Citat:
În prealabil postat de maria32
Amidonul continut in cartofi este un carbohidrat complex a carui digerare elibereaza lent glucide (19 glucide la 100 g) care nu vor duce la o crestere abrupta a glicemiei. Cartoful este o sursa de energie si favorizeaza prelungirea senzatiei de satietate.
Vitamina B. In special B1, care joaca un rol important in transmisia nervoasa si participa la transformarea glucidelor in energie. Pe langa vitamina B1, cartoful contine si vitaminele B2, B3 si B6.
Vitamina C. Este o vitamina esentiala pentru organism, mai ales iarna cand starea de oboseala este mai intens resimtita.
Fier. Cartoful aduce 0,80 mg/100 g din acest mineral extrem de benefic pentru persoanele anemice.
Potasiu. Un singur cartof poate oferi 21% din necesarul zilnic de potasiu al organismului. Datorita continutului de potasiu, cartoful are proprietati diuretice.
Magneziu. Un mineral care actioneaza eficient impotriva stresului si a oboselii.
Cel mai sanatos este sa-i fierbi in coaja la abur sau in apa, timp de 20-25 de minute. Astfel, nutrientii si valoarea energetica (85 kcal/100 g) se vor pastra intacte.
|
Maria,
Și eu consum cartofi, dar nu ca aliment de bază. Incontestabil aduce și cartoful aportul lui de nutrimente, însă nu are atîtea calități cîte au alte legume.
Ideea e că românii în general consumă cartofi extrem de des, în detrimentul altor bucate pe care nu le mănîncă mai niciodată, cum ar fi de exemplu soia sau năutul sau lintea sau sfecla sau spanacul șamd. Rotația pireu - cartofi fierți sau aburiți sau la cuptor - cartofi prăjiți - cartofi copți NU înseamnă diversitate. :)