Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.07.2010, 21:05:03
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pandion Vezi mesajul
Practicant sau ca toata lumea?
... de parcă practicanții ar face parte din alt regn. Ei nu sunt "ca toată lumea"?
Reply With Quote
Vechi 12.07.2010, 21:39:50
CalmDown CalmDown is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.07.2010
Locație: Satu-Mare, România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de postasul. Vezi mesajul
Din cate inteleg, pentru dvs., cercetarea Sfintei Scripturi, reprezinta o perspectiva "reductionista". Adica, invataturile Domnului Iisus Hristos si ale sfintilor apostoli (care se gasesc numai in Sfanta Scriptura), reprezinta prea putin pentru dvs.

P.S. Ceva ma face sa cred ca nu cunoasteti Sfanta Scriptura (sau o cunoasteti foarte putin). In general, cei care nu cunosc Scriptura, o considera "reductionista". Cei care o cunosc, sunt uimiti de imensitatea invataturilor pe care le revarsa.
Așa trebuie să citiți: "soluții înguste (reducționiste în plan scriptural)" sau în traducere "în ceea ce privește Scripturile, soluțiile date de toate acele culte pe la care am fost sunt reducționiste". Dar observați ce economie de cuvinte am făcut când am ales prima modalitate de exprimare. Vă rog citiți cu atenție.

Cât despre Sfânta Scriptură, îndrăznesc să o reduc la Cuvântul - Dumnezeu, adică Iisus Hristos, Domnul și Mântutitorul nostru. Cuvântul - Dumnezeu există din veci ca a Treia Persoană a Sfintei Treimi (adică, în afara timpului), pe când Cuvântul lui Dumnezeu (scris) este temporal, are o existență în istorie. Și până la scrierea insuflată a Scripturii de către Duhul Sfânt, ce a fost, dragul meu frate rătăcit? Cum au crezut toți până la Moise? Dar nu vreau să intru în polemică. Oricum, cunosc răspunsurile lipsite de substanță logică și argumentativă.

Doamne ajută!

P.S. Cât despre ceva mă face să cred...? Vă rog să-mi precizați ce anume, nu care cumva să cred că diavolul profită de naivitatea noastră și-și bagă coada pe aici.

Last edited by CalmDown; 12.07.2010 at 21:42:57.
Reply With Quote
Vechi 12.07.2010, 21:43:52
88hharalambos 88hharalambos is offline
Member

Data înregistrării: 29.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
De zis vor putea zice, însă n-o vor putea demonstra. Nu există dovezi că sfinții apostoli s-ar fi închinat la Maria, sfinți, moaște, icoane (ca să dau doar câteva exemple concrete), etc.
dar exista ''dovezi ''că sfinții apostoli nu s-ar fi inchinat la sf fecioara Maria, sfinți, moaște, icoane ...etc?
Reply With Quote
Vechi 12.07.2010, 21:44:52
Member

Implicit

Citat:
... de parcă practicanții ar face parte din alt regn. Ei nu sunt "ca toată lumea"?
ei ,daca nu sti,nu sti!
daca ar fi ca toata lumea,n-ar fi practicanti.

Last edited by 88hharalambos; 12.07.2010 at 21:48:54.
Reply With Quote
Vechi 12.07.2010, 21:53:00
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de 88hharalambos Vezi mesajul
dar exista ''dovezi ''că sfinții apostoli nu s-ar fi inchinat la sf fecioara Maria, sfinți, moaște, icoane ...etc?
Da. Odată ce le-au interzis altora să se închine oamenilor, normal că nici ei nu se închinau. Profanarea mormintelor și închinarea la cadavre era de neimaginat pentru un evreu, iar reprezentările în scop de închinare erau interzise prin porunca a II-a. Ei se închinau doar lui Dumnezeu, acesta este lucrul cel mai important de reținut.
Diversiuni de genul "dar există dovezi că sfinții apostoli nu s-ar fi închinat soarelui, lunii, stelelor?" sunt puerile...
Reply With Quote
Vechi 12.07.2010, 21:56:23
Banned

Implicit

Citat:
ei ,daca nu sti,nu sti!
daca ar fi ca toata lumea,n-ar fi practicanti.
Ca majoritatea ai vrut să zici....
Reply With Quote
Vechi 12.07.2010, 22:40:50
Member

Implicit

Citat:
Da. Odată ce le-au interzis altora să se închine oamenilor, normal că nici ei nu se închinau. Profanarea mormintelor și închinarea la cadavre era de neimaginat pentru un evreu, iar reprezentările în scop de închinare erau interzise prin porunca a II-a. Ei se închinau doar lui Dumnezeu, acesta este lucrul cel mai important de reținut.
Diversiuni de genul "dar există dovezi că sfinții apostoli nu s-ar fi închinat soarelui, lunii, stelelor?" sunt puerile...
eu n-am spus de inchinare la soare ,stele ,etc,noi vb de lucruri serioase.
si eu nu trec asa usor peste aceasta intrebare,repet:exista ''dovezi ''că sfinții apostoli nu s-ar fi inchinat la sf fecioara Maria, sfinți, moaște, icoane ...etc?

-vad ca sinteti strain de cunostinta faptului cum se salutau evreii intre ei ;fiecare salut la ei era si nelipsit de inchinaciune pina in briu,la fel ca chinejii,in general asiaticii ;inchinaciunea nu trebuie confundata cu prosternarea,numai cea din urma a fost oprita,dar mai mult dintr-o modestie personala ,nu sub forma de porunca obligatorie;exista o teologie explicabila in scriptura la acet capitol?asa cum exista despre inviere?,sau macar cum despre,tinuta femeilor?,care mie mi se pare mult mai lipsita de importanta.

iar daca nu sti ,forma de inchinaciune de azi ,tocmai de la evrei este luata,si ea este o forma de cinstire,de evlavie ,de cucernicie .

pai daca nu se profanau mormintele la iudei cum de a fost scos Iosif din mormint dupa 400 ani si dus in pamintul canaan.

voi aveti o problema de intelegere la termenul de ''inchinare'' in care il intelegeti ''literal'' prin acele plecaciuni ,iar noi intelegem prin inchinare'' o angajare sau dedicare a intregii vieti sub toate aspectele fata de poruncile Lui Hristos'',in care noi ii mai spunem si adorare si asta din urma i se cuvine numai si numai Lui Dumnezeu.

voi spuneti cadavre,tocmai ca aveti o placere sa defaimai/dispretuiti,noi spunem moaste=ramasite pamintesti si le mai spunem si sfinte pt ca nu contestam lucrarile Sfintului Duh asupra materiei in viata de acum ,marturia e tocmai nesticaciunea(in parte) de care dau dovada;voi contestati lucrarea de sfintire a trupurilor in viata de acum,si in parte aveti dreptate(adica este valabila afirmatia pt voi pt ca intr-adevar la voi nici nu este sfintire)
-acum intrebarea mea este: daca ramasitile pamintesti care pt voi nau nici o importanta ,cum de a inviat un om care din intimplare a fost aruncat peste osemintele proorocului Elisei?
-toate reprezentarile erau interzise prin poruncaa II - a ?
astept raspunsuri serioase la aceste intrebari.

Last edited by 88hharalambos; 13.07.2010 at 10:36:12.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2010, 13:56:28
Banned

Implicit

Citat:
eu n-am spus de inchinare la soare ,stele ,etc,noi vb de lucruri serioase.
La fel de serioasă (gravă) este și puparea și închinarea în fața lemnului, sticlei și varului (icoane) precum încinarea înaintea soarelui și lunii. Tot fărădelege e, călcarea Legii (porunca a II-a din Lege):

26. "Ori când vedeam soarele în strălucirea lui și luna înaintând cu măreție,
27. A fost inima mea amăgită în taină și am dus eu mâna la gură, ca s-o sărut?
28. Și aceasta ar fi fost o mare fărădelege, fiindcă aș fi tăgăduit pe Dumnezeul cel Preaînalt." (Iov 31)

Deși soarele și luna sunt creații ale lui Dumnezeu, doar gândul de a le trimite o sărutare e considerat o mare fărădelege. Cu atât mai mare fărădelege este puparea creației omului (icoana)!

Citat:
si eu nu trec asa usor peste aceasta intrebare,repet:exista ''dovezi ''că sfinții apostoli nu s-ar fi inchinat la sf fecioara Maria, sfinți, moaște, icoane ...etc?
Având în vedere contextul cultural și religios în care trăiau sfinții apostoli, întrebarea de mai sus este de-a dreptul prostească.

Citat:
-vad ca sinteti strain de cunostinta faptului cum se salutau evreii intre ei ;fiecare salut la ei era si nelipsit de inchinaciune pina in briu,la fel ca chinejii,in general asiaticii ;inchinaciunea nu trebuie confundata cu prosternarea
Dacă contextul cultural și cutumele ar fi același în societatea contemporană poate n-ar fi atât de condamnabilă închinarea (am spus poate, căci ar fi multe de discutat aici). Dar contextul e total diferit, căci salutul și formele de respect astăzi arată cu totul altfel. Tu te pleci "până la brâu" înaintea primarului și te arunci în praf în fața președintelui țării?

Citat:
iar daca nu sti ,forma de inchinaciune de azi ,tocmai de la evrei este luata,si ea este o forma de cinstire,de evlavie ,de cucernicie .
Ceea ce știu este că evreii nu-și permiteau să se închine reprezentărilor ori să sărute cadavrele, iar dacă cineva își permitea o așa blasfemie era omorât cu pietre imediat!

Citat:
pai daca nu se profanau mormintele la iudei cum de a fost scos Iosif din mormint dupa 400 ani si dus in pamintul canaan.
Așa prevedea testamentul lui Iosif (Facerea 50,25). Aveți cunoștință de vreun sfânt să fi cerut așa ceva? Și apoi, una e strămutarea mormântului, și alta expunerea rămășițelor la acest adevărat bâlci cu îmbrânceli.

Citat:
voi aveti o problema de intelegere la termenul de ''inchinare'' in care il intelegeti ''literal'' prin acele plecaciuni ,iar noi intelegem prin inchinare'' o angajare sau dedicare a intregii vieti sub toate aspectele fata de poruncile Lui Hristos'',in care noi ii mai spunem si adorare si asta din urma i se cuvine numai si numai Lui Dumnezeu.
Hm... Noi avem probleme de înțelegere... Iată cu înțelege Hristos că trebuie să fie închinarea noastră:

23. "Dar vine ceasul și acum este, când adevărații închinători se vor închina Tatălui în duh și în adevăr, că și Tatăl astfel de închinători își dorește.
24. Duh este Dumnezeu și cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh și în adevăr." (Ioan 4)

Închinarea prin intermediul icoanelor, moaștelor, lumânărilor, apei sfințite, etc. seamănă a închinare în duh (ca să nu mai pomenim de și de adevăr)?

Citat:
intrebarea mea este: daca ramasitile pamintesti care pt voi nau nici o importanta ,cum de a inviat un om care din intimplare a fost aruncat peste osemintele proorocului Elisei?
Învierea este o minune pe care numai Dumnezeu o operează, nu forțele naturii sau obiectele neînsuflețite. Osemintele proorocului Elisei nu au fost ridicate la rang de "moaște", nefiind expuse la Templul din Ierusalim. Dacă ar fi fost așa (prin absurd), Hristos ar fi venit degeaba pe pământ, noi am fi fost mântuiți și înviați doar prin oasele lui Elisei...

Citat:
-toate reprezentarile erau interzise prin poruncaa II - a ?
astept raspunsuri serioase la aceste intrebari.
Toate reprezentările în scop de închinare, așa glăsuiește porunca a II-a din Decalog.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2010, 15:26:50
CalmDown CalmDown is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.07.2010
Locație: Satu-Mare, România
Implicit Scurt mesaj despre moaște și icoane

Citat:
La fel de serioasă (gravă) este și puparea și închinarea în fața lemnului, sticlei și varului (icoane) precum încinarea înaintea soarelui și lunii. Tot fărădelege e, călcarea Legii (porunca a II-a din Lege):

26. "Ori când vedeam soarele în strălucirea lui și luna înaintând cu măreție,
27. A fost inima mea amăgită în taină și am dus eu mâna la gură, ca s-o sărut?
28. Și aceasta ar fi fost o mare fărădelege, fiindcă aș fi tăgăduit pe Dumnezeul cel Preaînalt." (Iov 31)

Deși soarele și luna sunt creații ale lui Dumnezeu, doar gândul de a le trimite o sărutare e considerat o mare fărădelege. Cu atât mai mare fărădelege este puparea creației omului (icoana)!

Având în vedere contextul cultural și religios în care trăiau sfinții apostoli, întrebarea de mai sus este de-a dreptul prostească.

Dacă contextul cultural și cutumele ar fi același în societatea contemporană poate n-ar fi atât de condamnabilă închinarea (am spus poate, căci ar fi multe de discutat aici). Dar contextul e total diferit, căci salutul și formele de respect astăzi arată cu totul altfel. Tu te pleci "până la brâu" înaintea primarului și te arunci în praf în fața președintelui țării?

Ceea ce știu este că evreii nu-și permiteau să se închine reprezentărilor ori să sărute cadavrele, iar dacă cineva își permitea o așa blasfemie era omorât cu pietre imediat!

Așa prevedea testamentul lui Iosif (Facerea 50,25). Aveți cunoștință de vreun sfânt să fi cerut așa ceva? Și apoi, una e strămutarea mormântului, și alta expunerea rămășițelor la acest adevărat bâlci cu îmbrânceli.

Hm... Noi avem probleme de înțelegere... Iată cu înțelege Hristos că trebuie să fie închinarea noastră:

23. "Dar vine ceasul și acum este, când adevărații închinători se vor închina Tatălui în duh și în adevăr, că și Tatăl astfel de închinători își dorește.
24. Duh este Dumnezeu și cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh și în adevăr." (Ioan 4)

Închinarea prin intermediul icoanelor, moaștelor, lumânărilor, apei sfințite, etc. seamănă a închinare în duh (ca să nu mai pomenim de și de adevăr)?

Învierea este o minune pe care numai Dumnezeu o operează, nu forțele naturii sau obiectele neînsuflețite. Osemintele proorocului Elisei nu au fost ridicate la rang de "moaște", nefiind expuse la Templul din Ierusalim. Dacă ar fi fost așa (prin absurd), Hristos ar fi venit degeaba pe pământ, noi am fi fost mântuiți și înviați doar prin oasele lui Elisei...
Toate reprezentările în scop de închinare, așa glăsuiește porunca a II-a din Decalog.

Minunile lui Dumnezeu sunt prin oameni și pentru oameni: „Și tot sufletul era cuprins de teamă, căci multe minuni și semne se făceau în Ierusalim prin apostoli, și mare frică îi stăpânea pe toți.” (Faptele Apostolilor, II, 43)
Ba mai mult, Dumnezeu folosește adeseori mijloacele fizice (materiale) (omul e făcut din țărănă și Eva din coasta sa) ale acestei lumi pentru a „opera minuni”, cum spuneți: „Acestea zicând, a scuipat jos și a făcut tină din scuipat, și a uns cu tină ochii orbului.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, IX, 6) Și dacă Iisus Hristos „a scuipat jos și a făcut tină din scuipat" pentru vindecarea orbului, nu credeți că, cu atât mai mult, ar putea folosi rămășițele umane pentru înfăptuirea minunilor Sale și vindecarea oamenilor? Fiindcă moaștele, dragul meu frate rătăcit, tot tină = țărână înseamnă și „Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut pe om și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie.” (Facerea, II, 7)

Cine suntem să judecăm mijloacele prin care Dumnezeu alege să facă minuni? Iar cadavrele, dragul meu frate rătăcit, sunt doar „corpuri, trupuri neînsuflețite, ale unui om sau ale unui animal mort”, iar MOÁȘTE s.f. pl. (În religia creștină) Rămășițele mumificate din corpul unei persoane considerată sfântă; p. ext. veșmânt, parte de veșmânt sau orice alt obiect care a aparținut unei astfel de persoane (și căreia i se atribuie puteri supranaturale) [DEX, 1998]

Cât despre icoane (Icoană = s. v. imagine, înfățișare, reprezentare, viziune - Dicționar de sinonime, Mircea și Luiza Seche, Editura Litera Internațional, 2002), omul însuși este o icoană a Dumnezeului nostru: „Și a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peștii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietățile ce se târăsc pe pământ și tot pământul!” (Facerea, I, 26) și „Adam a trăit două sute treizeci de ani și atunci i s-a născut un fiu după asemănarea sa și, după chipul său și i-a pus numele Set.” (Facerea, V, 3)

Și noi, fiind "asemănarea și chipul" = imaginea, înfățișarea, reprezentarea = icoanele Dumnezeului nostru Cel în Treime Slăvit, nu sărutăm icoane când sărutăm fruntea copiilor noștri? Iar imaginea, înfățișarea, reprezentarea, icoana Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos este cu atât mai scumpă creștinului ce se află pe calea desăvârșirii și a mântuirii sale.

P.S.: Despre icoane și moaște, s-ar putea vorbi destule, dar dacă doriți să aflați mai multe (și sunteți sincer în demersul dvs.) aveți la îndemână internetul, dar și pe credincioșii Bisericii Ortodoxe, care nu-și pun atâtea probleme de cinstirea icoanelor și a moaștelor (le respectă și atât). Dar acestea sunt valabile doar dacă doriți cu adevărat să vă lămuriți și nu doar să discutați în contradictoriu și să furați din timpul de rugăciune al altora!

Last edited by CalmDown; 13.07.2010 at 16:33:43.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2010, 17:28:10
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CalmDown Vezi mesajul
Ba mai mult, Dumnezeu folosește adeseori mijloacele fizice (materiale) (omul e făcut din țărănă și Eva din coasta sa) ale acestei lumi pentru a „opera minuni”, cum spuneți: „Acestea zicând, a scuipat jos și a făcut tină din scuipat, și a uns cu tină ochii orbului.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, IX, 6) Și dacă Iisus Hristos „a scuipat jos și a făcut tină din scuipat" pentru vindecarea orbului, nu credeți că, cu atât mai mult, ar putea folosi rămășițele umane pentru înfăptuirea minunilor Sale și vindecarea oamenilor?
În cazul acesta lăsați-L pe Dumnezeu să opereze minunile cum vrea, când vrea și prin cine vrea; nu-I forțați mâna! După marile îmbulzeli de pe la moaștele din România, ar trebui să fim țara cu cele mai multe minuni/cap de locuitor. Din nefericire, suntem țara cea mai nenorocită din Europa. Poate tocmai de aia.

Citat:
Și noi, fiind "asemănarea și chipul" = imaginea, înfățișarea, reprezentarea = icoanele Dumnezeului nostru Cel în Treime Slăvit, nu sărutăm icoane când sărutăm fruntea copiilor noștri? Iar imaginea, înfățișarea, reprezentarea, icoana Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos este cu atât mai scumpă creștinului ce se află pe calea desăvârșirii și a mântuirii sale.
Înduioșătoare imagine, dar în același timp apropiată de definiția contemporană a idolului. Căci chiar și un copil poate deveni idol atunci când i se acordă o atenție exagerată, luând locul lui Dumnezeu. Cu atât mai mult o reprezentare, care la urma urmei nu are de-a face nimic cu Persoana Domnului Hristos.

Citat:
nu doar să discutați în contradictoriu și să furați din timpul de rugăciune al altora!
Dar să nu exagerăm... Cine și-a întocmit deja agenda rugăciunii, nu se lasă distras de o discuție în contradictoriu; iar cei ce neglijează această disciplină spirituală tot la fel se comportă în discuții: înjurând și blestemând "sectanții"...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cateva intrebari pentru neoprotestanti si protestanti. Seraphim7 Secte si culte 104 23.10.2022 00:36:38
Profeti adventisti NeInocentiu Secte si culte 592 07.05.2012 09:41:27
Cateva intrebari pentru sfintii preoti si crestini RafaelMiticaPitulice Despre Sfanta Scriptura 25 02.08.2011 09:01:17
Despre Penticostali, Baptisti, Adventisti danyel Secte si culte 741 11.08.2010 21:37:50