Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.01.2010, 20:04:34
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Este cazul ca pe un forum ortodox sa mai discutam ce i se cuvine unui preot din partea unor crestini si ce nu? Sau alfel spus nici fata de acestia nu mai exista consideratie ,,ab ovo". Mai ales cind are comportament condescendent si nu face greseli dogmatice sau canonice ! ,,Imunitatea de preot " i-a dat-o D.zeu nu noi si nici macar el insusi nu si-a luat-o. Spune un proverb romanesc ca si daca vezi un preot mort de beat si trintit in sant te duci la el , il ajuti, il ridici, ii saruti mina, si il duci acasa pt. ca el este preot al lui D.zeu, adica el este pastorul si tu doar oaia.
Referitor la ultima ta intrebare legata si de duhovnicul tau raspunsul meu este : daca a facut studii in Romania (exclusiv in Romania, deoarece noi suntem romani si avem unele obiceiuri specifice)si este hirotonit de ierarhi romani , cu duhovnic roman (spun toate acestea pt. a evita eventualele surse de divergente)si face greseli (pt. mine personal conteaza cele dogmatice si cele canonice inclusiv de slujire ) evident ca ii spun ce si unde greseste, de ce, si cum este corect fara insa ai face si adaosul de ,,garnitura" justificativa ca nu este deosebit cu nimic fata de mine care am aceiasi scoala ca si el . El fata de mine nu este deosebit dar eu fata de el da ...pt. ca nu am harul . La un moment dat glykys a si postat un cuvint al parintelui Cleopa despre cei care-i judeca (sau critica , daca acest termen iti place mai mult !) pe preoti spunind textual : ,,... cum de-i judeci tu pe preotii lui Hristos, ai stat tu cumva pe scaunul lui Hristos ca sa ti se ingaduie asta ?"
In alta ordine de idei, eu l-am contrazis de citeva ori pe parintele GeoNektarios in partile in care s-a crezut mai mult Nektarios decit Geo si l-am intrebat sau sfatuit in directii in care era mai mult Geo decit Nektarios care se cerea . El nu si-a indreptat atitudinea in consecinta dar a avut bunul simt sa taca iar eu nici inainte de acestea si nici dupa nu am tinut sa ma masor cu el si sa-i spun ca sunt egal ... din nici un motiv !
Duhovnicul meu nu este roman, nu a facut studii in Romania etc, insa este ortodox, lucru care conteaza cel mai mult in discutia de fata.
Revin la intrebarea pe care i-am pus-o si parintelui, care recunosc, cuprindea o critica: de ce ar trebui neaparat sa ne luam numai dupa preotii si teologii romani? (dar poate nu asta ai vrut sa zici, ci numai ca nu te-ai apuca sa critici un preot care tine de alta biserica locala si a facut alte studii etc)
Din cate stiu, sfantul Vasile, sfantul Grigore Teologul si atatia alti sfinti parinti pe care ii tot citam nu au fost nici ei romanasi de-ai nostri.

Sigur, daca traim in Romania este firesc (repet) sa respectam traditiile locale, dar daca eventual am inteles, intelegand mai profund teologia Bisericii, asa cum o face parintele Schmemann, ca impartasania deasa este practica cea mai logica, cea mai fireasca, nu vad de ce nu am putea pune sub semnul intrebarii, in teorie mai intai, practica actuala romaneasca. Iar daca nu traim in Romania si suntem in contact mai mult cu ortodocsi de alte neamuri, cu atat mai mult.. Cu simplitate si smereie, daca se poate. Poate astea imi lipsesc mie, nu stiu, si am devenit un puic agresiva. In cazul asta imi cer scuze.

Tu, Zaharia, mi se pare ca judeci cu doua masuri aici: atunci cand ti se pare (dupa parerea ta teologica) ca un preot are dreptate, atunci el este imun, necriticabil. Insa cand ti se pare ca nu are dreptate, este criticabil. Criteriul tau este complect subiectiv.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Post de bucate sau post de pacate...??? geo.nektarios Pocainta 160 19.03.2016 13:34:53
Icoana Mantuitorului nu se mai saruta daca te-ai impartasit? Heurtebise Impartasania (Taina Euharistiei) 23 06.05.2011 12:32:42
MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII orthodoxis Stiri, actualitati, anunturi 3 28.05.2008 15:37:58
Sarbatori fericite! ancah Generalitati 57 01.01.2008 21:49:47
Slujba post Craciun motiff Generalitati 1 20.11.2006 12:18:10