![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...3&postcount=46 In acest sens doresc sa subliniez lucrarea harului inainte si dupa Taina Sfantului Botez. a) Pentru cei nebotezati harul se limiteaza la indemnul vietuirii firesti virtuoase, la pocainta a carei tinta prezenta este: Taina Sfantului Botez, invierea intru Hristos Iisus si inceput al hristificarii. Astfel pentru cel nebotezat harul nu poate nicidecum lucra hristificarea, sfintirea pe nivelul indumenzeirii. b) Pentru cei Botezati, care au primit in ei pe Hristos Iisus cel care se salasluieste tainic in adacul inimii omului (minte), care incep viata duhovniceaca intru Hristos Iisus prin conlucrarea directa cu Hristos Iisus in mantuire... manifestata prin colucrea directa cu harul lui Dumnezeu in hristificare, doar pentru acestia este posibila indumnezeirea (prin har), doar pentru acestia este posibila congnitia luminii necreate (harul, energia lui Dumnezeu). Desigur ca Sfintele Taine mai ales Taina Sfintei Euharistii au un rol extrem de important in potentarea conlucrarii cu harul lui Dumnezeu ce are drept scop hristificarea omului in starea taborica: "nu mai traiesc eu ci Hristos Traieste in mine" (galateni)" Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si am spus asta pentru ca de multe ori am vazut pe forum ortodocsi atrasi de modernism (ecumenism) care judecau pe cei ce scriau despre invatatura ortodoxa ca nu au trairea aferenta, desi nu aveau cum sa stie acest lucru. Si o faceau in prisma invataturilor acestea moderniste care spun ca invatatura nu e importanta, ajungand la un pietism protestant. Nu stiu daca tu in acest sens ai scris acel pasaj. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Uitati ce spunea(am vazut citatul postat pe acest site chiar azi) Parintele Arsenie Papacioc: "Dumnezeu mantuieste doar pe cei vii, pe cei care pulseaza de viata, pe cei care traiesc cu adevarat in fiecare clipa, pe cei care daruiesc viata celor din jurul lor".Stia dansu ce spunea nu? :) Last edited by Pelerin spre Rasarit; 25.07.2012 at 21:38:49. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In ce context/situatie au fost spuse cele redate de dvs. aici? Pentru ca la o prima vedere pare ca si cum ar fi dorit sa contrazica pe cineva ce se baza pe ratiune si a-i demonstra valoarea experientei/experimentarii mai presus de ratiune. Nu pare un discurs care sa doreasca sublinierea faptului ca Duhul Sfant se obtine si prin altele decat Sfintele Taine ci scopul discursului pare cu totul altul, de a se opune cunoasterii rationale a lui Dumnezeu. Ca si cum s-ar fi contrazis cu ceva filozof/filozofie ce era in favoarea cunoasterii prin ratiune. De aceea va intreb daca stiti cumva in ce context au fost spuse aceste cuvinte. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu mai contează contextul acum, era un context ortodox, nu sectar. Faptul că era vorba despre o altă discuție nu înseamnă că se anulează și celelalte implicații pe care le are poziția în sine. Dar aici vorbim despre un context ortodox, adică despre Biserica Ortodoxă, nu despre vreo sectă protestantă sau neoprotestantă unde li se pare lor că Duhul e peste tot și l-au prins pe Duhul de picioare.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Bine-nteles ca nu anuleaza, ceea ce ati postat este perfect valabil. Era doar o curiozitate de natura istorica. Protestantii inca nu existau pe acea vreme iar discursul postat pare sa combata cunoasterea lui Dumnezeu pe cale rationala, de aceea am presupus ca ar combate ceva filozofi sau filozofii, iar cum dvs. aveti textul integral, credeam ca sunt date mai multe explicatii in acele tomuri, explicatii pe care sa le impartasiti si cu ceilalti. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sa ne faca Decebal sa fim mai constienti de lucrarea Duhului Sfant??? Maiculita mea!!! ......... Sa inteleg ca i-am pierdut pe sfinti? Sa inteleg ca am ramas orfani de preoti, de Biserica? Sa inteleg ca suntem in pana de constiinta iar Decebal, ca un bun si iubitor de oameni, se indura de noi si ne lumineza constiinta spre lucrarea Duhului Sfant? Si asta cum ziceti c-o face? Iata cum: "prin toate cele anexe Sfintelor Taine". Ca si cum Sfintele Taine, de pilda Sfanta Taina a Euharistiei, nu reprezinta pentru noi, crestinii, mijlocul suprem randuit de Hristos Domnul pentru a deveni constienti de lucrarea Duhului Sfant. Ca si cum Sfanta Cina Cea de Taina este o oarecare intalnire... Oameni buni, va intreb cat se poate de serios: sunteti sigur ca aveti beculetul constiintei proprii in stare de functionare? Sunteti siguri ca nu vi s-a ars filamentul? In ce ma priveste, nu sunt in masura sa spun ce a vrut si ce nu vrea Decebal, cata vreme eu il intreb de mai multe zile pe acest topic ce voieste de fapt, iar el tace. E drept, din cand in cand imi spune cuviosia sa iluminata de isihasmul palamit, ca sunt un condeier smecher si altele... Ma ia in tarbaca, zice ca minimalizez importanta problemei, ca nu am in clin si nici in maneca nici cu Grigorie Palama, nici cu Ortodoxia. Asa zice Decebal. E scris. De ce tace Decebal? Astept mai departe, rabduriu, raspunsul acestui iluminat barbat la intrebarea pe care i-am pus-o cateva zile mai napoi. Intre timp ma preocupa, tot mai serios, prin Mare Mila Domnului, sa devin vrednic de Sfintele Taine, asadar de harul lui Dumnezeu (acest har pe care iscusitul Decebal, care iata ca si-a facut update si a adaugat in sfarsit cuvantul "ortodox" la eticheta sa, acest har asadar pe care iluminatul il gaseste ... insuficient, nedeplin). Ce invatatura propovaduiti voi aici, cu citate din Sfintii Parinti, iluminatilor? De cand stabiliti voi ierarhii ale harului in Biserica lui Hristos? Altceva mai bun nu aveti de facut? |
|
|||
|
|||
![]()
Pe topicul "Gandirea patristica sau viata in Hristos" am selectat acest cuvant scris de Sfantul Grigorie Palama.
Il reamintesc aici: [quote=ioan cezar;457772]Intrucat micul extras de mai jos e, parca, scris sa ne lumineze nu numai in privinta celor duhovnicesti, legat de gandirea patristica, dar ne vorbeste si despre raporturile dintre cei evlaviosi si ceilalti, ponegritorii vietii Bisericii... "....... Lucrul acesta l-au patit si acestia, care ascultind cu urechi profanatoare si lipsite de sfintenie si judecind cu o cugetare ce nu stie sa creada si sa se acomodeze cuvintelor Parintilor au interpretat necuviincios spusele celor evlaviosi; de aceea au calcat in picioare aceste spuse, iar pe cei ce li le-au descoperit i-au sfasiat, nesocotind sau chiar neintelegind pe marele Macarie care zice: <Cele duhovnicesti sunt nepipaibile, pentru cei ce nu le pot experia; dar sufletului credincios ii ajuta ca sa inteleaga comuniunea ce-o are cu Duhul Sfant. Comorile ceresti ale Duhului se descopera numai celui ce le primeste prin experienta; cel neinitiat insa nu poate intelege nimic. Asculta deci cu evlavie ce se spune despre ele, pana ce te vei invrednici si tu care acum le crezi, sa le obtii; atunci vei sti chiar din experienta ochilor sufletesti, de ce bunuri si taine se pot impartasi sufletele crestinilor si aici.>" |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cuvantul "Sacramente" din titlu este folosit de catolici intr-adevar, dar daca lui ii place Ortodoxia, de ce sa fie oprit, doar pe motiv ca nu-i numarat printre sfinti? :) |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Harul | costel | Spiritualitatea ortodoxa | 72 | 06.02.2013 14:11:04 |
Spalare pacate prin suferinta sau prin facere de bine | spre_rasarit | Generalitati | 0 | 09.09.2011 13:09:26 |
Ce este Har,Harul? | savudanmihai | Intrebari utilizatori | 14 | 30.05.2010 20:21:08 |
Harul lui Dumnezeu | Florin-Ionut | Generalitati | 7 | 05.09.2008 20:24:15 |
Harul Dumnezeiesc | Sylvie | Generalitati | 6 | 21.08.2007 11:46:31 |
|