Manastirea Sfanta Irina de Hrisovalant - Lykovrisi

Manastirea Sfanta Irina de Hrisovalant - Lykovrisi Mareste imaginea.

Manastirea Sfanta Irina de Hrisovalant este o manastire cu obste de maici, din localitatea Lykovrisi, regiunea Atica, Grecia. Manastirea a fost intemeiata de maica Meletia, in urma cumpararii aici a unui teren. Maica a inchinat manastirea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, dar si Sfintei Irina din Hrisovalant.

Sfanta Irina a trait, in mare asceza, ca maica, in Manastirea Hrisovalant din Constantinopol, in secolul al IX-lea. Manastirea bizantina se afla zidita pe cea de-a cincea colina a orasului, cunoscuta pe atunci sub denumirea de "Hrisovalant", de la care si-a luat numele si manastirea. Din biografia sfintei reiese ca manastirea din Hrisovalant era inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Manastirea Hrisovalant a functionat pana undeva prin secolele X-XI.

Cu toate ca ruinele manastirii nu au mai fost nici macar gasite, locul pe care aceasta era zidita poate fi identificat pornind de la un singur detaliu, pastrat in biografia Sfintei Irina din Hrisovalant. In acest document, scrie: "manastirea se afla in imediata apropiere a Cisternei lui Aspar". Acest loc se afla pe cea de-a cincea colina a orasului, putin mai la nord de Biserica Sfintii Apostoli, care se afla pe cea de-a patra colina.

Astazi, pe cea de-a cincea colina a orasului Constantinopol (Istambul) este inaltata Moscheea Sultanului Selim si Biserica Maicii Domnului Pammakaristos, acest loc fiind cinsiderat unul dintre cele mai bune pentru a vedea panorama orasului si a "Cornului de Aur".

Manastirea Sfanta Irina de Hrisovalant din Lykovrisi - scurt istoric

Dupa adormirea in Domnul a Sfintei Irina, trupul acesteia a fost inmormantat fie in Manastirea Hrisovalant, fie in apropierea acesteia, in Biserica Sfantul Teodor. La foarte scurt timp, nenumarate minuni au inceput a avea loc la mormantul sfintei.

Dupa cruciada a patra si dupa caderea Constantinopolului sub otomani, istoria si Moastele Sfintei Irina se pare ca s-au pierdut, fara nici o urma.

Codexul nr. 151, datand de prin secolul al XVI-lea, a fost descoperit in biblioteca de la Manastirea Dionisiu, din Sfantul Munte Athos. Acest document povesteste intreaga viata a Sfintei Irina din Hrisovalant, cuprinzand si o slujba inchinata sfintei. Aceasta a fost scrisa de catre unul dintre cei mai mari imnografi aghioriti contemporani, anume de catre calugarul Gherasim Micragianitul.

In aceeasi manastire athonita a mai fost aflata si icoana Sfintei Irina din Hrisovalant. Aceasta este lucrarea unui zugrav din Smirna, care a trait in aceasta manastire, cunoscut sub numele de "calugarul Nectarie". Acesta a zugravit icoana in anul 1919. Numele zugravului si anului lucrarii ei sunt trecute in partea de jos a icoanei. Cand s-a intors in Smirna, zugravul Nectarie a fost martirizat de catre paganii turci, impreuna cu calugarul Chiril Lemonia, care era inzestrat cu darul proociei, mai inainte de plecarea lor, el zicand: "zilele acestea, multi martiri se vor descoperi".

In anul 1926, un calugar din Sfantul Munte Athos, anume arhimandritul Paisie Filiocaliotacis, a daruit icoana Sfintei Irina, cea zugravita de calugarul Nectarie, fiicei sale spirituale, numita Lemonia, dupa tunderea acesteia in schima mare calugareasca. Dupa primirea schimei celei mari, la varsta de numai 20 de ani, Lemonia a primit numele de Meletia.

Maica Meletia a fost binecuvantata cu ravna de a zidi o manastire de maici. In aceasta privinta, maica a cumparat un teren intins, in localitatea Lykovrisi, regiunea Atica, Grecia. Acest lucru a fost cu putinta dupa moartea mamei sale, maica Tahiarhia, in ziua de 10 octombrie 1927. Pentru a-i cinsti amintirea, maica Meletia a inchinat manastirea Sfintilor Arhangheli (Tahiarhi), hram purtat insa si de vechea manastire din Hrisovalant.

Cand a inceput construirea manastirii, un muncitor, anume Mihail Gherasim, a vazut o maica tanara si inalta, apropiindu-se de locul unde muncea. Nerecunoscand-o pe maica, muncitorul a intrebat-o: "Cine esti tu?" La aceasta, maica a raspuns: "Eu sunt Irina." Indepartandu-se putin, "maica Irina" a aratat cu degetul locul pe care se inalta astazi biserica inchinata ei. Muncitorul a relatat acest eveniment maicii Meletia, care s-a aratat si ea surprinsa de aparitia necunoscutei maici.

Alta data, Sfanta Irina din Hrisovalant s-a aratat unei maici din obste, in vreme ce aceasta inchidea geamurile camerei sale. Si de aceasta data, maica cea tanara si inalta a facut acelasi lucru, anume a indicat cu degetul locul unde se afla astazi biserica inchinata ei. In acea vreme, biserica era in curs de zidire. In chip minunat, temelia si fundatia bisericii a fost mutata pe locul indicat de "maica Irina".

In vremea zidirii bisericii centrale a manastirii, inchinata Sfintilor Arhangheli, parintele duhovnic al maicii Meletia a rugat-o pe aceasta sa reinvie numele si cinstirea adusa Sfintei Irina din Hrisovalant. El i-a mai spus maicii ca sfanta a fost o renumita stareta din vremea bizantina, nici o biserica, de atunci si pana acum, neamaiamintind de ea.
Cand maica Meletia a aflat despre Sfanta Irina din Hrisovalant, ea s-a bucurat despus de mult, dandu-si seama ca "maica Irina", care aparuse de cateva ori in manastire, era chiar Sfanta Irina. O biserica inchinata Sfintei irina a fost ridicata imediat.

Dorind ca actuala manastire sa imite locul si arhitectura manastirii de pe colina Hrisovalant, maica a cercetat viata sfintei si a cautat toate detaliile posibile despre aceea. Astfel, imediat langa biserica sfintei, maica a mai zidit o biserica, inchinata Sfantului Teodor. Se crede ca in acea biserica (din manastirea veche) a fost inmormantata Sfanta Irina.

Manastirea Sfanta Irina de Hrisovalant, din localitatea Lykovrisi, regiunea Atica, a fost intemeiata oficial in anul 1930. Icoana primita de catre stareta Meletia, din Sfantul Munte, cu cativa ani mai inainte, a fost asezata in biserica sfintei, spre inchinare si cinstire. In jurul manastirii si icoanei sfintei, minunile au inceput sa curga ca dintr-un izvor de apa vie.

Vestea despre Sfanta Irina de Hrisovalant s-a raspandit foarte rapid, in toata Biserica Ortodoxa. Astfel, spre gazduirea pelerinilor, manastirea a zidit un incapator arhondaric, urmand modelului intalnit in manastirile din Constantinopol, din vremea Imperiului Roman.

Incepand cu anul 1960, in regiunea din afara manastirii a inceput a circula un ziar periodic (editat de doua ori pe luna), numit "Cuvioasa Irina din Hrisovalant". Pana astazi, foaia duhovniceasa a manastirii este distribuita incontinuu, spre folosul crestinilor.

Pana astazi se pastreaza traditia ca cei ajutati de Sfanta Irina sa scrie manastirii, intr-o scrisoare, minunea si ajutorul primit de la sfanta. Astfel, maicile aduna aceste scrisori si le compileaza in lucrari mai ample.

Incepand cu anul 1964, unele dintre aceste relatari minunate au inceput a fi editate in periodicul manastirii, spre folosul tuturor, in limba engleza si in limba greaca. Ziarul este primit gratuit, iar donatiile se pot face manastirii dupa putinta fiecaruia.

Maica stareta Meletia a adormit in Domnul in ziua de 29 ianuarie 1977.

Astazi, Manastirea Sfanta Irina de Hrisovalant, din Lykovrisi, urmeaza o randuiala monahala aspra, urmand vechiul calendar. Pentru pelerini, manastirea pune la dispozitie doua cladiri separate, pentru femei si pentru barbati. Camerele de gazduire primesc pelerini tot anul, afara de ziua 28 iulie, cand se face praznuirea Sfintei Irina, atunci fiind nevoie de rezervare. Datorita asprimii vietii monahale de aici, maicile daruiesc pelerinilor numai fructe si ceva seminte si nuci.

Iarna: 07:00 – 17:00.
Vara: 07:00 – 18:00.

Sfanta Irina Hrisovalant - Chrysovalantou
17 Lykovrisi, Athens, Greece 14123

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 13931

Voteaza:

Manastirea Sfanta Irina de Hrisovalant - Lykovrisi 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE