Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Diverse Sarbatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5056)
-   -   Sfintii Zilei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14297)

Ekaterina 26.07.2012 00:20:19

După ce s-a sfîrșit din viață și încă fiind neîngropat cinstitul ei trup, sfînta s-a arătat în vis episcopului Nicomidiei, zicîndu-i: "Să pui trupul meu într-o raclă de lemn și să-l arunci în mare, ca să fie îngropat la malul unde va fi dus de valuri". Episcopul așa a făcut. De aceea racla, fiind dusă de valuri, a ieșit la mal la un loc care se cheamă Brohti, unde era biserica Sfîntului Apostol Toma. Acolo s-a făcut înștiințare de la Dumnezeu locuitorilor acelui loc, despre trupul Sfintei Olimpiada. Iar ei, ieșind la mal și găsind racla cu trupul, l-au pus în biserica Apostolului Toma și se dădeau tămăduiri de toate neputințele.
http://www.crestinortodox.ro/comunit...gentry_id=4762

Annyta 26.07.2012 17:45:16

Sinaxar 26 Iulie

În aceasta luna, în ziua a douazeci si sasea, pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Ermolae, si cei împreuna cu dânsul, Ermip si Ermocrat.

Acesti sfinti erau preoti din clerul Bisericii Nicomidiei, ramasi dintre sfintii douazeci de mii ce au fost arsi acolo de tiranul Maximian (284-305) in anul 303 (28 decembrie), fiind ascunsi într-o camara.

Dar fiind prins tânarul Pantoleon (nimeni altul decât Marele Mucenic Pantelimon, praznuit la 27 iulie) si nestiind sa minta, a spus ca de preotul Ermolae era învatat în cele crestinesti si a fost botezat.

Si îndata au trimis de l-au adus pe Ermolae la Maximian, si cu el au adus slujitorii si pe insotitorii lui, Ermip si Ermocrat.

Stând sfintii la întrebare, si propovaduind cu îndrazneala ca Domnul Iisus Hristos este Dumnezeu adevarat, li s-au taiat capetele, in anul 305 de la Hristos.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei Preacuvioasei Mucenite Parascheva din Roma.

Sfânta si Marea Mucenita Parascheva s-a nascut intr-un sat pe lânga Roma, in vremea domniei lui Hadrianus (117-138), din parinti crestini, Agaton si Politeia, care multa vreme il implorasera pe Domnul sa le dea un prunc. Dumnezeu, care intotdeauna raspunde rugaciunilor celor care se tem de el, le dadu deci o fiica, pe care ei o numira Parascheva, caci era nascuta intr-o vineri (Paraskevi in greceste inseamna "vineri") dar si din evlavie pentru Patima intaritoare a Domnului nostru Iisus Hristos.

Inca din frageda copilarie ea s-a consacrat cu totul celor dumnezeiesti. Nefiind deloc atrasa de jocurile copilaresti, isi petrecea vremea fie in biserica pentru a participa la Slujbe fie acasa, pentru a medita cuvântul lui Dumnezeu sau rugaciunea. La moartea parintilor sai, pe când era in vârsta de 12 ani ea imparti bogatiile lor celor lipsiti, apoi se retrase intr-o Manastire unde primi mahrama, semn al inchinarii vietii ei lui Dumnezeu. Dupa ce si-a petrecut o vreme in ascultare desavârsita fata de maica superioara, cu sufletul insetat de a impartasi si celorlalti oameni comoara credintei, ea parasi Manastirea pentru a se duce sa propovaduiasca numele lui Hristos in orase si sate. Astfel aduse pe multi pagâni la dreapta credinta, suscitând nemultumirea si ura iudeilor, care au denuntat-o regelui acelui tinut in care ea se afla (dupa altii, noului imparat, Antonin cel Pios, catre 140). Suveranul dadu ordin pe data ca nobila crestina sa fie arestata si adusa inaintea lui. Când o vazu, ramase mai intâi surprins de frumusetea ei apoi incerca sa o atraga prin maguliri spunând : "Daca te lasi convinsa de cuvintele mele si accepti sa aduci sacrificii idolilor, vei primi multe bogatii, dar daca te incapatânezi, sa stii ca vei avea multe de suferit". Tânara fata, desi gingasa, ii raspunse cu barbatie : "Nu ma voi lepada niciodata de prea blândul meu Iisus Hristos si nici un chin nu va putea sa ma desparta de dragostea Lui. Caci El a zis : Eu sint Lumina lumii ; cel ce Imi urmeaza Mie nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii (Ioan 8:12). Cât despre idolii vostri, care nu au facut nici cerul nici pamântul, ei vor disparea de pe pamânt si de sub cer (Ieremia 10:11)". Atunci mânia regelui se inflacara si dadu ordin soldatilor sa puna pe capul Sfintei o casca de fier inrosit in foc. Acoperita de roua, precum cei Trei Tineri din cuptor, Sfânta Parascheva nu simti nici o suferinta. Dupa ce i-au fost smulsi sânii, fu aruncata in inchisoare, cu o piatra grea pusa pe piept, dar fu vindecata de un Inger ce si-a facut aparitia dintr-un mare cutremur. Constatând minunea, 70 de soldati din garnizoana s-au convertit si au fost imediat executati din ordinul tiranului care o aduse din nou inaintea lui pe Parascheva. Repetându-si inflacarata marturie de credinta, Sfânta fu aruncata intr-un cazan de cupru si bronz umplut cu plumb incandescent. Dar si acolo, trupul sau - care primise prin asceza si feciorie arvuna cinstirii vietii viitoare - ramase neatins. Crezând ca amestecul nu era cu adevarat arzator, tiranul se apropie si fu orbit de vapaie5. Sub efectul durerii isi dadu seama de greseala sa si incepu sa strige : "Fie-ti mila de mine, slujitoare a adevaratului Dumnezeu si reda-mi lumina ochilor si voi crede in Dumnezeul pe care il propovaduiesti". La rugaciunea Sfintei el nu numai ca isi regasi vederea ci primi si lumina credintei si la cererea sa fu botezat in numele Sfintei Treimi, impreuna cu toti cei apropiati lui.

Eliberata, Sfânta Parascheva parasi tinutul pentru a-si continua misiunea. Pe când se afla intr-un oras condus de un oarecare Asclepios si propovaduia pe Hristos, fu arestata si adusa in fata tribunalului. La intrebarea lui Asclepios care ii ceru sa isi spuna numele, Sfânta se inchina cu semnul Sfintei Cruci si declara ca era slujitoarea lui Hristos Facatorul cerului si al pamântului, Care s-a dat crucii si mortii pentru Mântuirea noastra, si Care va reveni cu marire sa judece viii si mortii. Tiranul dadu ordin sa fie batuta cu vergile dar Sfânta continua sa il slaveasca pe Dumnezeu, cu privirea intoarsa spre cer, iar când Asclepios ii intrerupse pe calai pentru a-i cere sa aduca sacrificiu idolilor, ea il scuipa in fata cu dispret. Iesindu-si din fire el ceru sa fie biciuita pâna la os. Dar dupa o noapte petrecuta la inchisoare, soldatii o gasira a doua zi nevatamata. Cum ea cerea regelui sa fie lasata sa se duca la Templul lui Apolo, toti pagânii se bucurara, crezând ca accepta sa aduca sacrificii idolilor. Când insa - dupa ce se rugase indelung - isi facu semnul Crucii, idolii se sfarâmara cu zgomot mare iar poporul striga : "Mare este Dumnezeul Crestinilor!". Preotii idolilor, cuprinsi de furie, au cerut regelui sa sfârseasca cu ea si fu aruncata in fosa unde prin rugaciune provoca moartea unui balaur si a reptilelor care se mai gaseau acolo. Constatând ca toate tentativele sale erau zadarnice, Asclepiios o trimise in alta imparatie, condusa de crudul Tarasios6 . Dar cum prin chemarea Numelui lui Hristos ea ii vindeca pe toti bolnavii care erau adusi la ea, regelu ceru sa fie adusa inaintea lui si o acuza de vrajitorie, dând ordin sa fie aruncata intr-o fosa urât mirositoare, plina de animale veninoase. Prin semnul Crucii, aceasta cloaca deveni asemeni unei pajisti inmiresmate primavara, iar Sfânta, ocrotita de un Inger, ramase nevatamata la toate celelalte chinuri la care fu supusa. De aceea, nemaiputându-si conteni mânia, regele ordona calailor sai sa taie capul slujitoarei lui Dumnezeu. Cazând in genunchi, Parascheva se ruga cu lacrimi, incredintându-si sufletul viteaz Mirelui sau Hristos si ii ceru sa ierte pacatele celor care aveau sa-L cinsteasca. Atunci când capul ii cazu sub spada, se auzi un glas ceresc urându-i bun venit in Imparatia Cerurilor, a carei venire ea o vestise prin cuvântul sau si prin lucrarile sale. De atunci, parti din moastele sale, imprastiate in Sfintele Biserici, nu au incetat sa infaptuiasca nenumarate vindecari, in special pentru cei bolnavi de ochi.

Viata si patimirea sfintei Parascheva Romana a fost scrisa de Ioan de Eubeea in secolul al VIII-lea. Ea este uneori praznuita si in ziua de 9 noiembrie.

Annyta 26.07.2012 17:49:43

De Sf. Ermolae am auzit prima dată citind acatistul Sf. Pantelimon.

De Sf. Muceniță Parascheva Romana (mai este numită și Paraschevi??) am auzit după ce i-am cumpărat icoana, de la poalele Meteorei, cu dorința de a cumpăra o icoană a Sf. Parascheva de la Iași.

Nu știam că sunt prăznuiți astăzi...

Ekaterina 27.07.2012 02:49:17

Sfantul Pantelimon - doctorul fara de arginti

Sfantul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti sfinti ai Bisericii lui Hristos. Pomenit in data de 27 iulie, acest sfant este adesea numit "doctor fara de arginti", aratandu-se prin aceasta cum ca el n-a umblat dupa averi si s-a multumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui si nu cerea de la nimeni sa-i plateasca pentru binefacerile facute. Sfantul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor si crestin urmator lui Hristos.
Sfantul Pantelimon - o viata inchinata slujirii aproapelui
Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon a trait in vremea imparatului Maximian Galeriu si era originar din cetatea Nicomidiei. El a vazut lumina zilei in anul 284, dintr-un tata pagan, senator la curtea imparatului, si o mama crestina. Primul sau nume a fost "Pantoleon", adica "cel in toate puternic ca un leu". Mama lui Pantoleon, Evula, il iubea pe Hristos in taina, numindu-se crestina. Ea ii vorbea despre implinirea sufletului si despre tainele credintei in nemurire.
http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...mon-96365.html

tabitha 27.07.2012 06:00:02

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 461351)
De Sf. Ermolae am auzit prima dată citind acatistul Sf. Pantelimon.

De Sf. Muceniță Parascheva Romana (mai este numită și Paraschevi??) am auzit după ce i-am cumpărat icoana, de la poalele Meteorei, cu dorința de a cumpăra o icoană a Sf. Parascheva de la Iași.

Nu știam că sunt prăznuiți astăzi...

Mulțumim, Annytza, că ne-ai scris despre acești sfinți. :53:
Căutam ceva pe site-ul Mănăstirii Ghighiu și am dat peste o icoană a acestor sfinți, sărbătoriți astăzi 26 iulie.
La noi in America e tot "azi" :)

http://www.sinaxar.ro/26_7.jpg
http://www.sinaxar.ro/cale/26_7.gif

tabitha 29.07.2012 05:16:37

28 Iulie - St. Irene Chrysovalantou

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 461430)
Sfantul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti sfinti ai Bisericii lui Hristos. Pomenit in data de 27 iulie, acest sfant este adesea numit "doctor fara de arginti", aratandu-se prin aceasta cum ca el n-a umblat dupa averi si s-a multumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui si nu cerea de la nimeni sa-i plateasca pentru binefacerile facute.

A doua zi după Sfântul Pantelimon, pe 28 Iulie, o sărbătorim pe Sfânta Irina din Hrisovalant.

De pe blogul Dositeea :

http://1.bp.blogspot.com/-3_UX3B6XmP...icture+062.jpg

"[...] In prima zi a lunii ianuarie, Sf. Irina din Hrisovalant avea obicei să prăznuiască pe Marele Vasile, pentru că îl avea pe el spre mare evlavie, ca pe unul ce era dintr-o patrie cu ea. Intr-acea zi, la a patra strajă a nopții, a venit un glas nevăzut, zicând către sfânta: „Primește pe corăbierul care îți aduce astăzi poame și mănâncă-le bucurându-te, că sufletul tău se va veseli!" Deci, când cântau Utrenia, a trimis două monahii, zicând: „Duceți-vă la poartă și băgați înăuntru pe corăbierul care se află afară". Deci, venind omul acela la cuvioasa, s-au închinat unul altuia și, rugându-se, au șezut. Apoi l-a întrebat cum a venit acolo și el a zis către dânsa: „Doamna mea, eu sunt corăbier din insula Patmosului și am plecat cu corabia să vin aici în Constantinopol pentru oarecare trebuință a mea. Și călătorind pe lângă marginea insulei noastre, am văzut pe mal un bătrân frumos și cu chip dumnezeiesc, care ne-a strigat să-l așteptăm. Iar noi, neputând sta, fiind aproape de pământ și de stânci și vântul fiind bun, alergam. De aceea omul acela a strigat mai tare, poruncind să stea corabia. Atunci îndată - o, minune! - corabia a stat până ce bătrânul acela a venit umblând peste valuri și ajungând la corabie, a scos trei mere din sânul său și mi le-a dat mie, zicându-mi: «Cum vei ajunge în cetatea împărătească, să le dai patriarhului și spune-i că i le-a trimis din Rai Atotbunul Dumnezeu și robul Lui, Ioan!» Apoi, scoțând din sân alte trei mere asemenea, mi-a zis: «Acestea să le dai egumenei Hrisovalantului, cea cu numele Irina, și spune-i ei: „Mănâncă din acestea, pe care sufletul tău le-a poftit". Căci acum am venit din rai și i le-am adus!» Așa zicând, ne-a binecuvântat și îndată corabia a plecat, iar el s-a făcut nevăzut. Deci am dat cele trei mere patriarhului, iar pe acestea le-am adus sfinției tale". Acestea auzindu-le cuvioasa, a lăcrimat de bucurie și multe mulțumiri a dat Sfântului Ioan, iubitul ucenic și apostol al lui Hristos.

Atunci corăbierul a scos merele dintr-o basma de mătase țesută cu aur, căci le avea păzite cu cinste ca pe niște lucruri dumnezeiești, și i le-a dat cuvioasei cu multă evlavie. Iar merele acestea atâta covârșeau merele cele pământești și vremelnice prin aceste trei daruri: cu frumusețea, cu mirosul și cu mărimea, încât erau vedere de mirare. Și acesta nu este lucru de necrezut, fiindcă erau din Rai. Deci corăbierul acela, luând binecuvântare și iertare de la sfânta, s-a dus. Iar ea a postit o săptămână, mulțumind Domnului pentru darul ce i l-a trimis. Apoi, întru slava Lui, a început a mânca dintr-un măr, în fiecare zi câte o bucățică, fără a gusta pâine, verdețuri sau orice altă mâncare, nici măcar apă nu bea, până la patruzeci de zile.

Și atâta miros ieșea din gura ei în vremea când mânca, încât se umplea tot mirosul surorilor și întreaga mănăstire, ca și cum ar fi făcut în fiecare zi miruri și aromate de mult preț; deci tot văzduhul se umplea de această minunată veselie a Raiului. După acestea, când a venit Sfânta și Marea Joi, a poruncit tuturor surorilor să se împărtășească cu dumnezeieștile Taine, iar după împărtășire a tăiat al doilea măr în bucățele și a dat fiecăreia câte o bucățică de a mâncat, însă ele nu știau ce este, numai mirosul și dulceața o simțeau în gură și se minunau; și mai ales simțeau în sufletul lor multă veselie și bucurie când mâncau. Iar pe celălalt măr l-a păstrat cu pază și multă cinste, și în fiecare zi îl mirosea spre îndulcirea și veselia sufletului ei. [...]

Pentru cei care înțeleg engleza, mai multe pot citi aici despre această mult iubită sfântă a Greciei :
http://oca.org/FeastSaintsViewer.asp?FSID=102119

Saint Irene was the daughter of a wealthy family from Cappadocia, and was born in the ninth century.

After the death of her husband Theophilus, the empress Theodora ruled the Byzantine Empire as regent for her young son Michael. St Theodora (February 11) helped to defeat the iconoclast heresy, and to restore the holy icons. We commemorate this Triumph of Orthodoxy on the first Sunday of Great Lent.

When Michael was twelve years of age, St Theodora sent messengers throughout the Empire to find a suitably virtuous and refined girl to be his wife. St Irene was chosen, and she agreed to the marriage. While passing Mt. Olympus in Asia Minor, Irene asked to stop so she could receive the blessing of St Joannicius (November 4), who lived on the mountain. The saint, who showed himself only to the most worthy pilgrims, foresaw the arrival of St Irene, and also her future life.

The holy ascetic welcomed her and told her to proceed to Constantinople, where the women's monastery of Chrysovalantou had need of her. Amazed at his clairvoyance, Irene fell to the ground and asked St Joannicius for his blessing. After blessing her and giving her spiritual counsel, he sent her on her way.

When the party arrived in Constantinople, Irene's relatives met her with great ceremony. Since "the steps of a man are rightly ordered by the Lord" (Ps. 36/37:23), God arranged for Michael to marry another girl a few days before, so that Irene might be free to become a bride of Christ. Far from being disappointed, Irene rejoiced at this turn of events.

Remembering the words of St Joannicius, Irene visited the Monastery of Chrysovalantou.

*** St. Irene este foarte iubită și aici în Statele Unite, și are chiar o Mănăstire închinată ei în Astoria, NY. În fiecare an de hram mănăstirea este vizitată de mulțime de credincioși, greci și de alte naționalități, din toate statele învecinate. Mulți și-au găsit vindecare și alinare în suferințe și năzuințe, prin intermediul acestei sfinte, căreia nu încetează a îi aduce mulțumire.

http://inlinethumb18.webshots.com/50...600x600Q85.jpg

costel 30.07.2012 11:43:26

Sfantul Valentin

Astazi, 30 iulie, il praznuim pe Sfantul Valentin.
http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...ei-123499.html

http://www.crestinortodox.ro/files/i...ortodoxiei.jpg

costel 31.07.2012 10:06:07

Sfantul Iosif din Arimateea

Sfantul Iosif din Arimateea este cinstit si pe 31 iulie. Este cel care a cerut trupul Mantuitorului de la Pontiu Pilat ca sa-l ingroape. Tot el este cel care a daruit mormantul sau pentru ingroparea Domnului.
http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...ea-124429.html

Ekaterina 31.07.2012 19:13:47

Sfantul Evdochim - 31 iulie

Sfantul Evdochim s-a nascut in Capadocia, din parinti crestini. Ajunge ofiter in armata imperiala, in vremea imparatului iconoclast Teofil (829-842). Datorita virtutilor sale, curatie trupeasca si sufleteasca, grabnic ajutator al celor in suferinta, mult milostiv cu cei nevoiasi, a fost numit de imparat guvernator al Capadociei.

Sfantul Evdochim a trecut la cele vesnice la varsta de 33 de ani. A fost ingropat in Capadocia, iar moastele sale au fost mutate la Constantinopol.
http://www.crestinortodox.ro/calenda...ii-120521.html

Sfintele lui moaste sunt facatoare de minuni, vindecand bolile oamenilor. Un nebun s-a atins odata de racla lui, si s-a facut imediat sanatos; un copil paralitic, atingandu-se si el de sfanta racla, s-a ridicat pe picioarele lui si a mers bine. Dupa optsprezece luni, mama lui a deschis racla si a aflat trupul lui Evdochim de parca ar fi fost viu, fara nici un semn de putreziciune sau stricare. Din el iesea miros de bunamireasma. Sfintele moaste ale Dreptului Evdochim au fost mai dupa aceea mutate la Constantinopol si ingropate intr-o biserica noua inchinata Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, si ctitorita de parintii Dreptului Evdochim. (Proloagele de la Ohrida)

Ekaterina 31.07.2012 19:21:36

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 461844)

O Sfanta mai putin cunoscuta dar atat de minunata; multumim Mirela pentru postare.

tabitha 01.08.2012 07:09:32

Sf. Iosif din Arimateea - sărbătorit de BO pe 31 Iulie

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 462323)
Sfantul Iosif din Arimateea este cinstit si pe 31 iulie. Este cel care a cerut trupul Mantuitorului de la Pontiu Pilat ca sa-l ingroape. Tot el este cel care a daruit mormantul sau pentru ingroparea Domnului.
http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...ea-124429.html

:105: Un OM extraordinar, Iosif din Arimateea ! Este unul din sfinții cu care aș fi dorit să mă întâlnesc în realitate, dacă aș fi trăit pe vremea întrupării Mântuitorului.

Avem și un topic mai vechi dedicat lui (și Sfântului Nicodim) - de către colegul și prietenul Scoțian. :)

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=10023

P.S. ptr Ekaterina : :53: mulțumesc de apreciere, să știi însă că Sf. Irina din Hrisovalant este foarte cunoscută aici la New York (printre credincioșii ortodocși, firește).

Ekaterina 01.08.2012 17:46:53

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 462534)
P.S. ptr Ekaterina : :53: mulțumesc de apreciere, să știi însă că Sf. Irina din Hrisovalant este foarte cunoscută aici la New York (printre credincioșii ortodocși, firește).

Spre rusinea mea, eu am aflat de aceasta Sfanta din postarea ta, imi cer iertare ca am generalizat, poate Sfanta este cunoscuta si in Romania. Am ramas impresionata de multele minuni pe care Sfanta Irina le-a facut inca din timpul vietii, de icoana Sfintei din New York care a plans de mai multe ori si printre altele am aflat ca Sfanta este si ajutatoarea femeilor ce nu pot avea copii. Pe site am gasit si o Manastire ce ii poarta numele: Manastirea Sfanta Irina de Hrisovalant - Lykovrisi
http://www.crestinortodox.ro/biseric...si-121528.html

Am gasit aici si acatistul Sfintei Irina din Hrisovalant
http://mirelasova.over-blog.com/arti...-96158059.html

Ekaterina 03.08.2012 02:58:20

Sfintii Isachie, Dalmat si Faust - 3 august

Sfantul Isachie este cinstit aparte pe 30 mai. Este sfantul care a luptat pentru inapoierea bisericilor ortodoxe luate de arieni. Inainte de a trece la cele vesnice, Sfantul Isachie l-a numit staret pe ucenicul sau, Dalmat. Acesta a fost ostas in armata imperiala a imparatului Teodosie cel Mare. Dalmat si-a parasit sotia si copiii si a vietuit in obstea Cuviosului Isachie, impreuna cu fiul sau, Faust.

Dalmat s-a dat pe sine unei aspre postiri, incat ajungea sa nu manance nimic timp de 40 de zile. A fost unul din Parintii prezenti la al treilea Sinod Ecumenic, tinut in anul 431, la Efes, unde a luptat impotriva invataturii lui Nestorie care sustinea ca Fecioara Maria este nascatoare numai de om. Faust, fiul lui Dalmat, i-a fost sprijin in toate tatalui sau. A trecut la cele vesnice in obstea in care a intrat impreuna cu Dalmat.
http://www.crestinortodox.ro/calenda...st-120584.html

Ekaterina 04.08.2012 18:35:01

Sfintii sapte tineri din Efes - 4 august

"Sfintii sapte tineri din Efes sunt: Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan si Constantin. Ei au fost ostasi si au trait in vremea imparatului Deciu (249-251). Au refuzat sa participe la un festival pagan si s-au rugat lui Dumnezeu ca toti crestinii care erau torturati din cauza credintei lor, sa fie mantuiti.

Cand au aflat ca numele lor au fost citate acuzator inaintea imparatului, ei s-au ascuns intr-o pestera. Afland imparatul despre aceasta, a poruncit zidirea intrarii in pestera, ca acestia sa moara prin infometare sau sufocare".
http://www.crestinortodox.ro/calenda...es-120606.html

Un articol interesant despre Sfintii care au dormit 200 de ani.
http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...200-96886.html

Dumnezeu lucreaza intotdeauna, prin sfintii Sai, pentru unitatea Bisericii si pentru randuirea celor de folos credinciosilor rugatori. Pentru a spune totul in cateva cuvinte, vom spune astfel: intr-o perioada in care invatatura despre invierea mortilor era atacata de eretici, Dumnezeu ii trezeste pe acesti sapte tineri cu viata aleasa, adormiti cu mai bine de doua sute de ani in urma. Aceasta minune are drept scop intarirea credintei oamenilor in inviere.

cristiboss56 04.08.2012 21:38:15

Pe 5 august il praznuim pe unul din cei mai iubiti sfinti romani :Sfântul Ioan Iacob

http://www.basilica.ro/_upload/img/1...1796782825.jpg

Sfântul Ioan Iacob de la Neamț s-a născut la 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni, comuna Horodiștea, din fostul județ Dorohoi, într-o familie de țărani credincioși, Maxim și Ecaterina, fiind singurul copil la părinți. La Botez a primit numele de Ilie, și din pruncie s-a dovedit un copil ales și binecuvântat de Dumnezeu.

După șase luni de la naștere, mama sa, fiind o fire bolnăvicioasă, și-a dat sufletul în mâinile Domnului, lăsând copilul în grija bunicii sale, Maria. După doi ani moare și tatăl său, în război, în toamna anului 1916, copilul rămânând în grija rudelor apropiate. Primii ani de școală îi face în satul natal, apoi urmează gimnaziul la Lipcani-Hotin, și liceul la Cozmeni-Cernăuți, fiind cel mai bun elev din școală.

În vara anului 1932, rudele voiau să-l dea la Facultatea de Teologie din Cernăuți, ca să-l facă preot. Dar el, simțindu-se chemat de Dumnezeu la o viață mai înaltă, le-a spus: Nu, eu vreau să mă fac călugăr! După un an, tânărul Ilie, pe când lucra la câmp, se ruga lui Dumnezeu să-i descopere calea pe care să o urmeze. Deodată a auzit un glas de sus, zicând: Mănăstirea! Din clipa aceea nu a mai avut odihnă în suflet. Cerând binecuvântarea duhovnicului său, fericitul Ioan și-a luat cărțile sfinte, crucea și icoana Maicii Domnului din casa natală, fiind în zi de duminică, și, călăuzit de Duhul Sfânt, a intrat în obștea Mănăstirii Neamț. Starețul mănăstirii, Episcopul Nicodim, l-a primit cu multă dragoste și, după ce l-a trimis să se închine în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului din biserica voievodală, i-a rânduit ascultare la infirmerie și la biblioteca mănăstirii. Era foarte tăcut, ascultător și smerit.

Între anii 1934-1935, face serviciul militar la Dorohoi ca infirmier, având multă milă de cei bolnavi și fiind iubit de toți. În toamna anului 1935 se reîntoarce în obștea Mănăstirii Neamț, și continuă aceeași ascultare de bibliotecar și îngrijitor la bolniță. Toți se foloseau de smerenia, de blândețea și de dragostea lui, și cugetau că este un ales al lui Dumnezeu.

La 8 aprilie 1936, în miercurea din Săptămâna Sfintelor Patimi, fericitul rasofor Ilie Iacob este tuns în îngerescul cin călugăresc de arhiereul Valerie Moglan, noul stareț al marii lavre, împreună cu alți doi frați rasofori, primind la călugărie numele de Ioan. Dorind viață pustnicească și arzând cu inima pentru Hristos și pentru Sfintele Locuri, unde S-a născut, a pătimit și a înviat Domnul, fericitul monah Ioan Iacob pleacă în Țara Sfântă împreună cu alți doi monahi din lavră, Claudie și Damaschin. După ce se închină la toate Sfintele Locuri și sărută Crucea Golgotei și Mormântul Domnului, cei trei călugări se retrag să ierneze în obștea Mănăstirii „Sfântul Sava” din pustiul Iordanului. Apoi, însoțitorii săi întorcându-se la Mănăstirea Neamț, fericitul monah Ioan Iacob se nevoiește, în continuare, în Mănăstirea „Sfântul Sava” de lângă Betleem, timp de zece ani, răbdând grele ispite, boli și încercări de la oameni și de la diavoli. Prima ascultare în obștea Mănăstirii „Sfântul Sava” a fost cea de paraclisier. Cuviosul Ioan avea mare evlavie pentru biserică și sfintele slujbe. Făcea prescuri, menținea curățenia și suna clopotul de slujbă. De asemenea, păstra o atmosferă de iubire, de smerenie și milă față de toți. Avea și ascultarea de infirmier al mănăstirii și îngrijea cu dragoste atât pe călugări, cât și pe numeroșii arabi și beduini, bolnavi sau răniți în război, care erau aduși la infirmeria mănăstirii. Pentru aceasta, îl iubeau și-l căutau atât unii, cât și alții. Duhovnicul lui, ieroschimonahul Sava, macedonean de neam, care cunoștea limba română, era un mare povățuitor de suflete, și mărturisea pe toți călugării români nevoitori în Țara Sfântă. Astfel, ziua era în slujba obștii și a bolnavilor, iar noaptea se nevoia singur în chilie cu multe rugăciuni de taină, cu metanii, lacrimi și citiri din Sfânta Evanghelie și din scrierile Sfinților Părinți. Cunoscând bine limba greacă, traducea unele pagini alese patristice, din care se hrănea atât pe sine, cât și pe cei ce veneau la el. Avea și darul scrierii de învățături și versuri duhovnicești, pe care le trimitea fraților săi din Țara Sfântă sau le dădea pelerinilor români care veneau spre închinare la Mormântul Domnului.

Între anii 1939-1940, fericitul sihastru Ioan Iacob s-a nevoit împreună cu un ucenic român într-o peșteră din pustiul Qumran, aproape de Marea Moartă. Aici l-a cunoscut pe monahul Ioanichie Pârâială, care i-a rămas ucenic credincios până la obștescul sfârșit. Ca pustnic, se hrănea doar cu pesmeți și puține fructe. Obișnuia să se roage noaptea, singur, răbdând multe ispite.

Între anii 1940-1941, din cauza războiului, Cuviosul Ioan a stat cu mai mulți călugări din Țara Sfântă într-un lagăr pe Muntele Măslinilor. Fiind eliberat, se reîntoarce la Mănăstirea „Sfântul Sava” și continuă aceleași ascultări și nevoințe.

Cu aprobarea Patriarhiei Ierusalimului, în anul 1947, la 13 mai, este hirotonit diacon, în biserica Sfântului Mormânt, cu binecuvântarea Patriarhului României, la recomandarea Arhimandritului Victorin Ursache, superiorul Căminului Românesc din Ierusalim. În același an, Cuviosul Ioan Iacob este hirotonit preot în biserica Sfântului Mormânt de arhiereul Irinarh din Patriarhia Ierusalimului, fiind numit de Patriarhia Română egumen la Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul de pe valea Iordanului, aproape de locul unde S-a botezat Domnul nostru Iisus Hristos. Timp de 5 ani, cât a dus această ascultare, Cuviosul Ioan Iacob a săvârșit zilnic toate sfintele slujbe, în limba română, a tradus numeroase pagini din Sfinții Părinți cu învățături pentru călugări și pelerini; a compus un bogat volum de versuri duhovnicești, a înnoit chiliile și biserica schitului și, mai ales, viața duhovnicească din schit, ostenindu-se mult pentru primirea pelerinilor români, pe care îi spovedea, îi împărtășea și le dădea sfaturi mântuitoare de suflet. Noaptea, însă, se nevoia singur, neștiut de nimeni, fie în chilie, fie ieșind să se roage pe valea Iordanului, încercând să urmeze, după putere, Cuvioasei Maria Egipteanca. Singurul său ucenic statornic era monahul Ioanichie, precum și câteva maici românce bătrâne, Melania, Natalia, Galinia, Casiana și Magdalena, care îi erau fiice duhovnicești și se aflau sub ascultarea sa.

În luna noiembrie 1952, Cuviosul Ioan Sihastrul se retrage din ascultarea de egumen și, împreună cu ucenicul său Ioanichie, intră în obștea mănăstirii „Sfântul Gheorghe Hozevitul” din pustiul Hozeva, pe valea pârâului Cherit (sau Horat). După un an se retrage cu ucenicul său într-o peșteră din apropiere, numită Chilia Sfintei Ana, unde, după tradiție, ea se ruga lui Dumnezeu să-i dăruiască un prunc. Alături de el, într-o altă peșteră, viețuia un monah cipriot, anume Pavel. Aici s-a nevoit Sfântul Ioan Sihastrul cu ucenicul său, timp de 7 ani, în rugăciuni neîncetate, în privegheri de toată noaptea, în postiri îndelungate, în lacrimi neștiute, în cugetări și în doriri duhovnicești, răbdând tot felul de ispite, suferințe, lipsuri, lupte cu diavolii, și cu înstrăinare totală, aprinzându-se de multă râvnă pentru Hristos și slăvind pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat. La peșteră, unde cu greu se ajungea, pe o scară înaltă, nu primea pe nimeni, comunicând cu cei ce veneau mai ales prin rugăciune, prin unele scrieri sfinte și prin ucenicul său. La sărbătorile mari și în posturi, Sfântul Ioan săvârșea Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul peșterii Sfânta Ana împreună cu ucenicul său, și se împărtășeau amândoi cu Trupul și Sângele lui Hristos, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate. În timpul zilei și în clipe de răgaz, scria versuri religioase și traducea pagini patristice din limba greacă. Mânca o dată în zi, pesmeți, măsline, smochine și bea puțină apă, iar noaptea dormea câteva ore, pe o scândură, având o piatră drept pernă.

În vara anului 1960, era bolnav și suferea toate cu multă răbdare. Simțindu-și sfârșitul aproape, miercuri 4 august, s-a împărtășit cu Sfintele Taine, iar joi dimineața la orele 5 și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos, la vârsta de numai 47 de ani. După trei zile, a fost înmormântat în aceeași peșteră de egumenul mănăstirii „Sfântul Gheorghe”, arhimandritul Amfilohie, iar după 20 de ani, la 8 august 1980, trupul său a fost aflat întreg, nestricat, răspândind bună mireasmă, semn că l-a preamărit Dumnezeu și l-a numărat în ceata Sfinților, pentru nevoința și sfințenia vieții sale. O mare bucurie duhovnicească i-a cuprins pe toți.

La 15 august 1980, același egumen i-a pregătit o raclă sculptată în lemn de chiparos, l-a așezat în ea, cu mare cinste, și l-a dus în procesiune, depunând Sfintele moaște în biserica cu hramul Sfântul Ștefan din incintă, unde se află și moaștele Sfântului Gheorghe Hozevitul. De atunci, vin zilnic pelerini să se închine la moaștele Cuviosului, cerându-i ajutorul, pe care, toți cei ce se roagă cu credință îl primesc.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luând în considerare sfințenia vieții Cuviosului Ioan Iacob, și văzând cinstitele sale moaște, l-a trecut în rândul sfinților, la data de 20 iunie 1992, sub numele de Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, fixându-i-se zi de prăznuire 5 august, data mutării lui la cele veșnice.
 Sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob
http://www.basilica.ro/_upload/img/1...0709755286.jpg

Ivanacristescu 05.08.2012 03:06:53

Biserica de la RUINA Chiajna

Astazi,5 august 2012,va fi Mare Sarbatoare la Ruina de la Chiajna.Este unul dintre Hramurile Bisericii (in Constructie) de la Ruina Chiajna.Cu participarea preasfintitului Varsanufie,cel care a pus,acum aprox 3 saptamini Piatra de Temelie a Bisericii,iar ieri-seara -simbata 4 august,ora 21,00,bisericuta era "crescuta" suficient cit exact ca in povestea:.."si crestea intr-o zi ,cit altii intr-un an".Pentru cei care vor sa ajunga acolo:tramvai 11 pina la capat,Giulesti Sirbi(nu departe de Pr Ilie Lacatusu),de acolo masina 162,pina la Balastiera lu' Erbasu,apoi pe jos,pe linga Balastiera este un drum,care duce pina la Biserica de la Ruina..unde veti descoperi doi monahi destoinici,care fac cinste Bisericii Ortodoxe Romane,preotii :Athanasie si Gavriil.Cei doi monahi,preoti, ostenesc -la propriu!-,de mai mult de un an ,acolo la Ruina,infruntind toate vitregiile circumstantiale..Lipsa apei ,lipsa curentului electric,si multe alte lipsuri,o intreaga lista -comparativ cu fostele lor "chilii" de la Radu-Voda,si cu generozitatea Sfintului Nectarie-
Am tot "bintuit" pe la Ruina aia ,care datorita ostenelilor acestor bravi SOLDATI ai Bisericii lui Dumnezeu -monahii Atanasie si Gavriil- va deveni un loc BINECUVINTAT,un loc de ..PELERINAJ,nu asa cum era pina nu demult:unul de Groaza...si sint placut surprinsa de avolutia "lucrurilor"....
va puteti convinge ,personal,astazi,sau in oricare alta zi..
Sfintul Ioan Hozevitul sa va ocroteasca!,si Lumina Taborului sa va fie..
Lumina-n suflet!
de la..
...Ivana

Ivanacristescu 05.08.2012 03:16:37

Sf Ioan Hozevitul

1 atașament(e)
Ioan Iacob Hozevitul- Hram la Bisericuta (in constructie,aproape finalizata) de la Ruina Chiajna.Tramvai 11 pin la capat ,Giulesti Sirbi,nu departe de pr Ilie Lacatusu,iar de acolo ,masina 162,pina la Balastiera lui Erbasu,apoi pe linga Balastiera e un drumeag ,care ajunge la Ruina.
Toate bune,tuturor!

dorinastoica14 05.08.2012 13:41:15

Citat:

În prealabil postat de Ivanacristescu (Post 463246)
Ioan Iacob Hozevitul- Hram la Bisericuta (in constructie,aproape finalizata) de la Ruina Chiajna.Tramvai 11 pin la capat ,Giulesti Sirbi,nu departe de pr Ilie Lacatusu,iar de acolo ,masina 162,pina la Balastiera lui Erbasu,apoi pe linga Balastiera e un drumeag ,care ajunge la Ruina.
Toate bune,tuturor!

Din cele scrise de tine se simte o mare dragoste pentru acel loc binecuvântat.Când voi veni în Bucuresti voi încerca sa ajung acolo.
Poți scrie o adresă exactă pentru acei care ar dori să trimită un banuț sau un pomelnic?

Adriana Cluj 05.08.2012 14:02:02

LA NOI ACASĂ (Plugușorul românului pribeag- fragment)-

Sfantul Ioan Iacob Hozevitul

Durerea morții stăpânește
În plaiul nostru strămoșesc
Căci fiara de la Miază Noapte
Sugrumă tot ce-i românesc.

Tânjește vatra părăsită
A bieților români pribegi
Și lumea fuge îngrozită
De multele fărădelegi.

Pdoaba țării azi se pierde
Feciorii casei sunt streini,
Azi codrul nu mai este verde,
Iar florile sunt mărăcini.

Azi pâine s-a făcut amară
Și apa-i neagră de venin
Văzduhul a ajuns povară,
Iar traiul omului … un chin.

De multă vreme nu se-aude
Sub cerul Țării înroșit,
Decât al sputnicilor vuiet
Și geamătul celui robit!

Cu lacrimi astăzi se adapă
Feciorii dulcei Românii
Zicând: “Ieșiți -la cei din groapă-
Ca să intrăm azi noi de vii”!

La Putna Ștefan nu mai poate
Să odihnească în mormânt,
Vazând atâta nedreptate
Pe strămoșescul lui pământ.

El strigă jalnic spre Suceava
La Sfântul Mucenic Ioan
Să ne ridice iarăși slava
Cea dărâmată de tiran.

La Cozia, în Mânăstire,
Cu groază Mircea s-a trezit
De prea amară tânguire
A Oltului nemulțumit.

Spre Argeș, ochii își îndreaptă
La trupul cel mucenicesc
Și suspinând mereu așteaptă
Un semn de ajutor ceresc.

Mihai, din cripta cea bătrână
Înalță capul fioros,
Ar vrea s-apuce spada-n mână,
Dar … trupul îi lipsește-n jos.

El plânge astăzi, cu Neagoe
Rugând pe Nifon cel Sfințit
Să scape țara de nevoie,
Cu darul lui nemărginit.
[...]
Tresar străbunii din morminte
Când văd atâta pustiire
Pe locurile cele sfinte,
Lăsate nouă moștenire.

Pământul plămădit cu sânge
Și cu sudoare de martiri
Azi se cutremură și plânge,
Fiind împresurat de “zbiri”.

Carpații astăzi se-nfioară
Și apele se zbat în vad,
Văzând pe scumpa noastră Țară
Cum se apropie de iad!

Azi Sfinții iubitori de Țară
Se roagă jalnic lui Hristos
Să izbăvească de ocară
Pe neamul nostru credincios.

Iar voi, martirilor de astăzi,
Luceferi prea luminători,
Cu sfânta voastră îndrăzneală
Dați pildă celor muritori.

Să știe lumea răsfățată
Că viitorul fericit,
Cu suferință și cu jertfă
Va fi mereu pecetluit.

În calea către mântuire
Povara Crucii vom purta
Și pân-la slava “Învierii”
Golgota vom întâmpina!

Adriana Cluj 05.08.2012 14:03:13

Imnul românesc

(Din pragul anului 1956)
de Sf. Ioan Iacob Hozevitul

Acum, ca niciodată
Treziți-vă, Români!
Având credință-n suflet
Și armă sfântă-n mâini.

In rodul născocirii
Să nu nădăjduiți,
Ci arma mântuirii
Mereu s-o mânuiti!

Uniți-vă în cuget
Prin simțuri creștinești
La sânul “Maicii voastre”
Celei duhovnicești!

In pavăza credintii
Fiind adăpostiți,
La vreme de războaie
Veți fi nebiruiți.

Tot neamul de pe lume
Și cel de sub pământ
De s-ar scula-mpotrivă,
Va fi de voi înfrânt.

Plecați-vă la Domnul
Grumazul umilit,
Să vă înalțe fruntea
In “plaiul cel dorit”.

De somnul nesimtirii
Să nu mai dormitați,
Că “zorii mântuirii”
Se-arată la Carpați.

Cu dragoste curată,
Ca frații petrecând,
Să nu știrbim onoarea
Și graiul nostru sfânt!

Trezindu-ne simțirea
Din suflet creștinesc,
Să punem semnul Crucii
Pe steagul românesc!

Pe tronul cel din suflet
S-avem necontenit
Icoana preacinstită
A Regelui Mărit!

De vom păzi unirea
Și “Crezul din strămoși”,
Vom fi și jos, în lume,
Și-n ceruri glorioși!

In scumpa noastră tară
Atunci vor crește iar
Virtuțile străbune
Cu nume secular.

Din groapa stricăciunii,
Săpată de “tiran”,
Se va scula cu slavă
“Răsadul lui Traian”.

Deci azi, ca niciodată,
Să ne vădim creștini,
Păstrând neprihănită
Credința, prin străini!

cristiboss56 06.08.2012 21:41:20

Schimbarea la Fata a Domnului !

https://lh5.googleusercontent.com/-h...nului10901.jpg

Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru Care locuiesti intru Lumina Cea nepatrunsa, si esti Stralucirea Slavei Tatalui si Chipul Ipostasului Sau ! Pentru ca a venit plinirea vremii, Tu, pentru mila cea nespusa fata de neamul omenesc cel cazut, Te-ai micsorat, chip de rob luand, Te-ai smerit pe Sine, ascultator fiind chiar pana la moarte.Totusi, inainte de Cruce si de patima cea de buna voie, in mumtele Taborului, Te-ai schimbat la Fata, intru Slava Ta Dumnezeiasca, inaintea sfintilor Tai ucenici si Apostoli, ca atunci, cand Te vor vedea rastignit si dat mortii, sa priceapa ca patima este de buna voie si Dumnezeiasca.Invredniceste-ne si pe noi pe toti sa praznuim Preacurata Schimbare la Fata cu inima curata si cu minte neintinata sa urcam muntele Tau cel Sfant, in salasul Sfintei Slavei Tale, unde este glasul curat al celor ce praznuiesc, glasul nespusei bucurii, ca acolo, impreuna cu Sfintii, Fata catre fata, sa vedem Slava Ta, in ziua cea neinserata a imparatiei Tale si sa preaslavim Preasfant Numele Tau, impreuna cu Cel fara de inceput al Tau Parinte si cu Bunul si de Viata Facatorul Tau Duh acum si pururea si in vecii vecilor.Amin!
https://lh4.googleusercontent.com/-1...odCity0508.jpg

cristiboss56 06.08.2012 23:52:13

Biserica Ortodoxă Română o prăznuiește pe cea dintâi româncă trecută în rândul sfinților, Sfânta Teodora de la Sihla. Datorită deosebitei evlavii pe care credincioșii români o au pentru sfântă, potecile din munții Sihlei sunt pline astăzi de pelerini ce au venit din toată țara pentru a se închina la stânca unde aceasta s-a nevoit.
Sfânta Teodora de la Sihla s-a născut în jurul anului 1650, în vremea păstoririi Sfântului mitropolit Varlaam și a domniei lui Vasile Lupu, în satul Vânători Neamț, una dintre fiicele dregătorului Ștefan Joldea, armaș la Cetatea Neamțului.
Dragostea și frica de Dumnezeu le-a deprins de mică de la părinții săi și de la marii duhovnici ai mănăstirilor și schiturilor nemțene din zonă, astfel încât s-a decis să îi urmeze toată viața Mântuitorului Hristos. Chiar dacă s-a căsătorit cu un tânăr evlavios, la insistențele părinților, după ce aceștia au trecut la Domnul, s-a decis să se retragă la mănăstire. Astfel, Sfânta Teodora s-a retras la Mănăstirea Vărzărești din munții Buzăului, iar soțul său a intrat în obștea Mănăstirii Poiana Mărului, devenind monahul Elefterie.
Dragostea de rugăciune și viața evlavioasă a egumenei Paisia au ajutat-o și pe sfântă să sporească duhovnicește, făcându-se "tuturor pildă de ascultare, de lepădare de sine, de curăție a vieții, de slujire", după cum o descrie părintele Constantin Galeriu.
Numai că vremurile grele din acea perioadă au adus necazuri viețuitoarelor mănăstirii, fiind o perioadă în care turcii prădau des țara. De frica acestora, egumena mănăstirii, Paisia, a luat câteva maici, printre care și pe Teodora, și s-a refugiat în părțile de sud ale munților Vrancei.
După puțină vreme însă, egumena Paisia, înaintată în vârstă, obosită de atâtea nevoințe și necazuri, a fost chemată la Domnul, Cuvioasa Teodora nevoindu-se 10 ani în munții Vrancei. După 10 ani însă, s-a îndreptat spre Munții Neamțului, unde cu binecuvântarea egumenului Varsanufie de la Sihăstria s-a retras în pustie. Se spune că Sfânta s-a închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț, apoi și-a îndreptat pașii spre pădurile Sihlei, unde a dus o viață ascetică, asemenea Sfintei Maria Egipteanca.
Ascunsă între pereții unei stânci, în chilia dăruită cu binecuvântare de un alt pustinc ce s-a retras în și mai adâncul pădurii, Sfânta Teodora și-a dedicat cu totul viața Mântuitorului, nevoindu-se aici timp de 20 de ani. Singurul care știa de ea și de nevoințele sale era duhovnicul Pavel, cel care venea să o spovedească și să o împărtășească pe sfântă.
Hrănită de păsările cerului
Numai că, după un timp, ieroschimonahul Pavel de la Sihăstria a trecut la Domnul, nimeni altcineva nemaiștiind de cuvioasa din peștera de la Sihla, singurele ajutoare fiindu-i păsările cerului, care îi aduceau mâncare.
Păsările intrau pe fereastra trapezei de la mănăstire și luau firimituri de pâine în cioc, apoi zburau spre munții Sihlei. Văzând aceasta de mai multe ori, egumenul mănăstirii a trimis doi ucenici să urmărească păsările, să vadă unde duc mâncare. Așa au ajuns în vârful muntelui, unde au descoperit-o pe Cuvioasa Teodora învăluită într-o lumină ca de foc, sfânta fiind în rugăciune. Cei doi ucenici s-au speriat când au văzut-o pe sfântă și au strigat, însă Sfânta Teodora le-a vorbit și i-a liniștit, rugându-i să îi arunce o haină, întrucât ale sale erau rupte după anii petrecuți în metanii și rugăciune.
Se spune că sfânta se ruga de 40 de zile la Dumnezeu să îi fie trimis un duhovnic la care să se spovedească și căruia să îi mărturisească păcatele înainte de a trece la Domnul, Sfânta știind că în scurt timp va pleca spre Creatorul său.
Dorința sa a fost ca egumenul Sihăstriei să-i trimită, pentru a o spovedi și împărtăși, pe ieromonahul Antonie și pe ierodiaconul Lavrentie. Rugămintea i-a fost îndeplinită întocmai, iar după ce s-a împărtășit, a trecut la cele veșnice. În viața sfintei este consemnat faptul că tot acolo, în peșteră, i s-a făcut și slujba înmormântării.
Vestea despre viața aleasă pe care sfânta a dus-o și nevoințele trupești pe care le-a trăit nu au rămas fără ecou, în scurt timp numeroși călugări și mireni aflând despre marea isihastă a Carpaților și venind la mormântul ei pentru a i se închina. Se spune că chiar și fostul soț al ei, ieroschimonahul Elefterie, a venit pentru a se încredința că este vorba despre fosta lui soție.
Cinstitul trup al sfintei a rămas în peștera în care s-a nevoit până în 1830, când domnul Mihail Sturdza a așezat moaștele într-o raclă frumoasă, de mare preț, și le-a depus în biserica Schitului Sihla spre închinare. Apoi, moaștele au fost aduse la Miclăușeni, unde familia de boieri a zidit o biserică nouă, unde au stat până în 1965, când în timpul ocupației rusești moaștele Sfintei Teodora au fost duse la Kiev, la Lavra Pecerska, unde Cuvioasa de la Sihla este venerată cu numele de "Sfânta Teodora din Carpați". Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat în mod solemn sfințenia Sfintei Teodora în anul 1992, ziua de prăznuire fiind 7 august, la o zi după Sărbătoarea Schimbării la Față.
Învăluită de lumina Taborului
Sfânta Cuvioasă Teodora este unul dintre sfinții români ce au ajuns la un înalt nivel de trăire duhovnicească, dovadă fiind lumina ce o învăluia în momentul în care se ruga. Părinții Bisericii ne învață că unii oameni, datorită trăirii duhovnicești înalte, ajung să se bucure încă din această viață de Lumina cea Necreată, cea descoperită pe muntele Tabor când a avut loc Schimbarea la Față a Mântuitorului.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a făcut referire ieri în cuvântul de învățătură la sărbătoarea Schimbării la Față la viața aleasă dusă de Sfânta Teodora și la Lumina ce o învăluia atunci când era în rugăciune, lucru ce se întâmplă doar la sihaștrii îmbunătățiți. "Sfânta Teodora de la Sihla, care s-a nevoit în munții Sihlei, încă din lumea aceasta a fost văzută în lumină când se ruga. În lumina Taborului. Ea a sfințit prin rugăciunile ei munții noștri, de la munții Sihlei până la muntele Ceahlău, care este o replică a Sfântului munte Athos", a spus Preafericirea Sa în predica de ieri.
Peștera Sfintei Teodora
Pe când sfânta se afla odată la rugăciune, au năvălit turcii în munți, iar ea, urmărită, a ajuns lângă o peșteră pe care Dumnezeu i-a deschis-o pentru a o ascunde de ochii păgânilor. Teodora a rămas în continuare aici, în peșteră, folosind ca masă și așternut piatra care se vede și astăzi și care, alături de peretele despicat, continuă să vorbească despre cât de minunat lucrează Dumnezeu în viața aleșilor Lui. Acest loc este cunoscut până astăzi sub numele de "Peștera Sfintei Teodora", arătând tot ca și acum trei veacuri: o încăpere boltită, înlăuntrul unei stânci uriașe. Tradiția consemnează că Teodora ar fi trăit aici vreme de 20 de ani, poate chiar mai mult.

Ekaterina 07.08.2012 06:34:27

Pestera Sfintei Teodora de la Sihla

Pestera Sfintei Teodora de la Sihla este unul dintre locurile sfinte din zona Neamtului. Aflata la mica distanta de manastirile Neamt, Secu si Sihastria, pestera sfintei Teodora atrage zilnici multime de credinciosi aprinsi de dorul rugaciunii si al vietii curate.
http://www.crestinortodox.ro/pelerin...la-120714.html

http://www.crestinortodox.ro/files/i...ra-sihla-3.jpg

Yasmina 07.08.2012 08:25:09

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 463632)
Pestera Sfintei Teodora de la Sihla este unul dintre locurile sfinte din zona Neamtului. Aflata la mica distanta de manastirile Neamt, Secu si Sihastria, pestera sfintei Teodora atrage zilnici multime de credinciosi aprinsi de dorul rugaciunii si al vietii curate.
http://www.crestinortodox.ro/pelerin...la-120714.html

http://www.crestinortodox.ro/files/i...ra-sihla-3.jpg

Ce frumos,sper sa ajung si eu candva pe acolo :)

Pascaru Manole 07.08.2012 09:07:11

Sfintii zilei-cuviosul mucenic dometie persul și cei doi ucenici ai săi

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 463639)
Ce frumos,sper sa ajung si eu candva pe acolo :)

Acest cuvios a trăit pe vremea marelui împărat Constantin și era de neam pers. El a fost povățuit la credința creștinească de un oarecare creștin, Uar, și lăsându-și păgânătatea părintească și rudeniile a mers la hotarele grecești, în cetatea care se numea Nisibe și, intrând intr-o mănăstire, a primit Sfântul Botez, s-a îmbrăcat în chipul monahicesc și a petrecut în toată nevoința vieții pustnicești. Dar prin zavistia și asupririle diavolului viclean, fiind urât de monahii ce erau acolo, a fugit și a mers în mănăstirea Sfinților Mucenici Serghie și Vah, în cetatea lui Teodosie, și a urmat vieții arhimandritului Nurvel, despre care se spune că 60 de ani n-a gustat fiertură și dormea foarte puțin, neculcându-se, nici șezând, ci stând rezemat în toiagul său.

De acel arhimandrit s-a hirotonit diacon Cuviosul Dometie, iar când s-a înștiințat că arhimandritul voiește să-l silească și la preoție, s-a dus de acolo și s-a suit într-un munte pustiu, unde viețuia întru Dumnezeu, suferind arșița, frigul și toate schimbările văzduhului.

Apoi, intrând într-o peșteră, petrecea acolo săvârșind multe minuni cu numele lui Hristos, pentru că dădea tămăduiri celor ce veneau la dânsul și îi aducea de la înșelăciunea idolească la credința în Hristos. Iar când a mers acolo Iulian, lepădatul de Dumnezeu, înștiințându-se de cele ce făcea sfântul, a poruncit să-l omoare cu pietre. Și ducându-se trimișii, au aflat pe sfântul părinte cu cei doi ucenici ai lui făcându-și cântarea cuviincioasă a ceasului al treilea, și, năvălind asupra lor, i-au omorât cu pietre.

Astfel și-a săvârșit Cuviosul Dometie alergarea vieții sale celei plăcute lui Dumnezeu, împreună cu cei doi ucenici ai lui.

Simply_me 07.08.2012 11:41:57

Pestera sf Teodora

Pestera sf Teodora- Manastirea Sihla

De aici a baut apa Sf Teodora

cristiboss56 07.08.2012 21:37:15

8 august :Matia, apostolul ales de sorți

Sfântul Apostol Matia a fost ales în ceata celor doisprezece apostoli, în locul lui Iuda Iscarioteanul, cel care L-a vândut pe Mântuitorul. Biserica îl prăznuiește în fiecare an, la 9 august. După ce a dus o viață de ucenic al lui Hristos, a fost ales prin tragere la sorți în rândul apostolilor, în locul lui Iuda Iscarioteanul. A propovăduit Evanghelia lui Hristos în Iudeea, Macedonia sau Roma și chiar în Etiopia, și mai apoi a murit ca martir în anul 63.

Dintre cei 70 de ucenici

Sfântul Apostol Matia a fost, la început, unul dintre cei 70 de apostoli. Născut în Betleem, cunoaște de tânăr Scripturile și înțelegerea Legii Vechi, sub povățuirea Sfântului și Dreptului Simeon, cel ce L-a primit pe Mântuitorul la Templu. Îndrumat tot de bătrânul Simeon, Sfântul Apostol Matia va învăța să trăiască o viață dreaptă, urmând calea poruncilor lui Dumnezeu și a faptelor bune. Astfel, după Botezul Domnului și începutul propovăduirii Lui, Îl va urma pe Hristos, alături de alți ucenici, și va fi martor al lucrării Fiului lui Dumnezeu pe pământ, al Răstignirii și al Învierii Lui. Conform Cărții Faptelor Apostolilor, Matia a fost ales ca apostol în ceata celor doisprezece, în locul lui Iuda Iscarioteanul, cel care L-a vândut pe Hristos. Relatarea biblică ni-l prezintă pe Sfântul Apostol Petru rostind un cuvânt înaintea celor 120 de ucenici adunați la Ierusalim pentru a sărbători Cincizecimea, în care arată necesitatea stabilirii unui alt apostol în locul lui Iuda; scrie în continuare autorul Faptelor Apostolilor, Sfântul Evanghelist Luca: „și au pus înainte pe doi: pe Iosif, numit Barsaba, zis și Iustus, și pe Matia. Și, rugându-se, au zis: „Tu, Doamne, Care cunoști inimile tuturor, arată pe care dintre aceștia doi l-ai ales să ia locul acestei slujiri și al apostoliei din care a căzut Iuda, ca să meargă în locul lui. Și au tras la sorți; și sorțul a căzut pe Matia; și el s-a rânduit împreună cu cei unsprezece apostoli“. Această alegere a sa, precum și responsabilitatea sa ca apostol sunt întărite de Domnul la Pogorârea Duhului Sfânt, când Sfântul Apostol Matia primește, la fel ca și ceilalți apostoli, harul dumnezeiesc. Martor al Învierii lui Hristos, chemat de Dumnezeu apostol și trimis la propovăduire, Sfântul Apostol Matia rămâne în cugetul Bisericii ca având aceeași cinste și autoritate ca și ceilalți unsprezece apostoli aleși înaintea lui.

Apostol în Etiopia

După cum aflăm de la diverși cercetători, Sfântul Apostol Matia a vestit Evanghelia lui Hristos în Iudeea, Macedonia sau Roma. Acestea sunt doar câteva din posibilele locațiile în care Sfântul Apostol a predicat. Câteva scrieri ale unor părinți bisericești, cât și unele documente apocrife (unul dintre ele poartă chiar numele „Evanghelia lui Matia“), ni-l prezintă, însă, pe Sfântul Apostol Matia ca propovăduitor al Evangheliei în pământurile Etiopiei, în regiunea numită Colchis. Sfântul Matia este recunoscut ca Apostolul Etiopiei. Ca propovăduitor al lui Hristos în Etiopia se pare că a avut de suferit numeroase chinuri și prigoane din partea locuitorilor acelor ținuturi, fiind târât pe pământ, bătut, strujit cu fiare pe coaste si ars cu foc pe dedesubt. Un vechi document relatează chiar că locuitorii Etiopiei erau foarte cruzi, „barbari și canibali“. Deși același document ne spune că Sfântul Apostol a fost omorât acolo, totuși o altă sursă biografică ne informează că Apostolul s-a întors din Etiopia și a vestit Evanghelia în Macedonia și Iudeea.

Mare făcător de minuni

Ca și ceilalți apostoli, Sfântul Matia s-a învrednicit de darul facerii de minuni. Aflându-se în Macedonia, păgânii elini i-au dat să bea o băutură otrăvitoare, care ducea la orbire. Bând din aceasta în numele lui Hristos nu a suferit nimic ci, mai mult, a vindecat pe alți 250 de oameni care orbiseră din cauza acestei băuturi. Tot cu puterea lui Dumnezeu, Sfântul Apostol a reușit să se facă nevăzut trei zile, timp în care prigonitorii săi l-au căutat în zadar, a ieșit din temnița încuiată și a deschis pământul ca să îi înghită pe cei care urmăreau să îi ia viața. De asemenea, în Iudeea, darul facerii de minuni s-a revărsat peste cei orbi, surzi, șchiopi și leproși, tuturor dându-le Sfântul vindecare. Cu harul lui Dumnezeu a adus la viață chiar pe mulți adormiți. După aceste minuni și după cuvântul propovăduit de el, mulți păgâni și iudei au crezut în Evanghelie și s-au botezat în numele lui Hristos, alcătuind, așadar, mici comunități ce se adăugau Bisericii primare.

Moarte martirică și ocrotitor al măcelarilor și dulgherilor

Propovăduirea lui Hristos printre iudei nu putea să nu atragă asupra Apostolului atenția și mânia sinedriului iudaic. Astfel, din porunca arhiereului Anania - același arhiereu care a dat sentința ca Sfântul Apostol Iacov să fie aruncat de pe aripa Templului - Sfântul Apostol Matia este chemat la Templu pentru a răspunde la învinuirile care i se aduc. Acuzat de către iudei că nu respectă Legea și Proorocii și că propovăduiește un prooroc fals, pe Iisus Nazarineanul, Sfântul Apostol Matia, cunoscând din copilărie prescripțiile legii iudaice, dar purtând și harul Duhului Sfânt, le aduce dovezi din înseși scrierile Vechiului Testament că Hristos este Mesia Cel proorocit de demult. Le vorbește și despre unimea de ființă a Tatălui cu a Fiului, despre Întruparea, Răstignirea și mai ales de Învierea lui Hristos. Învinuit de hulă împotriva lui Dumnezeu și refuzând să nu Îl mai mărturisească pe Hristos, Sfântul Apostol Matia este bătut cu pietre, dându-și sufletul în mâinile lui Dumnezeu, în anul 63. I-a rugat pe cei care erau de față să îi pună în mormânt două pietre, pentru a-L slăvi pe Dumnezeu prin semnele muceniciei sale. La fel precum a făcut și primul mucenic al Bisericii, Sfântul Arhidiacon Ștefan, Apostolul Matia nu a încetat nici în timpul uciderii sale să se roage lui Dumnezeu pentru el și pentru chinuitorii lui. Mai mult, pentru ca această judecată și ucidere nedreaptă să nu fie descoperită de administrația romană aflată atunci la putere, iudeii i-au tăiat capul Sfântului cu o secure. Prin această moarte erau uciși cei care se împotriveau cezarului, astfel încât moartea Sfântului Matia apărea ca o respectare a legii romane și nu ca o nelegiuire a iudeilor. Tăierea capului cu securea explică de ce Sfântul Apostol Matia este considerat patronul măcelarilor și al dulgherilor.

Moaștele Sfântului Apostol Matia

După o tradiție, împărăteasa Elena a adus moaștele Sfântului Apostol Matia la Roma, în anul 324. O părticică din acestea a trimis-o în Trier, astăzi cel mai vechi oraș din Germania. Descoperite în secolul al XII-lea, în urma unor lucrări de restaurare a unei biserici, moaștele Sfântului au fost mutate în biserica abației benedictine, care își va lua numele Sfântul Apostol Matia. Această abație este și astăzi un mare centru de pelerinaj pentru Biserica Romano-Catolică. Cu toate acestea, alte documente atestă că moaștele sale se află în Georgia de astăzi, îngropate sub un castel, în aceeași regiune în care a suferit moarte pe cruce. Această afirmație poate fi verificată dacă ținem cont de faptul că Etiopia, locul unde Apostolul a propovăduit cel mai intens, este identificată de unii cercetători cu estul Georgiei.

tabitha 09.08.2012 23:35:49

9 August

Astazi l-am sarbatorit si pe Sfantul Herman de Alaska, canonizat in anul 1970 - primul sfant canonizat de catre Biserica Ortodoxa a Americii.

http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...ka-119506.html

http://oca.org/FeastSaintsViewer.asp...=1&FSID=102241

Fragment din Acatist:

Bucura-te, Parintele nostru Gherman, urmasul Apostolilor;
Bucura-te, cel care ai luminat pamantul american cu lumina adevaratei credinte;
Bucura-te, cel ce ai dobandit stravechea dragoste de pustie;
Bucura-te, cel ce ai fost salvat de la moarte de Maica Domnului;
Bucura-te, cel ce ai fost crescut din copilarie in pustia Sarovului;
Bucura-te, prea cinstita mladita a Valaamului;
Bucura-te, ca ai fost luminat de lumina Taborului;
Bucura-te, cel care ai luminat cu Hristos intunericul nordului;
Bucura-te, sfinte Parinte al nostru Gherman, preaslavit facator de minuni al Alaskai si al intregii Americi!

Ekaterina 13.08.2012 01:11:59

Mutarea moastelor Cuv.Maxim Marturisitorul - 13 august

Sfantul Maxim Marturisitorul a trait pe vremea raucredincio-sului imparat Constans, nepotul lui Iraclie, si era filosof desavarsit. Impodobindu-se cu intelepciunea, si lasand toate avutiile sale fratelui sau, s-a facut monah. Iar vazand cum crestea eresul monotelitilor -adica al celor ce marturisesc o singura voie in Domnul nostru Iisus Hristos -, s-a aprins de dumnezeiasca ravna si s-a dus la Roma, unde a induplecat pe Sfantul Martin papa, ca sa adune un Sinod local si sa-i anatematizeze pe cei ce cugetau acel eres, impreuna cu incepatorul lui. Si a alcatuit Sfantul Maxim si carti impotriva acelui eres.

Imparatul, fiind instiintat de aceasta, a trimis ca sa-l aduca in cetatea Constantinopolului si l-a pus inaintea judecatii sale. Iar sfantul a rusinat pe ereticii care se adunasera acolo, biruindu-i pe toti cu cuvantul adevarului. Dupa aceasta a fost izgonit in Tracia, taindu-i-se mana dreapta si limba. De acolo, impreuna cu doi ucenici ai sai, a fost trimis in partile Laziei, insa si acolo, cu Duhul lui Dumnezeu, marturisea si scria; fiindca se spune ca dupa taierea limbii i s-a facut, cu minune dumnezeiasca, limba la loc, si a vorbit curat cat a trait.

Dupa acea chinuire fara omenie, l-au trimis in surghiun, fara purtare de grija. Apoi multe nevoi si necazuri rabdand pe cale Cuviosul Maxim, a fost dus intr-o tara a scitilor, unde a mai petrecut trei luni incuiat intr-o temnita. Si venindu-i vremea si ceasul cel dorit, cu veselie si-a dat sufletul sau in mainile lui Hristos Dumnezeu (Viata Cuviosului Maxim Marturisitorul se gaseste la 21 ianuarie, in care zi se cinsteste moartea lui. Iar in aceasta zi, 13 august, savarsim pomenirea aducerii moastelor lui, dupa cum este aratat in Mineiul cel mare, din stihurile cele puse la dansul; insa in ce vreme, in zilele carui imparat si cum s-au adus, n-am aflat).
http://www.crestinortodox.ro/calenda...ata-35920.html

http://i1090.photobucket.com/albums/...urisitorul.jpg

Ekaterina 13.08.2012 01:22:19

Sfantul Tihon de Zadonsk - 13 august

Sfantul Tihon de Zadonsk s-a nascut in anul 1724 in Rusia, din parinti crestini. A primit la nastere numele de Timotei. Din cauza mortii tatalui sau, diaconul Savelie Chirilov, familia pierde sustinerea materiala. Acesta va fi motivul pentru care Domnica, mama sa, va fi la un pas de a-l da pe Sfantul Tihon spre crestere unui vizitiu.

A absolvit seminarul in anul 1754, intr-o vreme in care scolastica era la moda. Va fi profesor de retorica in seminar, din anul 1754 pana in 1758, anul cand intra in monahism, primind numele de Tihon. Devine arhimandrit si egumen al Manastirii Jelticov, episcop-vicar al Novgorodului pentru un an de zile si din 1763 episcop de Voronej si Eletk pentru vreme de patru ani si jumatate.
http://www.crestinortodox.ro/calenda...sk-120766.html

andra_v 13.08.2012 15:49:01

Viata sfântului Tihon de Zadonsk, mare sfânt rus din secolul XVIII, dupa Sinaxarul parintelui Macarie de la Simonis-Petras (Muntele Atos).

http://calendrier.egliseorthodoxe.co...aout13ter.html

tabitha 14.08.2012 04:10:42

marturisire

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 464961)
Sfantul Maxim Marturisitorul a trait pe vremea raucredinciosului imparat Constans, nepotul lui Iraclie, si era filosof desavarsit. [...]

(Viata Cuviosului Maxim Marturisitorul se gaseste la 21 ianuarie, in care zi se cinsteste moartea lui. Iar in aceasta zi, 13 august, savarsim pomenirea aducerii moastelor lui, dupa cum este aratat in Mineiul cel mare, din stihurile cele puse la dansul; insa in ce vreme, in zilele carui imparat si cum s-au adus, n-am aflat).
http://www.crestinortodox.ro/calenda...ata-35920.html

http://i1090.photobucket.com/albums/...urisitorul.jpg

M-am cutremurat la vederea mainii Sfantului Maxim Marturisitorul...
Iti multumesc, Ekaterina, pentru toate postarile si ravna ta pe acest forum. :53: :53:

De altfel, as vrea sa multumesc tuturor celor care au contribuit la acest topic, in vreun fel sau altul. Ca editori, cititori si rugatori; poate or mai fi si alte feluri, dar nu le stiu eu.

**de pe alt topic, am inteles ca in loc de 13 August sarbatoarea a fost tinuta pe 12 August - vedeti précizarea lui Georgeval:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=6909

Iar aici despre Odovania Praznicului Schimbarii la Fata :
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...083#post465083

Ekaterina 16.08.2012 18:15:35

Sfintii Martiri Brancoveni - 16 august

Sfintii Martiri Brancoveni: Constantin Voievod cu fiii sai, Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache, sunt praznuiti pe 16 august. Domnia lui Constantin Brancoveanu a inceput sub semnul aparitiei Bibliei in limba romana, numita "de la Bucuresti", in anul 1688. Si-a asumat rolul de protector al tiparului si scolilor din Muntenia, dar si din Transilvania.

A dat Bucurestiului o noua Academie Domneasca, transformand scoala de la Sf. Sava in "colegiu public pentru pamanteni si straini", cu o programa asemanatoare institutiilor de grad superior. L-a adus de la Istanbul pe Andrei, viitorul mitropolit Antim Ivireanul, sub indrumarea caruia se vor tipari numeroase carti in limbile romana, greaca, slavona, georgiana si chiar araba. A ctitorit mai multe biserici si manastiri, intre care: bisericile de la Potlogi si Mogosoaia, Manastirile Hurezi si Brancoveni, Biserica "Sf. Gheorghe Nou" din Bucuresti, unde odihnesc sfintele sale moaste.

Pentru ca a refuzat sa se lepede de la credinta crestina, pe 15 august 1714, chiar in ziua cand implinea 60 de ani, domnitorul roman a fost decapitat. Aceeasi pedeapsa au suferit-o si cei patru fii ai sai, impreuna cu sfetnicul Ianache.
http://www.crestinortodox.ro/calenda...ni-120798.html

glykys 16.08.2012 22:11:21

Balada Sfintilor Brancoveni - http://www.youtube.com/watch?v=wZzalmPgMyc

glykys 18.08.2012 19:00:56

17 august - Sf. Mc. Miron

Acest sfânt a trait în zilele împaratului Deciu (249-251) si ale lui Antipatru domnul Ahaiei. El era cu vrednicia preot bisericii, cu buna întelegere, bogat si de neam cinstit, iubit fiind si de Dumnezeu si de oameni. În ziua Nasterii lui Hristos intrând Antipatru în biserica, sa prinda pe crestini ca sa-i chinuiasca, Sfântul Miron umplându-se de râvna dumnezeiasca, l-a înfruntat. Drept aceea a fost mult chinuit si silit ca sa aduca jertfa la idoli. Dar el a refuzat; atunci i-au scos fâsii de piele de la umeri pâna la picioare, dintre care el luând una, a azvârlit-o în obrazul lui Antipatru. Dupa aceasta a fost supus sfântul la felurite chinuri. Iar apoi a fost dus de acolo la Cizic, si acolo, prin sabie, i s-a taiat capul, si asa si-a primit cununa muceniciei. Viata sfântului mucenic Miron, dupa Sinaxarul parintelui Macarie de la Manastirea Simonos-Petras (Muntele Athos).

Ekaterina 22.08.2012 02:06:03

Sfantul Mucenic Agatonic - 22 august

Sfantul Mucenic Agatonic a fost cetatean al Nicomidiei. A convertit la crestinism pe multi pagani. Din porunca imparatului Maximian (284-305), comisul Evtolmie ajunge in Nicomidia. Aici, afland ca principele Nicomidiei devenise crestin, a poruncit ca acesta sa fie exilat in Tracia. Din cauza lui Evtolmie au pierit multi crestini, dintre acestia ii amintim pe Zinon, Teoprepie, Achindin si Severian. Sfantul Agatonic a fost ucis in localitatea Silviria, impreuna cu principele Nicomidiei si alti crestini.
http://www.crestinortodox.ro/calenda...ic-120898.html

Ekaterina 24.08.2012 02:24:42

Sfantul Mucenic Eutihie - Apostolul misionar

Sfantul Mucenic Eutihie a fost ucenicul Sfantului Ioan Evanghelistul si al Sfantului Apostol Pavel. A fost sfintit ca Apostol misionar. A vestit cu mult curaj credinta in Hristos, distrugand multe temple pagane. In timpul calatoriilor sale misionare, a fost insotit neincetat de un inger. Acesta il intarea si ii vestea cele ce avea sa i se intample. Tot acest inger il hraneste in chip minunat in vremea in care se afla in temnita.

A fost aruncat in foc si la fiare, dar a iesit nevatamat prin purtarea de grija a lui Dumnezeu. Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, a fost omorat cu sabia.
http://www.crestinortodox.ro/calenda...ie-120914.html

Ekaterina 25.08.2012 02:41:18

Sfantului Apostol Tit - 25 august

Sfantul Tit a fost unul dintre cei saptezeci de Apostoli mai mici. El s-a nascut in Insula Creta, unde a primit cea mai inalta educatie clasica a vremii. El cunostea toata filosofia si toate operele poetice grecesti. In urma unei vedenii din vis, el a inceput sa citeasca cu luare aminte Cartea Prorocului Isaia, in urma caruia a lepadat toate conceptiile lui elinesti. Auzind de Hristos Domnul, Tit a calatorit la Ierusalim impreuna cu alti cretani, iar acolo L-a vazut pe Domnul cu ochii lui, L-a auzit predicand cu urechile sale si a fost martorul ocular al minunilor Lui preaputernice.

Inima tanara a cretanului Tit s-a inchinat atunci cu desavarsire lui Hristos. Mai dupa aceea el a primit Sfantul Botez din mainile Marelui Pavel, caruia i-a slujit asa cum slujeste un fiu credincios tatalui lui iubit, la lucrarea Predicarii Evangheliei. Sfantul Apostol Pavel l-a iubit pe Tit atat de mult, incat in unele locuri din epistolele lui il numeste „fiul lui iubit” (cf. Tit 1: 4), iar in altele „frate” (cf. II Corinteni 12: 18).

Sfintul Tit a facut calatorii multe si lungi cu Marele Pavel, iar Sfantul Pavel l-a uns pe Tit episcop al insulei lui natale, Creta. Sfantul Tit a fost de fata la moartea muceniceasca a Sfantului Pavel, la Roma. El a luat trupul invatatorului si tatalui lui duhovnicesc si l-a ingropat cu cinste. Dupa aceea Sfantul Tit s-a intors in Creta, unde a adus multime de pagani la Sfantul Botez, pastorind cu intelepciune mare Biserica lui Dumnezeu de acolo pana la batranete adanci. Sfantul Apostol Tit a trecut la cele vesnice intru al nouazeci si patrulea an al vietii lui. (Proloagele de la Ohrida)

http://www.vietile-sfintilor.ro/viet...-sf_ap_tit.jpg

tabitha 25.08.2012 05:13:04

24 August

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 466568)
Sfantul Mucenic Eutihie a fost ucenicul Sfantului Ioan Evanghelistul si al Sfantului Apostol Pavel. A fost sfintit ca Apostol misionar. A vestit cu mult curaj credinta in Hristos, distrugand multe temple pagane. In timpul calatoriilor sale misionare, a fost insotit neincetat de un inger. Acesta il intarea si ii vestea cele ce avea sa i se intample. Tot acest inger il hraneste in chip minunat in vremea in care se afla in temnita.

A fost aruncat in foc si la fiare, dar a iesit nevatamat prin purtarea de grija a lui Dumnezeu. Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, a fost omorat cu sabia.
http://www.crestinortodox.ro/calenda...ie-120914.html

Tot pe 24 August l-am sărbătorit pe Sf. Cosma Etolianul, despre care s-a mai scris câte ceva chiar pe acest forum..

Sf. Cosma Etolianul este considerat "întocmai cu apostolii" de către poporul grec, deoarece prin activitatea sa practică extrem de laborioasă de-a lungul și de-a latul țării, el a ținut vie flacăra credinței creștine și a limbii materne în timpul ocupației Greciei de către turci. În iconografie este reprezentat cel mai adesea cu scăunelul pe care obișnuia să-l care cu el peste tot și pe care se urca pentru a predica oamenilor, precum și cu șiragul de mătănii în mână.

Mai jos, o prezentare luată de pe pagina principală a site-ului:

http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...ul-128283.html

tabitha 26.08.2012 15:27:12

26 August - Sfinții Adrian și Natalia

Adrian si Natalia erau căsătoriți de numai 1 an atunci când au îndurat martirajul pentru Hristos.

http://oca.org/GetImageDetail.asp?IP...icomedia%2Ejpg

The Martyrs Adrian and Natalia were married in their youth for one year prior to their martyrdom, and lived in Nicomedia during the time of the emperor Maximian (305-311). The emperor promised a reward to whomever would inform on Christians to bring them to trial. Then the denunciations began, and twenty-three Christians were captured in a cave near Nicomedia.

http://oca.org/FeastSaintsViewer.asp...=1&FSID=102398

Și în românește, un articol de pe site: http://www.crestinortodox.ro/calenda...ia-120954.html

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:20:13.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.