Citat:
În prealabil postat de Dumitru73
daca in BOR ar functiona acum o institutie de genul Inchizitiei medievale, nu te-as vedea bine. de fapt nu te-as mai vedea deloc.
nu uita ca desi BOR admite BC ca biserica sora, marii duhovnici ai neamului asta si nu numai, afirma ca BC este eretica.
cum crezi ca te-ai descurca in fata unei inchizitii ortodoxe?
marele tau noroc este ca ortodoxia nu a apelat niciodata la astfel de institutii DIABOLICE.
|
Pai eu tocmai de aceea cred ca si dumneavoastra aveti nevoie de o astfel de institutie (care intr-adevar, sa nu faca greselile inchizitei): ca sa nu mai fie atita confuzie intre o autoritate si alta. Daca Biserica Ortodoxa adminte ca Biserica Catolica e biserica sora, iar duhovnicii neamului nu accepta acest lucru, atunci ori Biserica Ortodoxa nu are autoritate, ori marii duhovnici nu asculta de biserica si in ambele cazuri nu e bine pentru credinciosul de rind, care nu mai stie ce sa creada. Exista vreo problema majora referitoare la credinta? Sa fie dezbatuta de marii teologi ai ortodoxiei iar acestia sa ia o decizie. Iar decizia sa ramina sfinta pentru toti, fie mari duhovnici, fie crestini de rind.
Referitor la mine, cred ca nu as avea chiar deloc probleme cu o inchizitie ortodoxa: ea trebuie sa-mi arate ca gresesc, iar eu sint gata sa-mi recunosc greseala. Inchizitia catolica a anchetat si mari sfinti catolici (Ignatiu de Loyola, de exemplu) sau mari duhovnici (maister Eckhart, cel despre care se spune ca a fost maestul lui Thomas Kempis, cel care a scris Imitatiunea lui Cristos). Ambii au fost dispusi sa renunte la parerea lor in cazul in care s-ar fi considerat ca e gresita. Maister Eckhart a fost de acord sa-si nege scrierile numai sa nu fie scos din rindul bisericii! Pentru multi dintre acestia comuniunea cu Cristos prin Biserica Lui a fost mult mai importanta decit a avea sau nu dreptate intr-o chestiune. Si au renuntat la parerile proprii de dragul Domnului lor, Isus Cristos.