![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Monarhia absolutista nu cred ca ar mai fi o solutie, deoarece prea se apropie de dictatura, in acest caz monarhul avand puteri discretionare! Pe plan mondial doar in unele tari arabe mai exista acest sistem.
Monarhia constitutionala se poate discuta daca ar mai fi sau nu potrivita in Romania. De fapt, si in toate tarile europene unde mai exista acest sistem, monarhia are doar un rol decorativ, simbolic (monarhul simbolizeaza unitatea statului si a poporului), deciziile executive si politica generala economica si sociala fiind rolul guvernului si parlamentului! Iar in legatura cu aderarea la UE noi am facut cateva greseli majore: -cei care au negociat tratatul de aderare la UE l-au negociat foarte prost, in acel moment Romania nefiind deloc- din punct de vedere economic- sa faca fata concurentei firmelor din UE! Cu o industrie inexistenta aproape si cu o agricultura primitiva , noi am devenit doar o piata de desfacere a marfurilor din UE si nicidecum un partener egal! Daca de exemplul intram in UE cu industria si agricultura care o aveam in 1990, cu totul alta era situatia! -am cedat mult prea mult si in privinta identitatii nationale si am acceptat aberatii - mascate sub asa-zisele "drepturi ale omului""- din partea UE (homosexualitatea, renuntarea la obiceiuri traditionale, renuntarea la specificul national, etc)! Tot se repeta la infinit cu "standardele europene""! Dar de ce acele "standarde"" ar fi neaparat corecte ?! Aici premierul turc, referindu-se la aderarea Turciei la UE, bine a zis: ""Europa zicea acum 100 de ani ca Imperiul Otoman este ömul bolnav"". Dar daca astazi UE a devenit ömul bolnav"" ? Daca atunci in 1957 proiectul politic al UE era unul bine intentionat, astazi, daca birocratii din UE nu inteleg ca fara a se tine cont de specificul si identitatea nationala a fiecarui stat in parte, treaba nu are cum sa mearga, atunci mai devreme sau mai tarziu, intreg proiectul UE va fi compromis! Iar in legatura cu religia inainte de 1990: Intradevar, ideologia oficiala era una atee. Totusi, pe plan practic, in viata de zi cu zi, dupa 1964, treburile erau destul de relaxate. Nimeni nu te oprea a te duce la biserica, chiar si multi ofiteri si subofiteri de militie ori securitate isi botezau copii si se duceau la biserica. De exemplul aici la Husi situatia a fost urmatoarea: cat timp a fost prima secretara Aneta Slivneanu ea nicioadata nu s-a amestecat in probleme de natura religioasa- fiind o femeie cu capul pe umeri si-a dat seama ca asemenea chestiuni nu tin de competenta sa, fiind o chestiune strict personala a fiecarui cetatean. Insa in 1987 cand a venit Maria Roman ca prim-secretara si Vasile Munteanu ca secretar cu propaganda, s-au fortat un pic lucrurile! Nivelul intelectual al celor doi fiind destul de redus, debitau acele lozinci cu "materialismul dialectic"" fara ca nici ei sa stie prea bine despre ce e vorba! Radeau si baietii de la militie sau securitate de dansii! |
|