Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.07.2009, 16:13:41
andrei25's Avatar
andrei25 andrei25 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de naephius Vezi mesajul
Asta nu e argument. Vreau argument ! Dovedeste-mi ca nu am dreptate. Adu-mi dovezi cu care sa-ti sustii afirmatiile. Fara dovezi, afirmatiile sunt nule, nu crezi ?

Ce anume am de citit ? Tocmai asta vreau, sa-mi dai sa citesc. Dar nu din secolul VII, ci din traditia apostolica. Dovedeste-mi ca conteaza pururea-fecioria Mariei pentru mantuirea vreunui om.

Si de ce ma categorisesti cu "voastra" ? Am spus eu ca ma identific cu vreo grupare ? Te rog sa n-o mai faci.
Nicaieri nu am spus ca pururea-fecioria Mariei conteaza pt mantuirea unui om. Conteaza Sf Fecioara Maria ca persoana. Pt ca daca nu ar fi fost ea, Mantuitorul nu s-ar mai fi intrupat. Nu am timp sa caut sa iti dau sa citesti. Cauta singur.
Deci tu nu faci parte din nici o confesiune religioasa? Adica ti-ai inventat tu un dumnezeu al tau? Nu inteleg.

Sunt un mandru, un fatarnic, si-un viclean! Fac ceva bun ca sa ma vada altii, si astept sa fiu laudat!

"Gustati si vedeti ca bun este Domnul".
Reply With Quote
Vechi 21.07.2009, 14:06:30
naephius
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andrei25 Vezi mesajul
Nicaieri nu am spus ca pururea-fecioria Mariei conteaza pt mantuirea unui om. Conteaza Sf Fecioara Maria ca persoana. Pt ca daca nu ar fi fost ea, Mantuitorul nu s-ar mai fi intrupat. Nu am timp sa caut sa iti dau sa citesti. Cauta singur.
Deci tu nu faci parte din nici o confesiune religioasa? Adica ti-ai inventat tu un dumnezeu al tau? Nu inteleg.
Draga andrei25, daca n-ar fi fost Maria, Mantuitorul s-ar fi intrupat din altcineva. Sunt sigur ca erau multe fecioare tematoare de Dumnezeu in Israel, in vremea nasterii Mantuitorului. Dar nici nu cred ca se poate pune problema asa, pentru ca intruparea Mantuitorului si jertfa Lui de ispasire erau hotarate inca dinainte de intemeierea lumii.

Daca spun ca merg la o biserica de confesiune X de crestini, vei crede poate automat ca si impartasesc toate convingerile lor. De exemplu, ai presupus din start ca eu resping toata traditia, ai presupus din start ca cred in conceptul de Sola Scriptura (asa cum e el inteles gresit de unii), desi eu n-am spus nicaieri asa ceva. Nu vreau sa mi se puna in carca convingeri pe care nu le-am exprimat in mod explicit.

Sa-ti spun deschis, sunt baptist cu unele convingeri ortodoxe. Dar nu ma intereseaza imbratisarea unui anumit sistem religios cu toate lucrurile bune si rele din el, nu-mi trebuie asa ceva. Imi trebuie adevarul care aduce libertate. Sunt deschis numai pentru adevar, iar adevarul nu se poate calca in picioare in numele smereniei, cum am vazut ca sugereaza unii pe aici pe forum.
Reply With Quote
Vechi 22.07.2009, 18:52:22
ghemis ghemis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.06.2009
Implicit ptentru naephius

Citat:
În prealabil postat de naephius Vezi mesajul
Draga andrei25, daca n-ar fi fost Maria, Mantuitorul s-ar fi intrupat din altcineva. Sunt sigur ca erau multe fecioare tematoare de Dumnezeu in Israel, in vremea nasterii Mantuitorului. Dar nici nu cred ca se poate pune problema asa, pentru ca intruparea Mantuitorului si jertfa Lui de ispasire erau hotarate inca dinainte de intemeierea lumii.

Daca spun ca merg la o biserica de confesiune X de crestini, vei crede poate automat ca si impartasesc toate convingerile lor. De exemplu, ai presupus din start ca eu resping toata traditia, ai presupus din start ca cred in conceptul de Sola Scriptura (asa cum e el inteles gresit de unii), desi eu n-am spus nicaieri asa ceva. Nu vreau sa mi se puna in carca convingeri pe care nu le-am exprimat in mod explicit.

Sa-ti spun deschis, sunt baptist cu unele convingeri ortodoxe. Dar nu ma intereseaza imbratisarea unui anumit sistem religios cu toate lucrurile bune si rele din el, nu-mi trebuie asa ceva. Imi trebuie adevarul care aduce libertate. Sunt deschis numai pentru adevar, iar adevarul nu se poate calca in picioare in numele smereniei, cum am vazut ca sugereaza unii pe aici pe forum.
Sant deacord cu tine ca jertfa de ispasire era hotarata inca dinainte de intemeierea lumii,ca pe vremea aceea erau multe fecioare cu credinta in Dumnezeu(tematoare nu cred ca e termenul potrivit).Fecioara Maria a fost aleasa( pe langa virtutile pe care le avea)pentru ca era din semintia lui David,si toate trebuiau sa se inplineasca asa cum a fost proorocit.Dar asa cum spune si Andrei25,fecioara Maria si-a dat consimtamantul pentru intruparea fiului lui Dumnezeu.Fara acest consimtamant nu ar fi avut loc lucrarea intruparii. Daca este greu sa intelegem din versete de ce trebuie cinstita (nu adorata) M.Domnului,am sa scot in evidenta urmatorul fapt.Cati dintre prooroci,sfinti,oameni care au trait o viata deosebita pe pamant au avut privilegiul sa fie ridicati la cer?Stim doar TREI. Mantuitorul Iisus Hristos,Marele prooroc Ilie si Preabinecuvatata,Marita Stapana Noastra,Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria.Intelegi prietene de ce o cinstim atat de mult pe Fecioara Maria. Acest fapt intareste tot ce au zis pana acum colegii de forum si binenteles versetele si scrierile sf.parinti.Dumnezeu sa ne ajute!
Reply With Quote
Vechi 25.07.2009, 17:03:47
gornistu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ghemis Vezi mesajul
am sa scot in evidenta urmatorul fapt.Cati dintre prooroci,sfinti,oameni care au trait o viata deosebita pe pamant au avut privilegiul sa fie ridicati la cer?Stim doar TREI. Mantuitorul Iisus Hristos,Marele prooroc Ilie si Preabinecuvatata,Marita Stapana Noastra,Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria.Intelegi prietene de ce o cinstim atat de mult pe Fecioara Maria. Acest fapt intareste tot ce au zis pana acum colegii de forum si binenteles versetele si scrierile sf.parinti.Dumnezeu sa ne ajute!
Sunt trei persoane (in afara de Mantuitorul) despre care Sfanta Scriptura ne arata ca au fost ridicate la cer : Enoh (vezi Facerea cap. 5:24), Ilie si Moise (vezi Luca 9:28-36; episodul de pe Muntele Schimbarii la Fata, unde Moise era la un loc cu Ilie).

Despre Maria, mama Domnului Iisus Hristos, nu se spune si nu se da nici cel mai mic inteles ca ar fi ridicata la cer. O putem cinsti pe Maria, mama pruncului Iisus, asa cum o stim, fara sa-i mai adugam noi fel si fel de "merite". Nu este de ajuns ca a fost cea prin care s-a intrupat Cuvantul?
Reply With Quote
Vechi 25.07.2009, 23:21:24
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gornistu Vezi mesajul
Sunt trei persoane (in afara de Mantuitorul) despre care Sfanta Scriptura ne arata ca au fost ridicate la cer : Enoh (vezi Facerea cap. 5:24), Ilie si Moise (vezi Luca 9:28-36; episodul de pe Muntele Schimbarii la Fata, unde Moise era la un loc cu Ilie).
Moise a murit de moarte buna. Numai Ilie si Enoh au fost ridicati la cer fara sa moara. La plinirea vremii, cei doi vor veni sa-L marturiseasca pe in lumea apocaliptica si vor fi omorati/martirizati de Antihrist.

Deuteronom 32:

49. "Suie-te în muntele acesta al Abarimului, în muntele Nebo, care este în pământul Moabului, în fața Ierihonului, și privește asupra Canaanului, pe care-l dau în stăpânirea fiilor lui Israel,
50. Și mori pe munte și te adaugă la poporul tău, cum a murit și Aaron, fratele tău, pe muntele Hor și s-a adăugat la poporul său,
51. Pentru că ați greșit înaintea Mea în mijlocul fiilor lui Israel, la apele Meribei, la Cadeș, în pustiul Sin, și pentru că n-ați arătat sfințenia Mea între fiii lui Israel.

Citat:
Despre Maria, mama Domnului Iisus Hristos, nu se spune si nu se da nici cel mai mic inteles ca ar fi ridicata la cer. O putem cinsti pe Maria, mama pruncului Iisus, asa cum o stim, fara sa-i mai adugam noi fel si fel de "merite". Nu este de ajuns ca a fost cea prin care s-a intrupat Cuvantul?
Exista si Sfanta Traditie pe langa Sfintele Scripturi - si asta sta scris in NT. Dar voi nu credeti decat in Biblie, stiu...

Nu este de ajuns, pentru ca lucrarea omului nu se termina o data cu moartea lui, caci omul evolueaza mereu din bine in mai bine, din slava in slava, lucrand mereu binele dorit de Creator; Nascatoarea de Dumnezeu in care S-a intrupat Fiul Lui Dumnezeu continua sa ne ajute impreuna cu toti Sfintii si dupa savarsirea din viata pamanteasca, prin rugaciunile lor care au mare trecere catre Iisus Hristos. Dumnezeu ne-a facut si acest cadou, pentru ca rugaciunile Mariei ne ajuta, inclinand mai mult balanta milei care contrabalanseaza cu dreptatea divina privitoare la intreaga umanitate...

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 26.07.2009, 00:55:17
gornistu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Moise a murit de moarte buna. Numai Ilie si Enoh au fost ridicati la cer fara sa moara.
Se stie ca Moise a murit de moarte buna, inainte de intrarea in Canaan. Dar, il gasim pe Moise alaturi de Ilie (pe Muntele Schimbarii la Fata) . Acest fapt plus marturia din epistola lui Iuda (despre lupta Arhanghelului Mihail pentru trupul lui Moise) ne arata ca Moise a fost inviat de Dumnezeu si inaltat. Aveti alta explicatie a faptului ca Moise si Ilie erau impreuna, in fata Domnului Iisus Hristos? Sa nu-mi spuneti ca unul era mort (Moise) iar altul era viu (Ilie).

Citat:
Exista si Sfanta Traditie pe langa Sfintele Scripturi - si asta sta scris in NT. Dar voi nu credeti decat in Biblie, stiu...
Si traditia poate fi crezuta, daca este in armonie cu Sfanta Scriptura. De vreme ce Biblia vorbeste despre oameni de seama a lui Dumnezeu (ex: Daniel sau David), care nu s-au suit la cer (Fapte 2:34), este gresit sa venim noi cu traditii, aparute la cateva secole dupa scrierea Scripturii, prin care sa sustinem ca anumite persoane s-au inaltat. De unde stim?

Citat:
Nu este de ajuns, pentru ca lucrarea omului nu se termina o data cu moartea lui, caci omul evolueaza mereu din bine in mai bine, din slava in slava, lucrand mereu binele dorit de Creator; Nascatoarea de Dumnezeu in care S-a intrupat Fiul Lui Dumnezeu continua sa ne ajute impreuna cu toti Sfintii si dupa savarsirea din viata pamanteasca, prin rugaciunile lor care au mare trecere catre Iisus Hristos. Dumnezeu ne-a facut si acest cadou, pentru ca rugaciunile Mariei ne ajuta, inclinand mai mult balanta milei care contrabalanseaza cu dreptatea divina privitoare la intreaga umanitate...
Sunt parerile dvs. dar nu au nimic comun cu ceea ce spune Sfanta Scriptura. Chiar au tenta anticristica. Domnul Iisus Hristos a facut totul, nu are nevoie de persoane care sa-L completeze. Acest subiect poate fi discutat pe pagini intregi de forum.
Reply With Quote
Vechi 26.07.2009, 20:33:07
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Se stie ca Moise a murit de moarte buna, inainte de intrarea in Canaan. Dar, il gasim pe Moise alaturi de Ilie (pe Muntele Schimbarii la Fata) . Acest fapt plus marturia din epistola lui Iuda (despre lupta Arhanghelului Mihail pentru trupul lui Moise) ne arata ca Moise a fost inviat de Dumnezeu si inaltat. Aveti alta explicatie a faptului ca Moise si Ilie erau impreuna, in fata Domnului Iisus Hristos? Sa nu-mi spuneti ca unul era mort (Moise) iar altul era viu (Ilie).
Pai da domnule, exista mari diferente intre confesiunile noastre. Una din ele este starea sufletelor dupa moarte. Voi nu puteti sa acceptati ca Lazar a murit si a ajuns in sanul lui Avraam cu toti dreptii Vechiului Testament, inclusiv Moise, ca exista un loc indepartat de Dumnezeu unde se chinuie cei rai, chiar si inainte de a doua venire a Lui Hristos.

Citat:
Si traditia poate fi crezuta, daca este in armonie cu Sfanta Scriptura. De vreme ce Biblia vorbeste despre oameni de seama a lui Dumnezeu (ex: Daniel sau David), care nu s-au suit la cer (Fapte 2:34), este gresit sa venim noi cu traditii, aparute la cateva secole dupa scrierea Scripturii, prin care sa sustinem ca anumite persoane s-au inaltat. De unde stim?
Nu stim, credem. In masura in care invataturile Traditiei lasate noua de Sfintii Parinti nu se contrazic cu Biblia, le putem accepta. Si in Evanghelii credem, cei care vor sa creada; nu e vorba aici de stiinta si de demonstratii.

Citat:
Sunt parerile dvs. dar nu au nimic comun cu ceea ce spune Sfanta Scriptura. Chiar au tenta anticristica. Domnul Iisus Hristos a facut totul, nu are nevoie de persoane care sa-L completeze. Acest subiect poate fi discutat pe pagini intregi de forum.
Nu sunt ideile mele, sunt ale unor teologi ortodocsi. Eu doar le-am preluat si le-am postat aici. Si apropo, au baza scripturala.

Hristos lucreaza la mantuirea noastra prin oameni: prin Sfintii Sai din lume care se lupta inca impotriva raului, dar si prin Sfintii care sunt deja mantuiti, biruitori, care se roaga pentru mantuirea noastra din Ceruri. Este de datoria noastra sa ne rugam unii pentru altii, nu? Pai ce crezi, cei care au ajuns in preajma Lui Dumnezeu ne-au uitat pe noi, cei de jos? Dar stai, ca tu probabil nu crezi in existenta Bisericii Biruitoare care participa activ prin rugaciunile lor la lucrarea de mantuire a oamenilor... In conceptia ortodoxa, bineinteles ca Dumnezeu face totul prin harul Duhului Sfant, ca sa nu avem dubii; insa noi spunem asa: "Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri si ale Nascatoarei de Dumnezeu, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi!" Deci Hristos ne mantuieste, pentru mare mila Sa, dar si pentru rugaciunile prietenilor Sai care au biruit lumea si mai ales pentru rugaciunile prea-puternice ale mamei Sale, Preasfanta Fecioara Maria.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 19.08.2009, 09:05:58
katile katile is offline
Junior Member

Data înregistrării: 17.08.2009
Implicit

In legatura cu topicul 'Mantuirea - numai la ortodocsi', am o mare nelamurire si as vrea sa aflu parerea voastra despre asta. Ce se intampla dupa moarte cu sufletele celor care au trait intr-o alta religie decat cea ortodoxa? Un om care s-a nascut intr-o perioada istorica si intr-un spatiu geografic in care Hristos era necunoscut, cum s-ar fi putut mantui? El pare condamnat din nastere sa ajunga in iad. Ce vina are el daca a venit pe lume intr-o societate necrestina in care a fost crescut in credinta stramosilor lui? Cum ar fi putut el sa-L cunoasca pe adevaratul Dumnezeu?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 23:42:56
Mantuirea Tartaruga Dogmatica 413 11.09.2012 04:18:26
Mantuirea danyel Despre Biserica Ortodoxa in general 1 24.12.2006 23:39:15