Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.05.2011, 21:15:45
luciand luciand is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.04.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Eu m-aș descurca foarte bine. Le-aș cere inchizitorilor ortodocși care este exact pasajul din hotărârile Sfintelor Sinoade pe care eu îl contest. Să îmi arate exact în ce fel rejectez eu o iotă din credința Sfinților Părinți.
Și ai pica "examenul" cu brio, pentru că ai fi dat-o-n bară cu primele două Sinoade ecumenice, cu al vostru filioque.

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
De fapt, sunt convins că știți foarte bine că ortodoxia medievală nu a avut o instituție în genul Sfântului Oficiu fiindcă nu a avut capacitatea necesară: asta cere un număr suficient de preoți care, mai întâi, să știe să scrie și să citească. Ce Inchiziție, cu preoți care boscorodeau Liturghierul până acum 150 de ani ? Inchiziția presupune stat de drept: de unde stat de drept în lumea Fanarului ? Ce coduri de legi ? Cacaia iurisprudența ? Partea asta a lumii era guvernată prin hatișerifuri. Venea capuchehaia cu firmanul, aia era. Nici în Rusia lucrurile nu erau fundamental diferite, cel puțin până la Petru cel Mare, care a mai tuns bărbile vlădicilor și a occidentalizat un pic nărodul. În fine, suprastructura lui, că nărodul a rămas nărod. A stabilit împărăteasa că vechiul calendar e erezie ? Erezie e dom'le ! La carceră cu stavroverii ! Ce Congregație pentru Doctrina Credinței, ce apel la Papa, ce legi scrise și canoane ? Ucaz și gata ! Păi, nu ?
Adică să înțelegem că Inchiziția este "emanația" statului de drept, a culturii și a civilizației?
De fapt ce putea să emane altceva Apusul, care a învățat să citească după căderea Constantinopolelui când s-au refugiat aici o parte din învățații imperiului? Apusenii care "săreau" textele în greacă pentru că nu era cine să le citească și își scărpinau cu țepușe pe sub peruci purecii și păduchii, în timp ce răsăritenii mergeau la băi?
În afară de umbra dreptului latin, și de brutalitatea nemăsurată a romanilor, Evul mediu apusean n-a "emanat" nimic mai caracteristic în afară de Inchiziție! Aveți și cu ce vă lăuda!
Dar vezi că "somnul rațiunii naște monștrii"!

Last edited by luciand; 15.05.2011 at 21:20:47.
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Casatoria in afara Bisericii Ortodoxe, recunoscuta sau nu? Marius22 Nunta 168 26.06.2025 00:02:34
Mantuirea in afara Bisericii catalin2 Dogmatica 280 23.09.2013 13:30:05
tainele bisericii umilinta Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 24 23.01.2009 00:20:13
Botezul in afara Bisericii maggie Botezul 8 03.12.2008 14:43:57
Despre tainele Bisericii Ortodoxe strajeru Secte si culte 0 26.11.2007 01:39:33