Citat:
În prealabil postat de catalin2
Inainte nici nu erau vazute ca doua Taine separate, abia in Occident s-a facut aceasta deosebire. Ieromonah Petru Pruteanu: "Teologia catolica a adus si intelegerea ortodoxa din ultimele 3-4 secole, ca cele doua Taine sunt separate. Botezul (afundarea) în apă și mirungerea sunt împreună "nașterea din apă și din Duh" (cf. Ioan 3:5) la care suntem chemați. Ele nu pot fi separate una de alta. Toți Sfinții Părinți din vechime le-au văzut împreună, ca "taină a iluminării", "a inițierii" sau pur și simplu "a Botezului", implicând "sine-qua-non" Mirungerea."
|
Dacă lucrurile stau chiar așa cum susțineți voi, atunci cum se face, mă "ortodocșilor", că sunt atâția botezați și mirunși care nu fac dreptatea lui Dumnezeu și nu iubesc aproapele? Cum de sunt atâția întunecați și lipsiți de lumină și de Duh Sfânt, cum de sunt atâția eretici, apostați, păcătoși, călcători de porunci dumnezeiești, lipsiți de iubire duhovnicească printre "luminații" și "inițiații" voștri?
Ce știți voi de fapt și cu adevărat despre Inițiere, Botez și Duhul Sfânt? Se vede cât știți din roadele pe care le aveți, și la cât sunt de lamentabile vă arată măsura "inițierii", "luminării" și "cunoașterii" voastre! Stați liniștiți că nu mă aștept să răspunzi sau să răspundeți; știu câtă "bună-credință" aveți voi, mă "ortodocșilor". Ar fi chiar o supriză pentru mine să vă băgați la răspunsuri. Continuați-vă mai departe sabotajul nu față de mine, "ortodocșilor", ci față de Hristos și de toată Evanghelia Lui, promovându-vă, după pofta inimii voastre despre care v-am spus ce măsură are (și se vede cam cât vă duce pe voi Duhul!, stați liniștiți că nu sunteți lipsiți de
Ochi deschiși asupra voastră!), pseudo-evanghelia voastră sau evanghelia voastră minimală, făcută și contrafăcută pentru toate tarabele, târgurile, târgoveții și mușteriii, "ortodoxia" voastră de tarabă, de carton, de larg-consum (de prea mult larg-consum) sau cum vor vrea să îi mai spună marketerii voștri religioși pseudo-duhovnicești.