Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.01.2014, 23:38:50
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Cred ca inteleg de ce voi din Romania reacionati atat de epidermic la miscarea ecumenica.
Probabil singurii ne-ortodocsi pe care ii intalniti sunt neoprotestantii agresivi. Am constatat si eu ca multi din romanii care vin acum in occident sunt trecuti la penticostali sau la adventisti (dintre elevii noi care vin la una din scolile mele, jumate sunt neoprotestanti).
Oare ei sunt modelul si ei sunt cei la care ne gandim cand spunem gaism lucruri in comun, avem de invatat si de la ei, si cand vorbim de rugaciuni comune (la unele ocazii)? Eu in orice caz nu.
Din pacate, atunci cand spui "crestini" vorbind de ecumenism, ii incluzi si pe ei.

"firma lor mama" e in Occident, aia care ii sponsorizeaza sunt aia buni si blanzi ca oile cu care probabil te gandesti ca ai putea avea totusi niste lucruri in comun.

Citat:
Cei de care vorbesti nici nu participa in general la intalnirile ecumenice si oricum, forme din astea extreme de rugaciune nu ar fi acceptate de restul crestinilor.
Vezi?
Catinel, catinel ajungem si la o imagine mai realista a relatiilor intre "crestini".

Citat:
Si nici nu ar invita alti crestini in 'saptamana rugaciunii pt unitate' ca sa se roage cu ei in alt scop decat prozelitic.
Esti sigur ca si ceilalti o fac in alt scop?
Exista diverse forme de prozelitism, sa stii.

Cea mai evidenta si directa in care incearca membrii de la confesiunea X sa treaca la ei.

Citat:
Ce rau face daca odata la cateva luni (pentru cei care au timp - eu cu copii nu mai am) eventual participi la o rugaciune in care nu e pomenita Maica Domnului sau sfintii? Cu ce afecteaza credinta ortodoxa asta?
Insa exista si o forma mai subtila, pe care cei ca tine nu o sesizeaza si anume, sa faca confesiunea X, traditionalista, istorica (ceea ce ei nu sunt) sa-i recunoasca drept crestini cand termenul corect care ii defineste este acela de secta crestina.

Citat:
Ba dimpotriva, prin contrast o afecteaza pozitiv, ca dupa saracia de acolo te bucuri mai tare de tezaurul de rugaciune ortodox.
La fel de bine te-ai putea gandi ca ai putea petrece ceva timp in Iad, ca in felul asta te-ai bucura si mai mult de Rai.

Citat:
Eu cand ma gandesc la protestantii (si mai ales catolicii, ce e drept) care merg cu placere la slujbele ortodoxe din cand in cand, nu ma gandeam la neoprotestanti, ci la unii protestanti sau catolici care apreciaza bogatia duhovniceasca din ortodoxie. Chiar daca anumite reticente, sau alte motve dogmatice sau culturale sau omenesti ii opresc de a trece la ortodoxie.
La fel avem chiar pe forum atei care asculta cantari ortodoxe si alte chestii asemenea.
De ce? Din motive culturale, estetice, etc.
Ce conteaza mai mult, si ceea ce le-ar folosi cu adevarat, este lasat complet deoparte.
Crezi ca la judecata au sa fie intrebati ce fel de muzica au ascultat?

Citat:
Aici, de multe ori, catolicii si protestantii au pus la dispozita ortodocsilor o biserica de-a lor si nu incearca nicidecum sa se bage in treburile noastre. Ce spuneti de asta, voi cei care sunteti atat de convinsi ca ei vor sa ne faca sa trecem la ei prin miscarea ecumenica?
Foarte dragutz din partea lor dar nu stiu daca ortodocsii ar trebui sa accepte.
Am auzit de un fenomen asemanator in Italia, cu romano-catolicii.
Le-au pus ortodocsilor la dispozitie un spatiu s-a ajuns la intalniri ecumenice si de la intalniri ecumenice la convertiri..

Deja romanii care isi petrec ceva timp pe acolo nu mai dau nume romanesti la copii ci italiene.
Pentru integrare, desigur.
Crezi ca i-ar deranja sa frecventeze si altfel de "biserica"?

Tags
catolicism, credinta, papa