Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.01.2014, 14:59:16
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Tocmai ca eu am dat dovezi si argumente, tu scrii doar parerea ta personala. Fiecare poate crede ca vrea. ca avem liberul arbitru, dar doar daca aduci argumente poate fi vorba de o parere nu doar subiectiva.
Pe de alta parte scrii ca minunile nu pot fi argument pentru adevar, dar apoi spui ca din faptul ca tu crezi ca au minuni divine e o dovada ca au har.
Minunile arata prezenta harului si certifica adevarul. Daca adventistii ar avea minuni ar insemna ca a lor credinta e dreapta, ca acolo e adevarul. La fel si in cazul catolicilor. Intotdeauna minunile au aratat adevarul, sa ne amintim de Moise si faraon, de sfantul Ilie si apoi de minunile de la sinoade sau in disucutiile cu ereticii. De asemenea, un crestin despatimit capata harisme, adica poate face minuni.
Pardon, nu am zis dovada, am zis indiciu. Este o deosebire foiarte importanta. Indiciul este ceva mult mai subiectiv, de aceea am zis ca e parerea mea personala.

Dar pe ce te bazezi tu cadnd zici (ca este tot parerea ta, nu este vreo pozitie oficiala a Bisericii ortodxe sau vreun consens duhovnicesc care sa se pronunte despre minunile petrecute la altii din cate stiu) ca la altii, acelea nu sunt minuni ci aparitii dracesti sau iluzii? Te bazezi pe faptul ca unele par sa confirme dogme catolice, iar altele pur si simplu intaresc oamenii in catolicism in loc sa ii faca sa devina ortodocsi.
Dar de unde stii tu ca nu sunt miununi lucrare de har, macar unele dintre ele? Ai si un indiciu sau un argument mai concret decat ceea ce crezi tu?
Vechi 27.01.2014, 15:02:30
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Îți dau doar un exemplu, citește cu atenție ce ai scris:
"Ce rau face daca odata la cateva luni (pentru cei care au timp - eu cu copii nu mai am) eventual participi la o rugaciune in care nu e pomenita Maica Domnului sau sfintii? Cu ce afecteaza credinta ortodoxa asta? Ba dimpotriva, prin contrast o afecteaza pozitiv, ca dupa saracia de acolo te bucuri mai tare de tezaurul de rugaciune ortodox."
Ce este eretic in ceea ce am scris aici? Am scris cumva ca nu ar treui sa o cinstim pe Maica Domnului? Am scris cumva sa se scoata rugaciunile si laudele adresate ei in slujbele ortodoxe? Am scris cumva ca nu ar fi Nascatoare de Dumnezeu? Asta da, ar fi fost eretic. Dar nu am scris asa ceva.
Am scris doar ca nu vad ce este rau in a spune tatal Nostru si psalmi (chintesenta unei slujbe protestante) impreuna cu un protestant. Din moment ce le avem in comun. La Maica Domnului pot sa ma rog in tot restul timpului.
Vechi 27.01.2014, 15:07:03
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Hm, uite ce o recomandat o colega d'anoastra:

http://www.ortodoxmedia.com/inregist...spre-ecumenism

Despre ecumenism

"Eu nu prea sunt pentru ecumenism. A avut dreptate un sarb - Iustin Popovici - care l-a numit "panerezia timpului nostru". Eu unul il socotesc produsul masoneriei."
Asta este faimosul citat din ultimul interviu al parintelui Staniloae de care vorbeam mai sus, rascitatul citat antiecumenic.
Care contrazice tot ce a scris si facut el restul vietii. Cam ciudat.
Nu se poate sa nu iti amintesti ca am mai citat asta pe forum acum cativa ani, sau nu esti aceeasi persoana cu AlinB de atunci? (am fost adesea pe acelasi fire de discutie dat atunci erai mai putin radical si mai politicos, parca)
Nu am reusit sa gasesc locul, dar o sa trebuiasca sa recopiez un text din cartile pe care le am.
Am scris si atunci ca cunosc personal oameni care l-au intalnit pe vremuri (in anii 70-80) la intalniri ecumenice cu catolicii in Germania. Ei fiind catolici simpatizanti pentru ortodoxie pe atunci, ortodocsi acum.
Vechi 27.01.2014, 15:38:50
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Ce este eretic in ceea ce am scris aici? Am scris cumva ca nu ar treui sa o cinstim pe Maica Domnului? Am scris cumva sa se scoata rugaciunile si laudele adresate ei in slujbele ortodoxe? Am scris cumva ca nu ar fi Nascatoare de Dumnezeu? Asta da, ar fi fost eretic. Dar nu am scris asa ceva.
A da credit rugăciunilor lor, fără a o pomeni pe Maica Domnului, este tocmai începutul rătăcirii. Gândește-te bine la cei ai scris, adică mă duc la ei, mă rog doar cum vor ei și apoi, acasă, continui rugăciunile către Maica Domnului. Acțiunea asta nu e tocmai validarea rătăcirii lor?

Citat:
Am scris doar ca nu vad ce este rau in a spune tatal Nostru si psalmi (chintesenta unei slujbe protestante) impreuna cu un protestant. Din moment ce le avem in comun. La Maica Domnului pot sa ma rog in tot restul timpului.
Să ne facem înțeleși, ei nu au biserică, adică Biserică e numai una, cea ortodoxă. Apoi, nu te poți ruga cu ereticii și schismaticii în Duh și Adevăr. "Și rugatul împreună nu este o gimnastică, și nu este un program rugăciunea" spunea părintele Arsenie Papacioc.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2014, 15:43:41
ovidiu b.
Guest

Implicit

Un motiv al lor este următorul: ei zic că cei care nu se roagă împreună nu au dragoste.

arhimandrit Arsenie: Părinte dragă, adică, dacă nu furi cu mine, n-ai dragoste? Vezi de treabă!
Esti chior? Sunt. Ești hoț? Sunt. Ești curvar? Sunt. Ești eretic? NU! Aici nu mai merge.
Nu mai putem fi împreună cînd e vorba de Adevăr. Adică, ba mai mult, ne spun că suntem reduși; poți să spui orice.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2014, 17:18:16
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
A da credit rugăciunilor lor, fără a o pomeni pe Maica Domnului, este tocmai începutul rătăcirii. Gândește-te bine la cei ai scris, adică mă duc la ei, mă rog doar cum vor ei și apoi, acasă, continui rugăciunile către Maica Domnului. Acțiunea asta nu e tocmai validarea rătăcirii lor?
Nu este validare. Este vorba aici de intalniri in contextul discutiilor si contactelor ecumenice, unde fiecare a luat cunostinta mai bine ca inainte de diferentele care ne despart.
Ma intalnesc cu ei pe terenul comun (credinta in Sfanta Treime, intruparea, crucea, invierea). Continui pe teren propriu sa cred ce credeam si sa ma rug cum ma rugam.
Vechi 27.01.2014, 18:06:25
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Ma intalnesc cu ei pe terenul comun (credinta in Sfanta Treime, intruparea, crucea, invierea). Continui pe teren propriu sa cred ce credeam si sa ma rug cum ma rugam.
Da, da...gimnastică...cum spunea pr Arsenie Papacioc.
Spuneai că nu e rău să mergi la ei din când în când să te rogi. Ei sunt în adevăr?

Last edited by ovidiu b.; 27.01.2014 at 20:12:02.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2014, 18:25:12
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Asta este faimosul citat din ultimul interviu al parintelui Staniloae de care vorbeam mai sus, rascitatul citat antiecumenic.
Care contrazice tot ce a scris si facut el restul vietii. Cam ciudat.
Nu se poate sa nu iti amintesti ca am mai citat asta pe forum acum cativa ani, sau nu esti aceeasi persoana cu AlinB de atunci? (am fost adesea pe acelasi fire de discutie dat atunci erai mai putin radical si mai politicos, parca)
"Cam ciudat"?
Asta e un fel de respingere fortata a evidentei?
Alt tip de argument ...?

Citat:
Am scris si atunci ca cunosc personal oameni care l-au intalnit pe vremuri (in anii 70-80) la intalniri ecumenice cu catolicii in Germania. Ei fiind catolici simpatizanti pentru ortodoxie pe atunci, ortodocsi acum.
Cunosc si eu romano-catolici care participau la intalnirile ecumenice.
Mai mult, vizitau si manastiri ortodoxe.
Sunt si acum catolici, au schimbat doar nuanta, cu "greco", unii nici atat ba chiar ceva mai rau.

Oricum, ce ai zis mai sus e singura ratiune corecta de a exista a ecumenismului si singura finalitate fericita posibila.
Vechi 27.01.2014, 18:28:11
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Alin, te-a luat valul prea tare.
Noi nu discutam aici de ce nu e in regula la ceilalti, discutam despre dialogul ecumenic si sensul miscarii ecumenice pentru noi.
Tu pretinzi ca am vrut sa ii scuz. Nu, am vrut doar sa explic. Orice schimbare are o explicatie si a explica nu inseamna a zice ca este bine. (Cei care incearca sa caute cauzele succesului pe care l-a avut Hitler in Germania inseamna ca scuza regimul nazist?)
Cea pe care ai dat-o tu despre renuntarea la post este probabil si ea adevarata. Catolicii au renuntat la multe ca sa atraga credinciosii si nici macar nu a mers.
Nu vreau sa mai deturnez discutia si ca sa discut despre toate celelalte lucruri de care scrii in ultima postare. Si asa sunt prea multe fire si eu una nu fac fata.
Doar atat despre post: este bine cum este la noi, ca este norma, pentru ca a avea o norma ascetica te ajuta sa practici asceza. Daca se lasa totul la alegere nu mai faci mare lucru, in general. Altceva am vrut eu sa spun cand am facut deosebirea intre norma si disciplina ascetica, dar nu vreau sa insist, pentru ca ne duce prea departe.
Daca scriai de la bun inceput ceva de genul "Au gresit desfiintand postul, considerand probabil ca poate fi inlocuit cu..etc" era de ajuns. :)

Dar tu ai scris: "Nu a fost desfiintat, ci a fost lasat la alegerea fiecaruI crestin."
Desi realizezi ca "Daca se lasa totul la alegere nu mai faci mare lucru, in general."

Deci practic inseamna desfiintat.
La fel cum si la noi, obiceiul dupa canon, de a posti fara ulei in Postul Mare, a fost practic desfiintat, insa indirect, nu substituit cu altceva, ca la romano-catolici (mult mai grav, as zice, ca da iluzia implinirii datoriei, fara a avea parte de beneficiile ei) - pentru ca oamenilor nu li se mai spune nimic despre asta.
La fel si cele 3 zile de post negru de la inceputul lui.

Cativa stiu, cativa il tin, dar majoritatea sunt destul de sigur ca nu, chiar daca tin postul intreg in rest.

In fine, cam atat despre subiectul asta.

Last edited by AlinB; 27.01.2014 at 18:34:30.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2014, 18:48:28
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu stiu cand au trecut fiecare si de ce. Dar cum vorbeam de cei care abia au venit, banuiesc ca au trecut in Romania.
Bun, deci cam atat cu stiutul despre plecatul "cu ghiotura de la ortodoxie".
Bine ca am lamurit-o si pe asta.
Daca ar merge toate asa usor.. :)

Tags
catolicism, credinta, papa