Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.12.2009, 21:23:48
zxcvbnm zxcvbnm is offline
Junior Member

Data înregistrării: 25.11.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Felicitari B.O.R. ! La atata nesimtire si lipsa de constiinta , actiunea B.O.R. este pe deplin justificata si de toata lauda !
Nu pot înțelege o astfel de atitudine.
Cum poate exista nesimțire și lipsă de conștiință în decizia Consilului Europei privitoare la creaționism ! (reprezintă doar opinia avizată a savanților europeni)
Este un fapt. Părerea dumneavoastră nu va schimba valabilitatea lui.

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Nu inteleg unde este nesimtirea BOR-ului. Exista deja o lege a cultelor modificata de BOR. Te rog sa o citesti si vei observa ca nu se impune in mod obligaoriu. Educatia moral religioasa nu se compara cu nicio forma de etica.
Poate că este un atribut prea tăios, însă BOR nu este îmbrăcată numai în straie de sărbătoare, după cum probabil aveți impresia.
Faptul că a făcut presiuni pe lângă Guvern și MECI pentru a păstra orele de Religie, în regim obligatoriu, într-o țară laică, europeană, după ce au venit “decizii” clare de a se retrage creaționismul, prezentată drept “alternativă științifică” la evoluția lumii, unor adolescenți care nu și-au format încă filtre de gândire și care iau de bună varianta cea mai simplă ... este o treabă cel puțin condamnabilă.

Iar “legea cultelor modificată de BOR” se pare că se pierde între formă și conținut, probabil nu ești familiarizat cu programele școlare, unde Religia, în anul școlar 2009-2010 face parte din trunchiul comun.
la intamplare:
http://www.calificativ.ro/didactic/P...dru-mcid6.html

Morala religioasă SE COMPARA cu orice altă etică.
Ba uneori, vezi modelul țărilor europene, dă rezultate superioare în social & cultural.
Reply With Quote
Vechi 01.12.2009, 23:50:38
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
Educatia moral religioasa nu se compara cu nicio forma de etica.
Ba se compara, si e retrograda, in cele mai multe cazuri.

Spune-mi, te rog, cate din cele 10 porunci sunt aplicabile legal azi, in Romania?

Sau legile "divine" din Levitic sau Deuteronom?
Reply With Quote
Vechi 02.12.2009, 11:06:49
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zxcvbnm Vezi mesajul
Nu pot înțelege o astfel de atitudine.
Cum poate exista nesimțire și lipsă de conștiință în decizia Consilului Europei privitoare la creaționism ! (reprezintă doar opinia avizată a savanților europeni)
Este un fapt. Părerea dumneavoastră nu va schimba valabilitatea lui.

Poate că este un atribut prea tăios, însă BOR nu este îmbrăcată numai în straie de sărbătoare, după cum probabil aveți impresia.
Faptul că a făcut presiuni pe lângă Guvern și MECI pentru a păstra orele de Religie, în regim obligatoriu, într-o țară laică, europeană, după ce au venit “decizii” clare de a se retrage creaționismul, prezentată drept “alternativă științifică” la evoluția lumii, unor adolescenți care nu și-au format încă filtre de gândire și care iau de bună varianta cea mai simplă ... este o treabă cel puțin condamnabilă.

Iar “legea cultelor modificată de BOR” se pare că se pierde între formă și conținut, probabil nu ești familiarizat cu programele școlare, unde Religia, în anul școlar 2009-2010 face parte din trunchiul comun.
la intamplare:
http://www.calificativ.ro/didactic/P...dru-mcid6.html

Morala religioasă SE COMPARA cu orice altă etică.
Ba uneori, vezi modelul țărilor europene, dă rezultate superioare în social & cultural.
Poate va referiti la curriculum care este total diferit fata de programa scolara. Creationismul nu mai exista in programa scoalara la disciplina religie. Credeti ca este corect ca in manualele de biologie, geografie etc sa se prezinte doar evolutionismul? De ce sa nu amintim si despre anumite mitologii sau curente filozofice despre cosmogonie?
Imi pare rau ca invocati state occidentale ca modele. Franta datorita neutralitatii statului fata de biserica s-a islamizat pierzand identitatea religioasa. Acum in Franta se cauta solutii.
Care sunt rezultatele in social? cand de fapt ne lovim de individualism.
Reply With Quote
Vechi 02.12.2009, 11:14:48
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Credeti ca este corect ca in manualele de biologie, geografie etc sa se prezinte doar evolutionismul? De ce sa nu amintim si despre anumite mitologii sau curente filozofice despre cosmogonie?
Cum poti sa amesteci mitologia cu biologia? Sau cu geografia? Asta e ideea ta apropo de o educatie de calitate?

Nimeni nu zice sa nu ne amintim despre mitologii, dar atunci, hai sa le studiem la ora de filozofie, sau chiar religie, si hai sa vorbim despre toate mitologiile, nu doar cele crestine.

Astept inca un raspuns la morala inspirata de Levitic si Deuteronom.

Citat:
Franta datorita neutralitatii statului fata de biserica s-a islamizat pierzand identitatea religioasa. Acum in Franta se cauta solutii.
Franta nu e islamizata, atata doar ca francezilor li se rupe de religie, iar islamistii sunt mai zgomotosi.
Paralela e oricum fortata, avand in vedere ca Romania nu atrage imigranti ca tarile din Europa de Vest, deci orele de religie nu au ce rezolva din punctul asta de vedere, pentru ca problema nu exista. Si daca ar exista, ar duce la intoleranta, care nu e de dorit in nici o societate.
Cat despre identitatea religioasa, de unde frica asta de a lasa individul sa decida?
De ce nu sustineti educatia religioasa facuta in biserica?
Reply With Quote
Vechi 02.12.2009, 13:49:36
georgeval's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Cum poti sa amesteci mitologia cu biologia? Sau cu geografia? Asta e ideea ta apropo de o educatie de calitate?

Nimeni nu zice sa nu ne amintim despre mitologii, dar atunci, hai sa le studiem la ora de filozofie, sau chiar religie, si hai sa vorbim despre toate mitologiile, nu doar cele crestine.
Prietene, hai sa nu avem o gandire liniara, daca tu crezi ca am amestecat mitologia cu biologia sau geografia. Se vede ca esti departe de o educatie de calitate care presupune oferte educationale. Nu sunt pentru excluderea evolutionismului, dar sa se prezinte ca o teorie daca tot se invoca principiul libertatii- pentru ca mai tarziu elevul de la teorie sa decida sa treaca la "adevar absolut". In lipsa celorlalate teorii elevul va considera ca evolutionismul este "adevarul absolut"- pentru ca nu-i sunt prezentate alternative.
De ce statul sa nu-mi garanteze o educatie religioasa in institutiile publice?
Cat despre Franta, ai locuit acolo?? Sau iti dai cu parerea?

Last edited by georgeval; 02.12.2009 at 13:57:20.
Reply With Quote
Vechi 02.12.2009, 14:20:11
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
daca tu crezi ca am amestecat mitologia cu biologia sau geografia.
Asta ai scris tu:

Citat:
Credeti ca este corect ca in manualele de biologie, geografie etc sa se prezinte doar evolutionismul? De ce sa nu amintim si despre anumite mitologii sau curente filozofice despre cosmogonie?
Adica sa amintim de mitologii si curente din cosmogenie in manualele de biologie sau geografie. Tu ai zis-o, nu eu.
Avand in vedere ca te-ai referit clar la manuale, singurul sens pe care il pot deduce din afirmatia ta de mai sus e ca vrei cosmogenie si mitologie in respectivele manuale.

Citat:
Nu sunt pentru excluderea evolutionismului, dar sa se prezinte ca o teorie daca tot se invoca principiul libertatii- pentru ca mai tarziu elevul de la teorie sa decida sa treaca la "adevar absolut".
Cam pana unde o sa tot apara argumentul asta cu evolutionismul prezentat doar ca o "teorie"? Asta in conditiile in care s-a explicat de nenumarate ori, nu numai aici, ca sensul cuvantului "teorie" are cu totul alt sens in stiinta decat in limbajul non-stiintific? Recurgerea la acest "argument", la modul ad nauseaum, nu arata o dorinta de a argumenta, ci de a incurca discutia.

Daca prezinti teoria evolutiei ca "doar o teorie", atunci mai tot ce a descoperit stiinta pana acum poate fi prezentat la fel.
Si iaca asa prezentam teoria Pamantului plat la geologie (ca doar faptul ca Pamantul e rotund e "doar o teorie"), si elemente de alchimie la ora de chimie, pentru ca elevii "sa poata decide singuri"

Citat:
In lipsa celorlalate teorii elevul va considera ca evolutionismul este "adevarul absolut"- pentru ca nu-i sunt prezentate alternative.
Nu exista alte teorii. Si daca exista, chiar sunt teorii, in sensul ala pe care tot incerci sa il agati tu de teoria evolutiei.

Sa vii si sa zici "god did it" nu reprezinta o teorie stiintifica. Sa vii si sa arati presupuse "gauri" in teoria evolutiei nu reprezinta o teorie stiintifica de sine statatoare.

Creationismul si alte mituri asemanatoare trebuie predate nu la orele de stiinte (pentru ca nu sunt stiinte), ci la ore de filosofie sau istoria religiilor.

Din pacate, istoria religiilor nu se aprofundeaza, pentru ca doamne fereste, ar putea bietii copii sa afle cum ca crestinismul nu e atat de original pe cat se vrea.

Citat:
Pentru ca e stat laic prin Constitutie?
Pentru ca in orice tara civilizata religia isi are locul in spatiu privat, nu public?
Pentru ca religia tine de optiunea fiecaruia, nu de scoala publica?
Pentru ca nu e optionala de fapt, ci implicita? (sunt multe cazuri in care copiii care nu vor sa ia parte la ora de religie nu au ce face, si stau in clasa oricum)
Pentru ca e total aiurea sa predai crestinism ortodox timp de 12 ani?
Pentru ca li se vorbeste unor copii de 7 ani despre concepte pe care nu le inteleg, si nu le filtreaza?
Pentru ca pana la urma, se urmareste indoctrinare, nu educatie?

Serios acum, dupa enshpe pagini de discutii, chiar poti sa mai intrebi de ce e o problema cu predarea religiei in scolile publice?

Si tot nu ai raspuns la moralitatea conform regulilor divine din Levitic si Deuteronom.
Reply With Quote
Vechi 02.12.2009, 15:51:53
georgeval's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Asta ai scris tu:

Adica sa amintim de mitologii si curente din cosmogenie in manualele de biologie sau geografie. Tu ai zis-o, nu eu.
Avand in vedere ca te-ai referit clar la manuale, singurul sens pe care il pot deduce din afirmatia ta de mai sus e ca vrei cosmogenie si mitologie in respectivele manuale.

Cam pana unde o sa tot apara argumentul asta cu evolutionismul prezentat doar ca o "teorie"? Asta in conditiile in care s-a explicat de nenumarate ori, nu numai aici, ca sensul cuvantului "teorie" are cu totul alt sens in stiinta decat in limbajul non-stiintific? Recurgerea la acest "argument", la modul ad nauseaum, nu arata o dorinta de a argumenta, ci de a incurca discutia.

Daca prezinti teoria evolutiei ca "doar o teorie", atunci mai tot ce a descoperit stiinta pana acum poate fi prezentat la fel.
Si iaca asa prezentam teoria Pamantului plat la geologie (ca doar faptul ca Pamantul e rotund e "doar o teorie"), si elemente de alchimie la ora de chimie, pentru ca elevii "sa poata decide singuri"

Nu exista alte teorii. Si daca exista, chiar sunt teorii, in sensul ala pe care tot incerci sa il agati tu de teoria evolutiei.

Sa vii si sa zici "god did it" nu reprezinta o teorie stiintifica. Sa vii si sa arati presupuse "gauri" in teoria evolutiei nu reprezinta o teorie stiintifica de sine statatoare.

Creationismul si alte mituri asemanatoare trebuie predate nu la orele de stiinte (pentru ca nu sunt stiinte), ci la ore de filosofie sau istoria religiilor.

Din pacate, istoria religiilor nu se aprofundeaza, pentru ca doamne fereste, ar putea bietii copii sa afle cum ca crestinismul nu e atat de original pe cat se vrea.

Pentru ca e stat laic prin Constitutie?
Pentru ca in orice tara civilizata religia isi are locul in spatiu privat, nu public?
Pentru ca religia tine de optiunea fiecaruia, nu de scoala publica?
Pentru ca nu e optionala de fapt, ci implicita? (sunt multe cazuri in care copiii care nu vor sa ia parte la ora de religie nu au ce face, si stau in clasa oricum)
Pentru ca e total aiurea sa predai crestinism ortodox timp de 12 ani?
Pentru ca li se vorbeste unor copii de 7 ani despre concepte pe care nu le inteleg, si nu le filtreaza?
Pentru ca pana la urma, se urmareste indoctrinare, nu educatie?

Serios acum, dupa enshpe pagini de discutii, chiar poti sa mai intrebi de ce e o problema cu predarea religiei in scolile publice?

Si tot nu ai raspuns la moralitatea conform regulilor divine din Levitic si Deuteronom.
Scurt si la obiect. N-am vrut sa creez confuzie cu manualele. In niciun caz nu doresc sa se aminteasca in manualele de biologie despre creationism. Insa trebuie sa existe alternative-alte discipline. Ce facem cu anumiti oamneni de stiinta care nu imbratiseaza teoria evolutionista? Acestia nu mai sunt oameni de stiinta?
Te rog sa folosesti si celelalte sensuri din DEX pentru cuvantul teorie, banuiesc ca DEX-ul nu este non-stiintific. M-am referit la cosmogonie, nu la cosmogenie-unde vrei tu sa ajungi fortat ignorand istoria filozofiei si religiilor lumii care trebuie sa fie parte componenta a ofertei educationale.
Reply With Quote
Vechi 02.12.2009, 16:06:47
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Face parte din segmentul generației "la bloc"și nu la școală !
Jigniri am inteles ca ai in buzunar, argumente nu?

Citat:
Insa trebuie sa existe alternative-alte discipline.
Perfect de acord. Le-am enumerat si eu mai sus, iar o abordare filosofica a creatiei, sau una in cadrul unei ore de istoria religiilor se poate face fara probleme. Asta pentru ca nu cred ca vom avea ore de mitologie sau cosmogenie in scolile din Romania, ca materii de sine statatoare.

Citat:
Ce facem cu anumiti oamneni de stiinta care nu imbratiseaza teoria evolutionista? Acestia nu mai sunt oameni de stiinta?
Evolutia e acceptata de comunitatea stiintifica, se discuta acum doar de amanunte legate de mecanismele ei, discutii de detaliu. Teoria evolutiei oricum nu se poate preda in intregime in scoala, din simplul motiv ca e foarte complexa. Dar este, in acest moment, singura explicatie stiintifica pentru diversitatea faunei si florei care ne inconjoara.

Citat:
Te rog sa folosesti si celelalte sensuri din DEX pentru cuvantul teorie, banuiesc ca DEX-ul nu este non-stiintific.
Sensurile unui cuvant din DEX nu se folosesc arbitrar, ci in functie de contextul in care le folosesti. Iar in sintagma "teoria evolutiei", cuvantul "teorie" are un singur sens, nu mai multe.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 02.12.2009, 14:49:21
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Prietene, hai sa nu avem o gandire liniara, daca tu crezi ca am amestecat mitologia cu biologia sau geografia. Se vede ca esti departe de o educatie de calitate care presupune oferte educationale. Nu sunt pentru excluderea evolutionismului, dar sa se prezinte ca o teorie daca tot se invoca principiul libertatii- pentru ca mai tarziu elevul de la teorie sa decida sa treaca la "adevar absolut". In lipsa celorlalate teorii elevul va considera ca evolutionismul este "adevarul absolut"- pentru ca nu-i sunt prezentate alternative.
Cat despre Franta, ai locuit acolo?? Sau iti dai cu parerea?
Geore dragă, nu-ți mai bate gura degeaba ! Plictiseala și singurătatea , probabil și izolarea îl fac pe acest om să bată apa în piuă , despre acest subiect. Își umple timpul doar intrând aici în discuție. Apoi, dragă George , poate are undeva dreptate , de ce să fim obligați să studiem latina , ori filozofia , ori geometria în spațiu , ori. . . Dacă mie nu-mi folosesc , înseamnă că mi se încalcă libertatea de a alege , de a fi LIBER de : religie, filozofie, latină, geometrie în spațiu, . . . Nu ? Are dreptate d'ule acest PROTESTANT și APARATOR al drepturilor omului neghiob ! Nu ? Apoi, de stăm bine a cugeta, poate are Mare Dreptate , pentru că o fi "Profesor de Religie" și acest Topic este PENTRU PROFESORII DE RELIGIE, doar așa e scris de ADMIN . Greșesc ? Poate , eu cel puțin nu sunt așa ceva ! Costel știu că e, poate și tu George , dar stimabilul APARATOR AL DREPTURILOR OMULUÎ . . . . Așa că eu zic și jos latina , filozofia , desenul , etc , prea mult surmenaj ! . . .
Vechi 02.12.2009, 15:06:30
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Geore dragă, nu-ți mai bate gura degeaba ! Plictiseala și singurătatea , probabil și izolarea îl fac pe acest om să bată apa în piuă , despre acest subiect.
In afara de ad hominem, ai si altceva de zis? Presupunerile legate de motivele pentru care intru eu pe acest thread nu aduc nimic discutiei. Mai mult, tot ce ai scris mai sus e gresit.

Citat:
Apoi, dragă George , poate are undeva dreptate , de ce să fim obligați să studiem latina , ori filozofia , ori geometria în spațiu , ori. . .
Ai auzit de indoctrinare cu cele enumerate de tine mai sus? Eu nu. Astept exemple de la tine.

Citat:
Are dreptate d'ule acest PROTESTANT și APARATOR al drepturilor omului neghiob !
Nu sunt protestant. Iar faptul ca recurgi la jigniri spune mai multe despre tine decat despre mine.

Citat:
Apoi, de stăm bine a cugeta, poate are Mare Dreptate , pentru că o fi "Profesor de Religie" și acest Topic este PENTRU PROFESORII DE RELIGIE, doar așa e scris de ADMIN . Greșesc ? Poate , eu cel puțin nu sunt așa ceva ! Costel știu că e, poate și tu George , dar stimabilul APARATOR AL DREPTURILOR OMULUÎ . . . . Așa că eu zic și jos latina , filozofia , desenul , etc , prea mult surmenaj ! . . .
Ciudat ca nu a sarit nimeni ca aria e dedicata profesorilor de religie pana sa te sesizezi tu. Mai mult, e naiv sa crezi ca un subiect ca asta poate fi dezbatut si intors pe toate punctele de vedere prin participarea exclusiva a profesorilor de religie. Asta daca te intereseaza si alte puncte de vedere, posibil contrare celor detinute de tine.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scoaterea Episclezei adelin Biserica Ortodoxa Romana 40 14.02.2011 12:50:25
Patriarhia Bulgariei -cere reintroducerea RELIGIEI in scoli cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 0 10.10.2010 19:56:58
Predarea religiei in scoli Mirean Biserica Ortodoxa Romana 229 05.10.2010 21:46:18
Pastrarea religiei in scoli laurschepsis Generalitati 15 22.11.2009 23:26:44