Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.10.2010, 11:13:40
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Zaharia,nu am inteles inca la ce anume te referi la acest firesc: act sexual normal implinit intre doi soti cu scopul nasterii de prunci sau daca poate avea loc si act sexual normal dpdv fizic in care cei doi sa urmareasca doar sa se bucure unul de celalalt?
Sau deranjeaza doar acele acte intime care sunt considerate de unii anormale:sexul oral,anal etc?
Cum consideri,spre exemplu,un act sexual normal,dar in care sunt incluse anumite fantezii sexuale: de exemplu,poate sotul doreste sa isi iubeasca sotia in padure,unde sa nu fie vazuti de nimeni,dar sa aiba ei parte de aceasta experienta inedita?E un pacat asa ceva?Daca da, de ce?
Intreb si eu,pentru ca inca nu imi sunt foarte clare delimitarile pe care le fac unii dintre voi...

Nu trebuie sa va intereseze parerile ,,unora dintre noi" ori a altora ! Ca ortodox ar trebui sa va intereseze cum sa traiti mai bine in litera si duhul Sfintelor canoane , cum sa le cunoasteti si sa le aplicati cit mai complet . Asta este cel mai mare interes al crestinului .
Va recomand deci sa studiati Sfintele canoane si ca sa nu va osteniti prea mult va dau eu lincul datator de viata :

http://www.canoaneortodoxe.net/can_sf_parinti.html

Bine ar fi sa cititi zilnic la ele si sa si aplicati ceea ce cititi . Abia atunci va veti putea mindri ca sunteti ortodox... daca sunteti .
Dar sa stiti ca nimic nu este obligatoriu in aceasta lume , totul este de genul : numai daca doriti ! Asa ca nu cred ca ar trebui sa-mi luati in nume de rau recomandarea !
Vechi 23.10.2010, 11:17:10
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Bine ar fi sa cititi zilnic la ele si sa si aplicati ceea ce cititi . Abia atunci va veti putea mindri ca sunteti ortodox... daca sunteti .
Dar sa stiti ca nimic nu este obligatoriu in aceasta lume , totul este de genul : numai daca doriti ! Asa ca nu cred ca ar trebui sa-mi luati in nume de rau recomandarea !
Din punctul meu de vedere crestinismul tine mai mult de traire si mai putin de teorie,insa aici fiind un forum,ne expunem niste pareri,de aceea,citindu-va postarile anterioare,anumite lucruri nu mi-au fost prea clare in felul in care vedeti lucrurile si prin urmare v-am pus niste intrebari ca sa ma lamuresc,la care inca nu mi-ati raspuns.
Bineinteles ca va multumesc pentru recomandare,insa as aprecia si daca am discuta deschis si as afla parerea dvs la cele expuse mai sus.Multumesc!
Vechi 23.10.2010, 12:44:03
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Din punctul meu de vedere crestinismul tine mai mult de traire si mai putin de teorie,insa aici fiind un forum,ne expunem niste pareri,de aceea,citindu-va postarile anterioare,anumite lucruri nu mi-au fost prea clare in felul in care vedeti lucrurile si prin urmare v-am pus niste intrebari ca sa ma lamuresc,la care inca nu mi-ati raspuns.
Bineinteles ca va multumesc pentru recomandare,insa as aprecia si daca am discuta deschis si as afla parerea dvs la cele expuse mai sus.Multumesc!
Parerea mea este parerea poruncita de canoane . Ce sa vorbesc mai mult . Si de as voi nu am ce si cum ! A trai practic , ca sa zic asa , nu inseamna sa nu avem reguli si principii si sa vietuim la libera alegere . Aceasta se numeste ,,vegetare" si nu vietuire ... desi si viata plantelor se supune numeroaselor reguli , altminteri mor, precum oamenii neascultatori !
Imi pare f. rau. Este cel mai concis raspuns pe care pot sa vi-l dau .
Vorbind f. deschis ma asteptam sa va satisfaca primul raspuns dar inteleg astfel ca ,,nu prea" sunteti un riguros !
Deci , lucrurile sunt simple : fiecare face ce voieste , parerea mea mai putin conteaza . Am detaliat anterior cit am putut !

Last edited by zaharia_2009; 23.10.2010 at 12:46:18.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2010, 17:02:33
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Parerea mea este parerea poruncita de canoane . Ce sa vorbesc mai mult . Si de as voi nu am ce si cum ! A trai practic , ca sa zic asa , nu inseamna sa nu avem reguli si principii si sa vietuim la libera alegere . Aceasta se numeste ,,vegetare" si nu vietuire ... desi si viata plantelor se supune numeroaselor reguli , altminteri mor, precum oamenii neascultatori !
Imi pare f. rau. Este cel mai concis raspuns pe care pot sa vi-l dau .
Vorbind f. deschis ma asteptam sa va satisfaca primul raspuns dar inteleg astfel ca ,,nu prea" sunteti un riguros !
Deci , lucrurile sunt simple : fiecare face ce voieste , parerea mea mai putin conteaza . Am detaliat anterior cit am putut !
Aduc aminte ca aici este,totusi,un forum.Lectura particulara pot face si eu,insa pe principiul unui dialog constructiv ma astept sa primesc niste opinii personale si nu doar citate din carti,oricat de valoroase ar fi ele din punct de vedere spiritual,moral etc.
Deci,este cat se poate de inteles de ce un asemenea raspuns nu poate lamuri pe cineva care cauta calea catre dialog si nu catre biblioteca,nu ca cea din urma nu ar fi folositoare!
Eu am postat pur si simplu o situatie,ipotetica,pentru ca nici un canon nu specifica exact aceste delimitari,deci,ca un frate crestin si in cunostinta de cauza,dupa cum doresti sa lasi sa se vada,puteai sa ma lamuresti.Este atat de greu sa ai o parere personala?
In fine,eu nu mai insist cu nimic sau poate vreun alt user o sa aiba bunavointa sa ma lumineze si pe mine,insa aceasta simpla atitudine a unora din voi,lipsita de blandete si bunavointa ma face sa imi pun anumite intrebari despre cat de autentica este aceasta ortodoxie pe care unii spun cu atata patos ca o traiesc,in schimb nu se feresc sa dea cu biciul in semenii si sa intzepe din inaltimea ortodoxiei lor pe "pacatosii si ereticii" care indraznesc sa puna intrebari sau sa aiba o parere diferita...
Vechi 23.10.2010, 17:13:08
cristina2012's Avatar
cristina2012 cristina2012 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2006
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Sa inteleg ca Biserica dumneavoastra nu defineste cu exactitate ce este pacat si ce nu ?

Nasol.

Inseamna ca, in pat, ortodoxul casatorit nu poate fi niciodata sigur daca ceea ce face nu il va duce cumva in iad ?

"Daca pun mana aici, e probabil ok.... dar daca nu e ?!.... Dar daca pun mana putin mai jos, e sigur desfranare, mai bine sa nu mai pun mana de loc !"
Ba din contra, Biserica Ortodoxa stabileste clar ca perversiunile (sex oral, anal, etc.) sunt pacat. Nu exista dubiu in aceasta privinta. Mai departe nu stiu daca e cazul sa se pronunte Biserica, rusinea e cea care trebuie sa ne atentioneze daca gresim, asa cum spunea un user undeva pe la inceputul subiectului. Fireste mai e si duhovnicul saracul.

Dintr-o discutie purtata pe forumul catolic, am inteles ca Biserica dvs nu defineste cu exactitate daca anumite perversiuni sunt pacat sau nu. Mai exact exista un teolog catolic ce s-a ocupat de teologia trupului, Cristopher West, dar nu toata lumea e de acord cu el, ca urmare am inteles ca de ceva timp si-a oprit activitatea. Acest teolog sustine la capitolul perversiuni ca orice (sodomie, gomorie) este permis atata timp cat actul se finalizeaza vaginal, deci nu se opune conceptiei. Tot odata, am inteles ca nu exista nici un act magisterial si nici o enciclica papala care sa spuna clar ca e voie, sau ca nu e voie, deci fiecare intelege ce vrea.
Pe forumul catolic, unii catolici au sustinut cu tarie ca e voie, altii ca nu e voie... deci nu as putea spune ca m-am lamurit.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2010, 19:54:52
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristina2012 Vezi mesajul
Mai exact exista un teolog catolic ce s-a ocupat de teologia trupului, Cristopher West, dar nu toata lumea e de acord cu el, ca urmare am inteles ca de ceva timp si-a oprit activitatea. Acest teolog sustine la capitolul perversiuni ca orice (sodomie, gomorie) este permis atata timp cat actul se finalizeaza vaginal, deci nu se opune conceptiei. Tot odata, am inteles ca nu exista nici un act magisterial si nici o enciclica papala care sa spuna clar ca e voie, sau ca nu e voie, deci fiecare intelege ce vrea.
În primul rând, acest Christopher West nu a făcut decât să prezinte publicului larg seria de meditații privind teologia trupului al căror autor este venerabilul părinte Ioan Paul al II-lea. Chiar dacă părerile particulare ale unui papă exprimate în scris nu sunt tocmai "act magisterial", ele sunt totuși mai mult decât opinia unui simplu laic. Ideea principală este, într-adevăr, cea enunțată de dv și la care m-am referit și eu în primele postări: mijloace ca felatio, cunnilingus, fetișism, anumite poziții, folosirea penelor ori altor accesorii etc etc sunt licite, atâta timp cât sunt folosite în vederea sau în întregirea actului matrimonial cu finalizare naturală.

În al doilea rând, "păcat" este ceea ce Biserica definește ca atare. Deci, în mod normal, Biserica nu definește în mod pozitiv, adică ceea ce este permis, ci în mod negativ, adică ceea ce este interzis. Așa cum Biserica nu a publicat niciodată un "Index al cărților permise", ci un "Index al cărților interzise", tot așa ar fi absurd să cerem Bisericii acte magisteriale cu liste cuprinzând ceea ce este permis soților în pat. Ceea ce avem este listă de lucruri interzise soților.

Citat:
Pe forumul catolic, unii catolici au sustinut cu tarie ca e voie, altii ca nu e voie... deci nu as putea spune ca m-am lamurit.
Păi, tot cam așa este și pe forumul ortodox. Vi se pare unitate de păreri ale celor care au menționat religia ortodoxă în dreptul numelui ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 23.10.2010 at 20:01:43.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2010, 20:02:06
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
În primul rând, acest Christopher West nu a făcut decât să prezinte publicului larg seria de meditații privind teologia trupului al căror autor este venerabilul părinte Ioan Paul al II-lea. Chiar dacă părerile particulare ale unui papă exprimate în scris nu sunt tocmai "act magisterial", ele sunt totuși mai mult decât opinia unui simplu laic. Ideea principală este, într-adevăr, cea enunțată de dv și la care m-am referit și eu în primele postări: mijloace ca felatio, cunnilingus, fetișism, folosirea penelor etc etc sunt licite, atâta timp cât sunt folosite în vederea sau în întregirea actului matrimonial cu finalizare naturală.

În al doilea rând, "păcat" este ceea ce Biserica definește ca atare. Deci, în mod normal, Biserica nu definește în mod pozitiv, adică ceea ce este permis, ci în mod negativ, adică ceea ce este interzis. Așa cum Biserica nu a publicat niciodată un "Index al cărților permise", ci un "Index al cărților interzise", tot așa ar fi absurd să cerem Bisericii acte magisteriale cu liste cuprinzând ceea ce este permis soților în pat. Ceea ce avem este listă de lucruri interzise soților.

[/quote]

Dar tu ce crezi, Mihnea, lui Hristos-Dumnezeu care lucruri ii sunt dragi la noi?Mi-a placut ce ai expus despre familia ta.Dar am contraziceri privind ideile expuse aici.Si exista o contrazicere si intre expunere si semnatura.Cu scuze.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 23.10.2010, 17:19:55
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Smile Chiar daca...

Citat:
Aduc aminte ca aici este,totusi,un forum.Lectura particulara pot face si eu,insa pe principiul unui dialog constructiv ma astept sa primesc niste opinii personale si nu doar citate din carti,oricat de valoroase ar fi ele din punct de vedere spiritual,moral etc.
Deci,este cat se poate de inteles de ce un asemenea raspuns nu poate lamuri pe cineva care cauta calea catre dialog si nu catre biblioteca,nu ca cea din urma nu ar fi folositoare!
Eu am postat pur si simplu o situatie,ipotetica,pentru ca nici un canon nu specifica exact aceste delimitari,deci,ca un frate crestin si in cunostinta de cauza,dupa cum doresti sa lasi sa se vada,puteai sa ma lamuresti.Este atat de greu sa ai o parere personala?
In fine,eu nu mai insist cu nimic sau poate vreun alt user o sa aiba bunavointa sa ma lumineze si pe mine,insa aceasta simpla atitudine a unora din voi,lipsita de blandete si bunavointa ma face sa imi pun anumite intrebari despre cat de autentica este aceasta ortodoxie pe care unii spun cu atata patos ca o traiesc,in schimb nu se feresc sa dea cu biciul in semenii si sa intzepe din inaltimea ortodoxiei lor pe "pacatosii si ereticii" care indraznesc sa puna intrebari sau sa aiba o parere diferita...
Cred ca mai frumos decat a spus-o Dumitru Staniloaie nu stim sa o spunem. Acesta a fost motivul- subiectul mi se pare foarte delicat si am vrut sa dau o parere autorizata. Articolul este de pe CrestinOrtodox- nu stiu sa creez un link- asta e tot.De aceea am invitat la rabdarea de a citi . In astfel de probleme nu se merge pe pareri- ci pe ceea ce este corect. Articolul este exceptional, in lumina Ortodoxiei, asa cum ar trebui inteleasa si cum este, dealtfel, Ortodoxia.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)

Last edited by Rodica50; 23.10.2010 at 17:24:28.
Reply With Quote
Vechi 24.10.2010, 08:24:40
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Rodica50 Vezi mesajul
Cred ca mai frumos decat a spus-o Dumitru Staniloaie nu stim sa o spunem. Acesta a fost motivul- subiectul mi se pare foarte delicat si am vrut sa dau o parere autorizata. Articolul este de pe CrestinOrtodox- nu stiu sa creez un link- asta e tot.De aceea am invitat la rabdarea de a citi . In astfel de probleme nu se merge pe pareri- ci pe ceea ce este corect. Articolul este exceptional, in lumina Ortodoxiei, asa cum ar trebui inteleasa si cum este, dealtfel, Ortodoxia.
Multumesc pentru raspuns,Rodica,nu sunt eu prea lamurita,tot imi pare ca pluteste o mare ambiguitate asupra subiectului,insa macar spusele tale sunt "rostite" cu blandete si se vede ca ai disponibilitate in comunicarea interumana.Multumesc!
Vechi 23.10.2010, 18:40:29
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Domnule, pe mine nu ma intereseaza sa discut deoarece nu am chef sa fac mincare , de exemplu, ca si din alte motive . Pe mine ma intereseaza sa marturisesc adevarul sau sa-l aflu din surse cit mai veridice. Asadar ne deosebim ! Inteleg sa facem vorbire scurta , clara si precisa si nu sa facem vorbarie. Daca voiai sa te lamuresti cu adevarat cautai sa afli inscrisurile cu adevaruri nu sa incepem sa discutam in contradictoriu . Asa ca pt. vorbaraie va propun sa va reorientati catre alt forumist dornic de ipoteze ! Daca nu studiati canoanele cum de v-ati facut deja o parere ? Inteleg ca nu sunteti dintre cei care primesc ca prohibite perversiunile sexuale . Atunci ce sa va urez ? Spor la placerile pe care in inima le sustineti . Vedeti ca nu au loc in aceiasi inima si sfintele canoane si si perversiunile ! Fiti dvs. blind cu spurcaciuni si cu ticalosii ! Chiar raspundeam unei surori ca despre asemenea lucruri este rusine sa si vorbesti dara-mi-te sa le si accepti si sa le practici sau sa stai la masa alaturi de un asemenea om pt. a discuta sau minca ! Ce nu este de inteles in acest demers sau ce este asa de dezarmant pt. dvs. ? Aparati-va pacatele !

Last edited by zaharia_2009; 23.10.2010 at 18:48:42.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Biserica ortodoxa marturiseste ca impreunarea din casatorie este foarte curata! mihailt Nunta 23 02.11.2010 21:03:03
permis biometric cosmin95 Generalitati 8 30.08.2009 16:11:12