Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.07.2011, 00:44:42
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit O experiență personală

Acum câțiva ani, când eram în liceu, am avut o discuție cu un absolvent al Facultății de Istorie care susținea că, în perioada comunistă, unii preoți au pactizat cu regimul. Prima mea reacție a fost să-l contrazic, afirmând - împotriva evidenței - că n-a fost așa și că, de fapt, toți preoții au rămas buni creștini. Ulterior, mi-am dat seama că atitudinea mea era copilărească... :) Am înțeles că datoria mea, în calitate de creștină, este aceea de a-L mărturisi și slăvi pe Dumnezeu și nu de a apăra păcatele altora. Este firească și chiar plăcută lui Dumnezeu încercarea de a lua apărarea fraților noștri întru credință care au greșit... dar acest spirit de solidaritate ar trebui practicat cu dreaptă socoteală și nu așa, negând realitatea istorică, precum încercam eu chiar în dialog cu un absolvent de Istorie. :)
De aceea, îi înțeleg pe catolicii de pe forum... dar aș fi în totalitate de acord cu ei, dacă ar încerca să menționeze drept circumstanțe atenuante pentru făptașii acelor ucideri contextul istoric nefavorabil, puțina cunoaștere a credinței ș. a. m. d. Dar această insistență în a susține necesitatea pedepsirii fizice a necredincioșilor îmi pare așa... o atitudine foarte asemănătoare cu discuția dintre mine și tânărul licențiat în istorie. :)

Numai bine!

P. S. Melissa, ce interesant că ți-ai încheiat mesajul cu un citat din Nicolae Steinhardt. Fără să-ți fi citit postarea, tot la părintele Steinhardt m-am gândit. :) El susținea că atitudinea noastră trebuie să fie paradoxală, în sensul că avem datoria de a rămâne, în același timp, neclintiți în credința noastră și foarte toleranți față de cei care nu ne împărtășesc convingerile.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Inchizitia doctor_faustus Biserica Romano-Catolica 34 10.07.2017 18:38:55