![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
![]() Dar nu asta e neintelegerea mea; animalul era totusi, pierdut. Cel jertfit pierdea ceva. Ce a pierdut Hristos? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Jertfa nu a fost pentru satisfacerea onoarei Lui Dumnezeu, ortodocsii nu cred asa ceva. De asemenea dacă atmosfera spirituală a jertfei nu poate fi simplist juridică, ci de dragoste, adevăr și libertate, atunci și sensul ei nu e cel propițiatoriu, de îmblînzire a unui Dumnezeu «a Cărui mînie nu e potolită decît cînd curge sîngele». Spiritul propriu Sfintei Scripturi și Sfintei Tradiții scoate în relief un alt obiectiv sau sens: acela al sfințirii, nu pe acela de inspirație păgînă al îmblînzirii mîniei. Jertfa e oferită lui Dumnezeu anume pentru a fi sfințită, transfigurată prin El. «Ce e oferit e sfințit». Nu e vorba de un act cerut de Dumnezeu pentru Sine, ci pentru noi, pentru a ne sfinți, pentru a ne transfigura: «Gloria Dei vivens homo» (Sfîntul Irineu). Și jertfa Domnului a adus tocmai această sfințire, transfigurare supremă: învierea. Parintele Galeriu
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Greseala omului a fost ca s-a indepartat de Dumnezeu prin neascultare. Hristos i-a aratat ca nu trebuie sa continue in aceasta greseala, poate reveni la starea cea dintai pentru ca Dumnezeu este unul iertator, iubitor si rabdator. Dar pentru a reveni trebuie ca omul sa-l imite pe Dumnezeu, iar acum are exemplul lui Hristos. Nici oamenii nu stau impreuna daca diferentele de caracter sunt foarte mari. Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Repet, sint de acord cu versiunea metaforica a exemplului propriu. Nu inteleg totusi care era sacrificiul ![]() Citat:
Nu pierd nimic dar nici nu pretind ca ma sacrific pentru el in acest fel ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Frum din partea ta! Dumnezeu nu a pretins ca se sacrifica, ci noi vedem asta ca pe un sacrificiu. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
![]() Totusi, fundamentalistii o mai folosesc Pai eu nu il vad deloc si nici tu, ca inca n-am inteles ce a pierdut prin sacrificiu :) |
|