Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.09.2025, 02:54:05
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
Nu mă duc la debate, nu vreau să aud probleme prea personale sau lacrimogene într-o discuție cu tematică, nu vreau să ascult diletanți, părerologi de serviciu, plictisiți care nu au ce face pe acasă și își dau și ei cu părerea,
De aceea in biserica primara se vorbea pe rand.

Daca vrea sa monopolizeze discutia, de fapt distruge adunarea,si ar trebui conducatorul discutiei sa ii spuna: opinia ta nu tine cont de invatatura dupa care tanjim, e prea personala, si ii deturnezi si pe ceilalti.

Asa e si in lume: cei zgomotosi iau prim planul ,iar cei care mai inteleg cate ceva tac ,ca sa nu zica prostii.

Dar este si vina lor, pentru ca isi apara talantul ce cred ca il au, in loc sa iasa la bataie in astfel de momente , sa preia intiativa,si sa aduca alti 10 talanti,mai ales ca ce ar avea ei de spus ar fi mult mai interesant.

Nu doar pentru prostiile ce le zicem ,ci si pentru tacerea cand nu ar trebui vom fi judecati.

E o adaugare la Marcu care nu este in celelalt evnghelii

"Cine se rusineaaza de Mine,in acest veac viclean si murdar ,nu este vrednic de Mine"

Si "Nimeni nu aprinde o lampa ca sa o tina sub pat"

Last edited by iustin_dumitru; 20.09.2025 at 02:56:34.
Reply With Quote
Vechi 20.09.2025, 03:08:57
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Mi se pare mai practic să vorbească în principal părintele și să nu fie prea multe cateheze într-o luna maxim 2.
Plus că ar trebui să nu se răspună la întrebări din afara temei, până nu pun toți care vor întrebări pt a se vedea care sunt din subiect.
Vechi 21.09.2025, 21:37:16
Senior Member

Implicit E ajutat adevarul sa ajunga la oameni?

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Mi se pare mai practic să vorbească în principal părintele și să nu fie prea multe cateheze într-o luna maxim 2.
Plus că ar trebui să nu se răspună la întrebări din afara temei, până nu pun toți care vor întrebări pt a se vedea care sunt din subiect.
Sa vorbeasca cine o vrea ,dar uite ca nu vorbeste nimeni,asta e trist.

Cum oare s-a ajuns la ruptura asta dintre cler si credinciosi ,in care primii sa nu se mai intereseze de nevoile si cautarile celor pastoriti ,si sa creada ca daca si-au rostit prdica odata pe saptamana intre 11 si 11:30 si-au facut datoria. Intelege cine ce poate.

De parca invatatura ortodoxa, care e o invatatura grea, ar fi fost undeva invatata la scoala sau pe cont propriu.

Pobabil preotii au renuntat treptat ca au auzit de la altii sau au experimentat ca, catehezele nu au succes, ca nu vine lumea, nu intelege, sau o ia discutia pe aratura.

Dar cauza principala este formalismul in care s-a scufundat partea teoretica ortodoxa, nu se mai merge pe intelegere si traire ci pe formule si ierarhie. Se vorbeste numai prin autoritatea altcuiva, nimeni nu mai are curajul sa zica ceva din capul sau.

Pentru ca isi da seama fie ca repeta niste formule, fie ca se pierde el insusi in lucruri care nu le-a inteles bine.

Noroc ca practica merge bine si rugaciunea si speranta au ramas intacte.

Cat despre dragoste, ce mai razbate din rigiditatea atmosferei care o inconjoara.

Iar cauza este ca s-a teoretizat prea mult, si adevarul ortodox a fost luat ca un scop in sine, si nu ca un mijloc de mantuire.

Nu dogmele ortodoxe sunt cele care dau putere sufletului ci harul lui Hristos pe care ele il transporta,apoi arata cum se primeste ,dar nu ele insele il produc.

Ci conlucrarea credinciosului cu harul si cu invatatura cea dreapta e cea care naste puterea credintei.

Si din ecuatia asta se scote cel mai important element , omul ,credinciosul simplu, fiind ca un fel de numar care ar trebui sa reactioneze automat la reteta teoretica, aflata intr-o carte din seminar, si administrata formal de preoti.

De aceea cred eu ca e timpul ca orotodoxia sa se intoarca mai tare la oameni, care inca ced in ea, si sa se puna cu adevarat in slujba lor, intai prin preoti ,iar daca preotii nu pot sau nu vor, prin noi,simpli credinciosi,sau prin episcopi care au o infuenta mai mare si intelegere mai profunda.

Si insasi preotii ar trebui sa inteleaga in detaliu dogma si prin prisma omului de azi, cu toate intrebbarile lui si cu orizontul sau de cunoastere mai mare, ca sa fie ei primii capabili sa raspunda intrebarilor oamenilor, tinand cont ca acestia vin deja raniti de stapanitorul lumii acesteia, cu armele specifice zilei de azi : autosuficienta cunoasterii, labirintul generat de informarea mai usoara, logica exacerbata , empirismul cultivat de stiinta ,libertatea inteleasa ca lipsa regulilor.

Si poate asa se vor intoarce si catehezele in biserici , si lumea se va adapa cu adevarat de la puterea invataturi celei drepte, singura care vine de la apostoli.

Last edited by iustin_dumitru; 21.09.2025 at 21:52:56.
Reply With Quote
Vechi 21.09.2025, 22:21:35
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Sa vorbeasca cine o vrea ,dar uite ca nu vorbeste nimeni,asta e trist.
Cum oare s-a ajuns la ruptura asta dintre cler si credinciosi ,in care primii sa nu se mai intereseze de nevoile si cautarile celor pastoriti ,si sa creada ca daca si-au rostit prdica odata pe saptamana intre 11 si 11:30 si-au facut datoria. Intelege cine ce poate.
Nu cred că e o ruptură, sunt parohii în orașe unde se slujește 7 zile din 7 în afară de cazul când e zi aliturgică, iar preoții spovedesc, după ce ai zeci de oameni la spovedit / săptămână nu-ți mai arde de risipă de energie.
Majoritatea întreabă la spovedanie ce au de întrebat.

Ca să organizezi cateheze trebuie să citești mult și să ai și un public ce are cam aceleași lecturi, altfel nu înțeleg.

Dar înțelege că și așa mai sunt 2-3 parohii minim în care se fac cateheze, dar vin aceeași oameni, sau există riscul să se repete temele.

În mod normal ar trebui să fie cateheze la 5-6-10 biserici dintr-un areal de 6-10 km în București și mai mult, una din parohii sa fie sediul central unde se fac, nu să se facă în 6-10 locuri în același timp cu 10 oameni, faci într-un singur loc cu 60-100 și maximizezi eficiența și aria de dispersie a mesajului.

Citat:

De parca invatatura ortodoxa, care e o invatatura grea, ar fi fost undeva invatata la scoala sau pe cont propriu.
Dar cauza principala este formalismul in care s-a scufundat partea teoretica ortodoxa, nu se mai merge pe intelegere si traire ci pe formule si ierarhie. Se vorbeste numai prin autoritatea altcuiva, nimeni nu mai are curajul sa zica ceva din capul sau.
Formalism mi se pare tocmai teoretizarea prea mult a rugăciunii, dogmelor, asta de fapt e scolastică apuseană, iar cei dependenți de filosofare sunt de fapt cuprinși de duhul lumii.

Mulți călugări sau harismatici nu aveau multe clase, deci nu se punea accent ca în lumea occidentală pe studii, de la prea mult studiu unii au ajuns să nu mai practice nimic doar să teoretizeze.
Vechi 21.09.2025, 22:58:15
Senior Member

Implicit

Citat:
Ca să organizezi cateheze trebuie să citești mult și să ai și un public ce are cam aceleași lecturi, altfel nu înțeleg.
Despre preeoti se presupune ca au citit prin facutatea deja, ca eu in gneral am vazut destule cunostinte si mult stii har in predica multora.

Iar despre enoriasi ar fi absurda sa credem ca adevarul lui Hristos are nevoie de lectura prealabila ca sa ajunga la ej. E ca si cum ai limita puterea lui Dumnezeu de cunostintele omului. si tu cred ca sustii astta cand afirmi
<<Mulți călugări sau harismatici nu aveau multe clase, deci nu se punea accent ca în lumea occidentală pe studii>>

Preotii sau indrumatorii,da au nevoie de invatatura, dar in final tre sa rezume la a explica unele cunostintele mai dificile : tainele ortodoxiei,infaibilitatea ei fata de alte deviatiii, puterea harului si dogma intruparii si treimii care sunt mai absracte.

In rest sunt invataturi practice despre pacat, virtute, rugaciune ,viata vesnica , care se pot dialoga pur si simplu cu oamenii, caci fac parte din viata orcarui credincios, si nici nu a adaugat invatura oorotodoxa prea multe de a lungul secolelor la ce a spus Mantuitorul.

Citat:
Dar înțelege că și așa mai sunt 2-3 parohii minim în care se fac cateheze, dar vin aceeași oameni."
Zi mi una si mie si ma duc sa vad cum e.
Eu una singura am intalnit si asta cand eram mai tanar.

De ce crezi ca vin mereu aceiasi oameni?
Oricum am suci-o ,si daca i-ai comasa,exista o problema de substanta in modul cum e prezentata sau perceputa invatatura, ca venind de la oameni,nu de la Dumnezeu.

Pentru ca daca ar fi de la Dumnezeu ar exista implicare, atractivitate, si oamenii ar da navala, asa cum vad ca la predicile de la slujbe,acolo unde se vorbeste de omul real, incepe sa se intample.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2025, 00:16:09
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Despre preeoti se presupune ca au citit prin facutatea deja, ca eu in gneral am vazut destule cunostinte si mult stii har in predica multora.
Nu toți au darul predicării și dacă limităm cum faci tu cu judecată raportată doar la cateheze, înseamnă că duhovnici care erau mai retrași, aveau votul tăcerii cum era Paisie Olaru sau alți harismatici pt tine s-au rupt de credincioși în mintea ta, că nu inundă internetul sau amvoanele cu ore și ore de predici.

Citat:
Iar despre enoriasi ar fi absurda sa credem ca adevarul lui Hristos are nevoie de lectura prealabila ca sa ajunga la ej. E ca si cum ai limita puterea lui Dumnezeu de cunostintele omului. si tu cred ca sustii astta cand afirmi
<<Mulți călugări sau harismatici nu aveau multe clase, deci nu se punea accent ca în lumea occidentală pe studii>>

Preotii sau indrumatorii,da au nevoie de invatatura, dar in final tre sa rezume la a explica unele cunostintele mai dificile : tainele ortodoxiei,infaibilitatea ei fata de alte deviatiii, puterea harului si dogma intruparii si treimii care sunt mai absracte.
Păi tocmai că există în ortodoxie cunoașterea APOFATICĂ în care nu poți explica anumite lucruri, de aia și e Taină, tu ești ros de duhul apusenismului în care din dorința de a explica orice aproape că ignoră lucrarea harică.

La tine mai e și treaba că îți place să bați apa în Piuă despre rugăciune în loc să te rogi, cine vrea să facă fapte tace și face și Dumnezeu îl luminează pe parcurs, nu scrie tomuri despre cum să facă un lucru.

Tu ești mai mult cu teoreticul și cu discuția, te răcorești făcând teoria faptelor bune și ale virtuților în loc să le practici.

Citat:
In rest sunt invataturi practice despre pacat, virtute, rugaciune ,viata vesnica , care se pot dialoga pur si simplu cu oamenii, caci fac parte din viata orcarui credincios, si nici nu a adaugat invatura oorotodoxa prea multe de a lungul secolelor la ce a spus Mantuitorul.
Nu trebuie atâta dialog, cât faptă și ascultare.

Citat:
Zi mi una si mie si ma duc sa vad cum e.
Eu una singura am intalnit si asta cand eram mai tanar.
Eu am văzut la mine în oraș minim 2 locuri de care știu eu, dar e posibil să fie mult mai multe, tu pierzi din vedere că preotul are și familie și treabă acasă și copii de crescut, nu să stea cu noi extra peste ce îți comunică deja la spovedanie.

Dacă nu îl asculți la spovedanie, când e discuție privată ce te face să crezi că ai urechile mai receptive când se vorbește cu un grup ?

Citat:
De ce crezi ca vin mereu aceiasi oameni?
Oricum am suci-o ,si daca i-ai comasa,exista o problema de substanta in modul cum e prezentata sau perceputa invatatura, ca venind de la oameni,nu de la Dumnezeu.
O vreme vin aceeași oameni, dar și ei au îndatoriri familiale, de lucru și de întreținere, poate fac și agricultură și altele, după se lasă și ei.

Citat:
Pentru ca daca ar fi de la Dumnezeu ar exista implicare, atractivitate, si oamenii ar da navala, asa cum vad ca la predicile de la slujbe,acolo unde se vorbeste de omul real, incepe sa se intample.
Nu e timp să le faci pe toate, fă frăția ta facultatea de teologie și practică la o parohie și vezi real nu din teorii cât timp efectiv are preotul să le facă pe toate, întreținerea unei familii, obligațiile față de administrație, slujbe, rugăciuni particulare, pregătirea pt predici, post, ajunare, spovedanii etc.

Last edited by Iorest; 22.09.2025 at 00:20:45.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2025, 22:05:46
Senior Member

Implicit

Citat:
Păi tocmai că există în ortodoxie cunoașterea APOFATICĂ în care nu poți explica anumite lucruri, de aia și e Taină, tu ești ros de duhul apusenismului în care din dorința de a explica orice aproape că ignoră lucrarea harică.

La tine mai e și treaba că îți place să bați apa în Piuă despre rugăciune în loc să te rogi, cine vrea să facă fapte tace și face și Dumnezeu îl luminează pe parcurs, nu scrie tomuri despre cum să facă un lucru.

Tu ești mai mult cu teoreticul și cu discuția, te răcorești făcând teoria faptelor bune și ale virtuților în loc să le practici.
Sa stii ca nu ma supar sau nu ma descurajeaza caratcterizarea ta, pentru ca tot ce scriu, scriu cu gandul la oameni, si daca eu sunt prea analitic, poate ca asa sunt si multi dintre cei ce citesc.

Iar daca incerc sa teoretizez rugaciunea , e tocmai datorita slabiciunii mele in o practica din instinct, si atunci caut macar pe cale rationala sa ma inteleg pe mine , si sa inteleg ce vrea Dummnezeu, ceea ce poate la altii vine din simtire. Deci nu ar trebui dispretuiti nici cei care cauta preccum nici cei care iau totul de-a gata , caci Dumnezeu ii ajuta deopotriva pe toti.

Nici nu mi-am asumat altceva decat sa fiu transparent cu mine insumi, in speranta ca, cat mai multi se pot regasi in cautarile mele.

Cu greu m-am acomodat cu dogma ortodoxa, dar iata ca in urma atator cautari si revolte am ajuns sa o indragesc,si am vazut ca nu e deloc irationala, ci dimpotriva.

De acceea inteleg pe cei revoltati, plictisiti , ultra-logici ori pragmatici , pentru ca stiu ca Dumnezeu ii ajuta chiar prin anumite fatete ale felului lor de a fi.

Caci El este un Dumnezeu viu, care stie inimile si rarunchii fiecaruia, si doar de la El vine harul intelegerii, dar si al simtirii.
Noi trebuie doar sa ne platim umila datorie de a intoarce altora din harul primit.
Reply With Quote
Vechi 20.09.2025, 21:52:17
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
...

Nu doar pentru prostiile ce le zicem ,ci si pentru tacerea cand nu ar trebui vom fi judecati.

E o adaugare la Marcu care nu este in celelalt evnghelii

"Cine se rusineaaza de Mine,in acest veac viclean si murdar ,nu este vrednic de Mine"

Si "Nimeni nu aprinde o lampa ca sa o tina sub pat"
Incep cu sfarsitul.
Ba da lampa trebuie in anumite conditii de incaierare cu slujitorii raului sa o tinem sub nivelul pamantului IN CAZ CA SUNTEM IN CAMP DESCHIS!
Atentie:
Mantuitorul ne invata sa fim foarte atenti in interactiunile cu toti nenorocitii care vor sa ne curme existenta si drumul nostru duhovnicesc mai ales daca este un DRUM NEFINALIZAT sau inca NE-maturizat, neimplinit:

Fiți înțelepți ca șerpii și blânzi ca porumbeii” (Matei 10, 16)

Cel mai PROFUND si elocvent exemplu de intelepciune si strategie de luptator pentru Hristos a fost cel al Apostolului Petru, care fiind inconjurat de toate leprele Mamonei care-i cautau pe COMPLICII lui Iisus la momentul arestarii in noapte, strategic s-a facut ca ploua, ca nu-l cunoaste, stiind ca iar fi fost FATAL sa iasa cu pieptul inainte inainte de vreme, inainte de a fi cu Duhul Sfant Calauzitor( spatele asigurat cum se zice...)

TU realizezi ca daca Sfantul Petru ar fi murit ATUNCI de sabia alora, nemernicii i-ar fi curmat lungul drum catre centrul LUMII, ROMA ANTICA, benefic pentru intreaga omenire, pentru crestinatate.

Revenind la lampa in CAMP DESCHIS sau FOC, exista o tehnica militara de facut focul intr-o adancitura pentru a evita localizarea si EXPUNEREA la FOCUL INAMIC.
Sa luam Aminte!!

Chiar Hristos stiind ca nu i-a venit timpul sa fie arestat sau inhatat de toti nenorocitii care-l alergau dupa ce enunta ceva contradictoriu, pur si simplu DISPAREA, facandu-i pe toti urmarotorii farisei sa INHATE AER, nimic, zero, loc gol... deoarece El disparea complet din scena.

De ce? Pentru ca nu-i venise TIMUL harazit de Dumnezeu!Acolo-i cheia!

Astea-s printre cele mai intense faze modelate de Mantuitor pentru intelepciunea si comportamentul nostru in raport cu fortele raului din jur.
Mare atentie!

Asta da INTELEPCIUNE!

Asta-i modelul de varf lasat de Mantuitor, noua muritorilor de rand, cand vine vorba de a nu ne lasa prinsi, manipulati de smecheri sa luam proceduri medicale moderne, sa inghitim mizerii politice, prostiti in ultimul hal de lepre viclene care ne vand minciuni samd.

Fiti Intelepti, poruncit de Mantuitor nu inseamna altceva decat NU FITI PROSTI, nu va lasati pacaliti si prostiti, cu alte cuvinte :

-Luptati pentru libertatea voastra TOTALA, nu permiteti nimanui sa va curme drumul catre libertate si induhovnicire!

Last edited by cozia; 20.09.2025 at 21:58:59.
Reply With Quote
Vechi 21.09.2025, 01:40:09
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
Cel mai PROFUND si elocvent exemplu de intelepciune si strategie de luptator pentru Hristos a fost cel al Apostolului Petru, care fiind inconjurat de toate leprele Mamonei care-i cautau pe COMPLICII lui Iisus la momentul arestarii in noapte, strategic s-a facut ca ploua, ca nu-l cunoaste, stiind ca iar fi fost FATAL sa iasa cu pieptul inainte inainte de vreme, inainte de a fi cu Duhul Sfant Calauzitor( spatele asigurat cum se zice...)
De fapt Apostolul Petru fusese luat prin surprindere, de aceea se temea, probabil nici nu se gândea că Hristos poate fi extras atât de ușor din mijlocul lor, nu se aștepta să fie un trădător pitit printre ei, deși Hristos le-a spus, era și într-o stare de tensiune-oboseală - somnolență-uluială-șoc emoțional.
A dat și cu sabia în urechea lui Malhus, slujitorul gărzii arhiereului deci avea deja o circumstanță agravantă la judecată.

Nu e sigur că ar fi murit atunci în curtea pretoriului, mai degrabă erau toți concentrați pe Hristos, să-l prindă și să-l judece ca să scape de El.

Citat:
Revenind la lampa in CAMP DESCHIS sau FOC, exista o tehnica militara de facut focul intr-o adancitura pentru a evita localizarea si EXPUNEREA la FOCUL INAMIC.
Sa luam Aminte!!
Frumos spus.

Citat:
Chiar Hristos stiind ca nu i-a venit timpul sa fie arestat sau inhatat de toti nenorocitii care-l alergau dupa ce enunta ceva contradictoriu, pur si simplu DISPAREA, facandu-i pe toti urmarotorii farisei sa INHATE AER, nimic, zero, loc gol... deoarece El disparea complet din scena.

De ce? Pentru ca nu-i venise TIMUL harazit de Dumnezeu!Acolo-i cheia!
Luca Capitolul 4
29. Și sculându-se, L-au scos afară din cetate și L-au dus pe sprânceana muntelui, pe care era zidită cetatea lor, ca să-L arunce în prăpastie;
30. Iar El, trecând prin mijlocul lor, S-a dus.

Da e magistral pasajul, i-a lăsat ca pe niște căcați cu ochii în soare.

Citat:
Asta-i modelul de varf lasat de Mantuitor, noua muritorilor de rand, cand vine vorba de a nu ne lasa prinsi, manipulati de smecheri sa luam proceduri medicale moderne, sa inghitim mizerii politice, prostiti in ultimul hal de lepre viclene care ne vand minciuni samd.
Apostolului Petru i s-a mai arătat o dată când i-a spus că merge să se răstignească a doua oară când ap Petru fugea din Roma.

Last edited by Iorest; 21.09.2025 at 03:00:52.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare