Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.02.2011, 21:51:45
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Ei bine, chestiunea aceasta trebuie s-o rezolvați singur cu Sf. Sinod al BOR. Și după ce i-ați lămurit, puteți să luați la rând și celelalte biserici ortodoxe surori.
A cincea oara, fata de calendarul evreiesc este ziua intai. Dar noi nu mai sarbatorim ziua in care a cazut mana, ci invierea Domnului. Pentru ca numai adventistii sustin ca ziua in care a cazut mana e chiar ziua intai de la Facerea.
Citat:
Bine frate, scrie doar în română, dar să vedem cum te vei descurca cu celelalte sinonime, căci שַבָת (Shabbath) mai înseamnă și sâmbătă și săptămână... Vei traduce peste tot cu "odihnă
Si ti-am explicat ca odihna e peste tot, nu exista alte cuvinte. Sambata este un derivat de la ziua numita in evreieste "Odihna". Iar saptamana de sabat de Pastile evreiesti este tot saptamana de odihna. Deci se poate zice "ziua de odihna" si "saptamana de odihna".
Reply With Quote
Vechi 13.02.2011, 21:51:56
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de crocomau Vezi mesajul
O intrebare simpa: care este ziua a saptea in calendarul ortodox (intocmit dupa Sfanta Scriptura)?

Astept un raspuns la fel de simplu.

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Spuneti ca asteptati un raspuns, dar eu l-am dat de vreo trei ori. Ziua a saptea fata de calendarul evreiesc este ziua de sambata. Acesta era calendarul tinut de evrei acum 2000 de ani si a fost adoptat apoi de toata lumea. Desigur, fata de calendarul chinez este alta zi, sau fata de cel egiptean.
Dragă Cătăline, i-ai surclasat pe toți politicienii prin răspunsul acesta "simplu"!
Reply With Quote
Vechi 13.02.2011, 21:57:12
Banned

Implicit

Citat:
A cincea oara, fata de calendarul evreiesc este ziua intai. Dar noi nu mai sarbatorim ziua in care a cazut mana, ci invierea Domnului. Pentru ca numai adventistii sustin ca ziua in care a cazut mana e chiar ziua intai de la Facerea.
Cătăline dragă, eu cred că tu te ții de glume, căci refuz să cred că ești atât de opac la ce încerc să-ți explic... Înțelege că eu nu am treabă cu "ziua când a căzut mana", ci cu ziua sfințită și binecuvântată de Dumnezeu la Creație și care mai apoi a fost transpusă în porunca a IV-a a Decalogului. Poruncă ținută -atenție mărită!- și de maica Domnului (Luca 23,56).
Reply With Quote
Vechi 13.02.2011, 22:24:54
Senior Member

Implicit

Citat:
O fac special pentru dvs. Rog să nu fiu blamat că mă repet
Chiar insist sa repetati, nu aveti de ce sa fiti blamat pentru asta.
Citat:
"El, Hristos a fost numit Domn al Sâmbetei pentru ca El a susținut sâmbăta ca pe ceva al Său. Hristos n-a desființat sâmbăta pe care El o ținea". (Tertulian - Contra lui Marcion, cartea a IV-a, cap.XII)

"Sâmbăta este odihna Domnului... ziua a șaptea este sâmbătă" (Chiril al Alexandriei - Scrieri; Închinarea și slujirea în duh și adevăr, traducere de Pr.Prof.Dr. Dumitru Stăniloae, Ed. IBM al BOR, București 1991, pag.236)

"La asiro-babilonieni, a șaptea zi era zi de odihnă" (Civilizația Asiro-Babiloniană de Constantin Daniel, București 1981, pag.309)

"Ziua a șaptea a făcut-o El zi sfântă, și a poruncit să înceteze orice muncă. Atunci s-a ridicat la orizont soarele întru slavă" (Document accadian - "Istoria Biblică, Vechiul Testament de Prof. A.P.Lopuhin, traducere de patriarhul Nicodim, vol.I, București 1944, pag.108)
Pai spuneti ca le repetati, dar nu ati observat ca v-am si raspuns la ele? Sau e doar un monolog, restul ne facem ca nu intelegem?
La asiro-babilonieni nu v-am scris de vreo 2-3 ori ca nu aveau saptamana in sens biblic? Ei tineau sarbatoarea la data fixa, in fiecare 7, 14, 21, 28 ale lunii. iar ultima perioada din luna avea 9 sau zece zile. Puteti gasi informatia oriunde pe net, inclusiv wikipedia.
Accadienii sunt stramosi ai babilonienilor, deci probabil e aceeasi zi, calculata dupa luna. Puteti sa nu le mai amintiti pe aceastea doua.

Cele doua citate sper ca sunt corecte, desi le-am gasit pe net date doar de adventisi. Sfantul Chiril al Alexandriei tinea duminica, bineinteles, nu vroia sa spuna ca ar trebui tinuta sambata. Ziua a saptea a evreilor este sambata, asta am mai lamurit-o. Presupunem ca e si ziua data lui Moise, cand n-a cazut mana (daca evreii nu au uitat-o o perioada).
Citatul lui Tertulian iar il gasesc scris pe net doar de adventisti, iar sa caut cartea nu prea am cum. Aici depinde cum traduci sabatul, ca odihna sau ziua de odihna. "Domn al sabatului" inseamna ca este si deasupra zilei de odihna. Si "Hristos n-a desfiintat odihna (sau ziua de odihna)".
Reply With Quote
Vechi 13.02.2011, 22:34:24
Banned

Implicit

Citat:
Chiar insist sa repetati, nu aveti de ce sa fiti blamat pentru asta.

Pai spuneti ca le repetati, dar nu ati observat ca v-am si raspuns la ele? Sau e doar un monolog, restul ne facem ca nu intelegem?
La asiro-babilonieni nu v-am scris de vreo 2-3 ori ca nu aveau saptamana in sens biblic? Ei tineau sarbatoarea la data fixa, in fiecare 7, 14, 21, 28 ale lunii. iar ultima perioada din luna avea 9 sau zece zile. Puteti gasi informatia oriunde pe net, inclusiv wikipedia.
Accadienii sunt stramosi ai babilonienilor, deci probabil e aceeasi zi, calculata dupa luna. Puteti sa nu le mai amintiti pe aceastea doua.

Cele doua citate sper ca sunt corecte, desi le-am gasit pe net date doar de adventisi. Sfantul Chiril al Alexandriei tinea duminica, bineinteles, nu vroia sa spuna ca ar trebui tinuta sambata. Ziua a saptea a evreilor este sambata, asta am mai lamurit-o. Presupunem ca e si ziua data lui Moise, cand n-a cazut mana (daca evreii nu au uitat-o o perioada).
Citatul lui Tertulian iar il gasesc scris pe net doar de adventisti, iar sa caut cartea nu prea am cum. Aici depinde cum traduci sabatul, ca odihna sau ziua de odihna. "Domn al sabatului" inseamna ca este si deasupra zilei de odihna. Si "Hristos n-a desfiintat odihna (sau ziua de odihna)".
Mulțumesc pentru bunăvoință, vă doresc o noapte liniștită!
Reply With Quote
Vechi 13.02.2011, 22:40:38
Senior Member

Implicit

Citat:
Cătăline dragă, eu cred că tu te ții de glume, căci refuz să cred că ești atât de opac la ce încerc să-ți explic... Înțelege că eu nu am treabă cu "ziua când a căzut mana", ci cu ziua sfințită și binecuvântată de Dumnezeu la Creație și care mai apoi a fost transpusă în porunca a IV-a a Decalogului. Poruncă ținută -atenție mărită!- și de maica Domnului (Luca 23,56).
Eu inteleg ca nu ai treaba cu ce scrie in Biblie, dar nici noi nu prea avem treaba cu ce fabuleaza cultul adventtist. Inteleg ca argumentele s-au cam terminat. Nu am vazut raspunsul la observatia ca doar cu sapte zile inainte (deci de sabatul adventist, pentru ca nu exista sabat atunci) evreii erau pusi la treaba de Dumnezeu.
Ortodocsii nu sustin ca ziua a saptea nu e sambata evreilor. Ci ca aceea era tinuta inainte de Moise. La fel, zilele creatiei sunt comparatii, nu sunt exact zilele in care a cazut mana. Ca daca evreii se suparau cu o zi inainte ca nu mai aevau ce manca odihna cadea cu o zi inainte. Maica Domnului tinea legea veche, la fel cum si Iisus a fost circumcis. Noi nu mai tinem legea veche, nu stiu daca adventistii sunt cumva circumcisi.
Reply With Quote
Vechi 13.02.2011, 22:50:51
Senior Member

Implicit

Cum citim in articolul acesta: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...lui-68821.html

"De remarcat ca pentru "odihna", sau zi de odihna, termenul ebraic "Sabbat" apare acum prima data (les. XVI, 23), fiindca mai inainte se numea "Hag Iahve" odihna Domnului (les. XII, 14), transcris in greceste prin plural, poate pentru a o arata ca o sarbatoare saptamanala, care se repeta."
E vorba de saptamana de sarbatorire a Pastilor.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 06:59:38
Banned

Implicit

Citat:
Nu am vazut raspunsul la observatia ca doar cu sapte zile inainte (deci de sabatul adventist, pentru ca nu exista sabat atunci) evreii erau pusi la treaba de Dumnezeu.
Nici nu am ce răspuns să dau la o așa prostie. Dumnezeu să-i pună la treabă pe evrei în Sabat? Poate vă referiți la egipteni. Aceștia nu țineau cont de religia lor, punându-i la treabă și în sabat (Ieșirea 5,8).

Citat:
Ortodocsii nu sustin ca ziua a saptea nu e sambata evreilor. Ci ca aceea era tinuta inainte de Moise.
Și eu spun la fel.

Citat:
La fel, zilele creatiei sunt comparatii, nu sunt exact zilele in care a cazut mana. Ca daca evreii se suparau cu o zi inainte ca nu mai aevau ce manca odihna cadea cu o zi inainte.
Simplă speculație. Și dacă Creația începea cu o zi după, duminica ar fi fost zi de odihnă. Logic.

Citat:
Maica Domnului tinea legea veche, la fel cum si Iisus a fost circumcis.
Maica Domnului ținea legea nouă, căci legea veche fusese deja țintuită pe cruce.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 07:08:21
Banned

Implicit

Citat:
"De remarcat ca pentru "odihna", sau zi de odihna, termenul ebraic "Sabbat" apare acum prima data (les. XVI, 23), fiindca mai inainte se numea "Hag Iahve" odihna Domnului (les. XII, 14), transcris in greceste prin plural, poate pentru a o arata ca o sarbatoare saptamanala, care se repeta."
E vorba de saptamana de sarbatorire a Pastilor.
Altă prostie cât casa [poporului]! Paștele nu era sărbătoare săptămânală, ci anuală. Iar לַיהוָה חַג (chag l'Yahweh) nu înseamnă "odihna Domnului", ci "sărbătoarea (praznicul) Domnului".
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 09:51:13
Senior Member

Implicit

Citat:
Altă prostie cât casa [poporului]! Paștele nu era sărbătoare săptămânală, ci anuală. Iar לַיהוָה חַג (chag l'Yahweh) nu înseamnă "odihna Domnului", ci "sărbătoarea (praznicul) Domnului".
Se pare ca progresam, am trecut de la "nu intelegem" la "sunt prostii".
In acel articol se spunea ca termenul de "sabat", adica "odihna", apare doar atunci cand Moise a primit porunca tinerii in ziua a saptea.
Dar sapte zile de odihna, de sarbatoare, fusesera date cu ocazia Pastilor. Iesirea 12, 16, screid e odihna de Pasti: "În ziua întâi să aveți adunare sfântă, în ziua a șaptea iar adunare sfântă; și în acele zile să nu faceți nici un fel de lucru decât numai cele ce trebuie fiecăruia de mâncat, numai acelea să vi le faceți."
Coreligionari ai dvs. mai avansati in teologie spun de sabatul Pastilor: http://tornafratre.blogspot.com/search?q=coloseni
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 16:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 16:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 09:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 17:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 12:56:11