Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.06.2010, 14:35:18
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Vad ca se amesteca niste lucruri aici.
Mai ales amestecam mireni, cu monahi, cu oameni sanatosi si cu oameni bolnavi, ii punem pe toti in aceeasi oala, ii jdecam si la urma zicem ca suntem buni crestini, chiar teologi.
De ce tot uitam ca nu suntem toti facuti la stanta, la fel, cu acelasi fizic si psihic?
Fiecare are problemele lui, limitele lui.
N-am inteles bine legatura intre titlul discutiei si bancile din biserica.
Neputintele sunt multe, de la persoana la persoana, lesinul poate avea si el multe cauze.
De ce le place unora sa le amestece mereu si sa le puna in aceeasi oala, cu eticheta: ne-crestin?
Adica de ce daca te asezi putin in biserica, hopa, nu mai esti destul de crestin.
Dupa ce masuri tot lucrati voi si cine v-a invatat asa?

Acum s-o iau pe rand:
1. Lesinul poate fi de la: carente (de multe pierderi bruste de minerale: calciu, magneziu), lipsa de aer, anemii, dezechilibre hormonale, diabet, probleme psihice, alte probleme organice.
Vitaminele nu prea duc la lesin, decat daca este o lipsa prea mare si de prea mult timp, zic eu.
Poate fi de vina alimentatia. Se pot produce pierderi bruste de minerale, mai ales in perioade de stres mai indelungat sau mai puternic. Se mai pot pierde si de la prea putine lichide baute si de la caldura sau frig prea puternic(a).
Se produc fie lesinuri, fie crize de spasmofilie, sau de hipoglicemie, etc.

2. Lipsa de aer poate produce tulburari la unii oameni mai sensibili: inima, circulatie, probleme pulmonare etc.

Ce se intampla in biserica:
a. postul fara masura si ne-adaptat la organism poate produce scaderi mari in nivelul unor minerale.
De aceea oamenii care se stiu cu probleme de: diabet, anemie, pierderi de calciu/magneziu, ar trebui sa nu tina post, sau sa-l tina in masura in care pot (adica fara a renunta la unele produse vitale pentru ei).
Cel mai rau, dupa cum am constatat pe propria-mi piele, nu este neaparat postul in sine. Ca mai bei apa, suc, ceva, mai mananci cate ceva.
Cel mai rau este postul negru din ziua impartasaniei. Acolo se combina lipsa de hrana totala, cu lipsa de lichide totala, oboseala, daca femeile mai au si probleme hormonale.
Cum momentul impartasaniei ajunge f.tarziu, mai pe la pranz si tu tii postul negru din dupa amiaza de dinainte, este greu. Sunt oameni care nu pot rezista. Ori pica mult nivelul unor minerale, ori cade circulatia sanguina.

b. lipsa de aer pe timp indelungat
Se stie ca bisericile nu au ferestre, nu au aerisire.
Mai stau usile deschise, dar daca biserica este mare si mai este si plina, nu ajunge aerul pana mai in fata.
Vara este f.greu, cand se amesteca si cu caldura.

Problema cu tamaia. Nu tamaia in sine ar fi problema. Eu nu stiu cum pregatesc ei acolo in altar cadelnita, dar uneori nu se face cum trebuie. Ori se pune prea multa tamaie, ori nu este mereu la fel, ori se mai pune ceva ca sa se aprinda si din chestia aia se pune prea mult si miroase rau si scoate mult fum. De multe ori se ineaca si preotul in fum, de nu mai poate vorbi.
Trebuie si acolo niste masuri.

c. bancile alea nu sunt bune numai pentru cei care sunt slabi si pot lesina, ci si pentru unii care au probleme cu spate, picioare si nu pot sta.
Sunt totusi ore intregi de stat.
La noi se face cum trebuie, moderat. Adica: atunci cand trebui se sta in picioare, cand e de ingenunchiat se face si asta, in rest se mai sta si pe banca.Si asa te poti simti bine in biserica si ruga, si rezista.
Nu vreti sa stiti ce plangi de durere cand ai probleme cu coloana, sau cu picioare.
Eu sunt la strana si stau in picioare, dar la rastimpuri imi dau lacrimile de durere si ma asez un pic. Si uite asa incerc sa rezist.
E f.usor sa judeci pe altul, cand pe tine nu te doare.

3. Mi se pare ca la manastiri se controleaza si daca esti apt medical. Nu stiu sigur. Altfel nu stiu cum rezista oamenii aia. Si totusi au si ei destule probleme de sanatate, ca viata este grea. Probabil ca le da si credinta putere.
Nu stiu. Dar asta este numai partial. Conteaza mult organismul omului.
Nu suntem toti la fel, si nici din fier.
In toata postarea aceasta unde ati vorbit despre Dumnezeu ? Unde ati vorbit cum si cu ce cinste si mare cuviinta se intra in palatul unui mare imparat si in ce fel se cinsteste EL ? Chiar daca nu suntem toti facuti la fel , asa a voit D.zeu ca sa ne faca diferiti (apropos,v-ati gindit vreo data cit de groaznica ar fi aratat lumea daca toti oamenii si animalele si plantele am fi fost la fel ? ia incercati sa va imaginati si sa vedeti la ce ,,gust" ajungeti !) poruncile sunt pt. toti la fel , si asta bine inteles ca cu stiinta lui D.zeu ! Sa fi gresit El chiar asa de tare ? Asa lasati lesne sa se inteleaga !
Pe mine unul ma surprindeti cit de atenta sunteti la viata din jururl dvs. si cit de multe lucruri reusiti sa surprindeti . Desigur, ma refer la viata laica a omului . La cite situastii particulare ii gasiti si cit de indrituit il vedeti peste tot . Si bine inteles ca am sesizat mai de mult care este dumnezeul dvs. : domnul om ! Atit de bine il cunoasteti si atit de devotata ii sunteti incit ati putea scrie o carte : ,,Omul (omul in general) si biserica sa " Va recomand sa o faceti . De fapt, urmarindu-va postarile in ultimul an am inteles cui va inchinati si ca de fiecare data postati capitole din aceasta carte ! Nu este o incriminare aceasta, nu, fiecare se poate inchina cui vrea . Stiti... liberul arbitru ! Sa nu credeti ca as avea ceva cu dvs. pt. optiunile pe care le aveti ! Nu, dar este adevarat ca dupa multitudinea de pareri , justificari si marturisiri cu care fratii si surorile v-au daruit pe forum ma asteptam ca totusi sa grabiti putin inchinarea la D.zeu in dauna celei pt. om . Dar probabil ca inca nu v-ati copt, inca nu a venit timpul. Omul isi poarta pacatele si legaturile atita timp cit vrea el ! Probabil ca si dvs, ca si mine, aveti inca nadejde de schimbare, de mai bine!

Si acum putina telegrafie :
- nu ati inteles legatura dintre titlul discutiei si bancile din biserica deoarece nu ati citit postarea de deschidere a firului cu toate ca si eu insami am postat-o . Recititi-o ! si neclaritatile vor disparea !
- va multumesc pt. cunostintele medicale pe care le postati cu acuratete si forta (evident a se citi ,,tupeu") insa va propun totusi sa va ginditi si la varianta : daca totusi nu este chiar asa cum ati ,,invatat" dvs in legatura cu aceste vitamine si hormoni si minerale si glicemie si anemie si etc, etc. ? Parerea si exprimarea libera va apartine ...in aceiasi masura in care ne apartine noua critica si atitudinea corectiva pt. lucrurile pe care nu le stapiniti sau nu le stiti corect dar cu care va erijati ! Ietati-ma ca spun un adevar !
- spuneti ca va este greu cu postul dinaintea impartasaniei . Inca nu v-a pus pe ginduri aceasta greutate ? Vedeti ca Hristos nu se lasa usor mincat si baut fara o nevointa serioasa . Nici nu tine cont ca dvs. il ,,iubiti" si voiti sa va uniti cu El, nu vrea decit in conditiile Lui sa se lase consumat . Nu va impresioneaza aceasta, nu va sperie ... nu va indeamna sa il cautati mai intii pe El si abia mai pe urma pe ,,domnul om" si ifosele lui ? Pe mine unul m-ar pune tare pe ginduri de ce se lasa atit de greu Hristos la unirea cu omul ! Pe semne ca gresim undeva si el ne mai tolereaza tot asa inca o vreme pina va intoarce foaia daca noi nu facem nimc sau pe alte semne , ca nu suntem chiar cum trebuie , nu avem ceva , ne lipseste jertfa si curatia adevarata si El abia, abia de se indura la unire !
- la tamiie ati sesizat exact ceea ce este nesemnificativ . Va recomand pina sa aprofundati sensul liturgic al tamiierii si al tamii sa lecturati articolele de pe forum . Sunt excelente si de folos ... dar doar daca le cititi !
- sensul prezentei stranelor in biserica ortodoxa este cu totul altul decit il intelegeti dvs. De asemenea , aveti articole pe forum despre subiect dar se pare ca nu prea sunteti un cititor consecvent de interesat ! Este adevarat ca este mai dulce capriciul si polemica birfita ! Va inteleg dar nu pot sa va aprob ! Iertati-ma pt. sinceritate !
- despre minastiri, figuri de parinti contemporani, mod de vietuire si nevointa, calea spre desavirsire si in general viata in chipul ingeresc am constatat ca nu prea stiti nimic si ca nici nu va intereseaza fiind mult deosebite de pretentiile si ambitiile lumesti ale unui mirean . Da, optiune proprie , dar procedind asa va vaduvitii de un nesecat isvor de intelepciune si vietuire duhovniceasca . Este adevarat ca domnul om nici nu vrea sa auda de asa ceva dar pierde mult procedind asa.

Deci nu va critic, ma uit doar cum aratati si ce spuneti. Dar va corectez acolo unde gresiti ! Ma uimiti in continuare in primul rind cu consecventa si staruinta cu care tineti cu dintii de domnul om . Mintuirea nu se face dupa legile noastre si nici nu este obligatorie . Numai ieri a spus Hrtistos raspicat ca nuimeni nu poate sluji la doi stapini ! Aviz tuturor interesatilor ! Inca va pastrez in inima ca regina neincoronata a nelinisti !

Last edited by zaharia_2009; 14.06.2010 at 14:48:03.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Presa creeaza o imagine proasta Bisericii? Bogdan N Generalitati 114 22.06.2011 17:25:19
veste proasta - par iustin emanuel2007 Stiri, actualitati, anunturi 4 27.03.2009 15:38:16