Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.01.2010, 00:17:57
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Dar as vrea sa adaug ca a nu face din crestinism o religie pagana sau neodiudaica nu inseamna a exclude regulile, a exclude postul etc. Inseamna doar a invata a le respecta fara a le pune pe primul loc. Este esential, est eun adevar de credinta de baza.
Vechi 25.01.2010, 00:18:32
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Da, dreapta credinta este esentiala!
Dar ce tot incerc eu sa zic etse ca ne concentram adesea pe amanunte si nu pe esential.
Si ca sa revenim la subiect: Ce ne-a spus Hristos sa facem? Sa implinim poruncile, cea a dragostei fiind pe primul loc, sa mancam trupul Lui si sa bem sangele Lui, sa ne facem una cu El...
Tot ce facel ar trebui subordonat acestor porunci.
Masura crestinilor este sfintenia.. La sfinti ar trebui sa privim, nu la vecinul de alaturi care este rautacios si zgomotos. Ca daca ma compar cu el nu numai ca ajung in iad, dar el va sta mai sus decat mine acolo.. ca mie mi s-au dat talanti, iar poate lui nu!

Modelul nostru este Hristos. Pai mie mi-e rusine sa spun ca iubesc pe cineva (chiar pe copiii mei) cand ma gandesc la Hristos!
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 00:23:52
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Masura crestinilor este sfintenia.. La sfinti ar trebui sa privim, nu la vecinul de alaturi care este rautacios si zgomotos. Ca daca ma compar cu el nu numai ca ajung in iad, dar el va sta mai sus decat mine acolo.. ca mie mi s-au dat talanti, iar poate lui nu!

Modelul nostru este Hristos. Pai mie mi-e rusine sa spun ca iubesc pe cineva (chiar pe copiii mei) cand ma gandesc la Hristos!
Bun.. Ideea este unde incepem sfintenia? La batic, etc, sau la fapte ale dragostei, incercari de rugaciune, spovedanie si impartasanie? Ca astea le putem face si fara sa fim deja sfinti.

Daca te uiti la vietile sfintilor, vezi ca sunt foarte diferiti unii de altii si nu neaparat dupa detaliile de care tot vorbim noi aici ii recunosti.
Exista sfinti care au fumat, chiar, stiau asta?
Vechi 25.01.2010, 00:28:40
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Bun.. Ideea este unde incepem sfintenia? La batic, etc, sau la fapte ale dragostei, incercari de rugaciune, spovedanie si impartasanie? Ca astea le putem face si fara sa fim deja sfinti.

Daca te uiti la vietile sfintilor, vezi ca sunt foarte diferiti unii de altii si nu neaparat dupa detaliile de care tot vorbim noi aici ii recunosti.
Exista sfinti care au fumat, chiar, stiau asta?
ortodocsi?
:))

Dar nu am spus sa purtam batic in dauna rugaciunii.. ci cand ne rugam.

Unde incepe sfintenia?
Cu dreapta credinta. (evident, asta nu este de ajuns.. dar este asezarea pe calea buna)
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 00:33:09
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
ortodocsi?

Dar nu am spus sa purtam batic in dauna rugaciunii.. ci cand ne rugam.

Unde incepe sfintenia?
Cu dreapta credinta.
Da, ma gandesc acum la sfanta Maria de Paris, Skobtova, care a murit intr-un lagar de concentrare (Ravensburg) pt ca si-a dedicat viata apararii evreilor (le facea false ceritificate de botez, ii ascundea, le dadea haine si alimente etc). In plus era divortata si recasatorita (de al doilea barbat s-a despartit prin buna intelegere pt a se calugari dar a fost mai degraba o calugarita activa, a creat case de ajutor pentru oamenii saraci si oamenii strazii)

Alt sfant, sfantul Ioan de Kronstadt, slujea liturghia fara iconostas sau cu unul simbolic.

Eu vorbeam de unde incepe sfintenia.
Vechi 25.01.2010, 00:33:46
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Este unul din paradoxuri.. Ca in evangleia in care tatal copilului posedat spune: Cred, Doamne, ajuta necredintei mele'. Intelegi?

Nu il avem pe Hristos viu in noi, dar in acelasi timp incercam sa implinim poruncile.
Calea spre a le indeplini nu este dupa parerea mea respectarea a mii de detalii exterioare. Pe care, cum spune sf. Pavel despre poruncile si porunciulitele Legii, este pâna la urma imposibil sa le respectam intru totul si care nu ne indreptatesc in fata lui Dumnezeu.
Fie, poate fi pentru unii o cale dar la inceput, si daca incearca mereu sa nu piarda esentialul din ochi.
Insa a face din asta un principiu cred ca transforma crestinismul intr-o religie pagana sau intr-un nou iudaism.
Fani.. tu tot vorbesti de pericolul iudaizarii credintei..
Din perspectiva mea, fariseii credeau ca sunt mantuiti "din oficiu" pentru ca indeplineau un ritual.
Nu cred ca exista vreun crestin traitor sa creada ca purtatul baticului sau chiar postul mantuiesc! Este un fals pericol, cel la care te referi.

Pe de alta parte, daca postul ni se cere (chiar si Iisus Hristos a postit) si noi nu-l tinem.. mi se pare aiurea sa sustinem ca indeplinim poruncile iubirii.
Ce iubire este aceea in care ignoram ce ni se cere?

Last edited by anna21; 25.01.2010 at 00:39:09.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 00:36:33
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
ortodocsi?

Unde incepe sfintenia?
Cu dreapta credinta. (evident, asta nu este de ajuns.. dar este asezarea pe calea buna)
Cu dreapta credinta incepem, dar sfintenia are nevoie si de indepartare de pacat.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 00:38:29
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Fani.. tu tot vorbesti de pericolul iudaizarii credintei..
Din perspectiva mea, fariseii credeau ca sunt mantuiti "din oficiu" pentru ca indeplineau un ritual.
Nu cred ca exista vreun crestin traitor sa creada ca purtatul baticului sau chiar postul mantuiesc! Este un fals pericol, cel la care te referi.
Nu stiu, poate n-o fi la tine ca esti mai educata, dar la altii mai simpli este. Am vazut si exemple din astea la elevii mei. Ce sa faci ca sa nu te duci in iad? Sa fi ortodox, (prin botez, nu neaparat prin credinta.. de care credeau ca stiau totul dar nu stiau nimic) si sa tii post ca la carte.
Pericolul exista, din toata experienta mea de pana acum, care am circulat pe la multe biserici si intalniri etc etc
Vechi 25.01.2010, 00:44:10
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Fie, poate fi pentru unii o cale dar la inceput, si daca incearca mereu sa nu piarda esentialul din ochi.
Insa a face din asta un principiu cred ca transforma crestinismul intr-o religie pagana sau intr-un nou iudaism.
Ceva, care e bun la inceput, trebuie inmultit pe parcurs, nu redus. Cel putin asta am invatat eu din vietile sfintilor.
Iar temerea ta, drept sa-ti spun, nu o inteleg.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 00:48:00
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Ceva, care e bun la inceput, trebuie inmultit pe parcurs, nu redus. Cel putin asta am invatat eu din vietile sfintilor.
Iar temerea ta, drept sa-ti spun, nu o inteleg.
Exista etape in viata duhovniceasca.
Asa cum spune sf. Pavel, copilul mananca lapte, omul matur hrana solida.
Incearca tu sa il alaptezi pe copil pana la maturitate, exclusiv, si vezi ce se intampla.Este si povestea cu starea de rob (faci ce trebuie de frica de a ajunge in iad), de salariat (faci ce trebuie din dorinta recompensei) sau de prieten(faci ce trebuie din dragoste). In principiu daca incepem cu prima stare trebuie sa ne indreptam din ce in ce mai mult spre a treia, altfel stagnam dihovniceste.

Nu intelegi tmerile mele.. pai eu asta tot incerc sa explic de luni de zile cu toate acele detalii care te-au socat de atatea ori :-)))

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Post de bucate sau post de pacate...??? geo.nektarios Pocainta 160 19.03.2016 13:34:53
Icoana Mantuitorului nu se mai saruta daca te-ai impartasit? Heurtebise Impartasania (Taina Euharistiei) 23 06.05.2011 12:32:42
MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII orthodoxis Stiri, actualitati, anunturi 3 28.05.2008 15:37:58
Sarbatori fericite! ancah Generalitati 57 01.01.2008 21:49:47
Slujba post Craciun motiff Generalitati 1 20.11.2006 12:18:10