Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.05.2010, 19:11:09
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuibil Vezi mesajul
Inteleg deci ca tu te rogi si in singuratate pentru iertarea pacatelor dar nu esti iertata decat atunci cand preotul face dezlegarea de pacate.

Am inteles corect?

P.S. Nici nu neg nici nu contest preotii. Am facut-o candva dar de vreo 10 ani nu ma mai ocup cu chestii dintr-astea. Pun intrebari aici pentru a intelege cum gandeste un ortodox.

Masura timpului nostru si a momentelor care alcatuiesc timpul nu e compatibila cu atemporalitatea lui Dumnezeu.

Dumnezeu e in afara timpului si mai presus de timp, iar a pune intrebarea CAND ANUME iarta Dumnezeu pacatele, mi se pare ca seamana cu o incercare de a-L inchide intre niste bariere.

In Ortodoxie nu se gandeste fixist dar nici lax, ortodoxia nu inseamna nici habotnicie rigida dar nici zburdare pasunista pe coclaurile imaginatiei.

Daca se intampla, avem randuieli si exista nuante. Repet, Dumnezeu e cel care acorda unora circumstante atenuante in timp ce altii isi acorda singuri circumstante agravante.

Dumnezeu nu umbla cu rigla si cronometrul la El, cele duhovnicesti nu se masoara asa si nu putem sa punem la microscop harul sa vedem ce e si dupa aia sa credem in el.
Stii doar, Duhul sufla unde vrea, si cand vrea.

Sa incerc totusi sa-ti raspund asa cum inteleg eu ( fara sa am pretentia ca pricep tainele lui Dumnezeu).

Iertarea, cred eu, e o lucrare in desfasurare, incepe cu constientizarea pacatelor, cu cainta mea, cu plansul meu launtric, cu nelinistea si nestarea ca am alungat harul din mine, cu rugaciunea in taina inimii.
Apoi simt ca trebuie sa fac mai mult ca sa ma impac cu CEL pe care L-am ranit si alungat, adica sa Ii cer sa vina inapoi in sufletul meu, sa se salasluiasca harul din nou in mine, sa ma straduiesc sa nu mai repet .
Si Hristos imi da de inteles ca vrea acelasi lucru, chiar mai mult decat mine si ma invita sa-L primesc prin Sfanta Euharistie.

Si cum nu am acasa si nici la supermarket sfanta Euharistie, ma duc acolo unde se gaseste. La Biserica Ortodoxa.
Nu ma intereseaza situatia particulara a preotului , daca e pacatos sau nu. Il respect pentru ca Dumnezeu l-a pus acolo cu o treaba.

Ii spun preotului ce vreau, recunosc si in fata lui ca la doctor ce boala sufleteasca am, el ma cerceteaza daca imi pare rau, imi da o randuiala de rugaciune pe post de medicament de suflet iar la sfarsit imi confirma: "Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, cu harul si cu îndurările iubirii Sale de oameni, să te ierte pe tine, fiule/fiica ( numele) , si să-ti lase toate păcatele. Iar eu, nevrednicul preot si duhovnic, cu puterea ce-mi este dată, te iert si te dezleg de toate păcatele, în numele Tatălui si al Fiului si al Sfântului Duh. Amin".

Pentru cazuri exceptionale, cand nu ai la indemana preoti – trebuie sa intreb si eu pe cineva

Dar in rest, se respecta randuiala Bisericii.
Cand ai avut la indemana preoti si totusi nu ai cautat dezlegare, cand nu ai facut nici un pas spre primirea harului Sf. Taine , asta-i altceva. Hristos nu intra cu bocancii in sufletul nimanui, e discretia intruchipata si respecta libertatea noastra. Ne tot trimite semne sa ne destupam la inima dar noi ne facem ca nu vedem.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Atitudine crestina fata de ceilalti iustin10 Generalitati 35 18.02.2013 20:17:39
Haideti sa luam atitudine! Crestin_Simona Stiri, actualitati, anunturi 256 13.12.2010 21:07:35
Să luam atitudine impotriva reclamei Red Bull ce huleste Nasterea Domnului colaps Generalitati 16 10.12.2010 21:17:27
Sunt foarte deprimat.... BaLLaNcE Intrebari utilizatori 41 09.10.2010 13:22:20
Sunt sectele foarte periculoase?Cum sa luam atitudine fata de ele? tigerAvalo9 Generalitati 5 03.05.2010 14:24:13