Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.04.2011, 16:24:35
Adriana98's Avatar
Adriana98 Adriana98 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucemferre Vezi mesajul
În primul rând, e important să știm când și cu câți "i" (și nu cu câți de i) se scrie verbul "a fi".
Nu este incorect a spune / a scrie : cu doi de "i" doar pentru că așa li s-a năzărit unor "lingviști" cu gândire omogenizatoare (inspirați probabil de vreo limbă de mai mare circulație ...). Particula "de" este cât se poate de firească și la locul ei în această construcție, absența ei dând o notă de artificialitate, ba chiar de amputare ...

Alte exemple:

Gigel are un 8 și trei de 9 la matematică, un 9 și doi de 10 la franceză, trei de 10 la engleză, însă la română are doar note de 2, 3 și 4 ....
Reply With Quote
Vechi 10.04.2011, 16:31:51
Adriana98's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinadaciana Vezi mesajul
Nu "..ar fi.." ci "...este..." .
Ar fi incorect în cazul în care cineva ar fi tentat să scrie sau chiar ar scrie astfel. Asta era ideea.
Reply With Quote
Vechi 10.04.2011, 16:38:39
Lucemferre Lucemferre is offline
Banned

Data înregistrării: 04.01.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana98 Vezi mesajul
Nu este incorect a spune / a scrie : cu doi de "i" doar pentru că așa li s-a năzărit unor "lingviști" cu gândire omogenizatoare
Nu o fi incorect, dar sfidează logica. Urmând același raționament am putea spune: "am scris la lucrare cu două de culori: negru și roșu" (în loc de: am scris cu două culori). Așa e și cu de-ul în cazul i-urilor. Poate suna ciudat, dar și "Unde e restul [colegilor]" sună și mai aiurea, însă aceea e forma corectă, logică.

Mi s-a recomandat să evit folosirea infinitivului pe post de C.D. pentru că e o exprimare arhaică, învechită . Deci "nu este incorect să spui/ să scrii". Just a tip .
Reply With Quote
Vechi 10.04.2011, 16:40:50
Banned

Implicit

Tot ciudat este și pluralul de la "giacă" care e "giace", nu "g[i]eci".
Reply With Quote
Vechi 10.04.2011, 18:52:32
cristinadaciana
Guest

Implicit

No gata no! Imi amintiti de profesoara de romana care incerca in van sa ne convinga sa nu mai spunem "se suna" :)
Reply With Quote
Vechi 10.04.2011, 19:21:32
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Arrow a suna

Citat:
În prealabil postat de cristinadaciana Vezi mesajul
No gata no! Imi amintiti de profesoara de romana care incerca in van sa ne convinga sa nu mai spunem "se suna" :)
Doamna va invata cum este corect. Clopotelul sau soneria nu "se sunau " (pe ele insele ) de la sine, ci le actiona cineva pentru a produce sunetele respective.

"a suna" este un verb personal, nu reflexiv.

Suna! 'imperativ)
Clopotelul (soneria) suna. (indicativ)
Reply With Quote
Vechi 10.04.2011, 19:28:53
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Doamna va invata cum este corect. Clopotelul sau soneria nu "se sunau " (pe ele insele ) de la sine, ci le actiona cineva pentru a produce sunetele respective.

Suna! 'imperativ)
Aa..apropos . Nu exista forma "se merită", ci "merită să". La fel, nici "mă crizez"/ "se crizează" etc.
Reply With Quote
Vechi 10.04.2011, 19:50:10
cristinadaciana
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul

Suna! 'imperativ)

Stiu si stiam ( cu totii) dar face parte din "farmecul" anilor de liceu :)
Reply With Quote
Vechi 10.04.2011, 20:25:47
Adriana98's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucemferre Vezi mesajul
Nu o fi incorect, dar sfidează logica. Urmând același raționament am putea spune: "am scris la lucrare cu două de culori: negru și roșu" (în loc de: am scris cu două culori). Așa e și cu de-ul în cazul i-urilor. Poate suna ciudat, dar și "Unde e restul [colegilor]" sună și mai aiurea, însă aceea e forma corectă, logică. :.
Nu se spune: "Am scris la lucrare cu două de culori"*, dar vom spune: Am scris cu două feluri de culori (închise și deschise).

* În exemplul acesta nu era necesar un cuvînt de legătură între numeral și substantiv, spre deosebire de cazul lui doi de "i", în care "de" este necesar pentru a evita orice confuzie, mai ales în vorbire; la fel și în cazul notelor (doi de 5, 6, 10 etc.).

A nu se confunda limba cu matematica !
Nu e cazul să facem analogii forțate, nici reguli de fier, ci să folosim limba pentru a ne face înțeleși, să acceptăm excepțiile de la anumite reguli, atunci când anumite situații cer o anumită formulare care se abate de la reguli, tocmai pentru a evita unele confuzii.
De multe ori, simplificările forțate nu fac decât să complice lucrurile.
Să nu uităm că unul din obiectivele limbii este de a formula și comunica cât mai clar posibil gânduri, sentimente, informații și că rostul regulilor nu este acela de a-i impune limbii un anumit tip de rationament, deci de a o încorseta, pentru că nu regulile au făcut limba, ci limba este cea care ni le descoperă cu timpul, excepțiile având și ele locul lor.

Cât despre logică, ar fi de reținut un lucru: nu tot ce există încape în sicriul strîmt al logicii umane.

Citat:
Mi s-a recomandat să evit folosirea infinitivului pe post de C.D. pentru că e o exprimare arhaică, învechită . Deci "nu este incorect să spui/ să scrii". Just a tip .
De fapt, cine recomandă așa ceva ?
Conjunctivul nu poate substitui în orice situație infinitivul, între cele două moduri verbale existând diferențe de nuanțe, de stil etc. În anumite contexte, folosirea conjunctivului chiar deranjează, devenind prea personal. Adeseori, construcțiile cu modul conjunctiv îmi par forțate, sugerând stângăcie în exprimare.
În orice caz, renunțarea la construcțiile infinitivale a dus/duce/va duce la sărăcirea limbii.
Constat cu îngrijorare că, în ultimele decenii, s-a lucrat și se lucrează din greu și la modificarea limbii române, adoptându-se tot felul de reguli provenite din alte limbi. Probabil că nu toată lumea este conștientă de acest lucru, având desigur alte griji mai mari ...
Limba nu este doar un simplu instrument de comunicare, nu este (sau nu ar trebui să fie) ceva artificial, care să poată fi supus unor șabloane, așa cum se încearcă astăzi (și nu doar în română), ci limba este un tezaur pe care avem datoria de a-l transmite în stare nealterată generațiilor viitoare, altfel se rup punțile de comunicare între generații. Nu avem dreptul nici s-o mutilăm (cu tot felul de barbarisme), nici să recurgem la mutații semantice, nici să scoatem din uz anumite structuri care acum sunt trecute la "forme învechite" de către unii "pedagogi de școală nouă", care recomandă suprimarea unui stil de exprimare, doar pentru că ei nu prea au avut ocazia să citească literatură română, fiind probabil crescuți cu desene animate în alte limbi, cu benzi desenate etc.
Păcat, mare păcat! Fiindcă unii ca aceștia ar fi în stare (în ignoranța lor) să corecteze chiar și modul de exprimare al unor clasici ai literaturii sau pe cel al unor autori de scrieri bisericești.
Reply With Quote
Vechi 10.04.2011, 20:55:01
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana98 Vezi mesajul
Nu se spune: "Am scris la lucrare cu două de culori"*, dar vom spune: Am scris cu două feluri de culori (închise și deschise).
Chiar și-așa. Nu scrieți "cu două de feluri" , ci "două feluri". "Culori" a devenit irelevant pentru că și-a schimbat partea de propoziție și nu mai are nicio legătură cu numeralul. Ideea e că între un adjectiv și substantiv nu se pune prepoziție. În cazul nostru numeralul are valoare adjectivală. Prepoziția "de" se folosește între numeralele de la 20 în sus și substantivul pe care-l determină. Nimic matematic, ci e o normă a limbii. Între numeralele până la nouăsprezece (inclusiv) cu valoare adjectivală și substantiv nu se folosește "de".
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum scriu corect? Cum se scrie corect ...? antiecumenism Generalitati 41 20.09.2017 12:11:14
Si noi putem sa scriem istoria dobrin7m Istoria bisericii 10 18.03.2014 12:15:53
Cum sa fac corect? Dreamm Generalitati 7 05.10.2011 21:25:22
Cum este corect? cristiboss56 Rugaciuni 46 23.06.2011 10:41:40
Este corect? alinn Eutanasia 14 22.02.2007 18:47:20