa va marturisesc ca adevaratul har al lui Dumnezeu este acesta in care stati". Apostolul scrie in probleme mai grele si delicate, celelalte, deja propovaduite, erau cele in care destinatarii epistolei "stateau";  

                                                                                             

5)  Efes. 3, 3 : "Ca prin descoperire mi s-a dat in cunostinta aceasta taina, precum v-am scris inainte, pe scurt". Dar acestora le predicase vreme indelungata, caci preotilor din Efes, adunati la Milet, le spune: "drept aceea, privegheati, aducandu-va aminte ca eu, timp de trei ani, n-am incetat, noaptea si ziua, sa va indemn, cu lacrimi, pe fiecare dintre voi" (Fapte 20, 31).

 

6)   Sfantul apostol Pavel scrie ascultatorilor sai, atunci cand nu poate sa le graiasca "gura catre gura" : "Celelalte pricini le voi randui cand voi veni la voi" (I Cor. 11, 34).

 

7)  Invataturile nescrise ale Sfintei Traditii au aceeasi  valoare si obligativitate, ele venind de la Hristos : "Deci, fratilor, stati neclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat fie prin cuvant, fie prin epistola noastra" (II Tes. 2, 15). "O, Timotei, pazeste comoara ce ti s-a incredintat,  departandu-te de vorbirile desarte si lumesti si de impotrivirile stiintei mincinoase" (I Tim., 6, 20). "Si cele ce ai auzit de la mine, cu multi martori de fata, le incredinteaza la oameni credinciosi, care vor fi destoinici sa invete si pe altii" (II Tim. 2, 2).

 

Deci, prin episcopi se transmit cele lasate oral, prin episcopi si preoti, ca "cei care sunt imputerniciti spre aceasta lucrare" (Matei  28, 18-20).

 

Cele transmise prin Traditie au aceeasi valoare : "Tu insa ramai in cele ce ai invatat si de care esti incredintat, deoarece stii de la cine ai primit invatatura" (II Tim.3,14).     

                         

 8) Sfanta Scriptura este scrisa pe temeiul Sfintei Traditii, care la in­ceput a fost Predania orala, si apoi in parte a devenit Sfanta Scriptura. Caci sunt lucruri neamintite nicaieri in Scriptura, ci doar citate de Scrip­tura din Traditie. Intre acestea amintim :

 

a)  Iuda, vers. 9 : "Dar Mihail Arhanghelul, cand se impotrivea dia­volului, certandu-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a indraznit sa aduca judecata de hula, ci a zis : Sa te certe pe tine Domnul!".

 

b)  Iuda, vers. 14-15 : "Dar si Enoh, al saptelea de la Adam, a proo­rocit despre acestia zicand : Iata a venit Domnul cu zecile de mii de sfinti ai Lui, ca sa faca judecata impotriva tuturor si sa mustre pe toti nele­giuitii de toate faptele nelegiuirii lor...".

 

La aceste marturii scripturistice se adauga marturiile unor parinti si scriitori bisericesti care poruncesc pastrarea si cinstirea deopotriva a Sfintei Traditii alaturi de Sfanta Scriptura. Astfel Clement Alexandrinul spune : "Aceia care explica Scriptura contra Traditiei Bisericii au stricat natura adevarului" (Stromate, cap. 7). 

 

 

Pe aceeaşi temă

11 Iulie 2012

Vizualizari: 8044

Voteaza:

Necesitatea prezentei Sfintei Traditii alaturi de Sfanta Scriptura 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE