Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.10.2010, 15:55:37
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de daniil96 Vezi mesajul
impartasirea numai in posturi e prea rara ... dar saptamanal e dificil pentru cei care sunt in lume (cu exceptia posturilor, atunci se poate si saptamanal)

practic cum procedezi tu? daca tii post 7 zile inainte si 3 dupa impartasire si te impartasesti saptamanal ... inseamna ca tii post continuu

daca insa nu tii post ... poti sambata sa nu tii post si duminica sa te impartasesti?
Cred ca ti-a dat raspunsul mai sus undeva.. plus pe alte threaduri, daca esti familiarizat cu forumul.
Sa stii ca in general (sunt si exceptii. nu stiu de Daniel777, dar banuiesc, din alte postari ca este onest cu el insusi - rara calitate.. mai bine il intrebi pe el cum face) cei ce vorbesc de impartasirea saptamanala NU sunt mari postitori, nu se opresc de la relatii conjugale in zilele acelea inainte/dupa impartasanie si.. mare atentie, NU se spovedesc inainte de fiecare impartasanie.

Trebuie sa ai mult discernamant.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 16:23:01
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
cei ce vorbesc de impartasirea saptamanala NU sunt mari postitori, nu se opresc de la relatii conjugale in zilele acelea inainte/dupa impartasanie si.. mare atentie, NU se spovedesc inainte de fiecare impartasanie.
Eu sunt un mare postitor, pentru ca am mare grija ce mananc chiar si cand nu este post. :) E si acesta un fel de a posti, nemancand otrava si toxinele pe care marea majoritate le ignora sub motivul ca "asta e, nu avem de ales, asta ni se ofera". Reclama: au aparut oua ecologice cu ZERO la Auchan si la Billa. :D

Despre relatiile conjugale: depinde cu cine esti casatorit. Oricum, in Duminica in care te impartasesti, ajunezi pana in momentul impartasirii de la mancare si de la orice altceva. Dupa aia, iarasi, depinde cum te-ai inteles cu partenerul conjugal. Daca esti casatorit cu cineva care nu e crestin, atunci mergi pe indemnul lui Pavel care este cat se poate de clar:

1 Corinteni 7:
12. Celorlalți le grăiesc eu, nu Domnul: Dacă un frate are o femeie necredincioasă, și ea voiește să viețuiască cu el, să nu o lase.
13. Și o femeie, dacă are bărbat necredincios, și el binevoiește să locuiască cu ea, să nu-și lase bărbatul.
14. Căci bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă și femeia necredincioasă se sfințește prin bărbatul credincios. Altminterea, copiii voștri ar fi necurați, dar acum ei sunt sfinți.

Daca esti casatorit cu un ortodox, atunci nu cred ca vei avea probleme in a face abstinenta de comun acord si in alte zile decat numai Duminica.

Cat despre spovedania inainte de impartasanie, este in functie de gravitatea pacatelor si de ceea ce iti spune duhovnicul. Normal ar trebui sa ne spovedim de fiecare data cand ne impartasim, insa in viata concreta a anului 2010, nu putem sa ne intalnim saptamanal cu preotul. Nici nu ar reusi sa-i spovedeasca pe toti in fiecare sambata. Dar, daca nu ne impartasim in fiecare Duminica, atunci incalcam Canonul 9 Apostolic si ne facem din ortodocsi eterodocsi.

Citat:
Trebuie sa ai mult discernamant.
1 Corinteni 11:
27. Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat față de trupul și sângele Domnului.
28. Să se cerceteze însă omul pe sine și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar.
29. Căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, osândă își mănâncă și bea, nesocotind trupul Domnului.

Daca cineva are un partener necredincios, inseamna ca nu mai are voie sa se apropie? Nicidecum, caci este chemat la sfintenie, pentru ca prin el sa se sfinteasca si familia lui. Putin curaj, doamnelor si domnilor, nu fiti speriati!

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 16:32:47
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Eu sunt un mare postitor, pentru ca am mare grija ce mananc chiar si cand nu este post. :) E si acesta un fel de a posti, nemancand otrava si toxinele pe care marea majoritate le ignora sub motivul ca "asta e, nu avem de ales, asta ni se ofera". Reclama: au aparut oua ecologice cu ZERO la Auchan si la Billa. :D
Nu cred ca acesta este post dimpotriva.
Si eu manac bio.. mancarea mea preferata este salata de rosii galbene cu avocado (fara gluma, cam asta manac zilnic).. Dar faptull ca acele rosii galbene bio costa intre patru si opt dolari pe kg + 1-2 dolari una bucata de avocado (nu traiesc in Romania).. transforma masa mea nu in post ci in patima a burtii.
Pentru ca acesti bani i-as putea da pomana si as putea manca paine.. si da, acesta ar fi post!

Cine cauta produsele bio in conditii in care cam 250 mii copii mor anual de foame potrivit statisticii unesco.. cred ca nu posteste. Parerea mea.

Nu pot dezvolta acum ,ma grabesc, dar am ajuns la concluzia ca cine se preocupa prea mult de calitatea alimentelor pe care le mananca isi face idol din asta si nu e post.. dimpotriva.

(spune rugaciune, fa o cruce pe mancare si o sa fie totul bine, indiferent ca e bio sau nu)
Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 16:41:28
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu cred ca acesta este post dimpotriva.
Si eu manac bio.. mancarea mea preferata este salata de rosii galbene cu avocado (fara gluma, cam asta manac zilnic).. Dar faptull ca acele rosii galbene bio costa intre patru si opt dolari pe kg + 1-2 dolari una bucata de avocado (nu traiesc in Romania).. transforma masa mea nu in post ci in patima a burtii.
Pentru ca acesti bani i-as putea da pomana si as putea manca paine.. si da, acesta ar fi post!

Cine cauta produsele bio in conditii in care cam 250 mii copii mor anual de foame potrivit statisticii unesco.. cred ca nu posteste. Parerea mea.

Nu pot dezvolta acum ,ma grabesc, dar am ajuns la concluzia ca cine se preocupa prea mult de calitatea alimentelor pe care le mananca isi face idol din asta si nu e post.. dimpotriva.

(spune rugaciune, fa o cruce pe mancare si o sa fie totul bine, indiferent ca e bio sau nu)
Eu traiesc in Romania si a manca sanatos nu este un lux. 10 oua eco cu codul "0" sunt 11 lei, comparativ cu alea care au codul "3" si costa 5 lei. Altfel, uneori le gasesc la tarani mult mai ieftine.

Trebuie sa avem grija de templul Lui Dumnezeu care cauta sa Se odihneasca in noi. Deci mare grija cu ce mancam, cat si cand.

Eu nu-mi fac nici un idol din calitatea mancarii. Am mai auzit argumentul asta ciudat. De fapt, depinde de constiinta fiecaruia. A mai zis cineva intr-o conferinta sa nu ne facem idoli din joburile noaste. Hai ma, fiti seriosi! Pastrati decenta ratiunii, ca altfel cadeti in extreme.

Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 16:46:46
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Ortodoxia are nevoie de o REGINDIRE MAJORA in privinta Impartasirii, si ca urmare trebuie sa deschida larg portile catre IMPARTASIREA IN MASA a credinciosilor si trebuie sa faca acest lucru pina nu o ia de tot pe aratura in acest sens unii preoti deja considerindu-se o palma mai sus ca Dumnezeu. Iubirea aproapelui nu-ti da acest drept. Deci la unii dintre ei lipseste ceva esential.
Vremurile s-au schimbat fundamental si este esential ca lumea in numar mare sa fie apropiata de Trupul si singele Domnului cit mai des indiferent daca s-au spovedit de doua sau de douazezi de ori in acel an!
Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 16:52:03
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Vremurile s-au schimbat fundamental si este esential ca lumea in numar mare sa fie apropiata de Trupul si singele Domnului cit mai des indiferent daca s-au spovedit de doua sau de douazezi de ori in acel an!
Andrei,

Impartasania trebuie sa fie cat mai deasa, insa nu oricum. Daca ai pacate pe constiinta, mergi si cauta-l pe duhovnic. Toate cu aprobarea lui. Eu, de exemplu, am comis-o... asa ca ieri nu m-am impartasit pentru ca nu l-am gasit pe parintele, dar sper sa ma spovedesc saptamana asta si Duminica sa indraznesc sa ma apropii de Sfintele Taine.

Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 19:28:15
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Mai Ionut,
Pe femei le pot intelege, ca deseori sunt ca niste gainuse speriate si de umbra lor, dar tu ai pretentia ca esti barbat, nu? Dintre barbati doar poponarii sunt cei care merg pe virfuri , dau din minute si se vaita mereu ca au calcat gresit sau nu stiu ce au gindit sau au spus.

Ai barbatie in tine si nu mai considera orice gind care-ti trece prin minte ca fiind pacat! Atit am sa-ti spun..
Ce, ai omorit sau ai violat pe cineva saptamina trecuta, nu!, atunci revino-ti din starea asta parca de gay, cu offf, si vaiii, nu am mincat rosioare galbene la prinz si ma bate Dumnezeu, sau nu am taxat biletelul la autobuz in primele 10 secunde si ma vede Dumnezeu, vai ...hai fuguta la Duhovnic ca altfel nu ma mai pot apropia de Impartasanie!

De aceea ti-am spus, joaca mai putine jocuri pe computer si lucreaza PUTERNIC LA A DEVENI BARBAT, deoarece asta nu vine de la sine!

Dumnezeu apreciaza cind vede la om BARBATIA de care vorbesc si se mindresc si Sfintii, nu un om transformat de unii preoti, intitutii si de societate intr-o cirpa de sters pe jos!
Am ghicit! Esti ateu!
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 19:49:12
daniil96 daniil96 is offline
Banned

Data înregistrării: 02.09.2010
Implicit

poate nu am fost suficient de clar ... nu sunt impotriva impartasirii dese ... sunt impotriva impartasirii fara o temeinica pregatire;

am gasit un text din Parintele Rafail Noica; si el este de acord cu deasa imparatasire ... dar repectand anumite reguli:

"Părintele Rafail Noica: Întâi aș vrea să îndemn pe toți frații să nu împărțim Biserica, să nu se “polarizeze” Biserica. Nu trebuie să gândim ca doi poli. Eu aș zice că cel mai drept ar fi să gândim ca școli diferite, pentru nevoi diferite. Eu nu știu de ce este așa, și las în mâinile Domnului, Care Singur știe să mântuiască pe om; dar s-ar putea ca în jurul Părintelui Cleopa Ilie să se mântuiască un anumit fel de om, iar în jurul Părintelui Ioan de la Recea, un alt fel de om – într-adevăr, nevoi diferite!
...
Alt gând pe care l-aș împărtăși fără zăbavă este că niciodată, în legătură cu nici un subiect, nu trebuie să uităm contextul deplin din care face parte elementul pe care îl gândim. În cele de mai sus, m-am nevoit să răspund cât de strict la însăși întrebarea pusă; însă nu trebuie uitat tot restul contextului vieții mântuirii în Biserică: rugăciunea, postul, mult-discutata “pregătire,” pocăința, sufletul, vecinicia, Dumnezeu. Cugetul Bisericii este. “întreagă-cugetare,” ; “întreagă” – și în sensul de “sănătoasă” (“întreg la minte”), și în sensul de integritate a viziunii. Fără aceasta, riscăm să ne împărțim în diferite tabere, “mâiniștii” sau “picioriștii,” uitând că este vorba de întregul trup, unde nici mâna, nici piciorul nu pot fi disprețuite. Riscăm să uitam că ce este important, în final, este că toți să ne întâlnim “la Poarta Raiului,” cum ne zicea Părintele Cleopa."
Reply With Quote
Vechi 05.10.2010, 15:42:29
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Rodica50 Vezi mesajul
Am ghicit! Esti ateu!
Gresit!
Sunt neo-ortodox!...asa cum de fapt sunt foarte multi, pragmatici, evita minciuna de sine si care aleg griul de neghina, insa prefera sa nu trimbiteze alegerea lor.
Crestinismul lucreaza!... insa nu hipnotic si mecanic asa cum din pacate crezi tu si cei ca tine. (
Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 18:11:57
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Implicit

Citat:
Eu nu cred ca e ortodoxa parerea ta. Se stie ca trupul este templul Duhului Sfant, asadar suntem datori sa avem grija de el cum putem mai bine - nu il tatuam, nu bagam in el piercinguri dar nici hrana care il omoara incet dar sigur, nu?
A cauta calitatea hranei nu are nimic in comun cu imbuibarea, poti manca 2 rosii bio pe zi si-n rest sa postesti, in vreme ce o paine intreaga unsa cu margarina te umple pana la refuz si tot post se cheama c-ai tinut (calitate versus cantitate)...

Doamne ajuta!
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim des sau rar? Va_iubesc Impartasania (Taina Euharistiei) 978 17.05.2017 02:29:00
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16