Pestera Sfintei Teodora de la Sihla

Pestera Sfintei Teodora de la Sihla Mareste imaginea.

Pestera Sfintei Teodora de la Sihla este unul dintre locurile sfinte din zona Neamtului. Aflata la mica distanta de manastirile Neamt, Secu si Sihastria, pestera sfintei Teodora atrage zilnici multime de credinciosi aprinsi de dorul rugaciunii si al vietii curate.

Schitul Sihla, schit ce tine de Manastirea Sihastria, se afla in codrii Neamtului, in comuna Vanatori Neamt, judetul Neamt. La schitul si pestera sfintei Teodora de la Sihla se poate ajunge pe doua cai. Prima cale porneste din Piatra Neamt, trece pe la Manastirea Varatec, apoi prin padure, pe un drum forestier, urca spre Schitul Sihla. Cea de-a doua cale porneste din Targu Neamt, pe langa Manastirea Neamt si Manastirea Secu, pana in Manastirea Sihastria, de unde un drum forestier si o poteca laturalnica pornesc in sus, spre coama dealului, unde se afla Schitul Sihla.

Sfanta Teodora de la Sihla

Pestera Sfintei Teodora de la Sihla

Pana la Manastirea Sihastria, pelerinii pot veni cu masina. De aici insa, fie se incumeta cu masina pe drumul forestier, fie pornesc la pas, pe cararea umbrita de crengile atator pomi seculari. Cei mai multi, luand binecuvantare pentru urcare, de la cate unul dintre parintii de la Sihastria, pornesc lin pe poteca ce urca inspre Schitul Sihla, cale de vreo trei kilometri.

Aceasta poteca, batuta de pasii atator sfinti si mari parinti ai locului, printre care Parintele Cleopa si Parintele Paisie Olaru, intampina sufletele celor ce pasesc pe ea cu o profunda stare de liniste si meditatie la viata sufleteasca si la minunatia fapturii lui Dumnezeu. Schitul Sihla si potecile din jurul schitului, atat cele ce duc la Pestera sfintei, cat si cele ce duc spre Schitul Sfantul Daniil Sihastrul, sunt de o profunzime deosebita.

Pestera Sfintei Teodora de la Sihla

Sfanta Teodora de la Sihla si-a ales drept loc de sihastrie codrii salbatici ai Neamtului, pe locuri, inca si astazi nebatuti de picior omenesc. Teodora era fiica unui dregator de-al locului, pe numele sau Joldea Armasul. Inca de mica, fata ravnea a duce viata monahiceasca, insa la insistentele parintilor, ea se marita. Dupa numai un an de zile, nascandu-se si in inima barbatului ei dorul de liniste si viata inalta, pentru rugaciunile Teodorei, plecara amandoi in codrii Neamtului, spre sihastrie.

Pestera Sfintei Teodora de la Sihla

Prin rugaciunile ei neincetate, sfanta Teodora de la Sihla a biruit trupul, sfintindu-se firea, sufletul si trupul. Ea a biruit si lumea, caci pururea avea gandul numai la cele ceresti, nelipindu-se de nimic din cele pamantesti. Diavolii au fugit si ei, rusinati, alungati fiind de smerenia si de puterea rugaciunii ei.

Pestera sfintei este locul in care ea isi petrecea noptile, mai mult in rugaciune, decat in dormitare. Tot aici au fost gasite si sfintele ei Moaste. Se povesteste ca odata, cand turcii o descoperisera in padure si navalisera dupa ea in pestera, peretele din spatele pesterii s-a crapat, iar sfanta a trecut prin acea despicatura, scapand astfel din mainile lor.

Pestera Sfintei Teodora de la Sihla

Dupa mai bine de 60 de ani de pustnicie si nevointe fara de numar, fiind instiintata sfanta de apropiatul ei sfarsit, s-a rugat mult lui Dumnezeu sa nu fie lipsita de Sfintele si Preacuratele lui Hristos Taine.

Astfel, egumenul Sihastriei a trimis doi frati dupa niste pasari ce incepusera sa vina, in chip minunat, de cateva saptamani, la trapeza schitului, de unde luau paine in ciocurile lor si zburau spre Sihla. Ajungand acolo pe inserate, fratii au ramas inmarmuriti. Au vazut o femeie ce plutea deasupra pamantului, avand mainile ridicate in sus, invaluita intr-o lumina de foc. Era Sfanta Teodora in rugaciune.

Coborand mainile, Sfanta i-a chemat pe nume, desi ii vedea pentru prima data, rugandu-i sa-l cheme pe parintele Antonie, duhovnicul Sihastriei, impreuna cu un diacon, cu Sfintele Taine, lucru pe care acestia l-au facut. In ziua urmatoare venind cei doi, Sfanta Teodora s-a spovedit, apoi s-a impartasit cu Sfintele si Preacuratele Taine si si-a dat sufletul in bratele Mirelui Ceresc.

Sfintele sale Moaste au ramas in pestera de la Sihla mai mult de 100 de ani, si in jurul lor a luat fiinta Schitul Sihla. Potrivit celor marturisite de parinti, sfintele ei Moaste s-au afla in Lavra Pecerska, in Kiev, alaturi de alte mai bine de o suta de Sfinte Moaste.

Pestera Sfintei Teodora de la Sihla

Primul monah venit la Sihla a fost sotul ei, Cuviosul Elefterie, auzind de sfintenia vietii ei, apoi au venit si alti doritori de viata linistita. Cuviosul Ieroschimonah Elefterie s-a nevoit intr-o mica chilie, sub stancile Sihlei, vreme de 10 ani si, bineplacand lui Dumnezeu, s-a savarsit cu pace. Dupa cativa ani de la moartea sa, familia boierilor Cantacuzino a inaltat o biserica de lemn in cinstea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, pe mormantul sau.

Astfel a luat nastere Schitul Sihla, inainte de anul 1741. Construita  de "Dumnealui aga Ioanita  Pascanul Cantacuzino, precum sa  si gaseste scris intr-o Sfanta  Evanghelie... la leat 1763...", cu hramul Schimbarea la fata, biserica "dintr-un brad" se pastreaza  in stare aproape initiala. Lucrata  in forma  de corabie din barne de lemn, biserica este captusita  in exterior cu scandura  si acoperita  cu sita. Interiorul, putin luminat si foarte simplu, mai pastreaza  insa, prin intimitatea sa, atmosfera unei epoci de demult. Catapeteasma, aproape in miniatura, a fost pictata  in ulei, probabil in secolul al XVIII-lea.

Pestera Sfintei Teodora de la Sihla

De aici, pe praguri de pietre scobite de pasi omenesti, se coboara  in Schitul Sihla. Biserica actuala a schitului, cu hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, dateaza  din anul 1813, cand arhimandritul Benedict, egumenul Manastirii Secu, o reface aproape in intregime din barne de brad, pe temelia celei mai vechi.

De la pestera Sfintei Teodora pleaca doua carari, una spre bisericuta cea mica, de sub stanca Sihlei, cu hramul Schimbarea la Fata, si de acolo inspre schit, si o alta ce se indreapta spre drumul ce leaga Manastirea Sihastria de Schitul Sihla. Pasind pe cararea pietruita ce se indreapta spre drum, pe partea stanga, o stanca inalta si ascutita ascunde o "albie" naturala, de unde sfanta isi lua apa si unde se spala, dupa cuviinta.

Pestera Sfintei Teodora de la Sihla

Sfanta Teodora de la Sihla a fost canonizata in data de 7 august 1992. Icoana sfintei o infatiseaza pe aceasta tinand in mana un pergament pe care scrie: "Cu toata inima Te-am dorit pe Tine, Doamne, si cautandu-Te, Te-am aflat si sufletul meu cel ostenit s-a odihnit intru dragostea Ta."

"Cele pamantesti parasind si jugul pustniciei luand, te-ai facut mireasa lui Hristos, fericita; cu postul, cu privegherea, cerestile daruri luand si cu rugaciunea pe ingeri ajungand, firea omeneasca ai biruit si la cele ceresti te-ai mutat, lasandu-ne spre mangaiere pestera si sfintele tale Moaste. Pentru aceasta, Sfanta Preacuvioasa Maica Teodora, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre." (Troparul Sfintei Teodora de la Sihla)

Galerie foto cu Schitul Sihla

Teodor Danalache

Rugaciune catre Sfanta Teodora de la Sihla
O, Prea Cuvioasa Maica Teodora, care din copilarie pe Hristos L-ai iubit si pentru dragostea Lui in toata viata ta te-ai nevoit; multe nevointe si ispite ai suferit si in viata cea pustniceasca, cu darul lui Dumnezeu, ai sporit. Cu multimea infranarii si a lacrimilor celor duhovnicesti, sufletul tau l-ai luminat si in singuratatea pustiei cu ispravile faptelor tale celor bune ai stralucit. Pustia Sihlei cu viata ta o ai sfintit si pilda sihastrilor te-ai facut. Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenita, sfintenia vietii tale a descoperit-o si ca pe o comoara ascunsa lumii te-a aratat.

De aceea, si noi nevrednicii, cu evlavie si cu credinta, cerem sfintele tale rugaciuni si te chemam: roaga-te Prea Induratului nostru Mantuitor, ca si noi pacatosii in vremea vietii noastre si in vremea sfarsitului nostru sa dobandim mila si mantuirea Lui, spre a slavi si a ne inchina in veacul de acum si in cel viitor Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, in vecii vecilor. Amin!

Pe aceeaşi temă

07 August 2021

Vizualizari: 68001

Voteaza:

Pestera Sfintei Teodora de la Sihla 5.00 / 5 din 11 voturi. 10 review utilizatori.

Comentarii (10)

  • S DanielPostat la 2015-08-10 23:51

    Foarte frumos articolul, mulțumim mult ! Sfânta Preacuvioasa Maica Teodora, roagă pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre ! Amin !

  • bica ionPostat la 2013-08-07 13:04

    da este ceva ce nu se poate povesti,magnific aceste trairi, la casa SF.TEODORA.Am avut o mare incercare cind am plecat pe acea carare pietruita.Datotita Pr.Popescu Ionut, de la CL-G Muscel,am avut ocazia sa ajung .Atunci mi-am zis, samai merg odata, si pot sa plec, la DOMNUL. AMIN.

  • dana anderca Postat la 2011-05-24 20:27

    Am reusit si eu sa ajung in vara anului trecut,si pe langa b inecuvantarea primita am primit si foarte mult ajutor din partea Sfintei Teodora de la Sihla.Sfanta TEODORA roagate pentru noi pacatosi.

  • Dica LucaPostat la 2011-03-21 14:56

    Am avut bucuria de a vedea aceste locuri sfinte in a doua zi de Sfintele Paste in 2010, impreuna cu fratele, cumnata, sora mijlocie si cumnatul meu.Am avut sentimente ce nu pot fi scrise ci doar traite.O zi binecuvantata de Bunul Dumnezeu. Nu mai vioam sa plecam, nici nu plecasem si ne gandeam cand sa mai venim.De foarte multe ori am auzit de la parintii mei, ( din pacate nu mai sunt printe noi),ca au urcat pe jos de la Manastirea Sihastria si mereu imi imaginam cum am sa urc si eu.Am urcat, dar nu pe jos.Seara cand am ajuns acasa,l-am pupat pe fratele meu, el a fost cu masina si i-am spus ca a fost o zi in care "am atins cerul ".Acum astept sa se faca vreme frumoasa sa mergem iarasi "in cer". Doamne ajuta!

  • violeta elena andreiPostat la 2011-03-21 10:07

    minunate meleaguri si binecuvantate merita sa vedeti pace,lumina siiubire doamne ajuta

  • Mihaela NistorPostat la 2010-08-10 21:25

    Am vazut acest loc sfant prima data in 1981. De atunci l-am mai vazut de cateva ori si de fiecare data simt binecuvantare sfintei si dorinta de a mai veni. mihala nistor

  • margareta blejanPostat la 2010-08-08 22:47

    salbatice si minunate locuri de regasire si liniste !

  • emanuela stanPostat la 2010-08-08 22:15

    Am fost si eu in timpul studentiei.Este un loc de o mare frumusete prin simplitate si sfintenie.Parca ii simti prezenta sfintei,ocrotitoare si odihnitoare.Nici nu-ti vine sa mai pleci,parca si timpul capata o alta dimensiune si te gandesti cu drag cand vei reveni...

  • ioan ionescuPostat la 2010-08-08 10:04

    si eu am fost, superb, loc de odihna si pace!

  • florica deleanuPostat la 2010-08-07 09:25

    AM CALCAT PE ACESTE MELEAGURI SUNT UN COLT DE RAI!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE