Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.11.2012, 19:35:52
mihaila_alin
Guest

Talking

Citat:
În prealabil postat de leonte Vezi mesajul
De la ecumenism la stilisti e cale lunga, ... de numai o doua zile.
Daca ar fi sa nu-mi dau seama ca discutam in van, continuand dezbaterea, maine voi fi socotit budhist, poimaine musulman, iar in cele din urma numai bun de inchis la ospiciu.
cu ultima parte s-ar putea sa ai dreptate eu nu te contrazic.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2012, 01:00:24
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Sunt deja 131 de pagini, mi-e cu neputinta sa le citesc pe toate. Pana la urma ce concluzie s-a tras? Ati ajuns la vreun "acord"? Sincer nu vreau sa aud si nici nu ma intereseaza parerile voastre si ale oamenilor in general, ci vreau pozitia Bisericii, a sfintilor etc. vis-a-vis de subiectul acesta.

Am gasit ceva, de la Sf. Ierarh Nifon, ( http://www.ortodoxism.ro/judecata.shtml )cum ca i sa aratat Domnul si a vazut Judecata, si descriind totul la un moment dat a spus:

" Dupa acestia a intrat marea multime de pagani, care nu au cunoscut legea lui Hristos, dar din fire au tinut-o, ascultand de glasul constiintei lor. Multi straluceau ca soarele de nevinovatia lor si curatia lor si Domnul le-a dat Paradisul si cununi luminoase si impletite cu trandafiri si crini. Dar pentru ca au fost lipsiti de Dumnezeiescul Botez erau orbi. Pentru ca Sfantul Botez este lumina si ochiul sufletului. Si nu vedeau deloc slava lui Dumnezeu. De aceea cine nu este botezat, desi mosteneste bucuria Raiului si simte ceva din mireasma si dulceata lui, nu vede nimic."

Asadar, sa inteleg ca si paganii care "din fire fac ale legii", pot ajunge in Rai? Adica nu ca vor fi la egalitate cu cei care au primit Sf. Botez, ca ne si zice ca vor fi orbi, nu vor vedea slava lui Dumnezeu, dar cel putin nu sunt aruncati in iad, nu? Alte marturii mai exista? Sau 100% din cei neortodocsi vor ajunge in iad?
Reply With Quote
Vechi 24.11.2012, 01:12:16
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
Sunt deja 131 de pagini, mi-e cu neputinta sa le citesc pe toate. Pana la urma ce concluzie s-a tras? Ati ajuns la vreun "acord"? Sincer nu vreau sa aud si nici nu ma intereseaza parerile voastre si ale oamenilor in general, ci vreau pozitia Bisericii, a sfintilor etc. vis-a-vis de subiectul acesta.

Am gasit ceva, de la Sf. Ierarh Nifon, ( http://www.ortodoxism.ro/judecata.shtml )cum ca i sa aratat Domnul si a vazut Judecata, si descriind totul la un moment dat a spus:

" Dupa acestia a intrat marea multime de pagani, care nu au cunoscut legea lui Hristos, dar din fire au tinut-o, ascultand de glasul constiintei lor. Multi straluceau ca soarele de nevinovatia lor si curatia lor si Domnul le-a dat Paradisul si cununi luminoase si impletite cu trandafiri si crini. Dar pentru ca au fost lipsiti de Dumnezeiescul Botez erau orbi. Pentru ca Sfantul Botez este lumina si ochiul sufletului. Si nu vedeau deloc slava lui Dumnezeu. De aceea cine nu este botezat, desi mosteneste bucuria Raiului si simte ceva din mireasma si dulceata lui, nu vede nimic."

Asadar, sa inteleg ca si paganii care "din fire fac ale legii", pot ajunge in Rai? Adica nu ca vor fi la egalitate cu cei care au primit Sf. Botez, ca ne si zice ca vor fi orbi, nu vor vedea slava lui Dumnezeu, dar cel putin nu sunt aruncati in iad, nu? Alte marturii mai exista? Sau 100% din cei neortodocsi vor ajunge in iad?
Raoul, raspunsul l-ai dat chiar tu: deci nu toti neortodocsii ajung in iad, asa cum nici toti ortodocsii ajung in rai.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2012, 01:45:58
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Implicit

Vream sa stiu daca mai exista marturii ale sfintilor si/sau pozitii ale Bisericii cu privire la mantuirea neortodocsilor.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2012, 20:52:32
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
Vream sa stiu daca mai exista marturii ale sfintilor si/sau pozitii ale Bisericii cu privire la mantuirea neortodocsilor.
Oficial, Bisericile Ortodoxe prin sinoadele ecumenice au pus anatema asupra unor categorii de oameni.
Ceea ce eu nu pot sa iti raspund este daca anatema se extinde pana la "urmasii urmasilor lor"
Reply With Quote
Vechi 30.11.2012, 18:03:54
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Raspund dupa o saptamana, imi amintesc ca vazusem mesajul asta dar am uitat sa raspund.
Exista doua cazuri, le-am amintit de mai multe ori, sunt mentionate si de Sfantul Ioan Damaschin ca mari minuni si putere a rugaciunii. Sunt si in vietile sfintilor, sfanta Tecla s-a rugat pentru o fetita moarta pagana si a primit raspuns ca a fost mutata in Rai din Iad. Iar Sfantul Grigorie Dialogul (papa al Romei) s-a rugat pentur imparatul Traian si a primit raspuns ca a fost mutat in Rai, dar sa nu se mai roage pentru aceste persoane. Asadar la rugaciunea unor sfinti, asa cum si Biserica se roaga pentru ortodocsii care au ajuns in Iad si mai trece cate unul in Rai.
Reply With Quote
Vechi 01.12.2012, 00:10:52
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Implicit

Asa, si ce legatura are cu ce am intrebat eu??

Nu am spus daca un pagan din iad se poate "transfera" in rai, ci daca vreunul din pagani care "din fire a facut ale legii", se poate mantui. Sf. Ierarh Nifon a vazut "multime de pagani" in Rai, doar ca erau orbi (datorita lipsei Botezului), si nu puteau vedea slava lui Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 11.12.2012, 18:05:03
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit Atitudinea Sfantului Ioan de Kronstadt fata de confesiunile neortodoxe

"Biserica adevarata ramane una si neseparata, si singura care mantuieste. Aceasta este Biserica Ortodoxa Rasariteana. Nici o alta confesiune crestina, in afara de Ortodoxie, nu poate sa-l aduca pe crestin la desavarsirea vietii crestine si sa intregeasca curatirea de pacate, conducandu-l la nestricaciune, deoarece celelalte religii tin nedreptatea drept adevar (Romani 1, 18). Ele au amestecat superstitia si minciuna cu adevarul si nu detin acele mijloace date de Dumnezeu pentru curatire, pentru sfintire, pentru renastere si reinnoire, pe care le detine Biserica Ortodoxa."
Reply With Quote
Vechi 12.12.2012, 19:00:44
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Asa, si ce legatura are cu ce am intrebat eu??

Nu am spus daca un pagan din iad se poate "transfera" in rai, ci daca vreunul din pagani care "din fire a facut ale legii", se poate mantui. Sf. Ierarh Nifon a vazut "multime de pagani" in Rai, doar ca erau orbi (datorita lipsei Botezului), si nu puteau vedea slava lui Dumnezeu.
Tot in Rai au ajuns. Sunt singurele cazuri de care am auzit. Cartea despre sf. Nifon a fost descoperita acum cativa ani, eu am citit-o in intregime mai demult.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2012, 20:48:35
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihaila_alin Vezi mesajul
cu ultima parte s-ar putea sa ai dreptate eu nu te contrazic.

Ai uitat sa spui de unde ai citat! Din care pateric? Din care Canon?
"Cela ce vorbeste de la sine slava sa o Cauta!" (Ev. Ioan VII:18)
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 22:42:56
Mantuirea Tartaruga Dogmatica 413 11.09.2012 03:18:26
Mantuirea danyel Despre Biserica Ortodoxa in general 1 24.12.2006 22:39:15