![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Faceam si eu o gluma, Catalin...:) (revezi, te rog!) |
|
|||
|
|||
![]()
Ei poftim!...
Se poate si altfel?.........:)) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca nu esti botezata, se limpezesc apele pentru toti, inclusiv pentru tine. Daca esti botezata, iarasi se limpezesc. Asadar?... (Daca propovaduiesti dragoste, Adriana, arata ca esti demna de asta: marturiseste curajos!) P.S. Dragostea mea pentru tine, ca om crestin vorbesc, nu scade nici nu creste daca esti botezata sau daca nu esti. Nu sunt ortodoxist, ci, prin Marea Mila a Domnului, eu sunt crestin ortodox. Si inca, ti-am cerut in mod imperativ sa dai un raspuns, tocmai pentru ca vreau sa aflu cum anume sa iti arat dragostea mea de om crestin. De conteaza cumva pentru tine. Iar de nu, spune-mi, sa stiu sa ma retrag din balciul asta, in acest caz. Daca tu crezi ca nu conteaza Botezul, eu iti respect opinia. Insa eu cred ca Botezul conteaza. De nespus. Deci, fa-o pentru mine, te rog: esti sau nu esti botezata? Nu te voi judeca sau critica un strop, indiferent de raspuns, promit aceasta. Vreau doar sa aflu chiar din gura ta: esti botezata in Hristos? Sau nu. Te rog, ai incredere macar in mine, asa virtual cum iti par... Te rog, Adriana, marturiseste! De dragul Adevarului la care ravnim amandoi. Astept. Last edited by ioan cezar; 07.09.2012 at 04:06:28. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu pentru papuas am vorbit,ci pentru tine. Tot ce spui tu e adevarat,Hrisots nu judeca pe nimeni acum,ci El a venit ca sa mantuiasca. Si pe papuas si pe protestant si pe ortodox. Pe fiecare in masura diferita si pe cai diferite. El care n-a refuzat pe samariteni,pe sutasul roman ,pe cananeanca,cum crezi ca ar putea face distinctii etiliste si formale intre oameni ? Oare nu este El Dumnezeul intregului univers? Cine il poate margini si izola in propriile adevaruri inguste,El care lumineaza cerurile cu lumina Sa? Sangele lui Hristos mantuieste ,nu mintea noastra cautatoare. Aceasta e esenta. Mintea noastra ne apropie de El,dar nu poate duce treaba la bun sfarsit. Iar inima noastra e plina de iubire,dar e slaba,si nu se poate lupta mereu cu patimile proprii.Si in consecinta nici nu poate mereu sa faca binele in relatie cu ceilalti CEL MAI MARE DUSMAN AL NOSTRU ESTE LIPSA DE DRAGOSTE CARE O ARATAM. Ori in fapte,ori chiar in interioprul nostru, Nu putem ajunge la dragoste fara virtute.Nu putem ajunge la virtute fara curatire. Nu putem sa ne curatim fara har,nu putem singuri,prin puteri proprii. Toate le stim,toate le cunoastem,toate le putem. Harul ne este dat prin Hristos,si se manifesta in dragostea ce o avem de Dumnezeu si de oameni.Si cu toate acestea nu atingem desavarsirea. De ce? Pentru ca lipseste puterea Tainei ,care te face una cu Hristos. Ceva venit din afara ,adica harul ,trebuie sa soseasca prin ceva material,adica painea si vinul Impartasaniei. Si trebuie administrat de cineva care are reprezentativitate a lui Hristos in rol de conducator ,adica preotul. El ,Hristos a lasat sa fie asa ,nu ortodocsii,si nici vreo alta autoritate umana El a zis: "Luati ,mancati,acesta este Trupul Meu",chiar in seara patimilor Sale. Putea zice foarte bine : postiti ,meditati,faceti asceza,rupeti va de lume.Dar El a zis :"mancati !",dupa ce inainte zisese "sa va iubiti unu pe altul" . Adica ceva usor.Caci greul l-a facut El ,prin jertfa Sa, apoi prin minunea prefacerii sale la Liturghie din sange in vin,din ceva dureros in ceva vesel Problema cea mare este cu cei care spun : nu va veti mantui fara a fi ortodocsi si a gusta trupul Sau. Gresit! Se vor mantui si protestantii daca au sufletul curat ,si papuasii si cine va vrea Domnul .Asta numai ca Domnul sa le arate acestora ca El nu judeca dupa masura omeneasca.Pe unul ca acesta ,Dumnezeu il va pune in fata cu protestantul,si se va uita la inima fiecaruia.Si uite asa vor ajunge si protestantii la mantuire. Pentru ca ortodoxul a gustat din dumnezeire ,dar nu a intins si mana fratelui sau,va trebui in luimea cealalta,sa il care in carca pe fratele sau.Vorbesc de cei care au fost cu gura mare si au judceat si impartit,nu de cei smeriti . Ei,cunoscatorii Liturghiei , ar trebui sa spuna doar atit : DE CE NU GUSTATI din Taine? CE pierdeti? De ce fugiti de El ?Ar trebui sa arate frumusetea acestei invataturi imparatesti ,nu sa arate cat de mici sunt cei care nu o inteleg. Taina,care este chiea ortodoxiei,este un mijloc de inaltare la cer ,prin Trupul lui Hristos,si nu,cum in mod gresit e folosita in discutii aici ,un mijloc de a inalta ziduri intre oameni. Cel ce gusta din Hristos ,trebuie sa se lumineze in interior,si sa imprastie harul in jur ,ca o lumina,care sa ii atraga pe toti cei neortodocsi. Incearca draga prietena sa judeci dincolo de aparente ,si asa cum si eu admit ce e frumos in inima acelor protestanti,incearca sa admiti si tu ca Dumnezeu se daruieste prin Taine ,chiar prin atit de hulita si respingatoarea biserica ortodoxa, nu pentru ca acestia ar fi mai destepti frumosi sau adevarati. Ci pentru ca asa a lasat El ,dupa invierea Sa, desi oamenii au reusit sa compromita treptat ,prin atitudine,aceasta invatatura adevarata,ortodoxa,venita de la Duhul ,inca din primii anii ai crestinismului. Last edited by iustin10; 07.09.2012 at 05:07:01. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Astfel VIATA (inclusiv invatatura) Sfintilor Parinti precum: Sfantul Simoen Noul Teolog, Sfantul Nichita Stithatul, Sfantul Grigorie Palama, Sfantul Luca al Crimeei, Sfantul Serafim de Sarov, Gheron Iosif... DEMONSTREAZA FILOCALIA (teologia, teopraxia, teognosia) inechivoc. Stimata Adriana, studiul se face corespunzator asa cum am precizat. Doriti sa va citeasca cineva aceste minunate scrieri patristice? (eventual prin copy paste)? Va indic si de unde sa incepeti studiul adecvat: SIMEON NOUL TEOLOG, Sfântul, Discursuri teologice si etice. Scrieri I, trad. diac. Ioan I. Ica jr, Sibiu: Deisis 2001. - PAG 103 si veti intelege mantuirea in sens filocalic, patristic ortodox (pe care am expus-o asa cum m-am priceput mai bine, lucru confirmat si de alti fratii ortodocsi). Cum puteti afirma ca ma ascud din momet ce incerc sa fac o sinteza lapidara si indemn inechivoc la studiu si traire adecvata precizand clar si sursele? Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Spre exemplu talharul de pe cruce a fost mantuit doar prin Taina Sfintei Spovedanii. Nu spun asta in detrimentul Taintei Sfinteii Euharistii ci doresc sa subliniez ca nu putem face o deosebire procentuala (rationala, matematica) a harului in Sfintele Taine. Hristos Iisus insusi lucreaza in Biserica SA prin Sfintele Taine dupa nevoie omului. Taina Sfintei Euharistii nu este un fel de "cheie franceza" (universala, buna la toate) caci nu poate inlocui celelate Sfinte Taine (tendtinta protestanta si neoprotestanta a facut acest lucru), ci Taina Sfintei Euharistii este o incununare nu in sens de trofeu -Doamne fereste- ci in sens tamanduitor ca doar omul care s-a pregatit prin Taina Sfantului Botez, Taina Sfintei Mirungeri, Taina Sfintei Spovedanii (si dupa caz Taina Sfantului Maslu) abia atunci poate sa sustinta (sa duca, sa poarte) in persoana sa deplinatatea hristificarii ce se atinge numai si numai prin Taina Sfintei Euharistii. Astfel suntem datori sa urmam modelului si metodologiei Sfintilor Parinti, mai ales in ceea ce priveste Taina Sfintei Euharistii (dupa cum ne indeamna si Sfantul Pavel) avertizandu-ne ca cel ce nu este pregatit (prin pocainta oneste, smerenie sincera) "osanda manaca si bea" in sensul ca harul lui Dumnezeu in Taina Sfintei Euharistii este ca un foc. Revenim la comparatia cu bara de fier inrosita in foc. Daca bara de fier are "probleme" si este "carpita" pe ici pe colo cu bucati de lemn atunci focul arde toate "carpelile" si bara de fier se rupe... si atfel nu ii este de nici un folos unirea cu focul pana bara de fier "nu este indreptata" sa fie numai fier. bara de fier = omul focul = harul lui Dumnezeu lemnele = pacate nespovedite (nepocaite), patimi nespovedite (nepocaite), colucrari mai mult sau mai putin voite, intentionate cu duhurile demonice carpeala = toate jutificarile omului pentru a nu face voia lui Hritos; incercarea oimului de a-L "forta" Hristos Iisus sa faca voia omului... o Biserica dupa voia omului si nu a Sa, Sfinte Taine dupa voia omului si nu a SA, mantuirea dupa voia omului si nu a SA... indreptarea (barii de fier) = pocainta sincera, smerenia onesta... care asigura constiinta curatata si posibilitatea omului de a fi partas "dumnezeiestii firi" (II Petru 1,4) in Taina Sfintei Euharistii, caci "intru Hristos Iisus locuieste trupeste toata deplinatatea dumenzeirii" (Coloseni 2,9) In concluzie Sfanta Euharistie este benefica doar celor care doresc sa umreanze voia lui Hristos Iisus si a Sfintei Sale Biserici (Sfintele Taine, Sfintii Parinti)... iar celoralti care nu doresc pocainta onesta, smerenia sincera, mantuirea dupa VOIA Domnului Iisus Hristos (si a Sfintei Sale Biserici, Sfintii Parinti) le este daunatoare... chiar letala dupa cum spune Sfantul Pavel "de aceea sunt multi neputinciosi intre voi si multi au murit chiar". Asadar sa luam aminte. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Acuza dvs indirecta la adresa ortodoxiei este nefondata. O sa revin mai jos cu detalii. Pe scurt doar precizez: Cum este acel medic care atunci cand trateaza un pacient grav blolnav de ebola spre exemplu si el insusi ca medic nu ia masurile de proetectie necesare atat pentru sine, cat si pentru spital si celilati pacienti din spital bolnavi de alte boli? Acum faceti o comparatie intre acest medic imprecuna cu spitalul si intre preoti si Biserica. Dar pe Domnul Iisus Hristos l-ati intrebat daca il "deranjeaza". Sfintii Parinti discuta cu Hristos "Iisus care si ieri si astazi si in veci este acelasi"(Everi 13,8) Pai de ce nu zicei asa... ca sunteti "frustrata" de deosebirea slujirii in Biserica intre barbat si femeie. Dar din punct de vedere ontologic baratii nu ar putea fi "deranjati" ca nu nasc ei pruncii... ca nu se bucura ei de acele momente minunate sa simti cum o viata, un om creste in tine? Ar fi normal ca barbatii sa se revolte impotriva lui Dumnezeu pentru acesta deosebire ontologica intre barbat si femie... sau ar fi mai intelept sa slavaeasca pe Dumnezeu care cu intelepciune a facut barbatul si femeia fiecare dupa roul sau si slujirea sa, si desi barbatul nu poarta el pruncul si nul il naste totusi se bucura alaturi de femeie de pruc? Nu este oare aceasta situatie similara cu cea a preotiei cand peoteasa se bucura alaturi de preot de harul preotiei caci amandoi sunt una prin Sfanta Taina a Cununiei? Daca ravniti la preotie, ce va impiedica sa fiti preoteasa si sa va bucurati alaturi de sotul dvs preot de harul preotiei? Caci harul preotului si harismele sale se rasfrang cu precadere in familia sa care este tot timpul in jurul sau... Citat:
Sfintii Parinti afrima unanim ca: Ortodoxia este DEPLINA. Intreb si eu retoric... oare Duhul Sfant nu ne cheama la Hristos Iisus? Si une este Hristos Iisus mai prezent decat in Biserica in Sfintele Taine dupa invatatura Sfintilor Parinti? Unde este dragoste pentru om mai mare decat in Biserica? (Nu neg ca exista si multe biserici pline mai mult de capre decat de oi... si preotul pastor trebuie sa se comporte ca atare... asta daca nu cumva este si el "un lup in haine de pastor... sau de oaie"). Dar nu confundam medicul cu medicina. Daca un medic este neghip si hraparet... nu inseamna ca toti sunt la fel sau ca medicina nu este buna. Bolnavi fiind alergam pana gasim medicul potrivit. Intocmai este si cu preotul si cu Biserica. Citat:
NU cumva vreti sa atrageti atentia prin atitudinea aceasta... ceea ce denonta mandrie si slava desarta? (Sunt simple supozitii... nu va cunosc). Oare Sfintii se "supara" ca sunt cinstiti pe drept, conform cu ceea ce sunt: Sfinti ai lui Hristos? Oare se supara stapnul lor Hristos cand slujitorii lui sunt cinstinti corespunzator? Hristos Iisus insusi a fost cinstit de ucenicii sai. Toti IL numeau invatator si il repectau ca atare. De ce credeti ca Sfantul Petru nu voria sa aceepte ca Hristos sa ii spele picioarele? Evident pentru ca Sfantul Petru stia: "nu e sluga mai mare decat stapanul sau. Voi ma numiti pe mine Invatator si bine faceti caci sunt. De aceea ce fac EU si voi sa faceti". Hristos a ramas Invatatori chiar si atunci cand a spalat picioarele... nu s-a injosit, dimpotriva a slujit. In medicina contemporanta ofer un singur exemplu adecvat: Sfantul Luca al Crimeei. Iubit si cinstit atat de Hristos Iisus si de Biserica Sa cat si de popor (fie credincios sau nu), ba chiar si de comunistii atei... Doar cel care are mustrari de constiinta nu accepta cinstea normala cuvenita rolului sau: medic, profesor, doctor, inginer, general... Respectul il castiga fiecare prin ceea ce este el, nu prin hartii, functii... asta fac doar tiranii. Draga Adriana vad ca la capitolul lectura patristica (si intelegere evident) in prezent nu stai tocmai adecvat pentru nivelul discutiilor in care te avanti... dar te intreb: Pe Socrate nu l-ai citit (in operele lui Platon, Xenonfon). Scire acolo inechivoc ca: Doctor, profesor, inginer, judecator, general... nu te fac titlurile ci te face activitatea ta, cunostiintele. Este oare "rau" ca un medic, profesor, inginer, judecator, genreal sa fie profesionist in ceea ce face? Nu hartiile (diplomele), nu pozitiile sociale, nu slujbele "cumparate" sau obtinute ilicit (neortodox) ne fac: doctori, profesori, ingineri, judecatori... ci ceea ce facem. Atfel cu toata onestitatea si dragostea va indem sa fiti un medic bun si sa lasati la o parte teatrul adresarii... Oamenii, pacientii o sa va aprecieze pentur ceea ce facei ca medic si nu dupa modul de adresare. Pe omul bolnav nu il interesaza sa zica "Adriana ajuta-ma, trateaza-ma spre tamaduire". Nu e mai fericit... Va asigura ca el va spune cu toata dragostea daca are incredere in PERSOANA dvs nu in numele functiei... "Doctore, Doamna Dr. Adriana ajutati-ma, tratati-ma spre tamaduire". Sunt multi doctori in RO (si nu numai) care habar nu au de meseria lor (cunosc, nu dau nume). De asemnea si profesori, ingineri, generali... Multi dintre acesteia mai si jupoaie oameni si fac multe rele fie voluntar fie involuntar... prin igonranta lor. Citat:
Repet: Sfintii Parinti afiram inechivoc ca deplinatatea indumnezeirii prin har este numai in Hristos Iisus in Sfanta Sa Biserica (Sfintele Taine, dupa invatatura si pilda Sfintilor Parinti). Sfintii Parinti arata "Calea, Adevarul si Viata". Mantuirea are mai multe nivele: despatimire, iluminare, indumnezeire. Despatimirea este posibila si in afara Bisericii (insa nu in afara de Hristos Iisus, inturcat fiecare om este chip al pecetii: Logosului, Iisus Hristos) pentru cei care traiesc pe principiul "ceea ce voiti sa va faca voua oamenii sa le faceti voi lor". Ati auzit de "discernamant duhovnicersc"? Daca DA considerati ca il aveti? Recomand doua lucrari de referinta pentru discernamantul duhovnicesc: Arhimadrit Sofronie Saharaov - Viata si invatatura staretului Siluan Athonitul, Ed Deisis. http://edituradeisis.ro/opencart/ind...&product_id=90 Sfantul Ioan Scararul - Scara Raiului Se gaseste in Filocalia vol 9 dar si separat. Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. P.S. Draga Adriana nu am nimic cu tine personal ci cu atitudinea pe care o prezinti pe acest forum. Iarta-ma te rog daca te-am suparat prin postarile mele mai aprige. Repet, postarile mele vizeaza atitudinea si nu persoana. Multumesc pentru intelegere.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; Last edited by Eugen7; 07.09.2012 at 10:23:33. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Crezi ca nu m-au botezat bine si ar trebui sa o iau de la capat? |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Mantuirea | Daniel777 | Biserica Ortodoxa Romana | 11 | 02.06.2010 12:15:26 |
Mantuirea in lume | Nicolae | Calugarul | 21 | 18.06.2007 15:24:08 |
Mantuirea | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 24.12.2006 22:39:15 |
Mantuirea | vsm | Stiri, actualitati, anunturi | 1 | 02.11.2006 23:56:38 |
|