Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.07.2010, 23:21:54
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Scoțiene, gândești logic ești foarte aproape de adevăr. Din păcate, nu se pune pentru că ești un "eretic" de protestant! Introduci însă un nou element care nuanțează puțin problema. Acum vin eu și adaug (desigur "nu se pune" nici în cazul meu căci sunt o "buruiană" de sectant): chiar dacă lichidul din potir ar fi fost literalmente sângele lui Hristos, cine garantează că el se multiplică tot în mod literalist la fiecare hocus-pocus (hoc est meus corpus) duminical din bisericile istorice?
Te rog nu te baga singur in aceeasi oala cu Scotianul, cand nimeni altcineva nu o face.
Nu te flata singur.

Noi insa credem si Il rugam pe Hristos. Si aceasta este credinta noastra, pentru ca facem intocmai cum a spus El iar Duhul Sfant se pogoara si preface darurile.

Oricum e un pas inainte, admiti totusi un chiar daca.. Un soi de... chiar daca Hristos vorbea adevarul... :)

Last edited by Jane Says; 01.07.2010 at 23:24:11.
Vechi 01.07.2010, 23:22:58
Scotianul
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Scoțiene, gândești logic ești foarte aproape de adevăr. Din păcate, nu se pune pentru că ești un "eretic" de protestant! Introduci însă un nou element care nuanțează puțin problema. Acum vin eu și adaug (desigur "nu se pune" nici în cazul meu căci sunt o "buruiană" de sectant): chiar dacă lichidul din potir ar fi fost literalmente sângele lui Hristos, cine garantează că el se multiplică tot în mod literalist la fiecare hocus-pocus (hoc est meus corpus) duminical din bisericile istorice?
Trice,la ultima mea sinteza a propriei mele vieti,am ajuns la concluzia ca alerg spre Hell in galop :) asa ca nu prea mai conteaza daca spun o prostie in plus.Sincer>habar nu am cum sa raspund la intrebarea ta pt ca presupune o cultura ortodoxa care la mine e sublima da lipseste cu desavirsire.Uite ce patesc cand vorbesc:mi-ai dat tema de gandire.Ma retrag sa deliberez vorbind de unu singur prin casa:))Apropo>oameni buni,vedeti ca eu sunt amator asa ca luati ce spun cu multa prudenta.
Vechi 01.07.2010, 23:23:53
zorobabel zorobabel is offline
Banned

Data înregistrării: 28.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotianul Vezi mesajul
Este posibil,ca la Cina cea de Taina,Mantuitorul,prin gestul cu painea si vinul,sa fi reinoit Legamantul lui Moise in fata lui Dumnezeu,dar de data acesta in scop mantuitor si universal?
Uitati-va cu atentie la ce ma refer:

In Matei 26:27-28 se spune :,,Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: Beți dintru acesta toți,Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor."

In Exodul 24:7-8 se spune ,,După aceea, luând cartea legământului, a citit în auzul poporului; iar ei au zis: "Toate câte a grăit Domnul le vom face și le vom asculta!"După aceea, luând Moise sângele, a stropit poporul, zicând: "Acesta este sângele legământului, pe care l-a încheiat Domnul cu voi, după toate cuvintele acestea".

Moise face un legamint in fata lui Dumnezeu,utilizand in scop ritualic singele a 2 vieti ca sa pecetluiasca ascultarea neconditionata fata de poruncile Domnului(Legamantul)
Hristos face un legamint cu propriul sange,pt o noua Lege,cu scop mantuitor.

Dar ce se spune Mantuitorul in Matei 5:7-18>,,Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc.Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul și pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate."

Deci Mantuitorul nu venise sa anuleze ce facuse Moise,ci sa transforme(Legea cea noua),
sa-i dea o intindere universala spre diferenta de Moise unde avea o intindere ,,locala"(sa spunem).Dar Moise folosise sange real,fie si de animal.

Intrebare:daca acel vin nu ar fi fost sange>ar fi putut sa renoiasca Legamantul lui Moise?Cumva concluzia,fie si logica,este ca Mantuitorul nu putea folosi ceva in mod metaforic in acel moment.Moise folosise un sacrificu real.Mantuitorul avea nevoie de ceva la fel de real dar cu mult superiorropriul sange.Moise jertfeste niste animale pe cand Mantuitorul se jertfeste pe EL insusi.
Mentionez ca am citit extrem de multe opinii pe acesta tema dar eu inclin sa cred ca in acel pahar era chiar sangele Sau si asta nu trebuie sa creeze,adiacent,problema a doua trupuri pt ca acolo era trupul sau divin care pecetluia un nou Legamint dar pentru noi toti.

Ar exista un punct slab in opinia mea:la Moise nu apare painea.As spune ca Mantuitorul a pus aceea paine precum evrei au primit hrana divina in pustiu.Atunci ei erau cei hraniti dar acum Mantuitorul spune ,,Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mâncați, acesta este trupul Meu".
Faptul ca a binecuvantat painea ar fi un indiciu,in opiniea mea,ca el arata ca aceea hrana a propriului Sau trup era la fel de binecuvantata precum fusese hrana Domnului pt evrei in pustiu

Daca spun prostii astept argumente>ma gandesc de ceva vreme la ideea asta.
Sunt multe probleme in rationamentul tau. Sangele Domnului s-a varsat pe cruce, nu la cina cea de taina.Trupul Lui s-a frant la cruce, nu la cina cea de taina. Perdeaua din templu de la Sfanta Sfintelor nu s-a rupt la cina cea de taina ci dupa moartea pe cruce.
In al doilea rand nu poti vorbi de 2 trupuri. Hristos spune "Acesta este Trupul Meu", nu spune ca e unu din trupuri.
Vechi 01.07.2010, 23:25:14
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zorobabel Vezi mesajul
In al doilea rand nu poti vorbi de 2 trupuri. Hristos spune "Acesta este Trupul Meu", nu spune ca e unu din trupuri.
Tocmai de-aia era intocmai TRUPUL LUI.
Sau.. mintea?
Vechi 01.07.2010, 23:25:37
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Si faptul ca e absurd sau nu nu ma intereseaza: EL A ZIS SI NOI IL CREDEM.
Mai e o varianta pe care nu o iei in calcul. El a zis si noi am inteles gresit.
Vechi 01.07.2010, 23:26:27
Senior Member

Implicit

Citat:
Mai e o varianta pe care nu o iei in calcul. El a zis si noi am inteles gresit.
Ba da fix varianta aceasta o iau in calcul. Ca El a zis si voi ati inteles gresit. Respectiv nu ati crezut ce-a spus.

Noi, mai prosti asa, cum ne stii, L-am crezut intocmai. Si stii cum e Hristos, fie tie dupa credinta ta :)
Vechi 01.07.2010, 23:28:32
Banned

Implicit

Citat:
Tocmai de-aia era intocmai TRUPUL LUI.
Sau.. mintea?
Pai trupul Lui era cel prezent acolo, cum sa iti explic? Sau explica-mi tu ce reprezenta prezenta fizica a lui Hristos daca painea era trupul Lui.
Vechi 01.07.2010, 23:30:16
Scotianul
Guest

Implicit

Citat:
Sunt multe probleme in rationamentul tau. Sangele Domnului s-a varsat pe cruce, nu la cina cea de taina.Trupul Lui s-a frant la cruce, nu la cina cea de taina. Perdeaua din templu de la Sfanta Sfintelor nu s-a rupt la cina cea de taina ci dupa moartea pe cruce.

Este doar o ipoteza dar atentie:Mantutorul nu spune:Luati si mancati ca si cum ar fi trupul meu.Spune direct>acesta este Trupul meu.Io daca iti spun,,Ia si bea apa"tu stii ca bei apa nu intelegi ,,Ia si bea ca si cum ar fi apa".Logic vorbind concluzia ar fi ca nu a vorbit metaforic.Gestul de a oferi era metaforic(din perspectiva reinoirii legamintului) dar cele 2 elemente(vinul si painea)nu erau deloc metaforice ci erau exact ce spunea.Asta reiese din adresarea lui directa.Nu prea a lasat loc de interpretare pe esenta.Pe gest merge comentariu pe partea ,,al Legii celei noi"dar pe esenta a fost destul de clar.Asa vad eu lucrurile,fie si la modul confuz.Ma rog,mi-am dat si eu cu presupusu..nu trageti in pianist.. :)

Last edited by Scotianul; 01.07.2010 at 23:34:04.
Vechi 01.07.2010, 23:30:47
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Adica eu ti-am dat citate din Mantuitor si tu vii aici cum ca nu e chiar asa.[...] Ma asteptam de la voi sa o cititi si sa o interpretati aiurea.
Ce interpretare aiurea mai dorești decât aceasta? De ce nu interpretați la fel de literalist și cuvintele Mântuitorului din Matei 18,8-9 ? Cu ocazia fiecărei spovedanii să vă tăiați câte o mână, câte un picior ori să vă scoateți câte un ochi?
Vechi 01.07.2010, 23:31:12
Senior Member

Implicit

Citat:
Pai trupul Lui era cel prezent acolo, cum sa iti explic? Sau explica-mi tu ce reprezenta prezenta fizica a lui Hristos daca painea era trupul Lui.
Eu nu am ce sa-ti explic, ca nu eu sunt Dumnezeu.
Dar cand Dumnezeu zice ceva, explicabil inexplicabil, ti-am spus ca Il credem..

Daca tu crezi ca era ceva cu neputinta la Hristos sau ca, repet, nasterea Sa, Invierea, Inaltarea, prefacerea apei in vin, vindecarile, invierea lui Lazar si restul erau EXPLICABILE, ...
Ce sa zic.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Noi avem nou martir mihaiB Stiri, actualitati, anunturi 9 07.11.2012 19:51:45
BOR, rabinii si cooperarea pentru "binele comun" Decebal Biserica Ortodoxa Romana 4 10.09.2012 21:07:28
Ce au miscarea legionara si musulmanismul in comun? mihailt Generalitati 14 02.11.2010 21:35:34
Avem Patriarh danyel Stiri, actualitati, anunturi 34 11.02.2009 22:03:42