![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Incerc dupa intelepciunea daruita mie de Hristos sa expun invatatura crestin ortodoxa, in speranta ca "cine are urechi de auzit" (Luca 8,8) va auzi caci Hristos spune clar "nimeni nu poate sa vina la Mine daca nu este dat lui de la Tatal" (Ioan 6). Hristos s-a referit atat la mantuirea lui Zaheu cat si la mantuirea membrilor familiei sale, care evident au fost de acord cu pocainta lui Zaheu si au urmat exemplul lui, pocaindu-se si ei, caci Hristos a spus "astazi s-a facut mantuire casei acesteia" (Luca 19,9), nu a spus "astazi s-a facut mantuire doar lui Zaheu". (cu siguranta Hristos ar fi spus aceasta numai daca Zaheu singur s-ar fi pocait.) In acest episod Sfanta Scriptura nu mai intra in amanunte cum o face in cazurile prezentate mai jos, in care se afirma detaliat ca toti membrii familiei au crezut (si s-au botezat si au pasit pe drumul mantuirii). Hristos prin Sfantul Pentru, adica prin Biserica "va grăi către tine cuvinte, prin care te vei mântui tu și toată casa ta." (Fapte 11,16), pentru ca sutasul Corneliu era "Cucernic și temător de Dumnezeu, cu toată casa lui și care făcea multe milostenii poporului și se ruga lui Dumnezeu totdeauna. " Fapte 10,2 Asemenea si Lidia "s-a botezat și ea și casa ei" (Fapte 16,15) Întocmai și temnicierul "s-a botezat el și toți ai lui îndată. Și ducându-i în casă, a pus masa și s-a veselit cu toată casa, crezând în Dumnezeu. " (Fapte 5,33-34). Si "Crispus, mai-marele sinagogii, a crezut în Domnul, împreună cu toată casa sa" Fapte 18,8 Last edited by Eugen7; 16.07.2010 at 13:10:26. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Intrebarea mea voiam sa o leg de mantuirea obiectiva si cea subiectiva. Pana sa intru pe acest site nu am fost familiarizat cu acesti termeni si nici acum nu-i inteleg pe de-a-ntregul. Mantuitorul, referindu-se „la mantuirea lui Zaheu cat si la mantuirea membrilor familiei sale” spune „astazi s-a facut mantuire”. Si se pare ca vorbeste despre mantuirea subiectiva (a lui Zacheu si a casei lui) nu la mantuirea obiectiva (a intregii omeniri). Totusi spune „astazi”. Dumneavoastra afirmati pe de alta parte ca omul nu poate cunoaste in timpul vietii lui daca este mantuit sau nu. Doriti sa comentati? Last edited by penticostalulmantuibil; 16.07.2010 at 13:42:58. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu nu am afirmat ca omul nu cunoste in timpul vietii lui starea in care se afla, dimpotriva ortodoxia afirma ca omul este chemat sa se cerceteze pe sine insusi (Taina Spovedaniei, Taina Sfintei Impartasanii...). Va rog sa imi spuneti din ce postare a mea ati inteles dumneavoastra aceasta... si voi reveni cu precizari pentru a lamuri subiectul. Omul stie clar unde se afla, adica fie ca e departe de Dumnezeu percum Fiul Risipitor atunci cand zacea in pacate departe de Tatal lui, fie ca e aproape de Dumnezeu precum Sfintii (Apostoli spre exemplu). Omul este chemat sa se cerceteze pe EL insusi... si nimeni nu poate spune ca nu stie unde se afla, caci avem indreptarul celor 10 porunci. Apoi stim cu totii care sunt roadele Duhului Sfant... "Cercetați-vă pe voi înșivă dacă sunteți în credință; încercați-vă pe voi înșivă. Sau nu vă cunoașteți voi singuri bine că Hristos Iisus este întru voi? " (II Corinteni 13,5) "Căci de se socotește cineva că este ceva, deși nu este nimic, se înșeală pe sine însuși. Iar fapta lui însuși să și-o cerceteze fiecare și atunci va avea laudă, dar numai față de sine însuși și nu față de altul. " (Galateni 6,3-4.) "Să se cerceteze însă omul pe sine ... Căci de ne-am fi judecat noi înșine, nu am mai fi judecați. Dar, fiind judecați de Domnul , suntem pedepsiți " (I Corinteni 11,28-32) "De aceea, cel căruia i se pare că stă neclintit să ia seama să nu cadă. " I Corinteni 10,12. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
S-a afirmat ca mantuirea subiectiva a cuiva este cunoscuta doar dupa moarte. Ori, Iisus ii spune lui Zacheu: astazi. Ar fi putut afirma Zacheu: „mantuirea a intrat in viata mea, daca voi lucra mantuirea mea pana la sfarsit, voi ramane mantuit!”? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Da bineinteles, ca Zaheu (ca si sutasul Cornelie...) , puteau afirma ceea ce ati spus si anume "astazi am fost mantuit eu si toata familia mea si daca vom respecta cele 10 porunci (cu ajutorul lui Dumnezeu), daca vom starui in fapte bune (cu ajutorul lui Hristos evident) pana la sfarsitul vietii, si daca atunci cand vom pacatui ne vom curati de pacatele noastre prin cele randuite de Biserica (Spovedanie, Impartasanie, maslu, post, rugaciune, milostenie...), atunci vom ramane mantuiti". Dupa Sfanta Spovedanie si dupa ce se impartateste cu adevarat trupul si sangele Domnului Hristos Iisus in Taina Euharistiei, omul trebuie sa pastreze aceasta stare mantuitoare, care duce la desavarsire si indumnezeire. Omul trebuie sa fie constient ca fara Hristos nu poate face nimic (Ioan 15,5)! "cu frică și cu cutremur lucrați mântuirea voastră; " Filipeni 2,12 Mantuirea este doar primul pas, urmeaza apoi desavarsirea si indumnezeirea. Mantuirea se poate pierde evident, daca omul nu ramane in voia lui Dumnezeu si se intoarce iar la pacate, incalcand cele 10 porunci. "De aceea, cel căruia i se pare că stă neclintit să ia seama să nu cadă. " I Corinteni 10,12. Repet: Omul stie clar unde se afla, adica fie ca e departe de Dumnezeu percum Fiul Risipitor atunci cand zacea in pacate departe de Tatal lui, fie ca e aproape de Dumnezeu precum Sfintii (Apostoli spre exemplu). Omul este chemat sa se cerceteze pe EL insusi (Taina Sfintei Spovedanii)... si nimeni nu poate spune ca nu stie unde se afla, caci avem indreptarul celor 10 porunci. Apoi stim cu totii care sunt roadele Duhului Sfant... "Cercetați-vă pe voi înșivă dacă sunteți în credință; încercați-vă pe voi înșivă. Sau nu vă cunoașteți voi singuri bine că Hristos Iisus este întru voi? " (II Corinteni 13,5) "Căci de se socotește cineva că este ceva, deși nu este nimic, se înșeală pe sine însuși. Iar fapta lui însuși să și-o cerceteze fiecare și atunci va avea laudă, dar numai față de sine însuși și nu față de altul. " (Galateni 6,3-4.) "Să se cerceteze însă omul pe sine ... Căci de ne-am fi judecat noi înșine, nu am mai fi judecați. Dar, fiind judecați de Domnul , suntem pedepsiți " (I Corinteni 11,28-32) Last edited by Eugen7; 19.07.2010 at 11:21:08. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citeste Ioan 10. Tu cum te cercetezi?In ce consta cercetarea ta personala? |
|
||||
|
||||
![]()
Repet invatatura ortodoxa:
Nu trebuie sa confundam mantuirea cu desavarsirea si indumnezeirea. Mantuirea are doua aspecte (componente): 1. iertarea pacatelor savarsite 2. eliberarea de robia patimilor si pacatelor Ambele componente, iertarea noastra si eliberarea noastra (de patimi si pacate) sunt realizate de Hristos Iisus. Prima componenta a mantuirii, adica iertarea pentru pacatele savarsite, este darul lui Hristos (adica nu trebuie sa o "cumperi" cu bani sau cu "fapte bune" caci "fara de Mine nu puteti face nimic" Ioan 15). Iertarea este daruita omului cand acesta se pocaieste (ii pare rau de relele savariste si isi doreste sa nu mai pacatauiasca). A doua componenta a mantuirii (eliberarea de patimi si pacate) presupune un proces mai lung sau mai scurt, depinzand de dorinta fiecarui individ in parte de a se lepada de pacate si de a se uni cu Hristos. Lepadarea de pacate presupune savarsirea faptelor bune cu ajutorului lui Hristos evident. "Drept aceea, iubiții mei, precum totdeauna m-ați ascultat, nu numai când eram de față, ci cu atât mai mult acum când sunt departe, cu frică și cu cutremur lucrați mântuirea voastră; " Filipeni 2,12. "Iar Zaheu, stând, a zis către Domnul: Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit. Și a zis către el Iisus: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia", Luca 19,8-9 In concluzie, in cazul lui Zaheu vamesul, Hristos evidentiaza clar ca mantuirea este completa doar dupa savarsirea faptelor bune si nu este un proces juridic, adica eu zic gata l-am primit pe Hristos si sunt mantuit. Mantuirea se vede doar in faptele omului. Nu inseamna ca dupa ce omul este mantuit el nu mai face nici un pacat... nicidecum, ci doar ca omul in starea de mantuire nu mai doreste sa savarseasca pacatul si "se opune pacatului pana la sange" (Evrei 12,4)... si se curateste de pacatele savariste (prin Taina Spovedaniei si a Sfintei Impartasanii). Dupa ca a obitnut mantuirea omul nazuieste apoi spre desavarsire, iar dupa desavarsire spre indumnezeire. Asadar prima tinta a omului este mantuirea aici si acum... adica omul in fiecare zi trebuie sa isi doreasca mantuirea... si Hristos i-o va dauri mai repede sau mai tarziu in masura vointei lui de a se lepada de pacate si de a savarsi faptele bune (duapa voia lui Dumnezeu). Last edited by Eugen7; 19.07.2010 at 12:17:24. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Zaheu ii spune lui Iisus (parafrazez) ca tuturor celor pagubiti de el le va intoarce inzecit datoriile...mantuirea lui Zaheu, deci, presupune si incheierea socotelilor lumesti. Vreau sa spun, a intrat intr-adevar mantuirea in casa lui Zaheu dar depinde si de el sa si-o pastreze, sa si-o cultive. Dumnezeu ii cheama la mantuire pe toti: betivi, curvari, hoti, criminali, homosexuali dar nu le tolereaza pacatele...Maria Magdalena s-a schimbat deoarece a cunoscut Adevarul. Dar sa nu crezi ca a pocnit din degete si s-a transformat in cuvioasa doar pentru ca Iisus i-a aratat calea mantuirii. Toata viata te lupti cu firea pamanteasca si nu poti sa stii de pe lumea asta daca vei intra sau nu in rai. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Noi avem nou martir | mihaiB | Stiri, actualitati, anunturi | 9 | 07.11.2012 19:51:45 |
BOR, rabinii si cooperarea pentru "binele comun" | Decebal | Biserica Ortodoxa Romana | 4 | 10.09.2012 21:07:28 |
Ce au miscarea legionara si musulmanismul in comun? | mihailt | Generalitati | 14 | 02.11.2010 21:35:34 |
Avem Patriarh | danyel | Stiri, actualitati, anunturi | 34 | 11.02.2009 22:03:42 |
|