Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.07.2012, 19:05:53
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Inseamna,in acesta situatie,ca Raiul va ramine populat fix de acei mari traitori care,precum in pilda cu bogatului nemilostiv si a saracului Lazar(ei fiind saraci in mandrie si noi bogati in a vorbi de Dumnezeu,mai putin a-l si cauta)se vor uita la noi,tot cu mila,cum vom da defintii,la temperaturi inalte si companii selecte,fie si mirosind a pucioasa.Si vom auzi fix aceleasi cuvinte: ,,Fiule, adu-ti aminte ca ai primit cele bune ale tale in viata ta, si Lazar, asemenea, pe cele rele; iar acum aici el se mangaie, iar tu te chinuiesti. Si peste toate acestea, intre noi si voi s-a intarit prapastie mare, ca cei care voiesc sa treaca de aici la voi sa nu poata, nici cei de acolo sa treaca la noi."

Internetul are tendinta de a ne face sa vorbim mult si sa traim putin si mai ales tendinta de a-i tine lectii lui Dumnezeu,dupa cum il trazneste capu' pe fiecare.Prin urmare,ca o consecinta directa,uitam deseori ca nu este bine sa judecam fara discernamant ce-i in mintea si inima altuia,unde noi nu putem patrunde cu vederea dar Dumnezeu poate.Si acolo unde pentru vederea mea slaba,poate parea a vedea o pata,in lumina limpede a lui Dumnezeu,cum spunea cineva,poate fi numai o cicatrice adusa dintr-o lupta castigata,in care eu poate as fi fost slab si as fi cedat.
Probabil n-am fost eu prea explicit in mesaj, eu faceam aluzie la ce ai scris tu, mi s-a parut ca ii judeci pe altii cand ai scris: "aruncata demult in derizoriu in ziua de azi prin discursuri lipsite de traire si definitii moarte-n incremenire,da intrucat aparentele si exteriorul paharului conteaza..si doar ele..totu este bine cu un frumos pacient duhovnicesc mort pe masa.Da arata asa de bine mortu..din fiecare dintre noi"
Si am spus asta pentru ca de multe ori am vazut pe forum ortodocsi atrasi de modernism (ecumenism) care judecau pe cei ce scriau despre invatatura ortodoxa ca nu au trairea aferenta, desi nu aveau cum sa stie acest lucru. Si o faceau in prisma invataturilor acestea moderniste care spun ca invatatura nu e importanta, ajungand la un pietism protestant.
Nu stiu daca tu in acest sens ai scris acel pasaj.
Reply With Quote
Vechi 25.07.2012, 20:48:56
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Probabil n-am fost eu prea explicit in mesaj, eu faceam aluzie la ce ai scris tu, mi s-a parut ca ii judeci pe altii cand ai scris: "aruncata demult in derizoriu in ziua de azi prin discursuri lipsite de traire si definitii moarte-n incremenire,da intrucat aparentele si exteriorul paharului conteaza..si doar ele..totu este bine cu un frumos pacient duhovnicesc mort pe masa.Da arata asa de bine mortu..din fiecare dintre noi"
Si am spus asta pentru ca de multe ori am vazut pe forum ortodocsi atrasi de modernism (ecumenism) care judecau pe cei ce scriau despre invatatura ortodoxa ca nu au trairea aferenta, desi nu aveau cum sa stie acest lucru. Si o faceau in prisma invataturilor acestea moderniste care spun ca invatatura nu e importanta, ajungand la un pietism protestant.
Nu stiu daca tu in acest sens ai scris acel pasaj.
Stati linistit,trupul,vechi sau nou,cu metehnele sale,fizice sau morale, nu folosește la nimic.Duhul este cel ce dă viața.La cei care-s sfinti ai lui Dumnezeu se aplica cuvintele lui Hristos: ,,Cuvintele pe care Eu vi le-am grăit, ele duh sunt și viață sunt.".Vor ridica oameni din pacat si ratacire din duhul lumii,ii vor aduce la Cel ce este Calea,Adevarul si Viata.Probabil ca dragostea ce i-a umplut prin Duhul Sfant se revarsa si prin cuvinte si aprind mici luminite in suflete in care era pustiu si intuneric.La restu vor fi doar cuvinte seci si moarte,fara viata,nici un fir de iarba nu vor clinti.Probabil ca unda de gheata care le insoteste ucide si ultima palpaire existenta.Asa ca dupa roade ii vom cunoaste si stau marturie cuvintele sfintilor,lucratoare in sufletul omului,de-a lungul timpului.Stati linistit ca are grija Dumnezeu sa-i arate pe sfintii Sai,in traire si cuvant.

Uitati ce spunea(am vazut citatul postat pe acest site chiar azi) Parintele Arsenie Papacioc: "Dumnezeu mantuieste doar pe cei vii, pe cei care pulseaza de viata, pe cei care traiesc cu adevarat in fiecare clipa, pe cei care daruiesc viata celor din jurul lor".Stia dansu ce spunea nu? :)

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 25.07.2012 at 21:38:49.
Reply With Quote
Vechi 26.07.2012, 11:01:00
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Stati linistit,trupul,vechi sau nou,cu metehnele sale,fizice sau morale, nu folosește la nimic.Duhul este cel ce dă viața.La cei care-s sfinti ai lui Dumnezeu se aplica cuvintele lui Hristos: ,,Cuvintele pe care Eu vi le-am grăit, ele duh sunt și viață sunt.".Vor ridica oameni din pacat si ratacire din duhul lumii,ii vor aduce la Cel ce este Calea,Adevarul si Viata.Probabil ca dragostea ce i-a umplut prin Duhul Sfant se revarsa si prin cuvinte si aprind mici luminite in suflete in care era pustiu si intuneric.La restu vor fi doar cuvinte seci si moarte,fara viata,nici un fir de iarba nu vor clinti.Probabil ca unda de gheata care le insoteste ucide si ultima palpaire existenta.Asa ca dupa roade ii vom cunoaste si stau marturie cuvintele sfintilor,lucratoare in sufletul omului,de-a lungul timpului.Stati linistit ca are grija Dumnezeu sa-i arate pe sfintii Sai,in traire si cuvant.

Uitati ce spunea(am vazut citatul postat pe acest site chiar azi) Parintele Arsenie Papacioc: "Dumnezeu mantuieste doar pe cei vii, pe cei care pulseaza de viata, pe cei care traiesc cu adevarat in fiecare clipa, pe cei care daruiesc viata celor din jurul lor".Stia dansu ce spunea nu? :)
Eu inteleg ce spui tu, dar nu stiu daca si tu ai inteles ce vroiam sa spun. Bineinteles ca sunt de acord cu ce ai scris, dar nu stiu daca tu spui ca doar trairea conteaza, fara invatatura de credinta. Ai dreptate, doar credinta, dau doar cunosterea invataturii nu ajuta la nimic daca nu e dublata de traire si har. Tocmai de aceea am scris de credinta har si fapte concomitent, ca sa nu se inteleaga ca doar credinta e ceva. Deci nici fapte fara credinta sau har, nici credinta fara fapte si har.
Doar invatatura este filozofie, si filozofii credeau in ceva. Degeaba stie cineva toata dogma daca nu o si pune in practica prin faptele credintei si dragoste. Harul, dreapta credinta si faptele credintei aduca dragostea in inimile noastre. De fapt asta e si harul, dragostea, pentru ca e o energie din Dumnezeu. Cine se umple de har se umple si de dragoste, dar pentru asta e nevoie si de contributia noastra, prin faptele bune si drepta credinta.
Eronata este si doar trairea fara dreapta credinta, este doar o exaltare sentimentala din pietismul protestant adusa de curentul ecumenist. Dreapta credinta, adica ortodoxia, este baza pe care se construieste trairea, adica ortopraxia. Catehumenul nu e primit in BO daca a devenit sfant mai intai, ci daca a invatat si marturiseste dreapta credinta. De aceea dreapta credinta o repetam la fiecare Liturghie atunci cand spunem Crezul. Pe baza aceata primim Sfintele Taine si crestem prin faptele personale.
Despre pietismul protestant si indepartarea de ortodoxie: http://www.crestinortodox.ro/diverse...oxa-69434.html
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Harul costel Spiritualitatea ortodoxa 72 06.02.2013 14:11:04
Spalare pacate prin suferinta sau prin facere de bine spre_rasarit Generalitati 0 09.09.2011 13:09:26
Ce este Har,Harul? savudanmihai Intrebari utilizatori 14 30.05.2010 20:21:08
Harul lui Dumnezeu Florin-Ionut Generalitati 7 05.09.2008 20:24:15
Harul Dumnezeiesc Sylvie Generalitati 6 21.08.2007 11:46:31