Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Botezul
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.11.2009, 14:58:36
BogdanF2 BogdanF2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.10.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos Vezi mesajul
Vrei sa spui fara sa treaca mai intii la ortodoxie? N-am auzit de asa ceva si sint convins ca nu puteau sa se intimple asemenea lucruri in vremea Sf. Filaret.
Da, asta vreau sa spun. Tocmai citesc "Orthodox Dogmatic Theology", de Fr. Michael Pomazansky, si la capitolul despre Taina Cununiei, este o mentiune (a Pr. Serafim Rose cred, care a tradus cartea prin anii '70) in care spune ca actualele (de atunci) canoane ale ROCOR permit astfel de casatorii.

Bogdan.
Vechi 03.11.2009, 15:02:37
Senior Member

Implicit

Citat:
Daca nu negi existenta Bisericii, atunci si cum ti-am mai spus, subscri la teoria ramurilor in cel mai pur stil ecumenist. Biserica nu poate fi decit intr-o singura parte.
Nu, nu cred in ramuri. Exista UNA SINGURA BISERICA ORTODOXA, care ii include si pe unii si pe altii, chiar daca nu suntem cu totii in comuniune.

De exemplu, nici voi nu sunteti in comuniune cu mateiitii, totusi nu i considerati ca nu ar fi parte din Biserica ortodoxa, nu?

Apropo, cu cine sunteti voi in comuniune?

Bogdan.
Vechi 03.11.2009, 15:20:23
Senior Member

Implicit

Citat:
Aici gresesti. Ips Crysostom de Florina a declarat noul calendar fara Har in 1950.
Declaratia asta a fost in 1950, insa daca canoanele sunt asa de stricte cum spun unii, in 1950 florinitii deja pierdusera Harul de vreo 20 si ceva de ani, avand in vedere ca initial afirmasera ca cei pe Stil Nou au Har.

Eu nu cred asa ceva, e doar o afirmatie retorica.
Vechi 03.11.2009, 16:25:21
Antoni0's Avatar
Antoni0 Antoni0 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.09.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de BogdanF2 Vezi mesajul
Ca sa iti raspund la ce m-ai intrebat, mie personal nu mi-e frica de respectivele anateme din cauza ca eu personal nu am schimbat nici un calendar. Cine a schimbat va da seama, asa cum au spus si cei 3 Sfinti Parintelui Ioanichie Moroi. Eu unul nu am schimbat nimic si nici nu ii aprob pe cei care au schimbat.

Si ca sa te intreb si eu pe tine ceva:
1. E adevarat ca dogme stabilesc doar Sinoadele Ecumenice, nu orice Sinod Local/Regional? E adevarat ca in Biserica Ortodoxa nu exista o dogma a infailibilitatii, nici macar pentru Sinoadele Ecumenice? Singura Biserica Ortodoxa este infailibila, atat.

2. Stii ca in general (cu unele exceptii) anatemele alea se refera la Pascalie, care a ramas neschimbata?

3. Te-ai gandit vreodata ca poate nu interperetezi cum trebuie hotararile sinoadelor respective? Si sectarii ajung la fel de fel de concluzii citind Sfanta Scriptura dupa capul lor.

Nu neg ca Calendarul Nou e o greseala, dar a ajunge de aici la schisma sau la a nega Harul in Bisericile pe Stil Nou, cred ca e cam exagerat...

Bogdan.
- Multumesc pentru raspuns. Sper sa nu o iei in nume de rau insa comportamentul asta de "nepasare" cred eu ca este pacat. La fel a facut si Pilat.

- Insa sa recitim ce au afirmat Patriarhii nostri sub Duhul Sfant in 1583:

"Oricine nu urmează învățăturile sfintei noastre credințe Ortodoxe, după cum au așezat și cele șapte sfinte Soboare Ecumenice, care au hotărât pentru Sfintele Paști și pentru Calendar și care bine le-au legiuit să-l urmăm , și va voi să urmeze după Pascalia și după calendarul cel născocit de ateii lui papa sau se va împotrivi la toate acestea și va voi să strice dogmele și obiceiurile, pe care ni le-au predat Sf. Părinți ai Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, (unul ca acesta n. ed.) să fie dat anatemii și scos afară din rândul creștinilor Sfintei noastre Biserici conduse de Domnul nostru Iisus Hristos. Voi binecredincioșilor creștini ortodocși să rămâneți în cele în care v-ați născut, ați crescut și v-ați învățat. Și când va sosi vremea, însuși sângele vostru să-l vărsați, ca să păstrați credința care ne-au lăsat-o Sf. Părinți; și mărturisirea voastră să o păstrați și să vă feriți de aceștia (latinii n. ed.). Să vă ajute Domnul nostru Iisus Hristos și smeritele noastre rugăciuni să fie cu voi cu toți. Amin."

Deci este scris, oricine, si in categoria aia intru eu, tu, Parintele deci tot poporul drept-credincios si Pastorii nostri. Si poti vedea foarte bine ca se refera si la calendar (am pus in bold).

- Dar sa mergem inainte in timp si in 1756 vine o enciclica infricosatoare impotriva calendarului gregorian:

"Chiril, din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscopul Constantinopolului și Patriarh Ecumenic. Preacinstiților clerici care sunteți cu noi în Biserica lui Hristos, har și pace vouă de la Dumnezeu.

Noi, pe care ne-a învrednicit Dumnezeu Sfântul să ne aflăm în fața acestui tron apostolesc și patriarhicesc, canonicește și apostolește, pentru a păzi cu credință fierbinte și evlavie Sf. Credință Ortodoxă, pe care am primit-o de la Sf. Apostoli și de la cele șapte Sf. Soboare Ecumenice, împreună cu dogmele celor șapte Sf. Taine ale Bisericii noastre Ortodoxe, Apostolească și Sobornicească de Răsărit, pe acestea să le ținem curate și nepătate; după cum de sus și de la început Biserica le-a primit de la Sf. Apostoli, neclintite, fără să adaoge sau să scoată, nici un cuvânt până astăzi și nici până la sfârșitul veacului acestuia, pe aceste le păstrează curate ca pe Mireasa lui Hristos. . Pentru acest pericol am hotărât să ne supunem mai mult lui Dumnezeu decât oamenilor.

Mai întâi ca să păzim apostoleștile și soborniceștile canoane nemișcate și neștirbite, după cum le-am primit.

Al doilea, ca luând toate armele Sf. Duh să ridicăm și să ștergem cu desăvârșire, prin înfricoșat blestem și veșnică anatemă împotriva celor care au vrut să îndrăznească a face pogorământ să primească, cât suntem în viață și după moartea noastră până la sfârșit orice adăugare sau scoatere (schimbare)...

Și am hotărât cu tot sfințitul cler care este cu noi și cu adunarea creștinească să dăm anatema de trei ori fie că sunt din rândul clericilor, fie al laicilor (mirenilor), despărțiți sunt de la Dumnezeu Atotțiitorul , blestemați și neiertați și după moarte să nu putrezească . Pietrele și fierul să putrezească, iar ei niciodată, să moștenească lepra lui Ghiezi și să se spânzure ca Iuda, să fie suspinând și tremurând pe pământ ca și Cain, să fie mânia lui Dumnezeu pe capetele lor, să fie la un loc cu Iuda și cu Iudeii cei luptători de Dumneuzeu, să crape pământul și să-i înghită ca pe Datan și Aviron, îngerul Domnului să-i gonească pe ei cu sabia în toate zilele vieții lor, și toate blestemele Patriarhilor și ale Sf. Soboare să cadă peste dânșii, să fie veșnic sub anatema și focul veșnic. Amin."

Si aici se refera din nou clar la mireni. Deci ignoranta nu este o scuza.

- Dar sa mergem inainte si ajungem la 1848:

"Ținem mărturisirea curată, după cum ne-a predat-o Sf. Părinți, respingând orice înnoire (reformă) ca o născocire a diavolului. Cel care primește înnoire nu mai predică curată și întreagă credința Ortodoxă, care este asigurată și păstrată din vechime și care nu primește nici adăugare, nici micșorare, nici schimbare. Dacă cineva ar îndrăzni să schimbe, să sfătuiască sau să gândească una ca aceasta, singur s-a lepădat de credința lui Hristos și singur a căzut în veșnica anatemă, pentru că a hulit împotriva Sf. Duh, zicând că nu s-a grăit adevărat în cărți și la Sf. Soboare a toată lumea. Toți care au primit înnoiri (reforme)... de bunăvoie s-au îmbrăcat cu blestemul ca și cu o haină, fie că sunt papi, ori patriarhi, ori clerici, ori laici, ori înger din Cer."

Iarasi se refera la noi, poporul credincios. Deci ignoranta si nepasarea doar pentru ca suntem "laici" nu este un motiv de justifica.

Si acum sa'ti raspund la intrebari:

1) Dogmele Sfintei Biserici Ortodoxe au fost deja stabilite, in cele 7 Sfinte Sinoade Sobornicesti.
Cele 7 Sfinte Sinoade Sobornicesti s'au facut sub Duhul Sfant; deci, putem afirma cu siguranta ca aceste dogme sunt infailibile pentru ca Duhul Sfant nu greseste. Ori daca afirmam contrariul, inseamna ca hulim impotriva Duhului Sfant si stim foarte bine cat de grav este acest pacat. Uite ce zice Mantuitorul:

De aceea va zic: Orice pacat si orice hula se va ierta oamenilor, dar hula impotriva Duhului nu se va ierta. Matei 12,31

Da, Biserica Ortodoxa este infailibila pentru ca este condusa de insusi Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Insa actuala Ortodoxie oficiala e in apostazie si promoveaza multe rataciri eretice. Adevarata Ortodoxie, e "turma aia mica" caruia Mantuitorul a spus sa nu'i fie frica si ca puterile iadului nu o vor birui.

2) Ti-am aratat foarte bine, in bold ca acele anateme nu sunt numai impotriva Pascaliei romane ci si impotriva calendarului gregorian.

3) Deci acolo scrie negru pe alb sa nu acceptam nici o inovatie, nici un calendar papistas si pascalie romana si tu afirmi ca acum noi defapt "interpretam" in duh sectant?!?

Nu are sens si logica discursul tau.

Parintele Cleopa, in discursul sau anti-stilist nu afirma nimic despre aceste anateme. Sinodul de la Bucuresti din 1903 s'a impotrivit introducerii calendarului gregorian. Si cum e posibil ca dupa circa 21 de ani toti sa'si schimbe parerea?

Principalul motiv pentru sustinerea calendarului gregorian din partea Parintelui Cleopa care e vazut ca infailibil de cativa (poate mai multi) e unul astronomic. Insa citeste te rog ce zice de exemplu Parintele Badulescu pe http://www.hexaimeron.ro/

Ca sa recapitulez. Ignoranta nu este o justificare. Scrie foarte clar ca si mirenii care accepta calendarul gregorian intra sub anatema si blesteme. Cat despre viziunile unor calugari, preoti, nu vrea sa ma exprim. Si catolicii sunt plini de "sfinti" cu viziuni si "minuni" insa stim foarte bine ca ei sunt eretici. Si scrie foarte bine in Apocalipsa, ca in veacurile de pe urma, si multi dintre cei alesi se vor insela.

Dumnezeu sa ma ierte daca am gresit cu ceva, insa eu pur si simplu nu pot inchide ochii stiind ca juma' de mileniu Sfanta noastra Biserica Ortodoxa a fost impotriva calendarului gregorian si acum totul e vazut ca normal.
Cuvintele Parintelui Cleopa despre calendar nu inseamna nimic dupa ce citim acele anateme. Are mai multa dreptate Parintele Cleopa si multi din calugarii actuali sau Sfintii si Patriarhi care din 1500 s'au impotrivit calendarului nou?

Sau tu vrei sa zici ca Patriarhii nostri si Sfintii nostri s'au inselat cand s'au impotrivit calendarului gregorian la fel cum s'a intamplat si in sinodul iconoclastilor care saracii credeau ca sunt indrumati de Duhul Sfant?

Last edited by Antoni0; 03.11.2009 at 16:40:58.
Vechi 03.11.2009, 17:32:02
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Antoni0 Vezi mesajul
Insa sa recitim ce au afirmat Patriarhii nostri sub Duhul Sfant in 1583:
Asta e singurul text din tot ce ai postat care pare sa mentioneze calendarul, si nu doar Pascalia. Nu as trage insa concluzii pripite, e posibil ca de fapt sa se refere mai mult la Pascalie si nu la rest, si sa nu fi fost tradus corect. As vrea sa aud si parerea unui expert de limba greaca, am vazut suficiente exemple de traduceri incorecte asa ca sunt putin rezervat. Sf. Paisie Velichkovsky insusi marturisea ca la vremea lui multe carti ale Sfintilor Parinti continea fraze care nu aveau nici un sens, din cauza traducerilor defectuoase.

Citat:
Dar sa mergem inainte in timp si in 1756 vine o enciclica infricosatoare impotriva calendarului gregorian:
Eu nu am vazut nimic infricosator impotriva calendarului gregorian, cuvantul "calendar" nici macar nu apare deloc in citat. De unde stii tu la ce fel de schimbari se refereau Parintii? Poate vorbeau de schimbari dogmatice, legate de credinta, nu de calendar.

Citat:
Dar sa mergem inainte si ajungem la 1848:
Nici in citatul asta nu se pomeneste nici macar o singura data cuvantul "calendar". Prin urmare, nu mi-e clar la ce fel de schimbari se refera anatemele, cred insa ca se refera la schimbari care tin de credinta si de dogme, nu de calendar.

In concluzie, nu e chiar asa de clar cum spui tu. Ori poate nu ai ales bine citatele.

Bogdan.
Vechi 03.11.2009, 18:00:09
Antoni0's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de BogdanF2 Vezi mesajul
Asta e singurul text din tot ce ai postat care pare sa mentioneze calendarul, si nu doar Pascalia. Nu as trage insa concluzii pripite, e posibil ca de fapt sa se refere mai mult la Pascalie si nu la rest, si sa nu fi fost tradus corect. As vrea sa aud si parerea unui expert de limba greaca, am vazut suficiente exemple de traduceri incorecte asa ca sunt putin rezervat. Sf. Paisie Velichkovsky insusi marturisea ca la vremea lui multe carti ale Sfintilor Parinti continea fraze care nu aveau nici un sens, din cauza traducerilor defectuoase.

Eu nu am vazut nimic infricosator impotriva calendarului gregorian, cuvantul "calendar" nici macar nu apare deloc in citat. De unde stii tu la ce fel de schimbari se refereau Parintii? Poate vorbeau de schimbari dogmatice, legate de credinta, nu de calendar.

Nici in citatul asta nu se pomeneste nici macar o singura data cuvantul "calendar". Prin urmare, nu mi-e clar la ce fel de schimbari se refera anatemele, cred insa ca se refera la schimbari care tin de credinta si de dogme, nu de calendar.

In concluzie, nu e chiar asa de clar cum spui tu. Ori poate nu ai ales bine citatele.

Bogdan.

De ce incerci sa te minti singur? Acolo scrie foarte bine "calendar" si tu defapt incerci sa intelegi altceva...

Introducerea calendarului gregorian (din punctul tau de vedere) nu a fost o "reforma", o innoire?
Vechi 03.11.2009, 18:01:45
Antoni0's Avatar
Senior Member

Implicit

Frate Orthodoxia, sper sa pui aici textul unde sinodul Bisericii Ortodoxe Romane se impotriveste calendarului gregorian in 1903 pentru ca eu nu'l mai gasesc.
Vechi 03.11.2009, 18:12:06
Antoni0's Avatar
Senior Member

Implicit

Uite aici text clar unde se refera la calendar:

Cele 7 anateme semnate de Ieremia al Constantinopolului, Silvestru al Alexandrei si Sofronie al Ierusalimului:
[...]

VII. Orisicine nu ar urma hotararile Bisericii, stabilite prin cele sapte soboare ecumenice si Sfintele Pasti socotite pentru a le urma, si vrea sa urmeze noua inventie a pascaliei si a noului calendar al astronomilor atei papisti... [...]
Vechi 04.11.2009, 00:13:44
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de radics Vezi mesajul
Păi s-a dovedit și istoric că Sf.Lumină vine doar la ortodocși. Iar în legătură cu minunile pe care le fac moaștele sfinților, trebuie să judecăm că acestea se fac tocmai pentru ortodoxia lor și pentru a le arăta beneficiarilor minunilor care e calea de urmat în credință, adică ortodoxi
Nu cred ca Sfinta Lumina vine sa confirme validitatea tainelor in bisericile ecumeniste. Dumnezeu este mult indurator si rabda pacatele oamenilor pentru multa vreme (dar nu orice, si nu la infinit). Cruciatii la 1100 au fortat Patriarhia Ierusalimului sa se refugieze la Constantinopol. Tot ei au omorit si multi ortodocsi in Palestina odata cu evrei si mahomedani. Patriarhul armean la 1579 si-a platit locul in biserica si venea dupa 1000 de ani de incrincenare in erezie.
Vechi 04.11.2009, 00:17:06
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

Citat:
Frate Orthodoxia, sper sa pui aici textul unde sinodul Bisericii Ortodoxe Romane se impotriveste calendarului gregorian in 1903 pentru ca eu nu'l mai gasesc.
"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a României este de părere și propune că trebuie să rămânem unde ne găsim astăzi, pentru că este imposibil să nu încălcăm rânduielile canoanelor dacă am dori să schimbăm sau să reformăm calendarul iulian, pe care Biserica Ortodoxă îl folosește de atât de mult timp. Pe lângă aceasta, nu ne este permis să atingem nici chiar cu un deget hotărârile străvechi care însemnează slava Bisericii noastre.”
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Botezul Hartford Biserica Ortodoxa Romana 34 30.12.2009 13:30:00
botezul dulcineea Mirungerea(Ungerea cu Mir) 70 09.09.2008 10:17:27
Botezul ionut Botezul 33 03.12.2006 12:48:10
botezul mircea/ovidiu Mirungerea(Ungerea cu Mir) 0 28.08.2005 01:10:00