Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.02.2011, 14:46:27
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Cred ca ne-am inteles gresit: eu ziceam ca nu este credinta ortodoxa a spune ca ar fi unii care intra in iad si nu mai au nici o sansa sa iasa, chiar cu rugaciunile, pomenile etc noastre.
Ba uite ca eu am citit recent, am luat nr. 7 de la Biserica, "Despre viata viitoare", tiparita cu aprobarea Sfantului Sinod, in care scrie asa:
"Chinurile celor pacatosi presupun: toate puterile sufletului vor fi atunci intepenite, caci osanda lui Dumnezeu va fi ce mai grea, sub a carei apasare pacatosii isi vor vedea toata slabiciunea mintii, a vointei si a simtirii, pe care au avut-o pe pamant." ; "Chinurile de dupa judecata din urma sunt mai mari, pentru ca sunt suferite si de trup, negresit ca ele nu sunt numai sufletesti. Trupul care a cautat aici numai placere, fugind de durere, trebuie sa-si ia atunci si el rasplata, care consta in dureri vesnice cum nu ne putem inchipui"
"UNII dintre ei pot scapa de acolo (iad) prin rugaciunile Bisericii si ale fiecaruia dintre noi, precum si prin milosteniile nostre ptr. ei." ; "Rugaciunile folosesc numai sufletelor acelora c are au plecat de aici nu de tot moarte, ca madulare a Bisericii, ci avand in ele o anumita credinta ca radacina a virtutilor si oarecare eforturi de a dezvolta in virtuti, celor ce au savarsit, asadar, unele fapte bune ca inceput al virtutilor si al slabirii patimilor, dar nu au facut binele asa de statornic sau atat de mult timp, incat sa fi ajuns la deprinderi bune. Deci celor care au avut o oarecare obisnuinta a binelui."
Vechi 07.02.2011, 15:01:21
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Am gasit si o explicatie legata de purgatoriu...
Intre rai si iad nu exista loc de mijloc, pentru ca nu exista om care sa se afle exact la mijlocul intre necuratie si virtute. Daca ar fi un om cu totul nehotarat, acela n-ar fi vrednic de Dumnezeu.
"plansul si scrasnirea dintilor" nu trebuie intelese ca pricinuite de pocainta, ci de disperare. E disperarea neputintei de a schimba ceva. Chinurile ar putea curati sufletul numai daca ar putea naste in el o pocainta, o innoire. Dar puterile sufletului sunt legate, sunt paralizate"legandu-i mainile si picioarele"(Matei 22:13). Aceasta se spune si in Sfanta Scriptura "Si in iad cine te va lauda pe tine" (Psalmul 6,5) sau "nu cei morti Te vor lauda pe Tine Doamne, nici toti cei ce se pogoara in iad" (Psalmul 113, 25)
Vechi 07.02.2011, 16:13:24
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Deci se pare ca talharul s-a mantuit, insa nu a ajuns in Imparatia Lui Hristos, ci in Rai.
E și comic și trist să constat că distincția dintre purgatoriu și rai/iad este considerată heterodoxă, în schimb distincția de acest fel, între împărăția lui Dumnezeu și rai este considerată ortodoxă.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 07.02.2011, 16:37:56
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
E și comic și trist să constat că distincția dintre purgatoriu și rai/iad este considerată heterodoxă, în schimb distincția de acest fel, între împărăția lui Dumnezeu și rai este considerată ortodoxă.
Pai nici eu nu sunt de acord cu ce zice Florin.
De unde a constatat el ca sunt diferite? Dupa nume?
Exista doar doua locuri, din punct de vedere ortodox, rai si iad, existand trepte de fericire in rai dupa cum a zis insusi Hristos " in casa Tatalui Meu multe locasuri sunt" (Ioan 14:2) precum si trepte in iad "Iar sluga aceea care a stiut voia stapanului sau si nu s-a pregatit, nici nu a facut dupa voia lui va fi batuta mult, iar cea care nu a stiut, dar a facut cele vrednice de batai, va fi batuta putin (Luca 12: 47-48)
Vechi 07.02.2011, 16:40:50
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Nu stiu cat de ortodoxa este, ramane sa descoperim prin citatele pe care le pot oferi cei care se pricep. Cert este ca:

Luca 7, 28
"Între cei născuți din femei, nimeni nu este mai mare decât Ioan; dar cel mai mic în împărăția lui Dumnezeu este mai mare decât el."

Dumneavoastra credeti ca Purgatoriul ne va face mai mari decat Ioan Botezatorul?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2011, 16:49:34
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Pai nici eu nu sunt de acord cu ce zice Florin.
De unde a constatat el ca sunt diferite? Dupa nume?
Exista doar doua locuri, din punct de vedere ortodox, rai si iad, existand trepte de fericire in rai dupa cum a zis insusi Hristos " in casa Tatalui Meu multe locasuri sunt" (Ioan 14:2) precum si trepte in iad "Iar sluga aceea care a stiut voia stapanului sau si nu s-a pregatit, nici nu a facut dupa voia lui va fi batuta mult, iar cea care nu a stiut, dar a facut cele vrednice de batai, va fi batuta putin (Luca 12: 47-48)
Incercati va rog, pentru curiozitatea mea, sa rezolvati problema pe care am pus-o in postarea numarul 200. Am adus citate din Noul Testament.

Unde vor merge cei care nu au avut contact cu crestinismul (vorbesc de cei nascuti dupa intemeierea Bisericii) si au murit nebotezati daca in Imparatia Cerurilor nu au acces cei nenascuti din nou? Unde vor merge cei care nu sunt desavarsiti ca pruncii? Unde vor merge cei care nu sunt mai mari ca Ioan Botezatorul?

Va rog sa-mi raspundeti cat mai clar, daca puteti cu citate din Sfintii Parinti sau din Scripturi.

Reply With Quote
Vechi 07.02.2011, 17:48:29
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

"Toata firea va fi nu cum a fost cand a fost zidita, materiala si sensibila, ci se va preface la invierea cea de obste si va deveni o locuinta nemateriala si duhovniceasca si mai presus de orice simtire... Toata lumea aceasta va fi mai presus de orice cuvant si de orice intelegere. Fiind duhovniceasca si dumnezeiasca, se va uni cu lumea de sus si va deveni un alt paradis duhovnicesc, IERUSALIMUL CERESC, fiindca s-a facut asemenea cu cele ceresti si s-a unit cu el" (Sfantul Simeon Noul Teolog)
Deci.. nu vor fi doua zone diferite, se vor uni.
Scopul va fi : "robia stricaciunii, ca sa fie partasa la libertatea slavei fiilor lui Dumnezeu"(Rom. 8:21)
Nu exista o diferentiere intre dreptii care se vor mantui "Cele ce ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit si la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gatit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El." (I Cor. 2:9)
"Dumnezeu va fi toate in toti" (I Cor. 15:28). "Caci daca nu ni Se va face Hristos in toate, inseamna ca Imparatiei Cerurilor si bucuriei din ea ii lipseste ceva si este nedesavarsita. Adica daca Hristos nu li Se face tuturor dreptilor: si haina, si cununa, si incaltaminte, si bucurie, si dulceata, mancare , bautura, masa, pat, odihna si frumusete nepovestita a vederii, [...] de lipseste un bine chiar numai cuiva din cei ce locuiesc acolo, indata lipsa acelui bine va da loc la intristare si intra intristarea in mijlocul celor ce se bucura." (Sfantul Simeon Noul Teolog)
Fericirea Raiului vine din petrecerea cu Dumnezeu, sfintii ingeri, cu sfintii in lumina si slava Lui Hristos (Matei 8:11, Luca 13: 28-29, Evr 12: 22-23, Ioan 14:3, Luca 16:23, II Tim. 2:12).
Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Unde vor merge cei care nu au avut contact cu crestinismul (vorbesc de cei nascuti dupa intemeierea Bisericii) si au murit nebotezati daca in Imparatia Cerurilor nu au acces cei nenascuti din nou? Unde vor merge cei care nu sunt desavarsiti ca pruncii? Unde vor merge cei care nu sunt mai mari ca Ioan Botezatorul?.
La prima intrebare nu stiu sa raspund.
La cele doua, acelasi raspuns, dat de Iisus Mantuitorul, care a zis ca exista trepte de fericire "In casa Tatalui Meu multe lacasuri sunt". Deci este vorba despre o singura Imparatie a lui Dumnezeu, un Rai, impartit in lacasuri.

Zic eu ca v-am raspuns. Daca nu sunteti lamurit, sunt dispusa sa va lamuresc (in limita cunostintelor).

Last edited by dianagroza; 07.02.2011 at 18:00:20.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2011, 18:30:35
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit Lamuriri "cel mai mic in imparatia lui Dumnezeu este mai mare decat el"

Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca "teologul cel mai inalt e mai mic decat cel de pe urma dintre ingeri". El face aceasta afirmatie pentru ca rezuma "imparatia cerurilor" la lumea ingerilor, caci Imparatia cerurilor nu era inca deschisa oamenilor in vremea lui Ioan. Astfel, Sfantul Ioan este mai mic decat orice inger.
Reply With Quote
Vechi 08.02.2011, 10:28:08
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca "teologul cel mai inalt e mai mic decat cel de pe urma dintre ingeri". El face aceasta afirmatie pentru ca rezuma "imparatia cerurilor" la lumea ingerilor, caci Imparatia cerurilor nu era inca deschisa oamenilor in vremea lui Ioan. Astfel, Sfantul Ioan este mai mic decat orice inger.
Interesanta idee. Dar esti de acord ca Imparatia Cerurilor s-a deschis si oamenilor dupa ce Hristos S-a jertfit pentru noi?

Reply With Quote
Vechi 08.02.2011, 11:02:23
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Mai exista si versiunea ca Raiul este un loc temporar pana la Apocalipsa, dupa care va fi infiintata Imparatia Cerurilor. Nu cred in asa ceva.

Sa revenim.

Citat:
"Toata firea va fi nu cum a fost cand a fost zidita, materiala si sensibila, ci se va preface la invierea cea de obste si va deveni o locuinta nemateriala si duhovniceasca si mai presus de orice simtire... Toata lumea aceasta va fi mai presus de orice cuvant si de orice intelegere. Fiind duhovniceasca si dumnezeiasca, se va uni cu lumea de sus si va deveni un alt paradis duhovnicesc, IERUSALIMUL CERESC, fiindca s-a facut asemenea cu cele ceresti si s-a unit cu el" (Sfantul Simeon Noul Teolog)
Deci.. nu vor fi doua zone diferite, se vor uni.
Daca cele doua zone se vor uni, nu rezulta de aici ca se vor contopi in acelasi lucru. Va fi un Cer nou si un Pamant nou. Cerul nu este Pamant si nici Pamantul nu este Cer.

Citat:
Scopul va fi : "robia stricaciunii, ca sa fie partasa la libertatea slavei fiilor lui Dumnezeu"(Rom. 8:21)
Nu exista o diferentiere intre dreptii care se vor mantui "Cele ce ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit si la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gatit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El." (I Cor. 2:9)
De unde ai tras concluzia asta?!

Citat:
"Dumnezeu va fi toate in toti" (I Cor. 15:28). "Caci daca nu ni Se va face Hristos in toate, inseamna ca Imparatiei Cerurilor si bucuriei din ea ii lipseste ceva si este nedesavarsita. Adica daca Hristos nu li Se face tuturor dreptilor: si haina, si cununa, si incaltaminte, si bucurie, si dulceata, mancare , bautura, masa, pat, odihna si frumusete nepovestita a vederii, [...] de lipseste un bine chiar numai cuiva din cei ce locuiesc acolo, indata lipsa acelui bine va da loc la intristare si intra intristarea in mijlocul celor ce se bucura." (Sfantul Simeon Noul Teolog)
Sfantul Simeon Noul Teolog este unul din cei trei Sfinti cu supranumele de Teolog. Nu indraznesc sa comentez ceea ce a spus el aici, daca intr-adevar e un citat din scrierile lui.

Citat:
Fericirea Raiului vine din petrecerea cu Dumnezeu, sfintii ingeri, cu sfintii in lumina si slava Lui Hristos (Matei 8:11, Luca 13: 28-29, Evr 12: 22-23, Ioan 14:3, Luca 16:23, II Tim. 2:12).
Corect.

Citat:
La prima intrebare nu stiu sa raspund.
La cele doua, acelasi raspuns, dat de Iisus Mantuitorul, care a zis ca exista trepte de fericire "In casa Tatalui Meu multe lacasuri sunt". Deci este vorba despre o singura Imparatie a lui Dumnezeu, un Rai, impartit in lacasuri.

Zic eu ca v-am raspuns. Daca nu sunteti lamurit, sunt dispusa sa va lamuresc (in limita cunostintelor).
Multe locasuri nu poate insemna ca sunt suficiente, ca in mod sigur sunt destule pentru absolut toti oamenii. Acest verset mai degraba ne arata ca sunt locasuri diferite in casa Tatalui. De ce zic asta? Deoarece ni s-a revelat existenta mai multor Ceruri (minim noua, dupa cum spune Sfantul Dionisie Areopagitul). Acestea sunt populate de multe feluri de ingeri, unii mai aproape de Dumnezeu (Serafimii), altii mai aproape de oameni (ingerii pazitori). Se vede de aici diversitatea lumii spirituale. Mai mult, nu toti oamenii sunt la fel. Unii se apropie mai mult de Dumnezeu, altii mai putin. In functie de capacitatea cu care ei insisi se vor afla capabili de a iubi, Il vor descoperi pe Hristos mai mult sau mai putin. Altfel, Raiul ar fi un loc aproximativ comunist... Similar cu lumea ingerilor, observam ca si pe pamant avem ierarhii in Biserica. Dumnezeu se descopera oamenilor, ca si ingerilor, mai mult unora si mai putin altora. Si unora prin altii imbunatatiti.

Ce inseamna dar ca in Ceruri exista cete de sfinti? Sau cete de ingeri? Adevarat, acolo nu mai avem sus si jos, dreapta si stanga, insa nu toti sunt egali sau identici. Slava Lui Dumnezeu ni se da functie de posibilitatea noastra de a o accepta. Evident ca realitatea de dupa ramane pentru noi o taina, insa macar sa avem o idee despre ce poate fi vorba in cele ce vor urma.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Exista o rugaciune care o putem zice inainte de a citi din Sfanta Scriptura? mela me Rugaciuni 6 10.04.2014 20:28:30
Sfanta Scriptura EDI Despre Sfanta Scriptura 0 09.06.2008 14:19:49
Sfanta Scriptura danyel Despre Sfanta Scriptura 22 12.11.2007 23:39:18
Sfanta Scriptura Dodi Despre Sfanta Scriptura 6 24.03.2007 03:27:38