![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Aceasta este mai degrabă un banc [prost] decât o tradiție și departe la ani lumină de Scriptură. Sf, Evanghelist Luca a fost medic, nu zugrav!
|
|
|
|||
|
|||
|
Adica daca era medic , inseamna ca nu avea talent la pictat?
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
||||
|
||||
|
Va raspund si la celelalte postari, din pacate cum cu mai am timp.
Nu e o gluma., dumnealui am vazut ca ii place sa se contrazica cu oricine si pe orice, nu are argumente, logica nu functioneaza prea bine si nu vrea sa isi asume o identitate. Eu spun ca BO are dreptate, dvs spuneti ca biserica AZS are dreptare, dumnealui nu ce spune cine are dreptare. Doar se contrazice. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
1. Faptul ca prima icoana pictata a fost realizata de Sf Evanghelist Luca se bazeaza pe traditie. Si tot la acest punct, stiu ca pare acoperirea perfecta ca atunci cand argumentele pentru o anumita practica sau invatatura nu se regasesc in Sf Scriptura sa spui ca tine de traditie. Dar toate aceste argumente nu s-au "inventat" de maxim cateva sute de ani, dupa ce a aparut protestantismul, ca sa le raspunda biserica lor. Nu toate aceste sunt consemnate cu multe sute, chiar peste o mie de ani in scrierile Sfintilor Parinti si in canoanele de la Sinoadele Ecumenice. 2. Deci Sf Evanghelist Luca a fost medic? Aceptati asta? Pe ce va bazati? El nu a spus-o in nici o lucrare a sa. Nici cei care l-au cunoscut direct nu au lasat o marturie scrisa in acest sens. Despre dovezi istorice nici nu poate fi vorba, discutand despre un medic obscur dintr-o tara neinsemnata istoric in perioada respectiva. Atunci insemna ca acceptati totusi traditia. Si da o acceptati, dar numai atunci cand va este de folos. Si daca veti spune ca este consemnat in scrieri ulterioare ca a fost medic, asa si celelalte invataturi ale Bisericii care nu se regasesc in Sf Scriptura au fost consemnate in scrieri ulterioare. Doar ca pe aceste ati decis sa nu le considerati veridice. Si totusi ca un al treilea punct, desi era medic, Sf Evanghelist Luca a realizat icoana Maicii Domnului. De altfel nu este nici o contradictie in a sustine ca a fost medic si ca a putut picta. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
Citat:
"Vă îmbrățișează Luca, doctorul cel iubit, și Dima." (Col.4,14) Contradicția principală constă în incompatibilitatea închinării la Dumnezeu (în Duh și Adevăr) cu închinarea la/înaintea/prin obiecte. Prima recomandată de Scriptură, a doua condamnată tot de ea. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Recunosc, nu am nimic de comentat. De fapt nu pot decat sa va multumesc ptr ca am mai invatat ceva. De fapt destul de multe din exemplele din Sf Scriptura desi nu sunt de acord cu interpretarea dvs a unora din ele. Nimeni nu se inchina (sau nu ar trebui) la materia din care este facuta icoana. Fundamentul dogmatic ptr icoana este intruparea Mantuitorului. In plus exista exemple si in VT ale poruncii Lui Dumnezeu pentru a realiza anumite "inchipuiri" ale unor fiinte sfinte. Exemplu este asezarea peste chivotul marturiei a 2 heruvimi de aur sau a heruvimilor la catapeteasca etc. Omul care se inchina in fata icoanei nu se inchina la chip cioplit ci Lui Dumnezeu. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
Porunca a II-a interzice realizarea "închipuirilor" în scop de închinare, nu interzice arta. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Niciun ortodox sanatos la cap nu crede ca icoana, adica lemnul pictat, e Dumnezeu. Last edited by catalin2; 19.12.2011 at 01:26:31. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Absurd! Crezi că iudeii își imaginau că acel vițel de aur i-a scos din țara Egiptului? Nu! Ei știau că Dumnezeu din Cer i-a scos din Egipt, Îi făcuseră doar o reprezentare ca să se închine. Iar Dumnezeu i-a pedepsit pentru această idolatrie. Iată cum și închinarea la/înaintea/prin reprezentarea lui Dumnezeu este idolatrie. Nu doar închinarea la idoli. |
![]() |
| Thread Tools | |
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Scosul la biserica de catre nasi | maria32 | Nunta | 14 | 09.07.2015 17:09:53 |
| Versete si pasaje Biblice care v-au impresionat | danyel | Despre Sfanta Scriptura | 70 | 01.02.2015 17:45:29 |
| Concurs pentru incepatori (si nu numai) - personaje si fapte biblice | sophia | Despre Biserica Ortodoxa in general | 47 | 10.11.2012 01:16:56 |
| Contradictii Biblice | julline | Generalitati | 99 | 09.07.2010 00:24:23 |
| Despre betie - referiri biblice | patinina34 | Din Vechiul Testament | 9 | 31.05.2009 02:49:13 |
|
|