Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Hehehe, aici v-am prins ! Dacă ați avut norocul excepțional să dați peste un medic care explică pacienților mecanismele de acțiune, atunci aflați că nu la UNELE, ci la MAJORITATEA medicamentelor mecanismul de acțiune este necunoscut. Că tot ați dat un exemplu, mecanismul de acțiune al antitermicelor nu este cunoscut. Nu știm pe ce receptori și ce modificări moleculare produce o banală tabletă de Diclofenac. Și totuși, medicul, cu arta (sau, mă rog, cu știința sa exactă) o folosește. Un premiu Nobel din anii 90 s-a luat pe deslușirea mecanismului de acțiune a nitroglicerinei. Și totuși, nitroglicerina era folosită de mulți, mulți ani. Așa că spuneți medicului copilului dv că, dacă știe în ce fel scade temperatura antitermicul pe care îl administrează, e un candidat sigur la premiul Nobel. Nu altfel stau lucrurile în ceea ce privește cauzele bolilor. În peste 90 % din cazurile de hipertensiune arterială, mecanismul îmbolnăvirii este necunoscut. Noi mascăm această necunoaștere formulând diagnosticul de "hipertensiune esențială", ceea ce arată că nu știm, în mod esențial, despre ce este vorba. Ori de câte ori întâlniți într-un diagnostic termenii de "esențial", "primar", "idiopatic", "funcțional" sau "sine materia", să știți că este vorba de o boală de cauză necunoscută. Deci, dacă nu știm ce anume face ca un pacient să aibă banala hipertensiune arterială, dacă, de fapt, tratăm boli a căror apariție ne este necunoscută cu medicamente al căror mecanism de acțiune este necunoscut, vă întreb: mai aveți aceeași viziune despre "medicina ca știință" pe care o aveați ? Mai vedeți atunci aceeași diferență între medicamentul alopat cu mecanism de acțiune necunoscut și medicamentul homeopat, cu mecanism de acțiune la fel de necunoscut ?
|
Aceasta postare m-a nedumerit. Nu se stie cum actioneaza medicamentele contra febrei?
Nu ma simt confortabil sa dau explicatii medicale.. mi s-a vorbit totusi de inhibarea unor enzime care actioneaza in producerea prostaglandinelor (care, la randul lor actioneaza asupra hipotalamusului, au rol in termoreglare).. cam asa ceva. Daca nu am inteles este vina mea.
Deci poate nu se stie exact pe care receptori se fixeaza si cum anume actioneaza la nivel molecular, dar vorbim despre lucruri concrete: niste ibuprofen pe care-l vedem si ii recunoastem structura chimica, niste prostaglandine si alte enzime.. se pot urmari niste modificari etc...
Pe cand in cazul homeopatiei, daca eu si sotul ne tratam cu remedii homeopatice diferite.. si etichetele cad de pe flacoane.. este posibil ca prin analiza compozitiei chimice sa se afle al cui este fiecare flacon?