Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Ba să nu înțelegi, deoarece nu ți-am dat motive. Eu vorbeam de obiecte, nu de oameni. Când vezi un om sărutând plin de evlavie icoana, crucea ori chiar treptele Bisericii ce poți înțelege altceva decât misticism, superstiție și idolatrie?
|
Daca esti protestant sau ateu, binenteles ca nu poti intelege altceva.
Pentru ca atat ii duce capul..
Citat:
Cele două se împletesc "armonios" în practica ortodoxă, confuzia fiind alimentată și încurajată chiar (prin neluarea vreunei atitudini clare) în sărmanul popor ortodox ținut de secole în întuneric spiritual.
|
Limba de lemn a protestantismului cu care pretinde sa-si demonstreze superioritatea spirituala.
Interesant este ca in acelasi termeni ridica si ateismul problema, fata de religie in general.
De altfel cele doua categorii nu sunt atat de diferite pe cat par. Mai ales in unii oameni.
Citat:
Stranie teorie... "Imagine a caracterului spiritual" reprezentată prin imagini și încă imagini stricte după canoane! Caracterul lui Dumnezeu este reprezentat de Legea Sa- aceeași care interzice în porunca a II-a reprezentări imagistice în închinare.
|
Serios? Dar cum ramane cu heruvimii de deasupra chivotului Legii sau cei de pe perdeaua care despartea sfanta de sfanta sfintelor?
Citat:
Dumnezeu este Duh, nu "imagine a caracterului spiritual" și cine I se închină trebuie să I se închine în duh,
|
Ca sa nu mai vorbim ca ignori complet intruparea - Dumnezeu a umblat printre oameni si purtat chip de om.
Citat:
nu întru imagini după "canoane bine stabilite"(Ioan 4,24). Dacă "gradul de asemănare fizică nu are importanță" fiind "irelevantă", de ce mai folosiți aceste imagini "canonice". Nu e mai corect să nu-ți faci imagini sau asemănări a ceea ce este în Cer (Exod 20,4)?
Deosebirea fundamentală este aceea că ei nu le folosesc în serviciul de cult sau în actul închinării. Adică exact aspectele incriminate de Porunca a II-a.
|
1. Ai uitat ca porunca a doua interzice nu doar inchinarea ci si simpla reproducere. Evreii asa au inteles lucrurile, de aceea din cultura lor sunt absente statuile si picturile.
Dar (neo)protestantii din ziua de azi prefera sa ignore selectiv Scriptura.
2. Nu ne inchinam chipului respectiv ci celui care il reprezinta daca e vorba de Dumnezeu sau cinstim persoana respectiva (daca e vorba de sfinti).
Este o diferenta care probabil este prea subtila pentru tine, care pui altora in carca propria ta confuzie daca ai fi in locul lor.
Citat:
Din fericire niciunul din fenomenele enumerate de tine nu se găsesc în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.
|
Nu, se regasesc altele mai rele, dupa cum ziceam Luther a sarit din lac in putz, iar urmasii lui au pastrat acelasi trend.