Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #61  
Vechi 16.01.2011, 21:07:47
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 2.822
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Dumnezeu ne-a lasat porunca sa cinstim Ziua Domnului. Atat.
Atât, doar că ziua aceasta e sâmbăta de la Creație și până azi, oricât s-ar strădui diavolul să-I maimuțărească ziua sfântă în care S-a odihnit de toată lucrarea Zidirii.

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Conform Vechiului Testament, ziua de odihna, sambata, avea o justificare temeinica. Dar treaba nu era incheiata.
Nu cred să existe minciună mai mare cu privire la Creație! Însuși Dumnezeu constată la finalul Creației că treaba era încheiată și că "toate erau foarte bune". Chiar faptul că S-a odihnit în ziua a șaptea a Creației (sâmbăta) dovedește că treaba era încheiată. A spune că "treaba nu era încheiată" e ca și cum L-ai acuza pe Dumnezeu că este leneș (Se odihnește înainte de a-Și termina treaba), ori că e incompetent (face lucruri neterminate sau cu defecte).
Cu cât se încearcă o justificare a călcării sâmbetei, cu atât se adâncește încurcătura teologică ce rezultă de aci.

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Cum sa nu sarbatoreasca omul aceasta zi? Ziua Invierii si ziua Pogorarii Sfantului Duh, fara de care nimic nu s-ar putea sfinti! Numai leprosii nerecunoscatori ar putea face una ca asta. Leprosul recunoscator va cinsti ziua pogorarii Sfantului Duh
Ziua Învierii (16 Nisan) era prefigurată de "snopul de legănat"-prima roadă, iar ziua Pogorârii Duhului Sfânt (50 de zile mai târziu) prefigurată de Ziua Cincizecimii. Aceste două evenimente nu cădeau în fiecare an în ziua întâi a săptămânii, e deci absurd argumentul că "leprosul" trebuie să sfințească fiecare zi întâi a săptămânii. La care adăugați absența oricărei porunci în privința acestei "sfințiri" și obțineți o sărbătoare irelevantă (decât o dată la nu știu câți ani), o sărbătoare ne-hristică și ne-apostolică, legalizată de un împărat păgân.

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
si va fi alaturi de apostoli si de Maica Domnului la Sfanta Liturghie sa-i multumeasca lui Dumnezeu pentru toate, straduindu-se sa dobandeasca sanatatea sufletului si mantuire.
Absolut jenantă justificarea păzirii duminicii prin apelarea la apostoli și maica Domnului, despre care Evanghelia și epistolele Noului Testament spun că au păzit sâmbăta.

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
(transformata hristic in prima si a opta)
Jalnică această justificare, căci se știe: Dumnezeu a creat săptămâna de 7 (nu de 8) zile! Această încercare de statuare a ”octomânii” (în locul septi-mânii) are precedent (deși e posterioară găselniței ”6+1=8”) doar în săptămâna (de 10 zile) introdusă de guvernul ateu al Revoluției Franceze.
Reply With Quote
  #62  
Vechi 16.01.2011, 21:11:37
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 2.822
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
de ce numai in epistola catre evrei e atata tam-tam cu "odihna"?

Care e motivul pt. care le-a scris Sf.Pavel evreilor? Ce framantari aveau evreii increstinati, de a trebuit Sf. Pavel sa le trimita o epistola in care insista ad nauseam pe tema „Odihnei”, ( un intreg capitol (4), numai de odihna e vorba).

Si de ce ii tot compara pe evreii convertiti la Hristos cu evreii neconvertiti care tineau legea iudaica?
De ce in celelalte epistole adresate neevreilor nu se insista pe tema „zilei de odihna”?

Care ar fi traducerea AZ7 pt. Evrei 4,3? In special> ultimele cuvinte: „intemeierea lumii” . La ce se refera aceste cuvinte in contextul discutiei despre odihna?
„Pe când noi, fiindcă am crezut, intrăm în odihnă, precum s-a zis: "M-am jurat întru mânia Mea: nu vor intra întru odihna Mea", măcar că lucrurile erau săvârșite de la întemeierea lumii”.

si iarasi, Evrei 4,10-11 – la ce se refera? „Pentru că cine a intrat în odihna lui Dumnezeu s-a odihnit și el de lucrurile lui, precum Dumnezeu de ale Sale. Să ne silim, deci, ca să intrăm în acea odihnă, ca nimeni să nu cadă în aceeași pildă a neascultării”.
Oricât vi s-ar părea că Sf. Pavel aiurează, el vorbește despre odihnă/odihna spirituală a mântuirii și nu de odihna sabatului zilei a șaptea. Vi se pare că în Evrei 4 "se insistă pe tema „zilei de odihnă”", deoarece traducerea ortodoxă a fost voit coruptă. Încercați să urmăriți și versiunea Bibliei Ortodoxe Grecești, pentru că observ, cunoașteți greaca. Poate dă Domnul ca să se facă corectură și în acest sens, corectura zilei întâi a săptămânii (duminica) făcându-se tot după modelul Bisericii Ortodoxe Grecești.
Reply With Quote
  #63  
Vechi 17.01.2011, 01:46:23
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.742
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Oricât vi s-ar părea că Sf. Pavel aiurează, el vorbește despre odihnă/odihna spirituală a mântuirii și nu de odihna sabatului zilei a șaptea. Vi se pare că în Evrei 4 "se insistă pe tema „zilei de odihnă”", deoarece traducerea ortodoxă a fost voit coruptă. Încercați să urmăriți și versiunea Bibliei Ortodoxe Grecești, pentru că observ, cunoașteți greaca. Poate dă Domnul ca să se facă corectură și în acest sens, corectura zilei întâi a săptămânii (duminica) făcându-se tot după modelul Bisericii Ortodoxe Grecești.
Tricesimus, incearca sa citesti, nu neaparat pt. a da reply. Nu asta intentionez, sa joc ping-pong cu cuvinte, nici sa impun ceva cuiva.

Respectarea Duminicii e mult mai profunda decat pare si sensul ei adanc nu sta in interpretarea sacadata a catorva versete dintr-o traducere „voit corupta”.

Incearca, te rog sa retii ca asa cum se intelege in Ortodoxie, mesajul Scripturii nu poate fi inteles deplin decat ca un tot unitar. Adevarul Scripturii e perfect, fara fisura ca un rotund.

Fiecare verset e ca o piesa intr-un urias puzzle sferic. Trebuie sa se potriveasca fiecare la locul ei. Si, ti-am mai zis parca, nu ne e de folos sa o stim pe dinafara daca n-o intelegem pe dinlauntru si daca nu sesizam ca relatarea despre FACEREA LUMII nu se poate desparti de relatarea despre REFACEREA LUMII al carei inceput e Invierea.

Tot ce pare contradictoriu in Biblie tine doar de faptul ca noi nu stim sa imbinam piesele astea de puzzle.

Si inca ceva atat de evident incat pur si simplu iti scapa: Oricat s-ar corecta traducerea romaneasca „voit corupta”, dupa originalul grecesc REZULTATUL ar fi acelasi. DOVADA: GRECII SUNT ORTODOCSI SI RESPECTA DUMINICA (prima zi a Vesniciei) , NU SAMBATA (a 7-a zi a saptamanii)!

Daca nici grecii nu au inteles Biblia, cu Septuaginta de necontestat si cu NT scris in greaca, atunci cum de sunt ortodocsi ca si noi care avem o „traducere voit corupta”?

Cum de 2000 de ani, grecii nu sunt adventisti, ci ortodocsi? Cum de nu-si cunosc grecii limba si nu si-au dat seama pana acum ca sunt in eroare, nerespectand Sambata ?

Am incercat sa-i explic colegului tau blajin, (insa el a fost banat si unele din raspunsurile mele au fost sterse odata cu postarile lui), ca toate diferentele de optica provin din marea erezie AZ7 ca sufletul e muritor. Inclusiv, chestiunea Duminicii.

Toate se leaga una de alta, si dupa cum i-am zis si lui, e enorm de mult de spus despre confuzia asta.

Daca chiar vrea cineva sa inteleaga detaliat care e temeiul pt. respectarea Duminicii (desi in mare s-a tot spus), e ABSOLUT esential sa se inceapa de la Facere si sa se priveasca Scriptura ca un glob fara fisura, in care totul e strans unit.

E mult, enorm de mult de spus. Dar mai ales e nevoie de urechi de auzit!
Daca esti dispus si te intereseaza, ai putea lua un mic punct de pornire, chiar daca fragmentar cum ma pricep si eu pt. ca mai apoi, sa aprofundezi.

N-am pretentia sa ne crezi pe noi ortodocsii pe cuvant, pur si simplu ma doare ca loviti ortodoxia fara sa o intelegeti in miezul ei, in perfecta concordanta cu Biblia greceasca care, dupa cum singur ai observat, nu e „voit corupta”.

Si ma mai doare faptul ca avem la dispozitie mii si mii de megabaiti de biblioteci virtuale si mii de biblioteci reale, pe care preferam sa le ignoram.

I-am zis si blajinului ca internetul cu tot cu forumul asta e o imensa sursa de raspunsuri pentru oameni care nu-si pun intrebari, care au impresia ca au inteles tot din Scriptura.
Scriptura e inca o mare enigma. Daca cineva are impresia ca a inteles tot, sa se mai gandeasca...
De ce crezi ca genereaza interpretari atat de diferite? Iar la atei, chiar total opuse fata mesajul ei?

Cartea Facerii ne comunica niste adevaruri cu o exactitate „meta-matematica”, „meta-metafizica”. E Meta-Metafizica in stare pura.
Fiind Cuvant al Celui ce este Cuvantul, e crystal clear ca trebuie sa ne apropiem de ea NUMAI in stare de smerenie , NUMAI dupa ce recunoastem launtric ca ne depaseste.

Pt. ca de fapt nu e apropierea de o carte, ci de o Persoana, in relatie cu celelalte ale Sf. Treimi.
Fiecare cuvant al Celui Necuprins e comprimat lingvistic in termeni umani imperfecti si e atat de condensat, incat o singura propozite tainuieste in ea un univers ale carui margini, pur si simplu se indeparteaza de indata ce avem falsa impresie ca le-am atins si ca am inteles tot.

Numai daca incepem sa avem insomnii pe tema asta, putem scapa din autosuficienta si autosiguranta pe care ne-o da ignoranta.(Asta mi-o zic mie. Daca ti se potriveste si tie, ia-o de buna). Si aici ma refer mai ales la faptul ca noi vrem sa pricepem niste realitati dumnezeiesti cu o minte limitata care nu intelege decat raportat la sistemul nostru de referinta limitat Spatiu/Timp.

Ori, esentialul Scripturii si al intregului Univers e INVIEREA, insa acest eveniment e o realitate de dincolo de spatiu si timp (limitat impartit in secunde, minute, ore, zile, saptamani). E strans legata de scopul lui Dumnezeu de dinainte de a fi supus materia spatiului si timpului, asa cum il percepem noi acum.

La Dumnezeu, ziua a 7-a nu e o zi de 24 de ore. Nici „odihna” nu tine doar 24de ore. Dumnezeu e in afara Timpului.
Nici Invierea nu e un eveniment de o zi. Odata cu Invierea, Umanitatea intra iar in timpul sacru de dinainte de pacat. In acel timp sacru ne cheama si pe noi sa intram in odihna Lui. In acel timp sacru putem intra Duminica (cu sufletul curatit) in misterul de dincolo de timp pe care il deschide Liturghia Ortodoxa.

Scuze, pt. postarea prea lunga.
Hristos Domnul sa ne lumineze!
Reply With Quote
  #64  
Vechi 17.01.2011, 02:46:06
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.742
Implicit

[quote=tricesimusquintus;322914]
Să ne bucurăm în fiecare zi de 16 Nisan (ziua de Paște în care a înviat Domnul). Problema e că nu în fiecare an această dată cade duminica...QUOTE]



Daca Invierea e un eveniment care nu trebuie comemorat in fiecare Duminica, ci in 16 Nisan (indiferent in ce zi a saptamanii cade), care e motivul pt. care primii crestini se strangeau in prima zi a saptamanii pt. frangerea painii (care e legata de Cina cea de taina )?

De ex., Apostolul Pavel in Troa, intr-o zi „oarecare” de Duminica, ce a facut?

O zi de Duminica, care nu era 16 Nissan , pt. ca ni se spune cu un rand mai sus, ca era dupa terminarea sarbatorii Azimelor (care are loc intre 14-23 Nisan), cand Pavel a plecat cu corabia din Filipi spre Troa, unde a ajuns in 5 zile. Adica pe 28 Nisan: Fapte 20,6 „Iar noi, după zilele Azimelor, am pornit cu corabia de la Filipi și în cinci zile am sosit la ei în Troa, unde am rămas șapte zile.
„În ziua întâi a săptămânii (Duminică) adunându-ne noi să frângem pâinea, Pavel, care avea de gând să plece a doua zi, a început să le vorbească și a prelungit cuvântul lui până la miezul nopții” ( Fapte 20,7).

Intrebare pt. AZ7: de ce primii crestini au frant painea intr-o zi de Duminica dupa 28 Nisan? Ce comemoreaza crestinii la acea data? Ce a comemorat Sf. Pavel in acea zi de duminica in care a frant painea?
Cum respecta AZ7 acest episod al Sf. Pavel? . Frangerea painii intr-o zi de Duminica (in alta zi decat 16 Nisan-data Pastilor)?
Reply With Quote
  #65  
Vechi 17.01.2011, 06:13:15
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 2.822
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Tricesimus, incearca sa citesti, nu neaparat pt. a da reply. Nu asta intentionez, sa joc ping-pong cu cuvinte, nici sa impun ceva cuiva.

Respectarea Duminicii e mult mai profunda decat pare si sensul ei adanc nu sta in interpretarea sacadata a catorva versete dintr-o traducere „voit corupta”.

Incearca, te rog sa retii ca asa cum se intelege in Ortodoxie, mesajul Scripturii nu poate fi inteles deplin decat ca un tot unitar. Adevarul Scripturii e perfect, fara fisura ca un rotund.

Fiecare verset e ca o piesa intr-un urias puzzle sferic. Trebuie sa se potriveasca fiecare la locul ei. Si, ti-am mai zis parca, nu ne e de folos sa o stim pe dinafara daca n-o intelegem pe dinlauntru
Și eu pornesc de la aceeași premisă că Biblia e un tot unitar, iar interpretarea ei nu poate porni din citirea mecanică a unui singur verset. On topic, fără a mai filosofa inutil: în sprijinul păzirii duminicii, ortodoxia nu dispune nici măcar de acel singur verset care să ceară acest lucru. Toată dogma duminicală se bazează pe o poruncă omenească perfectă, fără fisură, ca un rotund. Acesta e singurul "adevăr" de care dispuneți.

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
REFACEREA LUMII al carei inceput e Invierea.
Refacerea lumii a început mult mai devreme, paradoxal de "mult mai devreme", încă dinainte de Facerea lumii (Apoc.13,8; Mat.25,34; Efes.1,4; 1 Petru 1,19-20)

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Si inca ceva atat de evident incat pur si simplu iti scapa: Oricat s-ar corecta traducerea romaneasca „voit corupta”, dupa originalul grecesc REZULTATUL ar fi acelasi. DOVADA: GRECII SUNT ORTODOCSI SI RESPECTA DUMINICA (prima zi a Vesniciei) , NU SAMBATA (a 7-a zi a saptamanii)!

Daca nici grecii nu au inteles Biblia, cu Septuaginta de necontestat si cu NT scris in greaca, atunci cum de sunt ortodocsi ca si noi care avem o „traducere voit corupta”?

Cum de 2000 de ani, grecii nu sunt adventisti, ci ortodocsi? Cum de nu-si cunosc grecii limba si nu si-au dat seama pana acum ca sunt in eroare, nerespectand Sambata ?
La întrebarea ta nu pot să răspund. Voi putea răspunde doar când voi fi în stare să înțeleg cum de marea majoritate a oamenilor merge pe calea cea largă, și atât de puțini aleg calea îngustă ce duce spre Cer. Argumentul majorității nu "ține de cald" decât în Iad.

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Am incercat sa-i explic colegului tau blajin, (insa el a fost banat si unele din raspunsurile mele au fost sterse odata cu postarile lui), ca toate diferentele de optica provin din marea erezie AZ7 ca sufletul e muritor. Inclusiv, chestiunea Duminicii.
Este punctul tău de vedere, îl pot respecta, însă nu sunt de acord cu el. Diferența aceasta de optică este dată de ochelarii speciali numiți "Sf.Tradiție". Prin prisma Scripturii, nemurirea sufletului e marea erezie (nu doar a ortodoxiei, ci și a majorității religiilor păgâne).

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Daca chiar vrea cineva sa inteleaga detaliat care e temeiul pt. respectarea Duminicii
Nu există temei pentru călcarea unei porunci dumnezeiești, există doar justificări inutile. Când Dumnezeu cere "Adu-ți aminte de ziua sâmbetei ca s-o păzești", oricât de amnezic aș fi nu pot spune "am temei să păzesc duminica"! Incongruența celor două fraze este evidentă.

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
La Dumnezeu, ziua a 7-a nu e o zi de 24 de ore. Nici „odihna” nu tine doar 24de ore. Dumnezeu e in afara Timpului.
Din nefericire, noi suntem în timp, iar săptămâna a fost creată special pentru noi (cum și sâmbăta a fost creată pentru om Marc.2,27), e absurdă ideea unei săptămâni atemporale. Și încă ceva: nu confunda odihna sabatului cu odihna spirituală a mântuirii de care vorbește Sf. Pavel în Evrei 4. Porunca a IV-a din Decalog se ocupă concret de regimul muncii și al odihnei omului, nu de înalte noțiuni de soteriologie.

Last edited by tricesimusquintus; 17.01.2011 at 06:15:16.
Reply With Quote
  #66  
Vechi 17.01.2011, 06:19:09
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 2.822
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Daca Invierea e un eveniment care nu trebuie comemorat in fiecare Duminica, ci in 16 Nisan (indiferent in ce zi a saptamanii cade), care e motivul pt. care primii crestini se strangeau in prima zi a saptamanii pt. frangerea painii (care e legata de Cina cea de taina )?

De ex., Apostolul Pavel in Troa, intr-o zi „oarecare” de Duminica, ce a facut?

O zi de Duminica, care nu era 16 Nissan , pt. ca ni se spune cu un rand mai sus, ca era dupa terminarea sarbatorii Azimelor (care are loc intre 14-23 Nisan), cand Pavel a plecat cu corabia din Filipi spre Troa, unde a ajuns in 5 zile. Adica pe 28 Nisan: Fapte 20,6 „Iar noi, după zilele Azimelor, am pornit cu corabia de la Filipi și în cinci zile am sosit la ei în Troa, unde am rămas șapte zile.
„În ziua întâi a săptămânii (Duminică) adunându-ne noi să frângem pâinea, Pavel, care avea de gând să plece a doua zi, a început să le vorbească și a prelungit cuvântul lui până la miezul nopții” ( Fapte 20,7).

Intrebare pt. AZ7: de ce primii crestini au frant painea intr-o zi de Duminica dupa 28 Nisan? Ce comemoreaza crestinii la acea data? Ce a comemorat Sf. Pavel in acea zi de duminica in care a frant painea?
Cum respecta AZ7 acest episod al Sf. Pavel? . Frangerea painii intr-o zi de Duminica (in alta zi decat 16 Nisan-data Pastilor)?
Eu nu am sugerat să comemorați 16 Nisan, am spus doar că dacă tot comemorați Învierea, faceți-o la data corectă nu în fiece duminică, data respectivă necăzând în fiecare an duminica. Nerespectând principiul acesta, ați putea pur și simplu să prăznuiți Cina Domnului în fiecare joi, deoarece Cina cea de Taină a avut loc într-o zi de joi! Asta pentru că asociați atât de insistent duminica de "frângerea pâinii".
Sensul celorlalte întrebărilor se pierde, deoarece apostolii nu frângeau pâinea doar în prima zi a săptămânii, ci în fiecare zi (Fapte 2,46). Suprapunerea acestui exemplu al lor peste dogma justificativă a ortodoxiei ar duce la un calendar cu 365 de zile de odihnă! Vezi cum consecvența duce în acest caz doar la absurd?
Reply With Quote
  #67  
Vechi 17.01.2011, 16:23:43
antoniap
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Eu nu am sugerat să comemorați 16 Nisan, am spus doar că dacă tot comemorați Învierea, faceți-o la data corectă nu în fiece duminică, data respectivă necăzând în fiecare an duminica. Nerespectând principiul acesta, ați putea pur și simplu să prăznuiți Cina Domnului în fiecare joi, deoarece Cina cea de Taină a avut loc într-o zi de joi! Asta pentru că asociați atât de insistent duminica de "frângerea pâinii".
Sensul celorlalte întrebărilor se pierde, deoarece apostolii nu frângeau pâinea doar în prima zi a săptămânii, ci în fiecare zi (Fapte 2,46). Suprapunerea acestui exemplu al lor peste dogma justificativă a ortodoxiei ar duce la un calendar cu 365 de zile de odihnă! Vezi cum consecvența duce în acest caz doar la absurd?
Dand sfaturi ortodocsilor cand si cum sa praznuiasca Invierea, e ca si cum ai incerca sa le vinzi gheata eschimosilor. Nu e cazul sa ne ,,ajuti" sa subminam sarbatoarea Invierii.

Sapatamana ortodoxa incepe cu cinstirea Sfintiilor Arhangheli Mihail si Gavriil, continua cu cinstirea Sfantului Ioan Botezatorul si a altor sfinti in functie de hramul bisericii, a Sfintelor Patimi, a Preasfantei Nascatoare, si culmineaza cu cinstirea Sfintei Invieri.

Ce propui de fapt? Sa renuntam la Sfanta Liturghie? Al cui avocat esti?
Reply With Quote
  #68  
Vechi 17.01.2011, 17:40:22
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.060
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Scriptura spune clar că Hristos a murit și înviat o singură oară iar această Jertfă unică e arhi-suficientă mântuirii noastre (Evrei 9,27.28). Deci dacă nu comemorați, ci "reactualizați" inutil Învierea în zi duminică, nu știu cui mai ajută... E teribil să fii și călcător al Poruncii Divine (porunca a IV-a din Decalog) și necinstitor al Învierii Unice a Domnului Iisus Hristos! Eu nu sunt pus să judec acest lucru căci Domnul e singurul judecător, dar dacă aș fi eu în situația aceasta, nu mi-ar mai rămâne decât să aștept înfricoșat Judecata Finală (Evrei 10,27)...
Tocmai ca asta nu se intelege in teologia protestanta prin anamneza- reactualizare, Hristos nu mai moare si nu mai Inviaza de nenumarate ori, ci se prelungeste in stare de Jertfa si Inviere pentru fiecare dintre noi, devenind contemporan cu fiecare dintre noi.
Reply With Quote
  #69  
Vechi 17.01.2011, 20:50:16
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 2.822
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Dand sfaturi ortodocsilor cand si cum sa praznuiasca Invierea, e ca si cum ai incerca sa le vinzi gheata eschimosilor. Nu e cazul sa ne ,,ajuti" sa subminam sarbatoarea Invierii.

Sapatamana ortodoxa incepe cu cinstirea Sfintiilor Arhangheli Mihail si Gavriil, continua cu cinstirea Sfantului Ioan Botezatorul si a altor sfinti in functie de hramul bisericii, a Sfintelor Patimi, a Preasfantei Nascatoare, si culmineaza cu cinstirea Sfintei Invieri.

Ce propui de fapt? Sa renuntam la Sfanta Liturghie? Al cui avocat esti?
Eu nu propun nimic, doar vreau să spun că nu pot fi prostit ușor cu filosofeală teologhicească de doi bani. O fi ortodoxia veche de 2.000 de ani (deși după alte surse nu are mai mult de 1.000), însă între timp Biblia e la îndemâna oricui inclusiv în limba sursă. Oamenii nu mai pot fi duși de nas că Hristos a înviat în fiece duminică din anul 31, ci doar în una, ori că Hristos a desființat păzirea sâmbetei. Orice om poate citi în Scriptură că nu așa stau lucrurile. În rest, puteți păzi la fel de bine joia (căci joi s-a frânt pâinea pentru prima dată), pe mine nu mă afectează cu nimic. Eu am ales să ascult de porunca lui Dumnezeu, nu a oamenilor - oricât de mari sfinți ar fi trecuți în calendar! Păstrați-vă în continuare Sfânta Tradiție și Dumnezeu să vă lumine!
Reply With Quote
  #70  
Vechi 17.01.2011, 21:30:48
antoniap
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Eu nu propun nimic, doar vreau să spun că nu pot fi prostit ușor cu filosofeală teologhicească de doi bani. O fi ortodoxia veche de 2.000 de ani (deși după alte surse nu are mai mult de 1.000), însă între timp Biblia e la îndemâna oricui inclusiv în limba sursă. Oamenii nu mai pot fi duși de nas că Hristos a înviat în fiece duminică din anul 31, ci doar în una, ori că Hristos a desființat păzirea sâmbetei. Orice om poate citi în Scriptură că nu așa stau lucrurile. În rest, puteți păzi la fel de bine joia (căci joi s-a frânt pâinea pentru prima dată), pe mine nu mă afectează cu nimic. Eu am ales să ascult de porunca lui Dumnezeu, nu a oamenilor - oricât de mari sfinți ar fi trecuți în calendar! Păstrați-vă în continuare Sfânta Tradiție și Dumnezeu să vă lumine!
Ia stai putin! Cu ce scop scrii pe acest forum? Ca sa ne insulti? Ponegreste Ortodoxia pe forumul apartinand confesiunii tale, te rog. Nu cred ca mai avem ce discuta.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 16:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 16:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 09:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 17:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 12:56:11