Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.04.2010, 02:37:41
lacrimi's Avatar
lacrimi lacrimi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.02.2009
Locație: LONDON
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuit Vezi mesajul
Șansele mele de a descoperi Adevărul la ortodocși sunt extrem de mici. Pentru că eu cred că deja am descoperit ADEVARUL ADEVARAT odata si odata...demult, sunt aproape 23 de ani. De atunci tot încerc să umblu așa cum mă învață El dar de cele mai multe ori nu reușesc.
Dar, de ce să nu recunosc, la ortodocși am șanse poate să întrezăresc unele sclipiri ale Adevărului care, da, pot îmbogăți pe oricine...Doamne ajută

"Niciodata sa nu spui niciodata" spunea o vorba... Si asta pentru ca niciodata nu va fi cum spunem noi sau cum vrem noi, ci numai asa cum vrea Dumnezeu si se indura de fiecare...
Doamne ajuta
Vechi 13.04.2010, 08:41:06
Grabriella Grabriella is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.05.2009
Locație: Cluj
Implicit

Citat:
În prealabil postat de lacrimi Vezi mesajul
Ne poti impartasi si noua (in special mie, care, dupa cum probabil stii din postarile mele, sunt "incoltita" de sectari), care a fost "click-ul" sau ce te-a determinat sa cauti adevarul in ortodoxie? (stiu ca Dumnezeu ti-a dat aceasta sansa si trebuie sa-I multumesti necontenit toata viata)
Personal, mi-ar place sa ne impartasim cateva experiente, pe private, daca nu te deranjeaza.
Doamne ajuta
Mi-e atat de plina inima si sufletul de recunostinta si fericire incat inrup din adancul fiintei mele ca un suvoi al bucuriei. De 10 ani traiesc o continua uimire a minunii ce se numeste ORTODOXIA.Dar asta pare uneori bravura( cel putin pentru uni ) si irita foarte tare chiar si pe uni ortodocsi. Am incercat si pe alte bloguri sa-mi strig bucuria si sa-mi impartasesc experientele, dar am fost sfasiata, disecata si ridiculizata. Multa vreme am tacut si am renuntat la a mai purta dialoguri cu fosti mei "frati".Pentru ca sti ce scrie: "A venit la ai Sai, dar ai Sai nu l-au primit".si "Nu va primesc pe voi pentru ca nici pe Mine nu m-au primit".De aceea am mari rezerve .Am observat insa ceva,cata vreme am marturisit ,in ciuda tuturor loviturilor, am primit un ajutor extraordinar de sus.Am primit lumina si chiar am fost ajutata sa aprofundez si chiar eu am inteles anumite adevaruri teologice pe care nu le intelegeam.Am experimentat adevarul parintelui Steinhadt: "daruind vei dobandi" . Acest aspect este valabil si pentru invatatura si lumina pe care le dai altora.
In concluzie:trebuie sa marturisesc "ce mi-a facut mie Domnul", dar cu smerenia si sub calauzirea Sf. Duh al Domnului.
Abia astept sa pot discuta cu cineva interesat si sa fiu de folos.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2010, 11:48:01
lacrimi's Avatar
lacrimi lacrimi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.02.2009
Locație: LONDON
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Grabriella Vezi mesajul
Mi-e atat de plina inima si sufletul de recunostinta si fericire incat inrup din adancul fiintei mele ca un suvoi al bucuriei. De 10 ani traiesc o continua uimire a minunii ce se numeste ORTODOXIA.Dar asta pare uneori bravura( cel putin pentru uni ) si irita foarte tare chiar si pe uni ortodocsi. Am incercat si pe alte bloguri sa-mi strig bucuria si sa-mi impartasesc experientele, dar am fost sfasiata, disecata si ridiculizata. Multa vreme am tacut si am renuntat la a mai purta dialoguri cu fosti mei "frati".Pentru ca sti ce scrie: "A venit la ai Sai, dar ai Sai nu l-au primit".si "Nu va primesc pe voi pentru ca nici pe Mine nu m-au primit".De aceea am mari rezerve .Am observat insa ceva,cata vreme am marturisit ,in ciuda tuturor loviturilor, am primit un ajutor extraordinar de sus.Am primit lumina si chiar am fost ajutata sa aprofundez si chiar eu am inteles anumite adevaruri teologice pe care nu le intelegeam.Am experimentat adevarul parintelui Steinhadt: "daruind vei dobandi" . Acest aspect este valabil si pentru invatatura si lumina pe care le dai altora.
In concluzie:trebuie sa marturisesc "ce mi-a facut mie Domnul", dar cu smerenia si sub calauzirea Sf. Duh al Domnului.
Abia astept sa pot discuta cu cineva interesat si sa fiu de folos.

Sunt foarte interesata sa discut cu tine despre experienta ta... A mea nu este tocmai o experienta placuta si plina de bucurie, dar mi-am acceptat destinul si-I multumesc Domnului pentru tot, si bune si rele... Ma rog Domnului sa-mi dea putere si intelepciune si sa-mi arate Lumina lui pana la capat...
Doamne ajuta
Vechi 13.04.2010, 13:37:58
FiulRisipitor's Avatar
FiulRisipitor FiulRisipitor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.08.2009
Locație: Germania
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru FiulRisipitor
Implicit

Citat:
Deci motivele pentru care am intrat pe acest forum sunt:.....................
1. [b]Să cunosc cum ......
2. [b]Să învăț de la ortodocși sau de la credincioșii ....
4. [b]Să îmi fac prieteni din alte confesiuni.........
Ei de unde atatea povesti.... daca voiaia sa inveti te duceai la sursa, ca si asa ne acuzati ca am denaturat predaniile sfintilor parinti. Mergi dara si citeste si tu Sf.Ioan Gura de Aur, Sf. Ioan Damaschin, si multi multi altii....
Ne auzim peste vro 20 de ani dupa ce ai citit tot!
bye!
Reply With Quote
Vechi 13.04.2010, 13:51:18
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Adevărul acesta "fundamental" se potrivește și în dreptul Bisericii Ortodoxe ori Catolice, înseamnă că acestea sunt secte? În consecință, va trebui să renunți ori la formularea tezei, ori la a mai numi secte niște denominațiuni cu statut de biserică.
Diferenta intre BO sau BRC si sectele neoprotestante ar fi ca ele sustin ca au o baza comuna: Biblia pe care nu o inteleg deloc la fel, si totusi fiecare ca "orice om poate intelege Biblia". Desigur mai putin cei care nu o inteleg ca ei.

BO si BRC recunosc fiecare ca impart o Traditie care la un moment dat s-a diferentiat regretabil.

Citat:
Eu n-aș fi atât de categoric la acest punct 2, pentru că "adevărurile" bisericilor numite de tine nu diferă într-atât cât ți-ai dori să demonstrezi. Mai degrabă sunt puncte specifice ce le conferă identitatea.
La o privire superficiala multe lucruri pot parea similare.
Dar cum zicea cineva "diavolul se ascunde in detalii".

[quote]Mai întâi de toate Calea, precum și Adevărul nu sunt doar concepte, cât mai ales o Persoană: Iisus Hristos și e impropriu să zici că nu sunt "bune".

Citat:
De exemplu, un bun adventist este și un bun baptist, pentru că are aceeași concepție privitoare la botez. Și invers: un bun baptist este și un bun adventist, căci el crede și așteaptă revenirea lui Iisus Hristos.
Asta denota fara doar si poate acea privire superficiala.
"biserica" adventista si "biserica" baptista nu sunt si nu vor fi niciodata in comuniune din motive dogmatice si asta arata ca cel putin una din ele nu face parte din Biserica.

Citat:
Am dat doar un exemplu, ele sunt nenumărate, nu ar trebui să te îngrijoreze. Mai degrabă îngrijorător este faptul că există unele diferențe între "calea" unui ortodox și "căile" neoprotestanților, iar acele diferențe sunt chiar cu privire exact la adevăruri fundamentale enunțate de Hristos și apostoli.
Ortodocsii considera ca n-au de ce sa-si faca griji in privinta invataturii lor.
Protestantii la fel.
Insa divergentele raman si asa cum ai observat (pana la urma!) tin de puncte fundamentale, iar asta impiedica orice comuniune si deci cum ziceam mai sus, cel putin una din categoriile enuntate nu face parte din Biserica.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2010, 13:58:18
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
V
Deci motivele pentru care am intrat pe acest forum sunt:
1. Să cunosc cum gândesc ortodocșii. Eu trăiesc ca într-un ghetou penticostal. Aproape nu mai am deloc relații semnificative cu ortodocși. Înainte de a sluji în biserica am lucrat într-o întreprindere si aveam contact direct cu colegii de muncă ortodocși. Dar acum,familia, prietenii, frații și surorile din biserică, aproape toți cei care mă înconjoară sunt penticostali. Mai sunt vecinii e adevărat. Dar trăiesc într-un cartier de vile în care vecinii nu prea se vizitează.
Nu cred ca aici poti sa iti faci o parere obiectiva.
Cum zicea cineva, ar fi mai bine daca ai incerca sa cunosti ortodoxia prin prisma literaturii teologice ortodoxe.
Sunt sigur ca Sf. Ioan Gura de Aur o sa-ti placa.
Si mai sunt si altii.

Daca tu ne poti recomanda autori protestanti din aceeasi perioada, chiar sunt curios sa cunosc..

Citat:
2. Să învăț de la ortodocși sau de la credincioșii de alte confesiuni.Sunt convins că fiecare confesiune are punctele ei forte specifice și în discuții am șansa să învăț
Sunt curios, ce ai putea invata util de la adventistul care iti spune ca e musai sa tii sabatul si alte minuni asemenea?

Citat:
3. Să împărtășesc valorile pe care Dumnezeu mi le-a dat mie. Intr-o măsură mai mică sau mai mare oamenii intră în tangență cu penticostali. Unii sunt răniți de ei, alții sunt nedumeriți și își pun întrebări. Eu am răspunsuri din interior.
Asta este o chestie interesant, de ex. discutia despre vorbirea in limbi.
Am mai vazut astfel de discutii dar in general sustinatorii fenomenului in cauza aveau destule lacune care tineau de o anumita maturitate in primul rand.

Citat:
4. Să îmi fac prieteni din alte confesiuni. Mă consider un tip nu foarte inteligent dar deschis la cap și cred că și în celelalte biserici există astfel de specimene. Am un prieten preot ortodox cu care ne vizităm cu plăcere și câțiva prieteni din alte confesiuni dar foarte puțini.
Interesant, si eu am niste cunostinte din alte confesiuni si desi nu sunt relatii foarte stranse cu unii, i-as putea considera prieteni prin felul lor de a fi.
Chiar cunosc o familie care mi-ar place sa avem o rudenie spirituala, daca n-ar fi de alta confesiune.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2010, 14:01:28
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu înțeleg această condiționare dar dacă dorești să știi ce cred eu că înseamnă "SFANT" am să-ți spun definiția standard pe care ai auzit-o deja de la sectari: Sfânt înseamnă pus deoparte pentru Dumnezeu.
Din pacate aceast definitie a sfinteniei reflecta o perspectiva "legalista" a sfinteniei si nu vizeaza transformarea interioara a omului prin harul lui Dumnezeu.
Cu alte cuvinte daca un om se considera a fi "pentru Dumnezeu" si daca are o oarece moralitate vizibila pentru ceilalti este automat sfant?

Citat:
În schimb cred că încep să descopăr ceea ce v-a supărat pe dumneavoastră atât de tare: Faptul că am sugerat ortodocșilor să facă evanghelizare. Asta, chiar dacă supără, voi continua să o spun. Este o cerință a lui Dumnezeu pentru Biserică.
Punct ochit, punct lovit.
Nu se face evanghelizare decat prin orele de religie de la scoala (care si astea s-ar putea sa dispara) si deci doar pentru copii.
Pentru adulti mai nimic.

Ne-am culcat pe o ureche cum ca suntem "aproape 90%" ortodocsi cand este destul de clar ca cel mult doar 4% frecventeaza biserica.

Si adevarul (paradoxal?) este si ca nici n-avem biserici pentru restul pana la 90%.

Last edited by AlinB; 13.04.2010 at 14:06:49.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2010, 14:16:28
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de eclesiastul Vezi mesajul
Dc botezul ar regenera atunci toti cei care au fost botezati ar trebui sa traiasca in ascultare de Dumnezeu, ceea ce nu e adevarat. Nu trebuie decat sa te uiti in jurul tau sa vezi.
Harul de la Sf. Botez (ortodox) nu anuleaza liberul arbitru.
Motiveaza omul spre bine dar nu ii anuleaza capacitatea de a alege raul.

Citat:
Sf Petru nu spune ca botezul te mantuie ci cugetul curat inaintea lui DUmnezeu care e marturisit prin botez.
Care va sa zica protestantii au impresia ca sunt mantuiti prin marturia care o dau la botezul lor, marturie care oate fi f. bine superficiala, botez care practic e considerat o chestiune de protocol?
Si care va sa zica au cugetul curajt deja daca se boteaza?
Adica au atins climaxul sfinteniei si procesul mantuirii s-a incheiat deja cu un bilant pozitiv?
Asta ii invatati voi?

Tema de gandire: daca cred si nu se boteaza? Sunt mantuiti sau nu?

Citat:
Versetul din Tit nu se refera la botez. Dc s-ar referi la botez atunci toti cei botezati ar trebui sa aiba Duhul Sfant lucru care nu e adevarat.
Prezenta Duhului Sfant nu tine de aritmetica binara cu un singur bit: on/off.

E mai degraba un numar zecimal care tinde de la zero (fara sa-l atinga cu adevarat) pana la infinit.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2010, 16:24:55
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
sectele neoprotestante ar fi ca ele sustin ca au o baza comuna: Biblia pe care nu o inteleg deloc la fel,
Ba o inteleg intr-un mod asemanator, iar diferentele existente sunt putine si dau o nota specifica fiecarei biserici neoprotestante.

Citat:
"biserica" adventista si "biserica" baptista
Biserica adventista si biserica baptista se scrie fara ghilimele.

Citat:
Ortodocsii considera ca n-au de ce sa-si faca griji in privinta invataturii lor.
Gresit. Ce ziceti daca o sa va stresez, din nou, cu invataturi ortodoxe (din "Catehismul ortodox") care nu va sunt deloc pe plac si pe care le respingeti? Si, sunt cam multe astfel de invataturi.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2010, 16:42:26
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
Sunt sigur ca Sf. Ioan Gura de Aur o sa-ti placa.
Si mai sunt si altii.
Si mie imi plac scrierile Sfantului Ioan Gura de Aur. O spun fara nici un fel de ironie (am citit cateva omilii).

Dar, te intreb pe tine Alin, tu ai citit omilia referitoare la Ioan 2:4? Daca da, ce parere ai despre atitudinea Sfantului Ioan Gura de Aur referitor la comportamentul Mariei (mama Domnului Iisus Hristos) la nunta din Cana?

Citat:
Daca tu ne poti recomanda autori protestanti din aceeasi perioada, chiar sunt curios sa cunosc..
Citeste scrierile unor autori ca Sfantul Apostol Petru, Sfantul Apostol Pavel, Sfantul Apostol Ioan, etc. Vei vedea ca gandesc, vietuiesc si scriu ca niste protestanti sau neoprotestanti.

Citat:
Sunt curios, ce ai putea invata util de la adventistul care iti spune ca e musai sa tii sabatul si alte minuni asemenea?
Eu am un coleg si prieten penticostal (am si mers impreuna cu el, de cateva ori, la adunari penticostale - si voi mai merge). Discutam despre credinta si avem ce invata unul de la celelalt. Nu i-am vorbit niciodata despe sabat. Cunoaste si singur problema. Avem multe altele de discutat.

Citat:
Asta este o chestie interesant, de ex. discutia despre vorbirea in limbi.
Am mai vazut astfel de discutii dar in general sustinatorii fenomenului in cauza aveau destule lacune care tineau de o anumita maturitate in primul rand.
Aveti voi o obsesie sa va luati de omul care respecta ceva ce este scris in Sfanta Scriptura (dar nu apare in invataturile si practica voastra). Oricum ai intoarce-o, trebuie sa recunosti ca vorbirea in limbi este unul din darurile Duhului Sfant (un dar pe care nici eu nu-l am). Nu inteleg ce vrei sa demonstrezi.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Daruri de la sfinti ptr copiii cuminti lore86 Nunta 19 19.12.2012 23:17:02
Atentie la sectanti Bogdan N Generalitati 21 02.06.2011 20:22:05
o sa fim considerati teroristi? knight2u Generalitati 3 28.10.2009 11:52:42
Portrete de sfinti/Sfinti si sfintenie alecsandru Biserica Romano-Catolica 18 20.04.2007 19:46:05