Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.07.2011, 15:22:24
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Amomothaggol Vezi mesajul
Sincer ma asteptam ca in urma fragmentelor expuse sa am parte de o asemenea reactie ca a dvs.,
"Reactia" a fost la adresa autorului articolului, nicidecum la adresa dvs. (chiar daca ati marturisit ca sunteti in mare masura de acord). Inainte de a face niste catalogari categorice (gen "NT malefic", "psihopatul de Yehova",) trebuie sa fii foarte bine documentat. Sunt satul de genul de persoane care nu stiu mai nimic dar fac multe afirmatii categorice.

Imi pac oamenii care vor sa afle si isi pun multe intrebari (chiar daca unele par suparatoare). Este cazul dvs.

Citat:
din pacate insa oamenii in general, ca majoritate, nu vad mai departe de varful nasului, nu este doar cazul acelui autor, si tind sa creada multe daca ii incurajezi si le arunci o ploaie de argumente, mai ales daca acestea vin din partea cuiva cu o putere mare de convingere, care pe deasupra ar mai putea fi si vreun anume conducator (sau ma corect spus, cu o pozitie sociala mai respectabila).
Sunt de aceeasi parere cu dvs.

Citat:
Aceste incercari ale credintei, din punct de vedere psihologic par destul de anapoda, socante, chiar pentru majoritatea credinciosilor.
Imaginati-va, in ziua de astazi, ce parere ati avea despre o astfel de incercare. Tot sunt stirile de la ora 5, imaginati-va ca auziti cum un barbat isi leaga copiii sai in beciul casei si este prins de politie in timp ce cobora scarile beciului cu un topor in mana si un lighean, apoi, intrebat fiind ce avea de gand sa faca, raspunde "Domnul mi-a spus sa ii sacrific". Nu cred ca mai este important in acel moment daca omul chiar avea de gand sa duca planul la bun sfarsit sau nu, doar simplul gand ca ar fi facut asta pentru mine unul e un argument suficient pentru a-i pune la indoiala deplinatatile mintale, dar poate am o gandire obtuza.
Consider destul de nepotrivita paralela pe care o faceti. Intr-adevar socanta sau anapoda o astfel de incercare a credintei (vorbim de cazul Avraam si Isaac). Totusi, trebuie sa tinem cont de doua lucruri importnate:
- Dumnezeu nu accepta jertfele umane (ceea ce face ca cererea Sa sa fie si mai socanta);
- atentie: inainte de cerinta cu jertfa lui Isaac, Dumnezeu ii fagaduieste lui Avraam ca "prin Isaac va iesi o samanta care va purta cu adevarat numele tau" (Facerea 21:12). Cand mergea spre muntele Moria, ca sa-l duca pe Isaac ca jertfa, Avraam stia ca Isaac va trai si ii va aduce urmasi. Se cam schimba datele problemei. Nu mai seamana cu grozavia imaginata de dvs. (cea cu tatal, beciul, copii si toporul).

Citat:
Ce parere aveti de taierea imprejur, daca asta a fost voia Domnului, ar mai trebui aplicata, ca semn al credintei?
Am aceeasi parere ca Sfantul Apostol Pavel: "Taierea imprejur nu este nimic si netaierea imprejur nu este nimic, ci pazirea poruncilor lui Dumnezeu."(1 Corinteni 7:19)

Citat:
Cu fagaduintele aveti dreptate, cel putin asa reiese din Biblie, desi unele sunt in curs de implinire (cele legate de a doua venire...) Si cand spuneti ca aceste fagaduinte sunt spre fericirea noastra, va referiti la credinciosi nu, deoarece fagaduintele sunt spre nenorocirea celorlalti, dupa cum reiese din aceeasi carte din care ati dat citatele...
Cei credinciosi vor primi in dar (nemeritat) o viata vesnica fericita iar cei necredinciosi si rai vor fi nimiciti pentru totdeauna. Este alegerea fiecaruia. Dumnezeu a pus in fata fiecaruia liberatatea de a alege. "Iau azi cerul si pamîntul martori impotriva voastra ca ti-am pus inainte viata si moartea, binecuvintarea si blestemul. Alege viata, ca sa traiesti,"(Deuteronom 30:19)

Citat:
Sunt intru totul de acord. Probabil asta e si marea problema pentru care oamenilor in general le este greu sa mai creada intr-o eventuala izbavire. Biserica este departe de ce ar trebui sa fie, iar oamenii care o viziteaza majoritatea sunt departe de ceea ce ar trebui sa transmita.
De acord total, cu ce spuneti dvs.

Citat:
Da. Mai putin partea cu detaliile "picante", cred ca ar fi usor inspaimantator pentru un copil sa-si imagineze cum va trebui saracul sa suporte toate urgiile trimise pe pamant, inainte de marea izbavire.
Tocmai asta e problema Bibliei, pe langa pildele lui Iisus, a minunilor, a faptelor bune rasplatite samd, exista multe alte aspecte destul de socante.
Un lucru pentru care apreciez Biblia, este faptul ca nu este o carte cosmetizata. Realitatile, mai placute sau mai putin placute, sunt prezentate asa cum sunt.

Copiiilor nu le trebuiesc prezentate, din prima, acele detalii picante. Sfantul Apostol Pavel ne invata sa ne hranim cu "lapte" la inceput, apoi sa consumam "hrana tare".

Citat:
Pentru un necunoscator, Biblia este interpretabila, este o ghicitoare. Ati putea spune ca pentru cineva cu harul credintei Biblia este adevarul suprem, incontestabil, si nu v-as putea contrazice.
Adevarul poate fi insa undeva la mijloc.
Sfanta Scriptura mi-a castigat increderea in totalitate. A fost un proces destul de lung si anevoios (cu intrebari, cu impotriviri, etc). Argumentul forte este ceea ce a facut Sfanta Scriptura (Cuvantul lui Dumnezeu) in viata mea.

Am decis "sa merg pe mana" Sfintei Scripturi, in totalitate (desi multe lucruri inca nu le pricep). Dar, nu am fost dezamagit niciodata cand am crezut si urmat ceea ce spune Cuvantul lui Dumnezeu.

Citat:
Daca El exista, sper asta din tot sufletul. Desi nu as sti daca m-as bucura de imparatia Lui sau as arde in focurile eterne ale Iadului, doar gandul ca exista posibilitatea de a trai intr-o lume mai buna lipsita de rautati ma face fericit. Partea cu razbunarea venita din partea unui Dumnezeu atotbinevoitor insa ma depaseste.
Sa vedem partea cu rasplatirea. Partea cu razbunarea nici nu exista.

P.S. Imi pare rau ca trebuie sa inchid. Imi face placere sa discut cu dvs. Am observat un lucru: multi din cei care se declara atei sau "mai-putin-credinciosi" sunt mai sinceri si mai destupati la minte decat multi dintre cei care se declara "credinciosi pana la Dumnezeu".
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
In ce consta esenta existentei umane? amatyyy Umanitare 8 27.12.2012 02:59:52
Care e scopul existentei lui Dumnezeu? Archaeopteryx Generalitati 31 21.10.2011 23:09:14
Un sfat in privinta drumului Silencer Nunta 26 31.12.2010 23:15:53