Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
La fel cred ca e o problema cu modul in care interpretati voi canoanele. "Nascociri" fel de fel au tot fost in Biserica de vreo 2000 de ani incoace, si Biserica nu a pierdut Harul. Hai sa-ti dau niste exemple:
1. Mirungerea (ungerea cu ulei sfintit la Botez) in locul punerii mainilor, cum se facea la inceput.
|
Nu stiu exact la ce te referi, dar probabil a fost practica inainte de fi fost fixata prin canoane. Duhul Sfint a modelat Biserica de-a lungul a citorva veacuri.
Citat:
2. Old Believers in Russia. Biserica Rusa nu a pierdut Harul din cauza acestei nascociri.
|
Nimeni in Biserica Rusa nu era constient de deviatiile survenite de-a lungul timpului. Cind acelea au devenit cunoscute s-au luat masuri de corectare. Tot canoanele cer sa i se arate greseala si de doua ori celui cazut in erezie si numai in cazul in care refuza sa se corecteze, doar atunci drept-credinciosii sint chemati sa intrerupa comuniunea cu acela. Deci n-avea cum sa-si piarda Harul pentru ca nu marturisea constient nici un fel de erezie.
Citat:
3. Canoanele 4 si 6 Ecumenice interzic casatoria cu ereticii. Totusi ROCOR aproba (prin anii 70, si mai inainte, nu stiu exact cand a inceput) casatorii mixte cu cei de religii apropiate de ortodoxie (catolici, armeni, etc...). Asta nu a dus la pierderea Harului, chiar daca se incalca direct canoane a doua Sinoade Ecumenice.
|
Vrei sa spui fara sa treaca mai intii la ortodoxie? N-am auzit de asa ceva si sint convins ca nu puteau sa se intimple asemenea lucruri in vremea Sf. Filaret.
Citat:
4. Un anume Sinod Ecumenic spune ca preotii se pot casatori, totusi in vest preotilor li se interzicea casatoria inca de prin secolele 4-6, cu 6-7 sute de ani inainte de Marea Schisma din 1054. Si totusi Biserica din Apus nu a pierdut Harul din cauza acestei incalcari a unui canon al unui Sinod Ecumenic.
5. In Biserica au mai existat perioade de timp (unele chiar lungi) in care sarbatori mari (Craciunul de ex) erau sarbatorite in parti diferite la date diferite. Asta nu a dus la pierderea Harului.
|
Biserica Ortodoxa este Biserica Celor Sapte Sinoade Ecumenice care totcmai de aceea s-au tinut: ca sa elimine confuziile si neclaritatile.