Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.09.2014, 20:17:54
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Cristian, imi face uneori impresia ca voi, credinciosii auutentici, deliberat nu aruncati o privire in istoria Bisericii, tocmai pentru a va mentine si intari credinta. (Ce altceva poate sugera porunca aceea bisericeasca, de-a dreptul institutional-narcisista, "sa nu cititi carti eretice"? Pe mine m-a pufnit rasul cand am aflat de ea. Mi se pare o trufie institutional-partinica uriasa sa dai porunci, cumva imitindu-le pe cele date de Domnul lui Moise. Cind ma gindesc la Poruncile lui Dumnezeu, nu ma gindesc la meschinarii organizational-sinodale, ci la Torah). Te rog, poate nu stii ce sfarsit a avut Pelagius, sau altii de cuget similar, pe vremea Bisericii celei Una (nu o poti da la intors, in stilul bunului meu partener de controverse, catalin2, ca vezi Doamne, cruzii de catolici au facut-o, cu filiocvele lor de rai :) ), sau de felul cum o sfarseau maniheii si paulicienii in Bizant? Sau de modul in care nestorieni, miafiziti si calcedonieni duceau razboiae de intrigi pentru scaune episcopale, intre 431-500? Sau de arderea pe rug (da, ai citit bine) a doi pastori in Moscova sfarsitului de secol XVII, cam in perioada Hovanscinei? Mda, o nsa ziceti, ca puterea laica a facut-o. Biserica de ce a tacut privind moartea unor oameni, care deseori erau vinovati doar de alte conceptii, nici macar de nesupunere civica, nu mai zic de insurectie armata? Haide, Cristian, incearca sa te pui si in pielea "celui ce vede altfel". La cei ca tine, Mihnea, etc., Biserica are tot timpul dreptate. Va admir credinta, dar nu o inteleg. Mai important, ma tem de ea, intr-un fel.
Vreau de la voi, stimatii mei colegi, raspunsuri documentate, nu narcisim confesional atuo-suficient, gen "sursele alea sunt protestante/atee/orice/suspecte, deci nu se pun".
Deci tu chiar crezi ca dogmele au fost "discutate" Doar discutate? Spune-le asta catolicilor morti in Geneva saqu Scandinavia si protestantilor morti in Spania sau Franta. Sau rascolnicilor morti cu complicitatea maretei BORuse (na, ca tot ma crezi tu rusofil :-P ).

Last edited by Theodore_of_Mopsuestia; 17.09.2014 at 20:21:54.
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare