Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.04.2010, 14:37:45
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Incredibil. Deci ne permitem sa aruncam cu cuvinte, cu nume, cu judecati, pentru ca la urma, sa concluzionam senin "nici nu ma intereseaza"...

In ce priveste infailibilitatea, unde si cine v-a mintit ca infailibilitatea papala ar proveni de altundeva decat de la Duhul Sfant ?

Exact ca si darul de a schimba painea in Trupul lui Cristos, sau cel de a ierta pacatele. Cine le da ? Functia de preot sau Duhul ?
Reply With Quote
Vechi 15.04.2010, 14:44:59
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Incredibil. Deci ne permitem sa aruncam cu cuvinte, cu nume, cu judecati, pentru ca la urma, sa concluzionam senin "nici nu ma intereseaza"...

In ce priveste infailibilitatea, unde si cine v-a mintit ca infailibilitatea papala ar proveni de altundeva decat de la Duhul Sfant ?

Exact ca si darul de a schimba painea in Trupul lui Cristos, sau cel de a ierta pacatele. Cine le da ? Functia de preot sau Duhul ?
Domnule draga, amestecati lucrurile. De ce faceti asta nu inteleg, din moment ce tocmai teologia catolica este cea care a impartit lucrarile preotesti in Taine si ierurgii.

Eu nu arunc cu cuvinte. V-am explicat, am expus o idee. Pur si simplu nu ma intereseaza ce dogme proclama Papa Bartolomeu XVI-lea. In trecut au mai fost proclamate cateva dogme care arata cam cat de infailibila este functia.

Dupa parerea dumneavoastra, episcopul cand este hirotonit primeste si infailibilitatea. Deci toti episcopii eretici au proclamat de fapt adevaruri?
Reply With Quote
Vechi 15.04.2010, 15:16:38
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Nu orice episcop, ci doar cel al Romei, iar infailibilitatea, inca o data, nu se refera la orice idee teologica pe care o expune Papa.

Doi la mana, nu amestec nimic, am incercat doar sa evidentiez ca in biserica nu exista si nu se poate face distinctia categorica intre functie si Duhul Sfant.

Daca acceptam ca o actiune supranaturala face ca, in virtutea functiei ecleziastice cu care e investit, un preot oricat de pacatos, sa poata celebra Sfntele Taine, de ce nu putem accepta ca tot o manifestare supranaturala poate feri o persoana investita cu alta functie de erori dogmatice in anumite imprejurari ?

Am impresia ca ortodocsi si protestantii, carora infailibilitatea papala le sta ca un os in gat, aleg sa interpreteze total gresit aceasta dogma, ceva de genul "Daca sunt Papa, pot sa spun ce vreau, orice am eu chef sa spun e corect"

In realitate, infailibilitatea trebuie privita ca un soi de limitare. Papa este oprit, legat, impiedicat sa spuna, in anumite situatii si conjuncturi, ce vrea el. Din moment ce epoca revelatiei publice a trecut, nu se mai pune problema ca Papa sau altcineva sa mai vina cu noi adevaruri de credinta, ci doar sa interpreteze corpusul de cunostinte pe care le avem deja, ir infailibilitatea o vad ca pe un fel de masura de siguranta.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2010, 15:36:56
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Nu orice episcop, ci doar cel al Romei, iar infailibilitatea, inca o data, nu se refera la orice idee teologica pe care o expune Papa.

Doi la mana, nu amestec nimic, am incercat doar sa evidentiez ca in biserica nu exista si nu se poate face distinctia categorica intre functie si Duhul Sfant.

Daca acceptam ca o actiune supranaturala face ca, in virtutea functiei ecleziastice cu care e investit, un preot oricat de pacatos, sa poata celebra Sfntele Taine, de ce nu putem accepta ca tot o manifestare supranaturala poate feri o persoana investita cu alta functie de erori dogmatice in anumite imprejurari ?

Am impresia ca ortodocsi si protestantii, carora infailibilitatea papala le sta ca un os in gat, aleg sa interpreteze total gresit aceasta dogma, ceva de genul "Daca sunt Papa, pot sa spun ce vreau, orice am eu chef sa spun e corect"

In realitate, infailibilitatea trebuie privita ca un soi de limitare. Papa este oprit, legat, impiedicat sa spuna, in anumite situatii si conjuncturi, ce vrea el. Din moment ce epoca revelatiei publice a trecut, nu se mai pune problema ca Papa sau altcineva sa mai vina cu noi adevaruri de credinta, ci doar sa interpreteze corpusul de cunostinte pe care le avem deja, ir infailibilitatea o vad ca pe un fel de masura de siguranta.
Aici e vorba de o diferenta de credinta, argumentele nu prea se incruciseaza.
Haideti sa expun si eu perspectiva ortodoxa:

1. Toti episcopii, haric, sunt egali
. Adica chiar daca Daniel este Patriarh, el nu are nimic in plus, ca revarsare a harului preotesc fata de orice alt episcop ortodox.

2. Sinodul este infailibil. Aici vorbim de totalitatea episcopilor adunati in sinod, dupa modelul apostolic.

Daca Petru de ex. ar fi avut infailibilitate doar el - si daca ar fi avut primatul papal - formularea de la Sinodul Apostolic din anul 50 de la Ierusalim nu ar fi fost "Parutu-s-a Duhului Sfant si noua". Infailibilitatea a fost data catre toti membrii sinodului, adunati in numele lui Hristos.

Hristos Insusi a ales acest mod, tocmai pentru ca nu un singur om sa I se substituie.

3. Episcopul Romei este doar un episcop. Pentru noi, ortodocsii, Papa nu e decat Episcopul Romei. Ar putea avea, sa zicem, un primat de onoare, caci Roma a fost capitala Imperiului Roman, dar atat.

Iata de ce pozitiile noastre sunt atat de divergente, nu pentru ca noua ne-ar fi frica, ci pentru ca avem alte conceptii si alta organizare a Bisericii.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2010, 17:39:36
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
1. Toti episcopii, haric, sunt egali[/b]. Adica chiar daca Daniel este Patriarh, el nu are nimic in plus, ca revarsare a harului preotesc fata de orice alt episcop ortodox.

2. Sinodul este infailibil. Aici vorbim de totalitatea episcopilor adunati in sinod, dupa modelul apostolic.

.
Nici nu ai trecut de punctul doi si te-ai contrazis :)

Episcopii fiind oameni, spui tu, sunt egali, supusi greselii, dar in momentul in care-i pui la gramada intr-un sinod devin INFAILIBILI, cum vine asta? :))
Reply With Quote
Vechi 15.04.2010, 19:10:58
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Arrow

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Nici nu ai trecut de punctul doi si te-ai contrazis :)

Episcopii fiind oameni, spui tu, sunt egali, supusi greselii, dar in momentul in care-i pui la gramada intr-un sinod devin INFAILIBILI, cum vine asta? :))
tu fiind budist n-ai cum sa pricepi chestii de "finete" ale lui Dumnezeu. pentru ca asa i-a placut lui Dumnezeu sa "rupa" mandria din firea umana nedand unuia TOATE darurile sale ci dandu-le fiecatuia cate unul astfel ca NICIODATA SINGUR sa ajunga la ADEVAR ci IMPREUNA cu fratii sai cu care vor forma TRUPUL BISERICII (CU TOATE DARURILE INDIVIDUALE UNITE INTR-UN SINGUR ORGANISM PERFECT )
Vechi 15.04.2010, 19:20:40
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

"Ortodoxie=catolicism=crestinism=fratie=iubire "

Nu cred ca exista semnul egal intre orodoxie si catolicism... Oricum observ ca aceasta problema este dureroasa pentru tine caci am intalnit acelasi gand si aceiasi ideie in trei topicuri...
Reply With Quote
Vechi 15.04.2010, 19:39:08
gata cu joaca gata cu joaca is offline
Junior Member

Data înregistrării: 05.04.2010
Implicit

daca aici cuvantul 'catolicism' inseamna ce insemna si inainte, atunci sunt perfect de acord :D

mai..... unii ii acuza pe altii ca sunt ingusti la minte, habotnici, fiindca refuza sa vada ortodoxia egala cu catolicismul... [fie ei catolici sau ortodocsi].
dar de fapt ei insisi sunt ingusti la minte refuzand sa inteleaga ca in realitate chiar EXISTA diferente intre religii... de la cele aparent nesemnificative pana la cele covarsitoare.

chiar cunosc catolici, si inflacarati si mai putin inflacarati, care ii acuza pe greco-catolici ca sunt [ma iertati de expresie] "cu c*ru in doua luntre"
daca nu cunoasteti, cautati, macar de curiozitate, si veti fi surprinsi cati catolici gandesc asa.

Last edited by gata cu joaca; 15.04.2010 at 19:55:21.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2010, 22:34:45
tigerAvalo9 tigerAvalo9 is offline
Banned

Data înregistrării: 28.03.2008
Locație: Galati
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gata cu joaca Vezi mesajul
daca aici cuvantul 'catolicism' inseamna ce insemna si inainte, atunci sunt perfect de acord :D

mai..... unii ii acuza pe altii ca sunt ingusti la minte, habotnici, fiindca refuza sa vada ortodoxia egala cu catolicismul... [fie ei catolici sau ortodocsi].
dar de fapt ei insisi sunt ingusti la minte refuzand sa inteleaga ca in realitate chiar EXISTA diferente intre religii... de la cele aparent nesemnificative pana la cele covarsitoare.

chiar cunosc catolici, si inflacarati si mai putin inflacarati, care ii acuza pe greco-catolici ca sunt [ma iertati de expresie] "cu c*ru in doua luntre"
daca nu cunoasteti, cautati, macar de curiozitate, si veti fi surprinsi cati catolici gandesc asa.

eu zic ca cei care se cred deja mantuiti sau foarte drepti,curati,luminati si adevarati inainte de judecata lui Dumnezeu este ingust la minte fara suparare.Sunt multi ortodocsi care gandesc ca mine si e normal,e o gandire foarte normala.Numai Hristos Dumnezeu are dreptul sa judece oamenii si sa spuna care sunt corecti,drepti si luminati.Pana atunci exista egalitate.Topicul asta nu s-a vrut a lupta care defapt e inutila pentru ca titlul topicului ramane adevarat.
Iar cand am vazut ortodocsi care spun ca romano si greco catolicii nu se vor mantui ci numai ortodocsii deja am dedus ca gandirea aceea e absurda ,ridicola si gresita.Iertare.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2010, 22:51:57
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tigerAvalo9 Vezi mesajul
Sunt multi ortodocsi care gandesc ca mine si e normal,e o gandire foarte normala.
Sincer vă spun și vă rog să nu vă supărați pe mine, eu sper din inimă că sunt cât mai puțini ortodocși care să pună semnul egal între catolicism și ortodoxie. Această idee, că nu ar exista diferențe (ori că ele sunt neglijabile), a fost numită "irenism" (eirenism) și nu e OK. Eu știu că sunt mulți în ultima vreme care gândesc așa (și numai așa putem să o considerăm normală, adică potrivit ecuației normal = foarte răspândit). Sunt mulți ortodocși și, din păcate, mulți catolici. Dar nu aceasta este învățătura noastră, ci e ceva de extracție modernist-protestantă. Noi, catolicii și ortodocșii în fidelitate față de tradiție, credem că Biserica lui Cristos nu este (numai) ceva de ordin nevăzut, ci este ceva vizibil, este o instituție. Așa cum Poporul Ales a fost ceva din domeniul vizibil, și nu făceau parte din Poporul Ales toți, oricât de drepți, ci numai cei care erau celor 12 patriarhi următori, tot așa este și în noul Popor Ales, care este Biserica: cei care sunt următori celor 12 noi patriarhi ai lui Cristos fac parte din ea, iar un "bun budist" nu face parte din Poporul Ales. Noi credem că nici cineva care este creștin rupt de Biserică nu face parte, în mod vizibil, din Poporul Ales.

De altfel, o constatare importantă pe care am făcut-o pe acest forum este că am regăsit și la ortodocși aceeași linie de fractură între tradiționalism și modernism, pe care o cunosc de la catolici.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Calatoria spre Ortodoxie si dinspre Ortodoxie ioanna Morala Crestina 76 14.06.2015 08:40:05
Despre iubire cu iubire dobrin7m Nunta 27 18.10.2011 14:22:52
Ce diferente sunt intre catolicism si ortodoxie? Bast-et Generalitati 18 16.10.2010 23:56:19
Puncte comune intre catolicism si ortodoxie PadreCory Biserica Romano-Catolica 17 12.04.2008 01:35:49