Citat:
În prealabil postat de andreicozia
NIMENI in lumea libera nu cere permisiunea nimanui sa se adreseze pe nume mic(in SUA) sau de familie(in Ro).
|
De ce această deosebire ? De ce în SUA să ne adresăm "by default" folosind numele de familie, iar în Ro folosind numele mic ? Aceleași principii care guvernează politețea în "lumea liberă" o guvernează și la noi și în tot spațiul nostru cultural. Prin urmare, vorbim la per tu cu prietenii cu care ne cunoaștem de mult, precum și cu cei care își exprimă în mod expres dorința aceasta. În toate celelalte cazuri, folosim ceea ce se și cheamă "pluralul politeții". Am citit o vorbă de duh frumoasă: "Dacă nu ne putem iubi aproapele, măcar să fim politicoși".
Spre exemplu, aici pe forum vorbesc la per tu cu "Scoțianul", care mi-a cerut acest lucru și folosind pluralul politeții cu toți ceilalți.
Citat:
3. Singura exceptie este cazul in care te consideri a fi vre-o printesa Turandot ceva, cu o palma mai sus de Dumnezeu. In acel caz as ezita sa-ti spun pe nume asa cum Dumnezeu a insistat sa nu-i inventam nume si porecle.
|
Folosirea pluralului politeții nu are legătură nici cu rangul ori titlurile, nici cu vârsta. Sensul originar de "stăpân" din termenii domn/doamnă/domnișoară s-a estompat, e o simplă marcă de curtoazie. Tot cu "dv" se cuvine să vorbim și cu generalul și cu gunoierul, și cu cel care abia absolvit liceul, precum și cu cel care așteaptă pensia. O tânără prințesă a Angliei, punându-și capul pe eșafodul pe care i-l pregătiseră protestanții, a spus: "Așa e bine,
domnule călău" ? Asta ne arată că trebuie să ne păstrăm simțul politeții chiar în împrejurări extreme.