Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.12.2009, 15:13:49
valy72001
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Nu exista absolut nici o neconcordanta.Ba din contra Mantuitorul vine si intareste mai clar credinta oamenilor in viata de dupa moarte si in inviere.Citeste pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar care e cat se poate de clara.Singura neconcordanta e intre adventisti si Biblie si Mantuitorul Hristos.
De Florin Laiu:

Ai adus din nou pilda bogatului din Lc 16 ca argument al nemuririi sufletului, ceea ce înseamnă că n-am fost înțeles. Deocamdată cred că am argumentat destul, deși nu am sentimentul perfecțiunii. Sunt absolut convins că mintea care vrea să înțeleagă va înțelege. Dacă răsplata vine imediat după moarte, învierea nu folosește la nimic, sau cel puțin nu ar fi principalul eveniment al mântuirii. Dar Pavel arată clar în 1 Cor 15 că învierea lui Iisus este SINGURA noastră speranță, deoarece este garanția că și noi vom învia. Fără înviere nu există viață veșnică. În concluzie, teoria nemuririi înainte de înviere cade. Singura nemurire a sufletului care este legitimă, naturală, supranaturală și creștină, este aceea pe care o primim prin învierea drepților. Omul în sine nu este nemuritor, nu este dumnezeu. Nemurirea naturală a sufletului este o minciună fundamentală a tuturor religiilor păgâne. Majoritatea ereziilor din creștinism, erezii botezate și proclamate ca dogme de sinoade se bazează pe arhierezia nemuririi naturale a sufletului. Ea nu se poate găsi în Biblie decât prin manipularea textului ca să reiasă altceva decât a intenționat Domnul.

Am spus, pilda este o parabolă, ca și o fabulă, are caracter literar-didactic, nu dogmatic. Este o anecdotă fariseică pe care Iisus a preluat-o ca să le aducă aminte fariseilor lucruri pe care tindeau să le uite. În această pildă, cele două locuri sunt Gheena și Sânul lui AVraam. Sânul lui Avraam nu este un loc ceresc. Te rog să citești Discursul despre Hades (în scrierile lui Josephus, deși poate fi de la Hipolit), singura scriere antică în care apare descrierea credinței populare în Hades, cu cele două locuri pe care le cuprinde. Sânul lui Avraam nu era sus în concepția iudaică populară, care se reflectă în pildă, ci era în același loc subteran, unde se afla, dicolo de prăpastie, Gheena. Bineînțeles, ambele locuri sunt fantastice, țin de imaginația populară, și se folosesc în pildă doar ca scenariu fictiv, cu scop didactic.

Singurul ghid sigur pe care-l avem spre soarta cea bună este Sfânta Scriptură (am zis eu). Și ai spus că această propoziție nu-ți pare ortodoxă. Dacă definim ortodoxia ca doctrina dogmatică formulată de sinoadele „ecumenice”, atunci înțelegerea mea nu este ortodoxă (fiindcă există dogma sfintei tradiții). Dar dacă ne referim simplu la ortodoxia biblică, nu mai avem nevoie de alt criteriu. Altminteri ar fi prea complicat să acceptăm Sfânta Tradiție a tuturor bisericilor care pretind că provin de la apostoli. Biblia sigur vine de la apostoli, și nu are nevoie de altă confirmare.

Ceea ce ai scris referitor la doctrina nemuririi sufletului în primul secol este pură speculație. Când voi avea mai mult timp, voi pune în scris cercetările mele în domeniu și voi arăta, cu ajutorul Domnului, că cele mai vechi scriseri creștine, începând cu NT, nu susțin nemurirea naturală a sufletului. Referirile la Pavel sunt pură speculație. Mulți teologi serioși au dovedit că Pavel nu a crezut în nemurirea sufletului. Luca spune că a făcut cercetări cu privire la viața lui Iisus (Luca 1:1-2) și astfel a aflat de la unii martor, această pildă rostită de El. Dar nu uita, ea nu este mai mult decât o pildă.

http://tornafratre.blogspot.com/2009...-nemurire.html

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Vorbirea in limbi la penticostali... lacrimi Secte si culte 2217 03.04.2012 13:35:20
Ce ziceti de calugarul care a trecut la penticostali? Raul Ortodox Secte si culte 120 28.05.2011 01:21:11
Despre Penticostali, Baptisti, Adventisti danyel Secte si culte 741 11.08.2010 21:37:50