Marele inchizitor
Dupa cele scrise in cartea Fratii Karamazov,ma gandesc ca Dostoievski nu e pe plac catolicilor.Cateva fragmente,dialogul intre papa si Hristos:
„Tu ești? Tu? neprimind însă nici un răspuns, se grăbește să adauge: Taci, nu spune nimic. Ce ai putea să mai spui? Știu prea bine ce! Numai că tu n-ai dreptul să mai adaugi nimic la cele mărturisite odinioară. De ce ai venit atunci să ne tulburi? Căci venirea ta nu face decît să ne tul¬bure, cred că-ți dai seama. Știi tu însă ce o să se întîmple mîine? Eu nu te cunosc, și nici nu vreau să știu dacă ești tu acela sau semeni numai cu el; oricum ar fi, mîine am să te osîndesc și am să te ard pe rug, ca pe cel mai nelegiuit dintre eretici, și ai să vezi atunci cum norodul, care azi ți-a sărutat picioarele, la un singur semn al meu, se va repezi sâ adune tăciunii împrăștiați în jurul rugului tău spre a înteți focul, știi tu asta? Da, poate că știi", răspunde tot el tulburat, dus pe gînduri, cu ochii pironiți asupra deținutului.
- Și deținutul? Nu spune nimic? Se mulțumește doar să se uite la bătrîn și să tacă?
- E obligat în orice caz să tacă, răspunse Ivan, din nou cu zîmbetul pe buze. N-ai auzit ce i-a spus mai înainte bătrînul? că n-are dreptul să mai adauge nici un cuvînt la cele mărturisite odinioară. Dacă vrei, într-asta rezidă însăși esența catolicismului roman, așa cel puțin cred eu: „Tu i-ai încredințat totul papei, și deci, în momentul de față, totul se află în mîna lui; tu nu mai ai deocamdată ce căuta printre noi, nu ne mai tulbura, măcar pînă ce va să vină vremea de apoi". Asta o spun chiar ei, și nu numai c-o spun, dar o aștern pe hîrtie, cel puțin iezuiții. Am citit cu ochii mei, scris negru pe alb, de teologii lor.
„Mai ai tu dreptul oare să ne dezvălui fie și o singură taină a lumii din care vii?" îl cercetează mai departe bătrînul, ca tot el să-și răspundă pînă la urmă: „Nu, nu mai ai dreptul acesta, fiindcă nu trebuie să mai adaugi nimic la cele mărturisite cîndva, nici să le răpești oamenilor libertatea pentru care te-ai luptat din răsputeri cît ai fost aici pe pămînt. Orice lucru nou pe care l-ai vesti oamenilor ar atinge cumva libertatea lor de credință, căci ar lua înfățișarea unui miracol, și, după cîte știu, în urmă cu o mie cinci sute de ani pentru tine nu era nimic mai scump pe lume decît libertatea credinței. Nu spuneai chiar pe vremea aceea: «Vreau să fiți liberi cu adevărat»? Ai avut acum prile¬jul să-i vezi pe oamenii aceștia «liberi», rostește deodată bâtrînul, zîmbind dus pe gînduri. Ca să continue apoi, mâsurîndu-l cu o privire încruntată pe captivul său: Da, să știi că ne-a costat scump treaba asta, dar acum, am ajuns, în fine, să ducem, în numele tău, lâ bun sfîrșit misiunea noastră. Cincisprezece veacuri ne-am canonit cu libertatea asta, dar acum am isprăvit, da, da, am isprăvit o dată pentru totdeauna. Ce, nu crezi c-am isprăvit pentru totdeauna? Te uiți la mine blînd și nu vrei măcar să mă învrednicești cu un cuvînt de indignare? Cu toate astea, tocmai acum, poți să mă crezi, acum, în momentul de față, oamenii poartă în ei mai adînc ca oricînd înrădăcinată convingerea că sînt liberi, cu desâvîrșire liberi, deși chiar ei ne-au oferit libertatea lor, depunînd-o smeriți la picioarele noastre. Asta e ceea ce am izbutit noi sâ facem, dar, te întreb, asta e oare cu adevărat libertatea dorită de tine, libertatea pe care ai visat-o?"
|