Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.06.2010, 18:09:45
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Pentru ca discutia a ajuns sa ia o turnura mai riguroasa, imi permit a spune si eu cateva lucruri.

1. Lesinurile (lipotimiile) si sincopele din biserica sunt cel mai adesea mediate vagal, adica au un mecanism fiziologic declansat, in cazul particular de care discutam, de statul mult in picioare. Luand exemplul unui tanar sanatos (si exceptand si femeile care sunt in diferite situatii fiziologice speciale) aceasta inseamna ca mentinerea pozitiei de ortostatism prelungit poate produce lipotimii, mai ales daca se sumeaza cu alti factori: hipovolemie (prin aport lichidian insuficient si eventual si transpiratii abundente), emotii, hipoxie (prin aerisirea insuficienta a bisericii). Dovada ca este asa: la trecerea in pozitia culcat- creierul se iriga mai bine si revenirea este rapida si completa.

2. Hipoglicemia este rareori cauza lipotimiei la persoanele fara alte boli, organismul uman fiind in stare sa mentina glicemia la nivel acceptabil facand glucoza din tot ce poate, inclusiv din grasimi si proteine (pe termen mediu si lung) si sa mobilizeze rezerve de glucoza din ficat, in principal. Deci nemancatul pentru Impartasanie nu constituie neaparat cauza de hipoglicemie. Dovada: foarte multi oameni sar in mod obisnuit peste masa de dimineata (cel mult beau o cafea) si totusi isi desfasoara activitatea normal. Nu vorbesc aici de oamenii cu diabet si care iau tratament pentru asta (sper din tot sufletul ca cei pe insulina stiu sa nu isi faca doza daca nu manaca), de copii, gravide sau alte situatii speciale.

3. Glicemia este mentinuta la nivel de functionare pe termen lung si de mancarea "proasta", dar carentele se vad la multe alte nivele, pana la lesinurile din biserica.

Sumarea unor variati factori poate duce la lipotimii pentru orice oameni; cei care au situatii speciale ar trebui sa stie sa aiba grija de ei.

Fara a vrea sa polemizez cu Andrei, ma intreb daca aparitia bancilor in biserica ar rezolva problema; banci- oameni mai multi asezati sau care isi tin locul unul altuia cu sacosica, pana la urma si capacitatea bancilor e depasita, nu mai vorbesc de inghesiuala de pe ele! Si, Doamne, am vazut biserici din centru cu multe scaune asezate in rand- si preotul atragand atentia participantilor SA SE RIDICE IN PICIOARE, CA SE CITEA DIN EVANGHELIE!
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Presa creeaza o imagine proasta Bisericii? Bogdan N Generalitati 114 22.06.2011 17:25:19
veste proasta - par iustin emanuel2007 Stiri, actualitati, anunturi 4 27.03.2009 15:38:16