Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.07.2009, 13:27:08
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Implicit

La o astfel de intrebare, Parintele Celopa a raspuns astfel:[COLOR=darkred] "Fa'ma Dumnezeu si'ti voi raspunde."[/COLOR]

Doar Dumnezeu stie ce a facut, de ce, cand, pentru ce, etc, un anumit om.

Reply With Quote
Vechi 02.07.2009, 14:18:29
razvan_m
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
La o astfel de intrebare, Parintele Celopa a raspuns astfel:[COLOR=darkred] "Fa'ma Dumnezeu si'ti voi raspunde."[/COLOR]

Doar Dumnezeu stie ce a facut, de ce, cand, pentru ce, etc, un anumit om.
Insa daca se intampla ca un yoghin sau un heterodox aude de Ortodoxie, stie ca e credinta mantuitoare dar nu vrea sa treaca la ea si se in acest timp moare, stiind de Ortodoxie, insa fara sa fi trecut la aceasta?

Ce va fi cu acel yoghin sau heterodox, frate windorin, crezi ca se va mantui, dupa ce s-a lasat condus de orgoliul personal pentru a nu avea de-a face cu Ortodoxia?

Si a propos de citatele parintilor Bisericii - mai curand ma conving cele din scrierile Parintilor din vechime, decat ale celor apropiati noua in timp. Parintele Cleopa a scris chiar la un moment dat intr-unul din volumele sale "Cuvinte duhovnicesti" ca Biserica Ortodoxa ar fi biserica-sora cu Biserica Catolica - o afirmatie cat se poate de discutabila, pe care Parintii din vechime n-ar fi acceptat-o nici daca i-ai fi condamnat la moarte - iata diferenta dintre cea mai mare parte a parintilor contemporani si Parintii din vechime, constand in pastrarea nealterata a credintei, nu in interpretarea ei inselatoare in duh [a propos, care duh - in nici un caz nu cred ca ar fi vorba de Dumnezeu - Duhul Sfant ?!] - duhul vremurilor noastre.
Reply With Quote
Vechi 03.07.2009, 11:16:07
Litanu Litanu is offline
Banned

Data înregistrării: 10.07.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de razvan_m Vezi mesajul
un heterodox aude de Ortodoxie, stie ca e credinta mantuitoare .
Unde scrie ca exista o anumita confesiune religioasa (ex: ortodoxia) care mantuieste? Asta este o inventie a martorilor lui Iehova sau a unor ortodocsi (care sustin ca nu exista mantuire decat daca intri in randul lor).

"In nimeni altul nu este mantuire; caci nu este sub soare alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti". (Fapte 4:12)

A pus vre-o biserica monopol pe Mantuitorul?
Reply With Quote
Vechi 03.07.2009, 11:33:04
windorin's Avatar
Senior Member

Implicit

Prietene, oare exista mai multe adevaruri ?
Daca exista adevar, acesta poate doar unul singur.

[COLOR=darkred]Biserica de Rasarit[/COLOR] s'a straduit intru toate sa pastreze credinta. Chiar daca abaterile existe in randul anumitor slujitori, nu putem spune ca pentri 2-3 copaci uscati, padurea cea verde se face de prisos. Cerceteaza scrierile Sfintilor de pana astazi, de la cele mai vechi pana la cele mai noi, si observa cate unitate si continuitate exista in randul lor. Si toti s'au declarat ortodocsi, au slujit aceeasi Sfanta Liturghie, Taine si randuieli.

[COLOR=darkred]Tu ce esti ?[/COLOR] Protestant, insa nu imi dau seama de care fel, caci protestantii au toata gama de oferte. Fiecare gaseste ce vre. Sa nu crezi ca e rautate, asa vad lucrurile. Nadajduiesc sa nu te mahneasca sinceritatea mea.

Reply With Quote
Vechi 03.07.2009, 11:42:35
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Implicit

Eu nu cred ca numai ortodocsii se mantuiesc . Punct !
Vechi 03.07.2009, 11:46:44
windorin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory Vezi mesajul
Eu nu cred ca numai ortodocsii se mantuiesc . Punct !
Foarte bine. Aceasta este calea dragostei crestine !

Sustin pana la capat ca Biserica de Rasarit detine deplinatatea harului, insa niciodata nu voi spune ca in afara ei nu exista mantuire. Dumnezeu hataraste aceasta, iar nu omul.

Reply With Quote
Vechi 03.07.2009, 11:51:04
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Litanu Vezi mesajul
Dar cu cei care au fost ortodocsi si au trecut la alta confesiune religioasa, ce se va intampla?
Aia n-au fost ortodocsi, doar s-au numit asa.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 03.07.2009, 12:02:23
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de razvan_m Vezi mesajul
Insa daca se intampla ca un yoghin sau un heterodox aude de Ortodoxie, stie ca e credinta mantuitoare dar nu vrea sa treaca la ea si se in acest timp moare, stiind de Ortodoxie, insa fara sa fi trecut la aceasta?

Ce va fi cu acel yoghin sau heterodox, frate windorin, crezi ca se va mantui, dupa ce s-a lasat condus de orgoliul personal pentru a nu avea de-a face cu Ortodoxia?
Majoritatea orientalilor "au auzit de" crestinism si n-au studiat problema. La fel cum nici noi nu am studiat in profunzime hinduismul, budismul sau islamul. Noi credem ca asta e credinta adevarata - ortodoxia; asa cred si ei ce cred. Desi "aud de" ortodoxie, raman la teologia lor locala.

Intrebarea se pune din nou: sunt ei automat condamnati la o eternitate in suferinta, oricum ar fi aceasta, pentru ca au dat crezare ideilor mostenite de la stramosii lor? Pentru ca au auzit de crestinism, eventual l-au studiat putin, dar nu si-au schimbat traditia mostenita de generatii?

Eu n-as condamna atat de usor zeci si poate sute miliarde de oameni care au murit necrestini de-a lungul istoriei, desi "au auzit de" Iisus Hristos, dar nu au studiat Biblia. El ne va judeca pe toti, pe fiecare personal, nu la gramada.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 03.07.2009, 13:13:10
windorin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
El ne va judeca pe toti, pe fiecare personal, nu la gramada.
Adevarat. Fiecare vom da seama pentru masura de nedragoste pe care am intrupat'o.

Reply With Quote
Vechi 03.07.2009, 18:48:54
razvan_m
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Aia n-au fost ortodocsi, doar s-au numit asa.
Florine,

Cred ca Litanu se oferea pe el ca si exemplu cand amintea de "ortodocsii" trecuti la alte confesiuni, foarte probabil protestante. Incearca sa afle pe cai ocolite ce li s-ar putea intampla. Pai, daca ai fost botezat in dreapta credinta, iar dupa aceea satana iti intuneca in asa masura mintea incat dezertezi din Ortodoxie trecand la neoprotestanti, ce sa ii mai zic, decat sa-i lumineze Dumnezeu mintea si sa se reintoarca la credinta in care a fost botezat. Si presupun ca deoarece primul botez a fost anulat de trecerea lui la sectanti, este nevoie ca la reintoarcerea in Ortodoxie sa fie botezat iarasi. Am amintit acest aspect pentru ca acest copil, Litanu, sa-si dea seama de gravitatea a ceea ce a facut, lasand Ortodoxia, pentru cine stie care secta si in plus ca sa stie ca nu exista doua Adevaruri despre Dumnezeire, unul in Ortodoxie si celalat intr-o secta oarecare, ci doar Cel propovaduit de Ortodoxie. In rest, daca se incapatineaza sa sustina ca exista franturi de ADEVAR in fiecare adunare heterodoxa si in Ortodoxie, atunci se inseala., caci existenta unei franturi de adevar presupune coexistenta acestei franturi de adevar alaturi de minciuna. Deci: ori ai deplinatatea ADEVARULUi, ori esti mincinos si inselat. Punct.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 22:42:56
Mantuirea Tartaruga Dogmatica 413 11.09.2012 03:18:26
Mantuirea danyel Despre Biserica Ortodoxa in general 1 24.12.2006 22:39:15